Tharos

Tharos

Διαβάστε αναλυτικά στοιχεία κάθε βιβλίου και στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Παρέμβαση εδώ: paremvasibooks.gr 

 


«Σχολή Ξένων Γλωσσών» του Βασίλη Βασιλικού
 
     Έντεκα διηγήματα του Βασίλη Βασιλικού, που γράφτηκαν από το 1955 μέχρι το 1977… Οι Εκδόσεις Παρέμβαση ξαναφέρνουν στο εκδοτικό φως τα διηγήματα αυτά, σε μία αναπροσαρμοσμένη έκδοση ορισμένων από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες του Βασίλη Βασιλικού. Ερωτικές αφηγήσεις, οικογενειακές αναμνήσεις, ιστορίες με προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές μνήμες, βαθιά εσωτερικές και γοητευτικές, αναδεικνύουν την γνήσια πένα ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς της εποχής μας, που διαβάζεται αδιάκοπα με το ίδιο ενδιαφέρον κι αποτελεί μια από τις διαχρονικότερες αξίες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
     Η «Σχολή Ξένων Γλωσσών» έρχεται να μας μιλήσει για το παρελθόν, για το παρόν, για τη διαχρονική γοητεία της λογοτεχνίας και για τη δύναμή της να εισβάλλει σε νου και ψυχή, αγγίζοντας τις ευαίσθητες πτυχές μας.
 
«Μη ζητάς εξηγήσεις, μη θέλεις όλα να τα διαλευκάνεις, του είπε Εκείνη και ξανά τού φύτεψε εκείνο το σκοτεινό βλέμμα της, γεμάτο αγάπη, τρυφερή στοργή και ένα μεράκι, πες, για ‘’το γαμώτο που δεν έζησα, Θε μου’’».
 


«Εικόνες της Δυτικής Μακεδονίας» της Δήμητρας Καραγιάννη
 
    Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παρέμβαση το βιβλίο «Εικόνες της Δυτικής Μακεδονίας» της Δήμητρας Καραγιάννη σε φωτογραφίες Σάκη Αναστασόπουλου, Θανάση Γαύρου, Γρηγόρη Δάλλη, Γιάννη Ιωαννίδη, Αλέξη Κασνάκη, Χρήστου Λαμπριανίδη, Κώστα Παπαϊωάννου, Αντώνη Σβολιαντόπουλου, Δημήτρη Στραβού.
    Ένα ξεχωριστό βιβλίο, ένα λεύκωμα, μια πολυσυλλεκτική έκδοση, που περιλαμβάνει κείμενα για ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, χρονολογίες σταθμούς στην ιστορία του τόπου, εντυπωσιακές εικόνες της ευρύτερης περιοχής και αποσπάσματα έργων λογοτεχνών της κάθε πόλης. Εννιά εξαιρετικοί φωτογράφοι πλαισιώνουν με φωτογραφίες τους το βιβλίο,  προσεγγίζοντας την περιοχή ο καθένας με την ξεχωριστή ματιά του.
     Τα ιστορικά, λαογραφικά, πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία που αποτυπώνονται στα κείμενα, περιγράφουν τον ξεχωριστό και αινιγματικό αυτόν τόπο της Βόρειας Ελλάδας που συνδυάζει αρώματα, χρώματα, εικόνες κι εποχές. Το βιβλίο περιγράφει όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Δυτικής Μακεδονίας, σε μια συμπυκνωμένη αποτύπωσή τους. Η έκδοση είναι δίγλωσση, στα ελληνικά και στα αγγλικά.
     Με μοναδική δύναμη και αισθαντική λιτότητα, οι φωτογραφίες έρχονται να φωτίσουν το σήμερα, να σκιαγραφήσουν τη γοητεία του τοπίου, να μεταδώσουν την σπάνια «ενέργεια» της περιοχής και να αναδείξουν την ομορφιά της. Η Δυτική Μακεδονία, η ωραία άγνωστη της Βόρειας Ελλάδας, μας συστήνεται απ’ την αρχή.
     Η μετάφραση στα αγγλικά είναι της Άννας Κουστινούδη. Επιμέλεια: Κώστας Θ. Ριζάκης.


