Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης προς τον Υπουργό Π.ΕΝ κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα για την ανάκληση απόφασης περικοπής πόρων του Πράσινου Ταμείου

By Ιανουαρίου 12, 2021

Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης προς τον υπουργό Π.ΕΝ κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα σχετικά με την “Ανάκληση της απόφασης που περικόπτει  τους πόρους του Πράσινου Ταμείου που προορίζονται για την Απολιγνιτοποίηση’                 

Κύριε Υπουργέ: “Το χαρτοφυλάκιο του Υ.Π.ΕΝ καθίσταται, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες για την περιοχή μας, εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο λόγω της απολιγνιτοποίησης και με αφορμή την παρούσα θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή δύναμη, καλό και αποτελεσματικό έργο.

Σας είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη της περιοχή μας στηρίχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΔΕΗ και στις δραστηριότητες γύρω από αυτήν.

Για μία περιοχή που έζησε 70 ολόκληρα χρόνια σε κοινό δρόμο με τη ΔΕΗ και τις πολλαπλές τις δράσεις χρειάζεται χρόνο και χρήματα, ώστε να γίνει ορθά και δίκαια η μετάβαση σε ένα καινούριο μοντέλο-τρόπο ζωής (που είναι μείζον ζητούμενο).

Την ώρα λοιπόν που γίνονται προσπάθειες, με την κατάσταση να έχει χειροτερέψει ακόμα περισσότερο εξαιτίας του κορωνοϊού, η περιοχή να μείνει όρθια με κάθε δυνατό τρόπο, διαπιστώνουμε ότι υφιστάμεθα απανωτές αδικίες και χτυπήματα.

Η απόφαση του προκατόχου σας κ. Χατζηδάκη (που δεν κατανοούμε),  για μείωση του ποσοστού (από 6 σε 1%) επί των εσόδων των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που διατίθενται μέσω  του προγράμματος  του Πράσινου Ταμείου προς τις Π.Ε Κοζάνης, Φλώρινας και το Δήμο Μεγαλόπολης, όχι μόνο πολλά ερωτηματικά εγείρει αλλά και ταυτόχρονα έχει προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα.

Την ώρα που περιμέναμε ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να αυξηθεί, όχι απλά κάτι τέτοιο δεν επιχειρήθηκε αλλά συνάμα με τη μείωση αποδεικνύεται η άδικη και άνιση μεταχείριση  της περιοχής.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Νομός Κοζάνης, κρατά τα σκήπτρα της ανεργίας με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ να φέρουν το σύνολο των ανέργων στον Ν. Κοζάνης τον Δεκέμβριο του 2020 να ανέρχονται στους 20.000.

Ο δε αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο περίπου κατά 3.000 στον Ν. Κοζάνης.

Κύριε Υπουργέ

Θα ήταν παράλογο να περιμένει κάποιος να κάνουμε αποδεκτή την εν λόγω απόφαση την ώρα που:

  • δημιουργούνται επιπλέον προϋποθέσεις τεράστιας αύξησης της ανεργίας και ερήμωσης της περιοχής μας.
  • Οι καταστροφικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης είναι όχι απλά ορατές αλλά σφόδρα αισθητές και αποτυπώνονται, με τον χειρότερο τρόπο, σε κάθε μορφή οικονομικοκοινωνικής έκφρασης
  • Ο επιχειρηματικός κόσμος ασφυκτιά και «πεθαίνει» μην μπορώντας να αντέξει τις συνέπειες και τις πανδημίας.
  • Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν επενδύσεις και να προωθηθούν αναπτυξιακά προγράμματα,

η περιοχή δεν έχει την ¨πολυτέλεια¨ να απολέσει ούτε ένα ευρώ, πόσο μάλλον περί τα 30 εκατομμύρια.

  Κύριε Υπουργέ

        Σε απόλυτη ταύτιση με το σύνολο των θεσμικών φορέων της περιοχής που καταδικάζουν την απόφαση της μείωσης (στην ουσία κατάργηση), σας καλούμε ενόψει και της ανάληψης των καθηκόντων σας να αποκαταστήσετε την αδικία που συντελείται”.

 

 

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