Βαγγέλης Σημανδράκος Δεν θυμάμαι το Δήμο μας ποτέ σε τέτοια αδιέξοδη κατάσταση  | Συνέντευξη στο TIMSEL - ένθετο του Θάρρους Δυτικής Μακεδονίας

By Δεκεμβρίου 20, 2018

Κινείται μεταξύ της γενέτειράς του των Γρεβενών και της Κοζάνης που αγαπά το ίδιο . Στην παρούσα φάση αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρώτη και να αφοσιωθεί στην πατρίδα των παιδιών του  Κοζάνη στην οποία άλλωστε ζει εδώ και 20 χρόνια. Οι γνώσεις και οι ικανότητές του είναι δεδομένες. Άνθρωπος ανοικτός, δεν γνωρίζει  κομματικά σύνορα. Στις σημερινές συγκυρίες, που οι κοινωνίες αποκτούν έναν άλλο βηματισμό, άνθρωποι  ανεξάρτητοι βρίσκουν χώρο και αποδοχή.   Το μότο του είναι η προτροπή του Καζαντζάκη: «Να αγαπάς την ευθύνη». Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω!».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σας μοιάζει να είστε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Διαθέτετε τις προϋποθέσεις για την αναμόρφωση της αγροτικής περιοχής που διοικείτε. Πώς θα βαθμολογούσατε τις επιδόσεις σας τώρα που η θητεία σας πλησιάζει προς το τέλος;

Η ανάπτυξη μιας περιοχής είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, που έχουν να κάνουν τόσο με τις αρμοδιότητες του φορέα διοίκησής της και το ανθρώπινο δυναμικό αυτού, όσο και με τους διαθέσιμους πόρους από την πλευρά της Πολιτείας. Αναλάβαμε το τιμόνι της Π.Ε. Γρεβενών σε μια δύσκολη οικονομικά και πολιτικά συγκυρία. Όμως αγωνιστήκαμε από την αρχή σκληρά και πετύχαμε να ανακόψουμε τη φθίνουσα πορεία και έτσι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για διαφαινόμενες προοπτικές και τάσεις βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών της περιοχής των Γρεβενών. Η προηγούμενη εμπειρία που διαθέτω μπορεί να ήταν ένας παράγοντας που βοήθησε στην ταχύτερη και πιο στοχευμένη αντίδρασή μας για την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων, άλλα δίχως την πολύτιμη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού των Υπηρεσιών της Περιφέρειας αλλά και τη στήριξη του Περιφερειάρχη, πολλά από τα σημερινά επιτεύγματα δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί.

Στην προσπάθειά μας για την αναμόρφωση του αγροτικού τομέα, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και δράσεις που μεταξύ άλλων είχαν να κάνουν πρώτον, με την κατοχύρωση αγροδιατροφικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα την πιστοποίηση του Ρεβιθιού και των Μανιταροσυλλεκτών, δεύτερον, με τη βελτίωση της κτηνοτροφίας, όπως είναι τα διακρατικά προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας του κτηνοτροφικού τομέα, τρίτον, με την ενίσχυση των αγροτικών υποδομών, μέσω ολοκλήρωσης αρδευτικών έργων, τέταρτον, τη βελτίωση καλλιεργειών, μέσω της σύνταξης εδαφολογικού χάρτη, πέμπτον, με την προβολή και προώθηση των παραγόμενων προϊόντων, όπως επιχειρείται στο πλαίσιο της νεοϊδρυθείσας Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, καθώς τέλος και με την ενημέρωση όχι μόνο των επαγγελματιών αλλά και όσων πολιτών σκέφτονται να επιχειρήσουν στον πρωτογενή τομέα, μέσω πλήθους επιστημονικών ημερίδων και γραφείου ενημέρωσης αγροτών στην Π.Ε. Γρεβενών.

Οι πρωτοβουλίες και δράσεις αυτές, που εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική μας για την αγροτική ανάπτυξη, έχουν ήδη αποφέρει αποτελέσματα, κάτι που μένει να μετρηθεί το επόμενο διάστημα. Εκείνοι που μετρούν τον αντίκτυπο των ανωτέρω πολιτικών μας είναι οι διάφορες υπηρεσίες, ενώ εκείνοι που θα μας βαθμολογήσουν για τις επιδόσεις των έργων μας θα είναι οι πολίτες των Γρεβενών, προς όφελος των οποίων εργαζόμαστε αδιάκοπα.