 

ΑΛΗΘΙΝΕΣ Παλαιάς κοπής, μιας άλλης εποχής» της Τασούλας Γεωργιάδου
 
Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «ΑΛΗΘΙΝΕΣ Παλαιάς κοπής, μιας άλλης εποχής» της Τασούλας Γεωργιάδου από τις Εκδόσεις Παρέμβαση. Πρόκειται για διηγήματα ιδιαίτερης αισθητικής και ξεχωριστής γραφής... Ιστορίες Αληθινών γυναικών μιας άλλης εποχής, γεννημένες στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Γυναίκες παλαιάς κοπής, με όνειρα σε παροπλισμό  και περιορισμένες επιλογές, θεωρούν υποχρέωσή τους  να μη δυσαρεστήσουν γονείς κι αδέλφια που αποφασίζουν για το δικό τους καλό. Βάζουν σε προτεραιότητα τα κοινωνικά πρέπει, το «τι θα πει ο κόσμος», καταχωνιάζουν τα θέλω τους και ο γάμος είναι μονόδρομος προορισμός. Καθώς προχωρούν οι δεκαετίες, οι γυναίκες της νεότερης γενιάς γίνονται πιο τολμηρές, πιο ανεξάρτητες, πιο διεκδικητικές σε δικαιώματα. Τις χαρακτηρίζει η υπομονή, η καρτερία, ο αγώνας για το καλύτερο των δικών τους ανθρώπων, κάποιοι μισανθισμένοι έρωτες, αλλά και η αγάπη. Οι ζωές τους συνάδουν με τα ήθη των επαρχιακών πόλεων και παραλληλίζονται με την εθνική περιπέτεια.


 

«Επιλέγοντας διαδρομή» της Δήμητρας Παπανικολάου
 
    Το πρώτο βιβλίο της Δήμητρας Παπανικολάου με τίτλο «Επιλέγοντας διαδρομή»  κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρέμβαση. Ένα βιβλίο πλημμυρισμένο από σκέψεις, όνειρα και συναισθήματα, δοσμένα μέσα από μικρές απολαυστικές ιστορίες. Γιατί, τι είναι η ζωή; Ένας χορός, ένας έρωτας, μια ιστορία…
«Αν έπρεπε να επιλέξεις τη διαδρομή της ζωής σου, τι θα επέλεγες; Μια ζωή όπως πρέπει ή όπως εσύ θέλεις; Θα βάδιζες στα ίδια μέρη; Πιθανόν… άλλοτε μιλώντας με τον εαυτό σου και άλλοτε ισορροπώντας μεταξύ μαγικών στιγμών και ονείρων. Κι αν τολμούσες να βγάλεις τις μάσκες και να αναζητήσεις το φως; Θα ανακάλυπτες πού κρύβεται ο φύλακας άγγελός σου, για να σε παρασύρει σαν τα χελιδόνια, σε φάρους μακρινούς, δίνοντας ελπίδα».


 

     Ένα απολαυστικό παιδικό βιβλίο, πλούσιο σε λέξεις και εικόνες που ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες στον συναρπαστικό κόσμο της λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο που συμβάλλει στην ψυχαγωγία, την πνευματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας του παιδιού, γραμμένο από την έξυπνη κι ευφάνταστη πένα της Αλεξίας Βόγδου και πλαισιωμένο εικαστικά από τις ξεχωριστές ζωγραφιές του Γεράσιμου Χαλαντζούκα. Ασκήσεις κι ερωτήσεις, με τη μορφή παιχνιδιού, πλαισιώνουν το βιβλίο, προσδίδοντάς του εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
     Όπως σημειώνει η συγγραφέας, «το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές του δημοτικού, όλων των τάξεων, με σκοπό την κατανόηση της ελληνικής γλώσσας, την εξέλιξη της κριτικής τους ικανότητας, αλλά και της βαθύτερης ανάγνωσης της ιστορίας του Αρίστου».
     Τις ασκήσεις σχεδίασαν κι επιμελήθηκαν η Κατερίνα Τσελίκα και η Σταυρούλα Γκουντούλα, η οποία έκανε και την φιλολογική επιμέλεια του κειμένου.
 

