Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών επιβεβαιώνει την αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων, καθώς η μείωση του κόστους στις διεθνείς αγορές μετακυλίεται σταδιακά στη λιανική. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠ, Γιάννης Αληγιζάκης, σημείωσε ότι η πτώση στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης οφείλεται στην υποχώρηση των διεθνών δεικτών, ενώ καθοριστική για τη συγκράτηση του κόστους υπήρξε η κρατική επιδότηση.
Τιμές καυσίμων στα επίπεδα προ κρίσης σύμφωνα με τον ΣΕΕΠ
Η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών οδήγησε σε μείωση του κόστους στα πρατήρια, επαναφέροντας τις τιμές των καυσίμων σε επίπεδα προ κρίσης. Οι τιμές των καυσίμων επέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδα προ κρίσης, λόγω της αποκλιμάκωσης στις διεθνείς αγορές. Η τάση αυτή επηρέασε άμεσα τις τιμές διυλιστηρίου, χονδρικής και λιανικής, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης καθοριστική στάθηκε η κρατική επιδότηση που εφαρμόστηκε από τον Απρίλιο, η οποία μειώθηκε κλιμακωτά καθώς υποχωρούσαν οι διεθνείς δείκτες.
Στοιχεία για την πορεία των τιμών στο τετράμηνο
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιάννης Αληγιζάκης, παρουσίασε δεδομένα για το διάστημα από την έναρξη του πολέμου έως τις 26 Ιουνίου, καταγράφοντας τις μεταβολές στις τιμές της βενζίνης και των καυσίμων:
- Διεθνείς τιμές: Αύξηση 26,4% στη βενζίνη και 18% στο πετρέλαιο κίνησης.
- Τιμές διυλιστηρίου: Αύξηση 12,1% και 2% αντίστοιχα.
- Τιμές λιανικής στην Αττική: Αύξηση 9,3% και 1,8% αντίστοιχα.
Μετακύλιση των μειώσεων στην αγορά
Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, οι μειώσεις των διεθνών τιμών μεταφέρονται στη λιανική με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων ημερών, χρόνος που αντιστοιχεί στην αναπλήρωση των αποθεμάτων. Το μέτρο της επιδότησης στο ντίζελ κρίθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς συγκράτησε τις ανατιμήσεις, οι οποίες επηρεάζουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς, συμβάλλοντας συνολικά στον πληθωρισμό.
Σύγκριση με τα υψηλά του πολέμου
Σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, η αποκλιμάκωση στη μέση τιμή της βενζίνης ανέρχεται σε 20 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ξεπερνά τα 40 λεπτά το λίτρο. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, είχε οριστεί στα 20 λεπτά ανά λίτρο για τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 15 λεπτά το λίτρο.

























