Ο Δημήτρης Δαϊρούσης πρόεδρος των Φαρμακοποιών Κοζάνης

ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

Είναι από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, μαζί με τους γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς σηκώνουν το βάρος αυτής της πανδημίας που προέκυψε στην ανθρωπότητα. Η συμβολή τους σημαντική. Δίπλα στον πάσχοντα άνθρωπο την περίοδο αυτή ανέδειξαν το λειτούργημά τους, σήκωσαν το βάρος που τους ανήκει και τα κατάφεραν.

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί η στήριξη που προσφέρουν στους πολίτες ψυχολογική και ηθική, που άλλωστε από πάντα δινόταν απλόχερα από τους φαρμακοποιούς της Κοζάνης, και που τώρα βρίσκεται στο ζενίθ συμβάλλοντας στη φροντίδα της υγείας, την ελαχιστοποίηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας του πληθυσμού.

Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών κ. Δημήτρη Δαϊρούση και ζητήσαμε να μας δώσει κάποια στοιχεία για τον κορωνοϊό και παράλληλα τις δικές του απόψεις για την προφύλαξη από τη νόσο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ. Κατ’ αρχήν πείτε μας τι είναι ένας ιός. Τις μέρες αυτές συνυπάρχει μ’ εμάς και δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ανατομία του;

Απ. Είναι ένα παθογόνο που μπορεί να αναπτυχθεί και αναπαραχθεί μόνον εφόσον μολύνει το κύτταρο ενός ξενιστή. Γίνονται επικίνδυνοι όταν δεν υπάρχουν ανοσία, εμβόλιο, φάρμακα για να αντιμετωπιστούν.

Ερ. Να υποθέσουμε ότι πάντα υπήρχαν οι ιοί και πολλοί κατά καιρούς ήταν επικίνδυνοι, όπως ο ιός της Ισπανικής γρίπης π.χ.

Απ. Οι ιοί δεν είναι άγνωστοι. Από τους 50 γνωστούς περίπου οι 7 μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο δρώντας σαν ενδωκυτταρικά παράσιτα. Ευθύνονται π.χ. Για την γρίπη, τον έρπη, την ιλαρά κλπ. Ο Η1Ν1 μεταφέρθηκε στον άνθρωπο και προκάλεσε πανδημία το 2009. Οι κορωνοιοί προκαλούν συνήθως ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μεταλαγμένοι κορωνοιοί εξαπλώθηκαν το 2003 (SARS) και το 2012 (MERS). Ο κορωνοιός SARS-COV-2 που σημαίνει «σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο» ανιχνεύθηκε το ΔΕΚ 2019 στην Uhan της Κίνας και λόγω της ευρείας εξάπλωσής του ο ΠΟΥ κήρυξε την Πανδημία COVID-19 στις 11-03-2020. Μεταδίδεται κυρίως μέσω στοματιδίων βλέννης με ιικά σωματίδια (βήχας φτέρνισμα) και δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες.

Ερ. Ακούμε για διάφορα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν και μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Είναι αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του sars ή άλλων και πόσο αποτελεσματικά έχουν αποδειχτεί, αν έχετε πληροφόρηση βέβαια;

Απ. Ένα Γιαπωνέζικο αντιγριπικό φάρμακο με δραστική ουσία favipiravir και εμπορική ονομασία Avigan ίσως είναι το πρώτο βήμα γιατί υποχωρούν τα συμπτώματα πνευμονίας όμως είναι στο στάδιο κλινικών μελετών σύμφωνα με τον Zhang Xinmin διευθυντή του εθνικού κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου επιστημών της Κίνας. Ένα παλιό και φτηνό σκεύασμα (3,73 ευρώ τα 30 δισκία) υδροξυχλωροκίνης και εμπορική ονομασία Plaquenil που μειώνει την φλεγμονή σε ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα δοκιμάστηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας σε μικρό δείγμα και δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένη η δράση του έναντι του κορωνοϊού. Δυστυχώς κάποιοι πίστεψαν ότι αποτελεί σωτήριο φάρμακο και επέπεσαν στα φαρμακεία να το προμηθευθούν και να το έχουν για ώρα ανάγκης στο σπίτι. Δημιουργήθηκε πρόβλημα στον εφοδιασμό των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε τακτική αγωγή με αυτό. Κατόπιν αιτήματος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου απαγορεύθηκε η χορήγησή του χωρίς ιατρική συνταγή που φυλάσσεται επί διετία στο φαρμακείο, όπως το αντιϊκό Tamiflu. Επίσης απαγορεύθηκε η εξαγωγή του. Στο οπλοστάσιο δοκιμάζεται και το αντιϊκό φάρμακο Remdesivir.

