Ο ρομαντικός κάμπος της Βέροιας

Ο ρομαντικός κάμπος της Βέροιας

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Αυτήν την εποχή όσοι ταξιδεύουν στην Εγνατία Οδό και διασχίζουν τον κάμπο της Βέροιας εντυπωσιάζονται από το εκπληκτικό θέαμα με τις ανθισμένες ροδακινιές. Χιλιάδες στρέμματα με κόκκινο-ροζ χρώμα, σαν ένας τεράστιος πίνακας ζωγραφικής. Θυμίζει λίγο τις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας. Μάλιστα, πολλοί ερωτευμένοι και νεόνυμφοι βγαίνουν αναμνηστικές γαμήλιες φωτογραφίες μέσα σ’ αυτά τα ανθισμένα περιβόλια, περιμένοντας και ο βίος τους να είναι παρόμοια ανθόσπαρτος.

Χιλιάδες είναι και οι τόνοι ροδάκινα που παράγονται κάθε χρόνο σ’ αυτόν τον εύφορο και ευλογημένο κάμπο.

Για τους ροδακινοπαραγωγούς, πάντως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρομαντικά, αλλά μαύρα κι άραχνα. Η περσινή παραγωγή τους που κονσερβοποιήθηκε (κομπόστες και χυμοί) εξαιτίας του εμπάργκο προς τη Ρωσία, παραμένει απούλητη ή απλήρωτη από τις κύριες χώρες που αγοράζουν (Ρωσία, Ουκρανία). 5.000 τόνοι κομπόστας και 10.000 τόνοι χυμοί μένουν απούλητοι στα ψυγεία. Ακόμα κι αν η Ρωσία πληρώσει, θα υπάρχει πρόβλημα με την υποτίμηση στο ρούβλι.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έκλεισε τα σύνορα και τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε και η φετινή παραγωγή θα έχει τεράστια προβλήματα. Τα οποία επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο από την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής: σε πρώτες ύλες λόγω φοβερών ανατιμήσεων όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα, στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο μέταλλο των κονσερβών κ.ά. Για παράδειγμα, πέρσι στα ψυγεία συντήρησης το ηλεκτρικό ρεύμα κόστισε 150.000 ευρώ, ενώ φέτος θα ξεπεράσει τις 480.000 ευρώ.

Οι παραγωγοί ζήτησαν από την κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα μέτρα στήριξης να επιδοτηθεί το κόστος, να τούς επιτραπεί να παράγουν τοπικά ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές, και να προταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει ελληνικά ροδάκινα, χυμούς και κομπόστες στην Ουκρανία.

Τον ερχόμενο μήνα Απρίλιο θα ανθίσουν και τα ακτινίδια, εδώ στον δικό μας κάμπο της Κατερίνης. Θα είναι κι αυτό ένα εντυπωσιακό θέαμα, με τα κρεμ λευκοκίτρινα άνθη.

Τι θα γίνει όμως με την καλλιέργεια και την παραγωγή; Πώς θα την βγάλουν οι αγρότες μας με τα τεράστια προβλήματα, με την ακρίβεια του κόστους παραγωγής;

Exit mobile version