Η βιβλιοθήκη Κοζάνης διαθέτει τη δωδεκάφυλλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή

By Ιανουαρίου 19, 2021

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ  ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΝΣΤΗΝΛΗ

Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, με αφορμή τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακών έργων «Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή», σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς  / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Νέες τεχνολογίες, γρίφοι και σύμβολα σε έναν multimedia διαγωνισμό που εμπνέεται από έναν διάσημο, σπάνιο χάρτη και προσκαλεί ομάδες μαθητών να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά έργα.

Η Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Η ΚΔΒΚ διαθέτει μια μικρή μεν, αλλά αξιόλογη συλλογή χαρτών, λυτών και ατλάντων, ανάμεσα στις οποίες κορυφαία θέση κατέχει η δωδεκάφυλλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή (1796-1797), ήδη ανακηρυγμένο εθνικό μνημείο της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και ο τετράφυλλος παγκόσμιος χάρτης του Άνθιμου Γαζή (1800). Για την οργάνωση και ανάδειξη της συλλογής αυτής ο Δήμος Κοζάνης, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνέπραξαν για την ίδρυση μιας Δημοτικής Χαρτοθήκης στο πρόσφατα αποκαταστημένο Αρχοντικό Λασσάνη, ένα κτίριο του 18ου αιώνα. Η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καινοτόμο θεσμό όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για τη χώρα με απαιτήσεις διεθνούς ακτινοβολίας, συμπλήρωμα της πανελλήνια σημαντικής Βιβλιοθήκης, ενισχύοντας το πολιτιστικό προφίλ της πόλης και αποτελώντας ένα νέο μορφωτικό πόλο έλξης γύρω από τον πολιτισμό των χαρτών και της μορφωτικής τους δύναμης. Με την ανάδειξη, την προβολή και την αξιοποίηση της σημαντικής, αλλά μέχρι τώρα άγνωστης συλλογής ιστορικών χαρτών και ατλάντων, κυρίως από την καθοριστική για τον ελληνισμό περίοδο του 18ου αιώνα, σταλμένων στην γενέτειρα από τους Κοζανίτες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, η Χαρτοθήκη προσφέρει στην Κοζάνη μια νέα θεματική και μαζί με τη Βιβλιοθήκη θα αποτελεί ένα ισχυρό δίπολο στον τομέα της γνώσης και του πολιτισμού. Η Χαρτοθήκη οργανώνεται με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές για τέτοιου είδους θεσμούς, δίνοντας έμφαση στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τις διεθνείς συνεργασίες, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν πρωτοποριακό οργανισμό, ανοιχτό και ελκυστικό ανάμεσα στα άλλα και στον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό και επιστημονικό τουρισμό. Γίνεται έτσι η Κοζάνη η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που αποκτά έναν δημοτικό θεσμό αυτού του τύπου, πρωτοπορώντας στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη της, ιστορικά ελλειμματικής στη χώρα μας κουλτούρας, της χαρτογραφίας και των χαρτών.

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού και με σκοπό την ενθάρρυνση συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία, δημιουργήθηκε για την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα υποστηρικτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή, ανοιχτό και ελεύθερα προσβάσιμο. Μέσα από τη δημιουργική επαφή με τη Χάρτα του Ρήγα, μαθητές, μαθήτριες και οι καθηγητές τους θα εξοικειωθούν με τους συμβολισμούς, την ιστορία, τη γεωγραφία και τις νέες τεχνολογίες και θα κληθούν να υλοποιήσουν ψηφιακά έργα δίνοντας ζωή σε ένα από τα σπουδαιότερα τεκμήρια της προεπαναστατικής χαρτογραφίας. Μπείτε σήμερα και ξεκινήστε την προετοιμασία στο https://classroom.onassis.org/

Πληροφορίες

Απευθύνεται σε: Ομάδες μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά κ.λπ.).

Δηλώσεις συμμετοχής: Φτιάξτε την ομάδα σας και στείλτε την ψηφιακή σας πρόταση από 15 Ιανουαρίου έως 1η Φεβρουαρίου 2021.

Last modified on Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 17:22
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