Ερ. Οι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα πρώτα να μας προφυλάξουν από την επιδημία. Και μετά να βρουν το φάρμακο. Πόσο κοντά είμαστε σ’ αυτό;

Απ. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ένα έτοιμο φάρμακο να δράσει επιθετικά ούτε εμβόλιο ούτε αντισώματα και δεν υφίσταται ανοσία αγέλης τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αμυντικά. Δηλαδή η ασπίδα ατομικής προστασίας (συχνότατο πλύσιμο χεριών με σαπούνι, κάλυψη στόματος μύτης και προστασία οφθαλμών, απόσταση 1,5μ κλπ. Επίσης εξαερισμός, καθαρισμός, απολύμανση επιφανειών και χώρων κλπ. Ακολούθως, η οχύρωση της κοινότητος. Απαγόρευση συναθροίσεων, κλείσιμο συνόρων, καραντίνα 14 ημερών στους εισερχόμενους από το εξωτερικό, σύσταση <<Μένουμε Σπίτι>> μέχρι και την απαγόρευση άσκοπης μετακίνησης των πολιτών. Ένας συνδυασμός φαρμάκων θα τεκμηριωθεί πολύ νωρίτερα από ένα εμβόλιο που πιθανόν να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους, όμως η ευρεία παραγωγή του για τον πληθυσμό προσδιορίζεται για τον επόμενο χρόνο.

Ερ. Υπάρχει μια σκέψη στο μυαλό των ανθρώπων, και είναι η πιο ανώδυνη δεν έχει σχέση με συνωμοσιολογία δηλαδή, αλλά λένε ότι μπορεί ένας ιός να ξεφύγει από τα χέρια των επιστημόνων κατά την παραγωγή ενός φαρμάκου και να γίνει επικίνδυνος; Είναι τελείως αντιεπιστημονική η ερώτηση αλλά πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Απ. Πάντα υπάρχει πιθανότητα ενός σφάλματος ή ατυχήματος σε ένα εργαστήριο. Ατεκμηρίωτες θεωρίες κυκλοφορούνται σε ΜΜΕ και ειδικά στο διαδίκτυο. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Οχάϊο δημοσίευσε τη μελέτη «emerging microbes and infection» που αποδεικνύει ότι ο νέος αυτός κορωνοϊός δεν είναι γενετικά τροποποιημένος, άρα δεν προέρχεται από κάποιο ερευνητικό εργαστήριο.

Ερ. Οι άνθρωποι όταν υπάρχει κίνδυνος αλλάζουν συμπεριφορά. Έχει αυξηθεί η αγορά φαρμάκων αυτή την περίοδο;

Απ. Ο φόβος, ο πανικός αποτελούν τη χειρότερη απειλή σε περίοδο κρίσης. Προκαλούνται υπερβολικές συμπεριφορές, όπου χάνεται το μέτρο. Το είδαμε στα super markets, στα φαρμακεία όπου αυξήθηκε η ζήτηση σε κάποια προϊόντα (αντισηπτικά, μάσκες) μέχρι 1500%. Δεν διαφωνώ ότι «των φρονίμων τα παιδιά .....» πρέπει να προετοιμάζονται. Όμως άλλο είναι τα απαραίτητα σε ένα οικιακό φαρμακείο (αλκοολούζο αντισητπικό, αντιισταμινικό, αντιπυρετικό, σιρόπι για βήχα, θερμόμετρο κλπ.) και άλλο 10 αντισηπτικά του 0,5 ή 1 λίτρου και 100 μάσκες που τα στερήθηκαν ασθενείς και ηλικιωμένοι που υποχρεωτικά τα είχαν ανάγκη καθώς και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας και συνιστούν κρίσιμο μέρος του συστήματος υγείας.

