Πριν από περίπου έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίαζε τη λεγόμενη «πυξίδα ανταγωνιστικότητας» για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γεφυρώσει το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, και ένας από τους βασικούς της πυλώνες ήταν η απλοποίηση των κανόνων σχετικά με τον τρόπο που οι μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς στόχους, ώστε να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και την καινοτομία.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα τολμηρό σχέδιο για να απλοποιήσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της ενέργειας, να μετριάσει τους κινδύνους που συνδέονται με τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να αμβλύνει τους κανόνες που διέπουν την αποθήκευση φυσικού αερίου, για να μειώσει το κόστος για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και τα νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο της λεγόμενης «Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τον εξορθολογισμό των κανονισμών για την αποθήκευση φυσικού αερίου και ζητεί παράλληλα από τα κράτη – μέλη να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου όσο το δυνατόν περισσότερο, αντικαθιστώντας το με ηλεκτρική ενέργεια. Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των προσπαθειών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόκειται να αναλάβει ενεργό ρόλο ώστε να βοηθήσει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να ανανεώσουν και να επεκτείνουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών ΕΕ ενθαρρύνονται να προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις και οικονομικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε καθαρές τεχνολογίες, ενώ η Επιτροπή διερευνά τρόπους για να βοηθήσει τις εθνικές κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, πιθανώς μέσω επιδοτήσεων.
Σπάνιες γαίες και κυκλική οικονομία
Την ίδια στιγμή η Κομισιόν προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και αυτό είναι η πρόσβαση σε σπάνιες γαίες και κυρίως λίθιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών για την αποθήκευση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η Σερβία έχει ανακοινώσει ένα τιτάνιο έργο εξόρυξης λιθίου, ωστόσο βρίσκεται εκτό;ς της ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση της Πορτογαλίας η οποία ελπίζει να ανοίξει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου της ΕΕ, βρίσκεται αντιμέτωπη με περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιτίθενται στους σχεδιασμούς. Με στόχο να αποφευχθούν νέες εξορύξεις και να μειωθεί η υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές, η Κομισιόν θέτει στόχους για την ανακύκλωση περισσότερων τέτοιων ορυκτών σε ποσοστό 24 % μέχρι το 2030, από το περίπου 12% που είναι σήμερα.
Η ανακοίνωση προσδιορίζει τους βασικούς μοχλούς για την επιτυχία της βιομηχανίας στην ΕΕ.
Χαμηλότερο κόστος ενέργειας
Η προσιτή ενέργεια είναι το θεμέλιο της ανταγωνιστικότητας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο δράσης για την προσιτή ενέργεια για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για βιομηχανίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο νόμος θα επιταχύνει την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, θα επιταχύνει την ηλεκτροδότηση, θα ολοκληρώσει την εσωτερική μας αγορά ενέργειας με φυσικές διασυνδέσεις και θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια πιο αποτελεσματικά και θα μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.