Μ. Παγώνη: Οι υγειονομικοί δεν πρέπει να εργάζονται χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

By Δεκεμβρίου 22, 2020

Με αφορμή την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) που σηματοδοτεί την έναρξη των εμβολιασμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε πως οι υγειονομικοί δεν πρέπει να εργάζονται σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη γνωστοποίησε ότι για κάθε νοσοκομείο έχουν δημιουργηθεί λίστες των γιατρών που θα εμβολιαστούν. «Στο νοσοκομείο Γεννηματάς το 45% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί. Αυτή όμως ήταν η πρώτη λίστα. Ακολουθεί και δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους», σημείωσε για να τονίσει πως «δεν πρέπει ένας γιατρός ή νοσηλευτής να εργάζεται στα νοσοκομεία αν δεν έχει εμβολιαστεί».

«Επειδή όμως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά πρέπει ο καθένας να το κάνει συνειδητά. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού», συμπλήρωσε. 

Ψυχραιμία για το νέο στέλεχος του ιού

Αναφερόμενη στη συνέχεια στο νέο στέλεχος του ιού που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, η  πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών φάνηκε καθησυχαστική αναφέροντας ότι απαιτείται ψυχραιμία καθώς οι κορωνοϊοί και οι υπόλοιποι ιοί έχουν μεταλλάξεις.

«Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια ούτε ότι προσβάλλει τα παιδιά. Υπάρχει μια επιθετικότητα γύρω στο 75% για τους μεγαλύτερους, αλλά κι αυτό ακόμα εξετάζεται», επεσήμανε προσθέτοντας ότι αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, «πρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα και να είμαστε πιο προσεκτικοί».

«Ελπίζουμε ότι η μετάλλαξη δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Ήδη στα αεροδρόμια έχουν πάρει μέτρα, η καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στις 10 μέρες», συνέχισε. 

Προς παράταση το lockdown;

Δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown ούτε και των σκληρότερων μέτρων που έχουν ληφθεί στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη η κ. Παγωνη σημείωσε πως αν χρειαστεί να ληφθούν περισσότερα μέτρα, τότε θα ληφθούν. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι νωρίς για να κάνουμε την κουβέντα για χαλάρωση των μέτρων στις 7 Ιανουαρίου.

«Αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα μέτρα, όπως επέκταση του lockdown, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση του ιϊκού φορτίου και δεν παρατηρείται μόνο στην Αττική και στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι νωρίς να πούμε αν θα ανοίξουμε στις 7 Ιανουαρίου. Η Δυτική Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, γυρίζουν μετά την υπόλοιπη Αττική. Τα σκληρότερα μέτρα στη Δυτική Αττική μπορεί να συνεχιστούν και μετά την Παρασκευή», είπε χαρακτηριστικά. 

Μια οικογένεια στο ρεβεγιόν

Τέλος, επαναλαμβάνοντας ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση προκαλεί ανησυχία, η κ. Παγώνη εξέφρασε τις ανησυχίες της για το όριο των εννιά ατόμων στο γιορτινό τραπέζι. «Το όριο των 9 ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα. Τότε πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δε συνέβη. Μια οικογένεια και κανένας άλλος θα πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν», τόνισε. 

naftemporiki.gr

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