Μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 εξήγησε ότι αυτά που θα ανακοινωθούν σήμερα από το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν να κάνουν με το χριστουγεννιάτικο καλάθι, δηλαδή τα προϊόντα τα οποία «θα συμπληρώσουν ουσιαστικά το υπάρχον “καλάθι του νοικοκυριού” και θα αφορούν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, όπου οι καταναλωτές θα θέλουν να πάρουν κάτι παραπάνω και να έχουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους».
«Ομοίως, μια άλλη συζήτηση που γίνεται, και έχουμε νομίζω φτάσει πολύ κοντά στην ευδοκίμηση αυτής της συζήτησης, είναι να ξεκινήσουμε και ένα ξεχωριστό καλάθι που αφορά τα παιδικά παιχνίδια. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που πρωτίστως απευθύνεται στα μικρά παιδιά, συνεπώς και εκεί θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια και με τα εξειδικευμένα καταστήματα παιχνιδιών, αλλά και με όλη την υπόλοιπη αγορά όπου πωλούνται παιχνίδια που είναι κατάλληλα για τα παιδιά, προκειμένου να δώσουν κάπως χαμηλότερες τιμές και να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε το καθεστώς των ανατιμήσεων και σε αυτή την κατηγορία προϊόντων», συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Με 4 επιπλέον κατηγορίες για το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού»
Το «χριστουγεννιάτικο καλάθι» θα διαρκέσει μόνο για τις γιορτές, διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, αφού θα αφορά τρεις εβδομάδες, από τις 14 Δεκεμβρίου του 2022 μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου 2023, οπότε και γίνονται τα ψώνια που κάνουν όλοι οι καταναλωτές σχετικά με το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Όσον αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού», θα είναι επαυξημένο κατά τέσσερις κατηγορίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Όπως δήλωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ένα από τα τέσσερα προϊόντα που θα προστεθούν στο «καλάθι» είναι η γαλοπούλα, ενώ θα υπάρχει ένας επιπλέον κωδικός κρέατος, ενδεχομένως το μοσχάρι. «Λείπει από το “καλάθι του νοικοκυριού”. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες κρέατος στο “καλάθι του νοικοκυριού”: το κοτόπουλο και το χοιρινό», ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος και προσέθεσε πως θα υπάρχουν για πρώτη φορά γλυκά.
«Τις περιόδους των εορτών, καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι σημαντικό γιατί όλοι αγοράζουν γλυκά και ειδικά είναι πολύ σημαντικά για τα μικρά παιδιά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «το γλυκό το οποίο σκεφτόμαστε προφανώς είναι η βασιλόπιτα, η οποία είναι πολύ βασική και θα την πάρουν όλοι».
Το αλκοόλ, ξεκαθάρισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, δεν μπορεί να είναι ένα προϊόν το οποίο περιλαμβάνεται στο «καλάθι του νοικοκυριού». «Το καταλαβαίνουμε όλοι γιατί δυστυχώς υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού. Θα ήταν απαράδεκτο και για την κυβέρνηση, αλλά και για οποιονδήποτε σχεδιάζει τέτοια μέτρα, να δώσει φθηνό αλκοόλ σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα», εξήγησε.
Τι θα γίνει με το «καλάθι παιχνιδιών»
Για το «καλάθι των παιχνιδιών» ο γ.γ. Εμπορίου εξήγησε ότι «θα υπάρξουν ή 9 ή 10 κατηγορίες προϊόντων στις οποίες κάθε επιχείρηση θα μπορέσει να προσθέσει ένα ή περισσότερα αγαθά».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, το «καλάθι των παιχνιδιών» θα περιλαμβάνει επιτραπέζια και παζλ, κούκλες, βρεφικά παιχνίδια και φιγούρες, κατασκευές και παιχνίδια δημιουργίας, εκπαιδευτικά παιχνίδια, αυτοκινητάκια και τηλεκατευθυνόμενα, ποδήλατα, παιχνίδια εξωτερικού χώρου και παιχνίδια μίμησης (κουκλοθέατρο, κουζίνες, εργαλεία κ.ά.).