 

 

Έξι ιδιαίτερα διηγήματα από την ξεχωριστή πένα της Αργυρώς Πατσού. Οι κεντρικές μορφές και των έξι διηγημάτων βρίσκονται σε οριακό σημείο –στα ακρώρεια του ψυχισμού τους– εκεί όπου επρόκειτο να συντελεστεί η μεταμόρφωσή τους. Στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, σαμανισμού, ανιμισμού, αλχημικά σύμβολα και αρχέτυπα, εμποτίζουν αυτή την πορεία προς την αυτοπραγμάτωσή τους. Τα εσωτερικά τοπία βαθιά, τα εξωτερικά ανοιχτά• όλα θα διαδραματιστούν έξω, στην ανοιχτή φύση, και μέσα, στον οντικό πυρήνα των εμπλεκόμενων πλασμάτων.


 

Μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη ποιητική συλλογή. Με έναν τόνο σατιρικό, πειρακτικό, ο Βύρων Χαριτίδης, ποιητής μιας ιδιόμορφης γραφής, εντελώς δικής του, εισβάλλει στους χώρους και τους τρόπους της ποιητικής δημιουργίας για να εκφράσει τις λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις κοινωνικών, συναισθηματικών και άλλων εννοιών. Οδηγούμενος από την δημιουργική του έξαψη -οιστρήλατος και ρομαντικός ποιητής κατά βάθος- διαθέτει μια σπάνια ευκολία και άνεση στη στιχουργική, χτίζοντας λέξη λέξη το οικοδόμημα της ποίησής του.
     Τα «κρουστά, πνευστά και έγχορδα» του Χρήστου Γιαννόπουλου έρχονται να διανθίσουν με μουσική την ποιητική αυτή συλλογή, με τρόπο πολύ ξεχωριστό, ενώ η ερμηνεία των ποιητικών ασμάτων από 11 αξιόλογους γνωστούς καλλιτέχνες, βάζει την τελευταία πινελιά στο κάδρο αυτού του έργου. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Αγάθωνας Ιακωβίδης, Δημήτρης Φράγκος, Θωμάς Τσιβγέλης, Γιάννης Λάρδης, Παντελής Αμπαζής, Λάμπρος Καρελάς, Βάσια Ζήλου, Γιάννης Μπαστατζόγλου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Λευτέρης Ελευθερίου, Σπύρος Παπαδήμας.

 

Η Αναγέννηση Λιβαδερού σήμερα αποχαιρετά έναν παλιό ποδοσφαιριστή αλλά και προπονητή της, τον Παπαχαρισίου Αθανάσιο.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του...

Καλό ταξίδι Θανάση...

 

matiesstasport.blogspot.com

 

Μόνο με ραντεβού θα προσέρχονται οι πολίτες στα κομμωτήρια των «κόκκινων» περιοχών. Αναλυτικά τα εν ισχύ μέτρα σε σχέση με υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής στις περιοχές «Επιπέδου Β».

Ανοιχτά παραμένουν τα κομμωτήρια καθώς και άλλες υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής στις «κόκκινες» περιοχές, η λειτουργία τους, όμως, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστότοπο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19 στις περιοχές Επιπέδου Β - Αυξημένου Κινδύνου («κόκκινες»):

«Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών) κ.λπ.

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3 με εξαίρεση:

α) Τις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02.

