Τα διαμάντια της Κοζάνης

Η σημερινή διεθνής οικονομική κρίση και ύφεση που ξεκίνησε ως κρίση ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, μετεξελίχθηκε διεθνώς σε κρίση της πραγματικής οικονομίας και άλλαξε άρδην το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα. Η πίεση που ασκήθηκε στις τοπικές οικονομίες ήταν μεγάλη.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η οικονομία της Κοζάνης κλυδωνίστηκε. Όμως άντεξε περισσότερο από άλλους νομούς κατ’ αρχήν λόγω της ΔΕΗ που αποτελεί την κορωνίδα της οικονομικής δραστηριότητας της και αφετέρου λόγω ορισμένων επιχειρηματιών που πραγματικά αποτελούν τα διαμάντια της Κοζάνης. Αυτούς που κρατούν την οικονομική δραστηριότητα ψηλά και την επαυξάνουν. Οι άνθρωποι αυτοί - και είναι αρκετοί - κατάφεραν στα χρόνια της κρίσης όχι μόνο να αντέξουν, αλλά και να ξεπεράσουν εαυτούς.

Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε σε μια επιχειρηματική μονάδα που δραστηριοποιείται στο Νομό μας με επιτυχία και το Σάββατο 13 Απριλίου έκανε τα εγκαίνια νέας επένδυσης άνω των 7,5 εκατ ευρώ στο εργοστάσιο ΔΙΟΣ, της εταιρείας Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.

Η ιστορία του δραστήριου ιδρυτή της εταιρείας, Σάββα Μεντεκίδη είναι ενδιαφέρουσα και κάπου θυμίζει την πορεία του ιδρυτή της Ι.ΚΟΡΟΜΗΛΗΣ, αφού ξεκίνησαν από την ίδια πατρίδα τη Δυτική Μακεδονία ακολουθώντας τα ίδια μονοπάτια. Από τη σιγουριά μιας επιτυχημένης θητείας στο δημόσιο , στο δύσκολο κόσμο των επιχειρήσεων και με επιτυχή εξέλιξη.

Στη Σπηλιά Κοζάνης από την πηγή ΑΣΣΟΣ αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει η πρώτη ενασχόληση της Σ. ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ με το νερό, το γνωστό ΣΕΛΙ που προέρχεται από πετρώματα στα παρθένα οροπέδια του Βερμίου.

Το 2017 το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΣΕΛΙ έλαβε την ύψιστη διάκριση αποσπώντας το βραβείο Crystal Award/Κρυστάλλινης Γεύσης στον διαγωνισμό ανώτερης γεύσης που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας, ITQI. Η ύψιστη αυτή διάκριση απονέμεται σε επιλεγμένα προϊόντα που πετυχαίνουν για τρεις συνεχόμενες χρονιές να συγκεντρώσουν 3 χρυσά αστέρια για την εξαιρετική ποιότητά τους και γεύση.

Το μελλον της εταιρείας Σ. ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ φαίνεται ευοίωνο. Θεωρείται ανερχόμενη δύναμη στην αγορά του νερού, η οποία έχει μεγάλη διασπορά και σημαντικές δυνάμεις στη χώρα μας.

Τα εγκαίνια της μονάδας επέκτασης στο εργοστάσιο στην Καρίτσα Πιερίας ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ, έγιναν παρουσία 800 ατόμων που ξεναγήθηκαν στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του εμφιαλωμένου νερού ΔΙΟΣ. Σε ένα κτίριο Ενεργειακής Κλάσης Α κι εμβαδού 5.000 τμ., σε οικόπεδο 15.000 τ.μ., εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, με μεγάλη δυνατότητα εμφιάλωσης γυάλινων φιαλών, 10λιτρων και 19λιτρων φιαλών καθώς και φιαλών PET 0,5 και 1,5 λίτρων σε πολύ υψηλές ταχύτητες και συνθήκες απόλυτης υγιεινής με απόλυτη ασφάλεια και πιστότητα, για να εξασφαλίσουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν υψηλής ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Μεντεκίδης παρουσίασε τα επιτεύγματα των τελευταίων 7 ετών με οικονομικά στοιχεία που είναι εκπληκτικά για την περίοδο που διανύουμε. Ο τζίρος υπερδιπλασιάστηκε, και από 3,5 εκατ. ευρώ το 2011, το 2018 έκλεισε στα 11,5 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για το 2019 φτάνει στα 12,5 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές είναι οι επενδύσεις και στα δύο εργοστάσια Διός στην Πιερία και Σέλι στην Κοζάνη , οι οποίες ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-2018.

Αξιοποιώντας σήμερα το νερό του Ολύμπου και με brand name πασίγνωστο και με συμβολικούς συνειρμούς, το νερό ΔΙΟΣ , όπως ο Δίας διακρίνεται στο επιχειρηματικό στερέωμα. Το άγγιγμα του Δία είναι εμφανές και οδηγεί στην κορυφή την επιχείρηση Σ. Μεντεκίδης. Σε μια αγορά με 45 επιχειρήσεις του είδους, το 2011 η εταιρεία κατείχε την 15η θέση, σήμερα κατέχει την 4η σε όγκο πωλήσεων. Τέτοιους επιχειρηματίες έχει ανάγκη ο τόπος. Τέτοιους επιχειρηματίες έχει ανάγκη η χώρα. Που αγωνίζονται, δημιουργούν, προκόβουν στα στενά και στενάχωρα σύνορα της Ελλάδας και τα καταφέρνουν. Το όραμά τους και τα επιτεύγματά τους δίνουν θάρρος και ελπίδα στους νέους ανθρώπους. Ότι η πατρίδα μπορεί να δώσει ευκαιρίες και το ελληνικό δαιμόνιο δεν είναι μόνο μύθος.

Θ.

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