Ερ. Εσείς ως λειτουργοί είστε πάντα κοντά στον άνθρωπο. Πολλές φορές και πριν από το γιατρό αντιμετωπίζετε τον ασθενή. Σήμερα πως είναι αυτή η σχέση καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος;

Απ. Υπήρξε συνεχής ροή ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ, τα ΜΜΕ, τους Ιατρικούς και Φαρμακευτικούς συλλόγους, την τοπική Αυτοδιοίκηση και το κοινό προσαρμόστηκε. Με την αύξηση των κρουσμάτων και των πρώτων θυμάτων κάναμε έκκληση στο κοινό να προστατευθούν οι υγειονομικοί και λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα προστασίας των φαρμακοποιών (διαχωριστικό διαδρόμων, ένας – ένας εντός του φαρμακείου, είδαμε και τζάμια με plexi glass), και κατόπιν σύμφωνης γνώμης από το Υπ. Υγείας χορήγηση φαρμάκων από τη θυρίδα ασφαλείας. Επίσης έγινε ένα φιλτράρισμα και αποτροπή επίσκεψης στα νοσοκομεία χωρίς σοβαρό λόγο.

Ερ. Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, γιατί τα αντισηπτικά φαίνεται να εξαντλούνται και οι μάσκες πωλούνται σε τιμή χρυσού;

Απ. Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων ειδικά για τις χρόνιες παθήσεις αφού η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κατ' εξαίρεση των μέτρων. Από τους 8.500 κωδικούς που διακινούνται περίπου 40 – 100 κωδικοί παρουσιάζουν έλλειψη λόγω εξαγωγής τους και όχι λόγω κωρονοϊού. Ο ΕΟΦ εκδίδει απαγορευτικό εξαγωγών που επικαιροποιείται. Με τα αντισηπτικά δημιουργήθηκε πρόβλημα από την υπερβολική ζήτηση. Κατόπιν εξαντλήθηκαν οι πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας τα οποία εισάγονται και οι εταιρείες δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν. Ακολούθησαν ανατιμήσεις των πρώτων υλών, προέκυψαν και κάποιοι κερδοσκόποι, παραγγελίες ακυρώθηκαν και κάποιες για να εκτελεστούν ζητήθηκε ποσοστό επιπλέον της αρχικής συμφωνίας και όλα τα επακόλουθα της ελεύθερης αγοράς, προσφοράς και ζήτησης. Ανάλογο φαινόμενο με τις μάσκες, όπου εν μέσω γενικής έλλειψης (ακόμη και νοσοκομεία ξέμειναν) πολλαπλασιάστηκε η τιμή τους. Κάποιες ειδικού τύπου, ενισχυμένες και ποιοτικές όντως είχαν πολύ υψηλή τιμή. Τα φαρμακεία που τις διέθεσαν προμηθεύτικαν και αυτά σε υψηλή τιμή. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αντέδρασε στο κύμα αυτό της κερδοσκοπίας.

Ερ. Τι θα συμβουλεύατε τους κατοίκους της πόλης μας αυτή την περίοδο για την αποφυγή του κινδύνου. Πώς να θωρακίσουν τον εαυτό τους. Οι βιταμίνες είναι πιο απαραίτητες τώρα; Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους κατοίκους της Κοζάνης, αυτή τη στιγμή. Που να στραφούν αναζητώντας μια ελπίδα;

Απ. Θέλουμε οι συμπολίτες μας και ο κάθε συνάθρωπος να διατηρήσουν την σωματική και ψυχική τους ευεξία με σωστή διατροφή, όπως ενημερώνουν οι διατροφολόγοι και ολοκληρωμένο ύπνο. Τα συμπληρώματα διατροφής όπου είναι απαραίτητο και άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις να συμμορφώνονται με την αγωγή που έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό τους και τις συμβουλές από το φαρμακοποιό τους. Οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας είναι εκτεθειμένοι και πολύ περισσότερο ευάλωτοι απέναντι σε αυτήν την πανδημία. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε. Απέναντι στον κορωνοϊό θέλουμε χρόνο να βρούμε το κατάληλο φάρμακο και όσο ακολουθούμε τις οδηγίες προστατεύουμε τον εαυτό μας και τον διπλανό μας. Στην προμετωπίδα του εργαστηρίου των παλιών φαρμακείων υπήρχε η επιγραφή « CUM DEO». (Συν Θεώ).

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