β) Τις υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01

γ) τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02

δ) τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06

ε) Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08

και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

 • Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.
 • Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
 • Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
 • Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
 • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
 • Ειδικώς για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
 • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 17:30».

Τα «κόκκινα σημεία» του χάρτη

Υπενθυμίζεται πως στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνουν από αύριο, Σάββατο, στις 6 το πρωί, και έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί, οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, με εξαίρεση το Δήμο Μεγανησίου, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, η Περιφερειακή Ενότητα Σύρου, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο Δήμος Αρταίων, ο Δήμος Διδυμοτείχου, ο Δήμος Λοκρών, ο Δήμος Αμφιλοχίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Επισημαίνεται, δε, πως στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένουν η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η νήσος Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δήμος Άργους Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

ieidiseis.gr

Περίπου 10.000 σημεία ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων θα χωροθετηθούν εντός του έτους σε όλη τη χώρα. Οι σταθμοί φόρτισης θα λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη 5ετία με πόρους που θα καλυφθούν από το το Πράσινο Ταμείο.

Η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης προϋποθέτει υποδομές φόρτισης οι οποίοι αποτελούν επιλέξιμη επένδυση για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός του 2021 αναμένεται να χωροθετηθούν 10.000 σημεία σταθμών φόρτισης και θα ακολουθήσει η χωροθέτηση ακόμη 1500 φορτιστών σε μικρότερους δήμους

269 Δήμοι της χώρας εκπονούν ήδη σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με πρόγραμμα που τρέχει το Πράσινο Ταμείο ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να εγκατασταθούν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Σπυρόπουλος, καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: “Ο στόχος είναι ρεαλιστικός στα επόμενα χρόνια Θεωρώ ότι πλέον είμαστε αρκετά έτοιμοι τόσο οι δήμοι όσοι και οποιοδήποτε εμπλεκόμενος φορέας θέλει να εγκαταστήσει φορτιστές πλέον θα υπάρξουν σε επίπεδο δήμων και τα χρήματα και η τεχνογνωσία για να τα καταφέρουν”.

Η ΔΕΗ ως πάροχος και ηλεκτροκίνησης ανακοίνωσε το δικό της πλάνο εγκατάστασης 10. 000 φορτιστών πολλοί εκ των οποίων θα τοποθετηθούν μέσα στο 2021.

Ο Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ επισημαίνει: “Θα επενδύσουμε σε υποδομές δημοσιά προσβάσιμων φορτιστών. Θα είναι σημεία καταστήματα λιανικής ζώνες ψυχαγωγίας σε μια πλατεία πίνει τον καφέ του σε δημοσιά κτίρια χώροι δημοσιάς στάθμευσης και μεγάλους άξονες.

Ο στόχος είναι ρεαλιστικός στα επόμενα χρόνια. Θεωρώ ότι πλέον είμαστε αρκετά έτοιμοι τόσο οι δήμοι όσοι και οποιοδήποτε εμπλεκόμενος φορέας θέλει να εγκαταστήσει φορτιστές πλέον θα υπάρξουν σε επίπεδο δήμων και τα χρήματα και η τεχνογνωσία για να τα καταφέρουν.

Από 70 έως 130 χλμ μπορεί να φορτίσει κανείς την ώρα. Θα βάλουμε όμως και τους ταχυφορτιστές όπου κανείς μπορεί να φορτίζει το αυτοκίνητό του σε ποσοστό 60% με 80% σε 30 λεπτά”.

Μέσα στο πεντάμηνο που τρέχει το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων έγιναν αιτήσεις για αγορά 760 ηλεκτρικών αυτοκίνητων ενώ συνολικά μέσα στο 2020 πωλήθηκαν 2. 131 ηλεκτρικά οχήματα

Στόχος είναι μέχρι το 2025 τα ηλεκτρικά οχήματα να φθάσουν τις 24.000.

naftemporiki.gr | photo: REUTERS/STEPHANE MAHE

Με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας  Νίκη Κεραμέως, καθορίστηκαν τα όρια του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), που αποτελεί από φέτος και στο εξής προϋπόθεση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα, ορίστηκαν ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι τιμές 0,80 και 1,20, αντίστοιχα. Επίσης, ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ορίστηκαν οι τιμές 0,70 και 1,10, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ως συντελεστής της ΕΒΕ μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΕ, που θεσπίστηκε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν 4777/2021 και θα ισχύσει από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, καθορίζεται ως ο Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου.

