Πολιτεία, αλλά και ιδιωτικός τομέας, οφείλουν να συνδράμουν τους ροδακινοπαραγωγούς στη δύσκολη για αυτούς συγκυρία. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες αγροτικές οικογένειες οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο, με άμεσο κίνδυνο την εγκατάλειψη της καλλιέργειας, που πέραν των άλλων θα στερήσει τα προσεχή χρόνια στις βιομηχανίες πολύτιμη πρώτη ύλη.
Αυτά επισήμανε ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, στη χθεσινή σύσκεψη με αντικείμενο τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια ροδάκινου από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η Πολιτεία, είπε ο κ. Καρασμάνης, πρέπει να καθορίσει το πλαίσιο και τις διαδικασίες για την ταχεία, δίκαιη και ουσιαστική αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών, που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τις έντονες, παρατεταμένες και υπερβολικές βροχοπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε χαρακτηριστικά, να αφεθεί στην τύχη του ένας ροδακινοπαραγωγός, που μια μέρα πριν τη βροχή συλλέγει καρπό-διαμάντι και μια βδομάδα αργότερα – μετά τις βροχές – να βρίσκει τη μισή σοδειά του στο έδαφος και την υπόλοιπη ρημαγμένη στο δένδρο, με σκισμένους φλοιούς και αλλοιωμένη σάρκα.
Υπάρχουν τα εργαλεία και οι μηχανισμοί που μπορούν να ανακουφίσουν τους πληγέντες παραγωγούς και δεν είναι άλλα από τον ΕΛΓΑ και το
«πνεύμα» και το «γράμμα» του ασφαλιστικού του κανονισμού, που ρητά και ξεκάθαρα ορίζει ότι, θεωρείται άμεση η ζημιά της ηρτημένης παραγωγής από άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις τη χρονική περίοδο Μαΐου-Νοεμβρίου, είπε ο κ. Καρασμάνης, προσθέτοντας ότι, εδώ και χρόνια υπάρχουν γνωματεύσεις επιστημονικών φορέων του δημοσίου, οι οποίες επιβεβαιώνουν πως, οι ζημιές από υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις είναι άμεσες και άρα καλύπτονται και αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.
Θεωρώ συνεπώς ως απόλυτα αναγκαίο, είπε επιπρόσθετα ο κ. Καρασμάνης, οι ζημιές των προηγουμένων ημερών να καλυφθούν πλήρως από τον ΕΛΓΑ, με δεδομένο μάλιστα ότι και τα μετεωρολογικά στοιχεία για το ύψος των βροχοπτώσεων, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το αποκλειστικό αίτιο της ζημιάς και την ακαριαία υποβάθμιση της ποιότητας της ηρτημένης παραγωγής.
Επειδή υπάρχουν ζημιές – πέραν από τις πρόσφατες -τόσο τον Ιούνιο, όσο και τον Ιούλιο και ενδεχομένως αυτό να δυσκολέψει το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ, πάλι υπάρχουν τα εργαλεία, που προβλέπει ο κανονισμός, ότι δηλαδή σε περίπτωση εξαιρετικά μεγάλων ή εκτεταμένων ζημιών, στις οποίες παρατηρείται ομοιογένεια και εάν συντρέξουν δυσχέρειες διενέργειας έγκαιρων ατομικών εκτιμήσεων των ζημιών, τότε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ μπορεί κατά παρέκκλιση να διενεργηθεί συνολική εκτίμηση της ζημιάς.
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη, υπογράμμισε ο κ. Καρασμάνης, να μπλεχτούμε σε κυκεώνες ήσσονος σημασίας (de minimis) στρεμματικών ενισχύσεων, όπου και τα χρήματα δεν είναι δεδομένα και τα ποσά των αποζημιώσεων προβλέπονται ιδιαίτερα χαμηλά. Εξάλλου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν και να παγιωθούν οι απαράδεκτες καταστάσεις και τα τραγικά «αλισβερίσια», που συνέβησαν με τις αποζημιώσεις του 2017.
Ακόμα και για τα επιτραπέζια ροδάκινα, που κάποιες ποσότητες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα ψυγεία, υπάρχουν ακόμα και τώρα λύσεις για την ομαλή τους απορρόφηση, εάν γίνει προσπάθεια – όπως και κατά το παρελθόν – μέσω του Συνδέσμου Τουριστών Επιχειρήσεων και των συναρμόδιων υπουργείων για ένταξη τους στο σιτηρέσιο τουριστικών καταλυμάτων, εστίασης, νοσηλευτικών και στρατιωτικών μονάδων.
Όπως άλλωστε πιστεύω, σημείωσε ο κ. Καρασμάνης, ότι και ο ιδιωτικός τομέας – οι βιομηχανίες μεταποίησης συμπύρηνων ροδάκινων – θα πρέπει και αυτές με τη στάση τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Είναι στο χέρι τους να αποδείξουν ότι, πραγματικά θεωρούν τον αγρότη-καλλιεργητή συνεργάτη τους και προμηθευτή καλής πρώτης ύλης, εάν μάλιστα θέλουν και στο μέλλον η σχέση αυτή – αλλά και η ίδια η πρώτη ύλη – να εξακολουθήσει να υπάρχει.
Σε μια χρονιά, όπως η φετινή, όπου μερίδα της βιομηχανίας καταστρατήγησε στην πράξη τις τιμές αγοράς των συμπύρηνων ροδάκινων από τους παραγωγούς (που οι ίδιες οι βιομηχανίες και η Ένωσή τους είχαν εξαγγείλει από τον περασμένο Δεκέμβριο), θα πρέπει αφενός να σταματήσουν άμεσα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που και σήμερα γίνονται, και αφετέρου καλό θα ήταν να υπάρξει συμπληρωματική τιμολόγηση και εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών με βελτιωμένες τιμές και κοινή να είναι η προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Θεωρώ και πιστεύω ότι, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ευθυκρισία και την ευαισθησία που τον χαρακτηρίζουν θα πράξει τα δέοντα, εφαρμόζοντας τον ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, κινητοποιώντας παράλληλα ολόκληρο τον μηχανισμό του Οργανισμού, ώστε να ανακουφιστούν οι ροδακινοπαραγωγοί και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις επαγγελματικές-καλλιεργητικές τους δραστηριότητες. Αλλωστε αυτή Κυβέρνηση με μία σειρά μέτρων έχει στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και κυρίως για πρώτη φορά έδωσε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατομμύρια για τη στήριξη του ΕΛΓΑ, ώστε ο παραγωγός να πληρώνεται εφάπαξ και όχι με δόσεις όπως γινόταν με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Τρανή απόδειξη οι ακριβοδίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις από τον παγετό του 2021.