Η περιοχή που θεωρητικά θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματά της από τον πρωτογενή τομέα, κυρίως την κτηνοτροφία, ποιο δρόμο ανάπτυξης ακολουθεί σήμερα;

Είναι αλήθεια ότι τα Γρεβενά διαθέτουν πολύ μεγάλες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα.  Ωστόσο από τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν την περιοχή των Γρεβενών διαπιστώνει κανείς πως ο πρωτογενής τομέας κατέχει το μικρότερο ποσοστό της παραγωγικής δραστηριότητας σε σχέση με τους δύο άλλους τομείς. Για την εικόνα αυτή ευθύνονται σε ένα βαθμό προηγούμενες πολιτικές, κυρίως στο εθνικό επίπεδο, που δεν έδιναν κίνητρα στους παραγωγούς και τους αγρότες να παραμείνουν στον κλάδο, ενώ εμμέσως τους ωθούσαν στην αλλαγή παραγωγικής δραστηριότητας. Το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθεί η παραγωγή, με κίνδυνο σήμερα να χάνεται η εμπειρία που απαιτείται για την άσκηση των σχετικών επαγγελμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερα, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να ανακόψουμε την πορεία αυτή διότι ακριβώς πιστεύουμε πως η περιοχή μας και τα παραγόμενα προϊόντα της έχουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να ανταγωνίζονται επάξια αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών στις διεθνείς αγορές.

Όλες σχεδόν οι πολιτικές ενίσχυσης και των τριών τομέων της παραγωγικής δραστηριότητας σχεδιάζονται κεντρικά χωρίς μάλιστα η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστικό λόγο. Το αποτέλεσμα είναι να μην λαμβάνονται όσο θα έπρεπε υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των τοπικών οικονομιών και του πληθυσμού τους. Αυτό όμως πάμε να το αλλάξουμε. Πάμε να διεκδικήσουμε τον πραγματικό ρόλο που θέλουμε να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να σχεδιάσουμε μαζί με τους επαγγελματικούς φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου ένα εφαρμόσιμο αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή μας. Στο όραμα αυτό, ο πρωτογενής τομέας θα έχει μια θέση ανάλογη των δυνατοτήτων του, δυνατότητες που μπορούν να μας εκπλήξουν θετικά.

Ένα θέμα της επικαιρότητας απασχολεί και τα Γρεβενά. Πρόκειται για την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία της Σμίξης, της Σαμαρίνας και άλλων περιοχών. Αποδοχή από τους επιχειρηματίες υπάρχει, η κοινωνία φαίνεται δεν έχει αντιρρήσεις. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία;

Πρωτίστως ως άνθρωποι, αλλά και κυρίως ως  Έλληνες, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να συνδράμουμε στην ανακούφιση του προσφυγικού δράματος, ενός διεθνούς προβλήματος που μας ξεπερνά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως γνωρίζετε, δεν έχει σχετικές αρμοδιότητες ενώ δεν έχει και τους απαραίτητους πόρους για την παροχή σχετικής συνδρομής. Είναι αλήθεια ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και από εκείνη των αρμοδίων οργάνων στο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η συχνή έλευση προσφύγων για προσωρινή φιλοξενία στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ καμία επίσημη ενημέρωση για τις επισκέψεις αυτές, ενώ δεν μας δόθηκε ποτέ μέχρι σήμερα κάποια γενική ή ειδική οδηγία. Παρόλα αυτά η κοινωνία των Γρεβενών είναι φιλόξενη και το αποδεικνύει περίτρανα αγκαλιάζοντας αυτούς τους ανθρώπους. Πέρα όμως από το πρόσκαιρο όφελος που μπορεί να έχει μια μερίδα επιχειρηματιών, θα πρέπει να μετρήσουμε το πόσο πλήττεται και το τουριστικό προϊόν καθώς και τι είδους μεσο-μακροπρόθεσμες συνέπειες θα έχει για την οικονομία του χειμερινού τουρισμού. 