Από εκεί και πέρα, κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως δική του ΕΒΕ ένα ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου. Το ποσοστό αυτό θα κυμαίνεται, με βάση τα παραπάνω, μεταξύ του 80% και 120%.

Για παράδειγμα, εάν ο Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι το 10/20 και ένα πανεπιστημιακό τμήμα επιλέξει να ορίσει την ΕΒΕ του στο 90% του Μέσου Όρου (συντελεστής 0,90), αυτό σημαίνει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο εν λόγω τμήμα θα είναι το 9.

naftemporiki.gr

 

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου από τους κατοίκους της Μεσιανής για το φλέγον θέμα του αποχαρακτηρισμού του δάσους της Μεσιανής ως "θαμνώδη έκταση".

“Ενωμένοι πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι οι Μεσιανιώτες και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε το δάσος μας¨, σημειώνει ομάδα του Facebook “I Love Μεσιάνη”, ενώ ένας εκ των συντονιστών της ομάδας κ. Κωνσταντινίδης τονίζει:  “Σεβαστές όλες οι απόψεις των χωριανών. Xαίρομαι που είστε όλοι ενωμένοι για το θέμα του δάσους.

Η περιοχή του δάσους ανήκει στο ελληνικό δημόσιο θεσμικά, ο δήμος και η κοινότητα δεν έχουν λόγο.  Αναζητώ στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς από προχθές που ενημερώθηκα ότι τα φωτοβολταϊκά θα επεκταθούν και στο δάσος μας.  Ενδιαφέρθηκε για το θέμα και ο βουλευτής κ. Αμανατίδης, όπου θα έρθει την Κυριακή για να ενημερωθεί...

Λαϊκή συνέλευση δεν μπορεί να γίνει λόγω του λοκνταουν...θα ήθελα να είμαστε όλοι μαζί και όπως με εμπιστευτήκατε θα κάνω ότι είναι δυνατό για το καλύτερο του χωριού.

Δεν έκρυψα τίποτα και δεν πρόκειται να κρύψω τίποτα από κανέναν’.

 

 

 

Διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων χαιρετίζει τις πολύμορφες μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αναδείχνοντας τα οξυμένα προβλήματα αγροτών-κτηνοτρόφων και απαιτώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούμε. Κινητοποιήσεις που έχουν μεγάλη σημασία και αποτελούν αγωνιστική παρακαταθήκη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος καθώς έγιναν εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας που ζει ο πλανήτης, λαμβάνοντας υποδειγματικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, έχουμε αιτήματα και παλεύουμε για την επιβίωση μας. Η Γραμματεία της ΠΕΜ καταδικάζει την πρόσφατη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους φοιτητές αλλά και σε άλλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται. Η κυβέρνηση επιχειρεί με τον αυταρχισμό να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της η οποία οδηγεί σε φτώχεια και εξαθλίωση. Το αγροτικό κίνημα έχει μεγάλη και πικρή εμπειρία από την κρατική καταστολή, τα αγροτοδικεία, πρόστιμα, με στόχο το σταμάτημα της δράσης του. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν και θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

               Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης με την συμμετοχή και του Προέδρου του ΕΛΓΑ για να θέσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο και να πάρουμε απαντήσεις και λύσεις.