Η κατ’ αυτόν τον τρόπο διαχείριση, η οποία γίνεται κυρίως μέσω μη κυβερνητικών (όχι μη κερδοσκοπικών) οργανώσεων είναι απαράδεκτη, αφού πολλές από αυτές δεν έχουν τύχει επίσημης καταγραφής, ενώ διαχειρίζονται κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν αποτελεσματικότερα στις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, ακολουθώντας ένα διαφορετικό μοντέλο ενσωμάτωσης.

Σ’ ένα άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύσατε, κάνετε αναφορά στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και στο Εθνικό και το αληθές. Πού χάσαμε το μέτρο με το Σκοπιανό, στο Εθνικό ή στο αληθές;

Η ειρηνική συνύπαρξη των εθνών αποτελεί όχι μόνο Συνταγματική αλλά και διεθνή επιταγή της χώρας. Σπασμωδικές ενέργειες που στόχο έχουν την αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας με απροσδιόριστες συνέπειες για τη συνύπαρξη των λαών μας, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τα εθνικά όσο και τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Σκοπιανό δεν είναι ένα ζήτημα που χρήζει μιας οποιασδήποτε λύσης και μάλιστα εδώ και τώρα. Η επίλυση ενός τέτοιου λεπτού ζητήματος πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές, τις εγγυήσεις και τα στάνταρς που επιλέχθηκαν για την επίλυση παρόμοιων ζητημάτων σε άλλα σημεία του πλανήτη. Δεν πρόκειται για μια Συμφωνία που το ένα μέρος δίνει «κάτι», το άλλο μέρος δίνει «κάτι  άλλο» και στη συνέχεια βρίσκεται μια χρυσή τομή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό εθνικό θέμα που απαιτεί πρωτίστως τη χάραξη κοινής στρατηγικής και επιδίωξη συναίνεσης με τις κυριότερες δυνάμεις του δημοκρατικού κόσμου της χώρας. Μήπως λύθηκαν τα προβλήματά μας με την Τουρκία από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ; Μήπως νομίζουμε ότι θα λυθούν με την ένταξη των γειτόνων μας στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς τα μεταξύ μας ζητήματα; Η εν λόγω Συμφωνία δεν έχει δύο αναγνώσεις. Μία έχει: Πρόκειται για την πλήρη παραχώρηση, δίχως την παραμικρή εγγύηση, ολόκληρου του διπλωματικού οπλοστασίου της χώρας μας στο όνομα ενός απροσδιόριστου «εθνικού συμφέροντος». Η Ελλάδα σύρθηκε σε μια ιστορία, με το λαό της διχασμένο, και μάλιστα για ένα ζήτημα γύρω από το οποίο δεν υπάρχει κοινή γραμμή.

Έχω εκφράσει την αντίθεσή μου από την αρχή για τη Συμφωνία αυτή, τεκμηριώνοντας σε προηγούμενα άρθρα και δηλώσεις μου στον τοπικό τύπο, τους προβληματισμούς μου, οι οποίοι έχουν να κάνουν τόσο με το εθνικό, όσο και με το αληθές. Όταν γίνει πλήρως αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η ενσωμάτωση μόνο της ΠΓΔΜ, και όχι των υπολοίπων Δυτικών Βαλκανίων, στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, τότε θα διαφανεί καλύτερα το πώς διασυνδέονται κάποια ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση του προσφυγικού, με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής κάποιων κρατών.

Εκφράσατε πριν λίγο καιρό την πρόθεσή σας να διεκδικήσετε εκλογικά το Δήμο Κοζάνης. Μιλήστε μας για την απόφασή σας και τη διάθεσή σας να αλλάξετε μετερίζι.

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα τολμούσα να ισχυριστώ ότι συμπυκνώνεται σε μια φράση από την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος έγραφε «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω!». Είναι εύκολο να ασκεί κανείς κριτική για τα διάφορα σύνθετα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία, δίχως να αναλαμβάνει ευθύνη. Δεν είναι όμως εύκολο να αποφασίσει κανείς να εκθέσει τον εαυτό του και να αναλάβει ευθύνες για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Σ’ αυτό το δρόμο της ευθύνης θέλω να συναντηθώ με τους συμπολίτες μου, προκειμένου να δώσουμε έναν αγώνα με επιμονή, αφοσίωση και εμπειρία, ενώ η αγάπη για τον τόπο μας πρέπει να γίνει η δύναμη που θα μας ενώσει πάνω και πέρα από προσωπικές στρατηγικές, πολιτικές καταγωγές και κομματικές σκοπιμότητες.   