               Παλεύουμε και διεκδικούμε:

 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσους πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, τον παγετό. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους όταν την ίδια ώρα «μπουκώνονται» με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. 32 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις και μόλις 350 εκατ. Ευρώ για τον πρωτογενή τομέα και αυτό είναι πολιτική επιλογή και όχι προσαρμογή στις δημοσιονομικές συνθήκες όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση.
 • Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο για την επιβίωση μας.
 • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
 • Επιδότηση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών οι οποίες έχουν αυξηθεί κερδοσκοπικά με πρόσχημα την καραντίνα.
 • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
 • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.
 • Η νέα ΚΑΠ κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των επιδοτήσεων. Να μην γίνει καμιά μείωση. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.
 • Η μάχη με την πανδημία συνεχίζεται. Να γίνουν τώρα οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Δημόσια Υγεία. Να στελεχωθούν με προσωπικό και μηχανήματα και να λειτουργήσουν ουσιαστικά τα Κέντρα Υγείας στην Ύπαιθρο. Να παρθούν όλα τα μέτρα για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό όλων των κατοίκων στην ύπαιθρο.

 

Συνεχίζουμε την δράση μας αμείωτη το επόμενο διάστημα καθώς τα προβλήματα οξύνονται από τις αντιλαικές πολιτικές που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν.

Αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά ο πολύτιμος ρόλος των Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση των αγροτών, την κινητοποίηση τους και την διεκδίκηση των αιτημάτων. Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσουν οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες και η ΠΕΜ. Με νέες μαζικές εγγραφές, με ουσιαστική λειτουργία των Δ.Σ και των Γενικών Συνελεύσεων, με πρωτοβουλίες για κάθε τοπικό και γενικότερο πρόβλημα προκύπτει, με συγκρότηση νέων δυνατών Αγροτικών Συλλόγων.

Δυναμώνουμε την συμπόρευση και κοινή δράση με το εργατικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων για να γίνει πιο δυνατή και αποτελεσματική η πάλη μας.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αποφάσισε τον Μάρτιο να τιμήσει συμβολικά αλλά αγωνιστικά την ηρωική εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ, προσαρμοσμένη στα δεδομένα και με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας.

 

 

 

Ανοιχτή επιστολή  για την μετεγκατάσταση της Ακρινής από τους  Θ. Καζαντσίδη, Κ. Πουτακίδη, Ειρ. Καρατόσιου,  Γ. Αντωνιάδη και Ν. Ατματσίδη.                                                                                                                        

 Η μετεγκατάσταση της Ακρινής αποτελεί την νομοθετική υποχρέωση της πολιτείας προς τους κατοίκους της. Μία κοινωνία που θυσιάστηκε στο βωμό της ενεργειακής ανάπτυξης και της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Μία κοινωνία εγκαταλειμμένη στο έλεος του Θεού και στις ‘ορέξεις’ της ΔΕΗ Α.Ε. καθώς και της ανάπτυξης των επερχόμενων Φωτοβολταϊκών πάρκων. Μία εξέλιξη ανακολουθίας των λόγων και των πράξεων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που δεν τιμάει κανέναν πολιτικό παράγοντα της περιοχής. Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, είναι ότι σ’ αυτό το δίκαιο αίτημα, σ’ αυτό το νόμιμο δικαίωμα των κατοίκων δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε πίσω και δεν θα επιτρέψουμε οι πολίτες τις Ακρινής να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δίκαιη μετάβαση δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς να έχει προηγηθεί η μετεγκατάσταση της Ακρινής. Οφείλει η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση, άμεσα να προχωρήσει στην μετεγκατάσταση της Ακρινής.

Ο Πρόεδρος                                       Ο Πρόεδρος του Συλλόγου

Της Κοινότητας Ακρινής                       Ανέργων και Περιβάλλοντος

 Καζαντσίδης Θεοχάρης                         Πουτακίδης Χ. Κων/νος                 

              

Ο Πρόεδρος Της Προσωρινής                Η Πρόεδρος του Ποντιακού

Διοίκησης του Α.Σ. Ακρινής                  Συλλόγου Ακρινής

Ατματσίδης Νικόλαος                             Καρατόσιου Ειρήνη

 

Ο Πρόεδρος ΔΗΜ.ΤΟ.  Κοζάνης

Νέας Δημοκρατίας και

Γραμματέας Ποντιακού Συλλόγου Ακρινής

Αντωνιάδης Γεώργιος

Σειρά συναντήσεων και επαφών πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του  νέου  Διοικητικού Συμβουλίου  της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Άκης Τσούκας, ο Αντιπρόεδρος Itzhak Cohem και ο Γενικός Γραμματέας Φαίδων Γκιάτας συναντήθηκαν με τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια, με τον οποίον και συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική γουνοποιία. Στη συνέχεια το κλιμάκιο της Ε.Ο.Γ. μετέβη στην Ι.Μ. Καστοριάς όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και  κουράγιο στα νέα τους καθήκοντα, δίνοντάς τους παράλληλα και την ευλογία του. Το νέο Προεδρείο της Ε.Ο.Γ.  πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητήριου Καστοριάς Χαράλαμπο Καραταγλίδη.

Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, όπου το Δ.Σ. της Ε.Ο.Γ. πραγματοποίησε μια  εποικοδομητική συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο.  Στη συνέχεια η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου τους υποδέχθηκε στο πολιτικό της γραφείο και ενημερώθηκε από το Προεδρείο για σημαντικά θέματα του κλάδου.

Το προσεχές διάστημα θα επακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και τους αυτοδιοικητικούς, με σκοπό την προώθηση, την προβολή, αλλά και την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο της γούνας.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εκπαιδευτικό συνέδριο του έργου E-MOB που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου σχετικά με την ηλεκτροκίνηση στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο ειδικός στόχος του E-MOB είναι να ενισχύσει και να ενσωματώσει λύσεις ηλεκτροκίνησης στα περιφερειακά συστήματα μετακίνησης επιβατών μέσα από συντονισμένες πολιτικές εκμάθησης και σχεδιασμού σε 8 Ευρωπαϊκές περιφέρειες.

E-MOB σημαίνει ολοκληρωμένες δράσεις προς την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στις περιφέρειες της Ευρώπης και σκοπό έχει να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση στα περιφερειακά συστήματα μετακίνησης επιβατών, μέσω συντονισμένου σχεδιασμού και πολιτικών. Ως φιλόδοξο στόχο, οι εταίροι έχουν θέσει να επηρεάσουν συνολικά πάνω από 26 εκατομμύρια ευρώ του ταμείου Συνοχής και άλλων πόρων, μέσω της αναθεώρησης 8 εργαλείων πολιτικής. Τα παραπάνω θα επιτευχθούν με μια σειρά συνεδρίων εκμάθησης και αξιολογήσεων. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της διαπεριφερειακής διαδικασίας εκμάθησης (8 καλές πρακτικές και συστάσεις αναθεώρησης πολιτικών), οι εταίροι θα καταρτίσουν από κοινού σχέδια δράσης για τη βελτιωμένη εφαρμογή των επιλεγμένων 4 προγραμμάτων του Ταμείου Συνοχής και 4 άλλων εργαλείων πολιτικής.
Στο πλαίσιo του Συνεδρίου εκμάθησης παρήχθησαν και προβλήθηκαν τα παρακάτω βίντεο:https://youtu.be/yACSTPV9NtI (Introduction by Prof. Stimoniaris)

https://youtu.be/eIuwUGZeSKE (Mr Kastanaras)

https://youtu.be/2iHUdOXVy9w (Tsiamitros)

https://youtu.be/SBajFmVxNj4 (Mr Molasiotis)Ολόκληρο το συνέδριο μαγνητοσκοπημένο βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://youtu.be/zLjfYV9GKzI

 

Σελίδα 1 από 936
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