Η Κοζάνη βρίσκεται σε μια μεταεποχή σχετικά με τη ΔΕΗ που αποτελούσε τον πυλώνα ανάπτυξής της. Φαίνεται σας αρέσουν τα δύσκολα για να θέλετε να συνδέσετε την τύχη σας με την πόλη αυτή την περίοδο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε πως «στον τόπο μας έχουμε τη συνήθεια να συζητούμε πολύ για να μην παίρνουμε αποφάσεις που συνεπάγονται ευθύνες». Η Κοζάνη, και πολύ περισσότερο η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, χρειάζεται επειγόντως ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα κληθούν να εφαρμόσουν οι «εταίροι» της περιοχής. Διαφωνώ με τη διατύπωση του ερωτήματός σας. Η ΔΕΗ δεν αποτελούσε, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης της Κοζάνης. Στο Πρόγραμμα που θα καταθέσουμε θα γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό που προανέφερα. Είναι άλλο το ζήτημα της προσαρμογής της επιχείρησης στα νέα οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα της εποχής μας και άλλο η ικανότητά της να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής. Η ΔΕΗ και το ανθρώπινο δυναμικό της είναι το αμάλγαμα της εμπειρίας και της ικανότητας να διαμορφώσει το οικονομικό μοντέλο της περιοχής. Εκείνοι που εξαντλούν το «σχέδιό» τους για το αύριο αυτού του τόπου μόνο στην κατανομή των πόρων διαφόρων ταμείων σε μικροέργα, αγνοούν βασικές αναπτυξιακές πολιτικές που λαμβάνουν χώρα σε άλλες περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως  στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Αυτό που θέλω να συνδέσω, είναι το όνομα του συνδυασμού μας με την κατεύθυνση της πόλης μας.

Στα σκαριά βρίσκεται ο νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση για τον οποίο έχετε καταθέσει την άποψή σας  ότι είστε αντίθετος. Αν εφαρμοστεί τι θα σημάνει αυτό για την Κοζάνη;

Αντίθετο με βρίσκει η προχειρότητα με την οποία καταρτίζεται ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο. Αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Είδαμε στην πράξη τα κενά που είχε ο νόμος, τις αστοχίες αναφορικά με την κατανομή αρμοδιοτήτων, την αναντιστοιχία αρμοδιοτήτων, πόρων και ευθυνών καθώς και τους περιορισμούς για μια ουσιαστική αυτοδιοίκηση των Δήμων. Περίμενα ένα πιο προσεκτικό νόμο, νομοτεχνικά αρτιότερο, ένα νόμο που θα περιλαμβάνει προηγούμενες παρατηρήσεις αρμοδίων φορέων και παραγωγικών δυνάμεων και ο οποίος θα είχε έναν εξωστρεφή και Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσα προβλήματα θα προκύψουν με την εφαρμογή του νόμου. Σίγουρα όμως υπήρχαν αστοχίες στην κατάρτισή του. Ευτυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν χρονικά περιθώρια τροποποίησης και διόρθωσης, ώστε από το Σεπτέμβρη του 2019, όταν και θα ξεκινήσει η νέα θητεία των ΟΤΑ, να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα που επισημάνθηκαν από τους ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς.

Γνωρίζετε την Κοζάνη, την υπηρετήσατε από διάφορες θέσεις, μιλήστε μας για το μέλλον και την προοπτική της.   

Η δύναμη ενός Δήμου, όπως είναι ο Δήμος της Κοζάνης, είναι η δύναμη των ανθρώπων της. Ζω στην Κοζάνη εδώ και μια 20ετία. Η οικογένεια και τα παιδιά μου ζουν εδώ, πηγαίνουν σχολείο εδώ. Δεν θυμάμαι το Δήμο μας ποτέ σε τέτοια αδιέξοδη κατάσταση, ως προς τις προοπτικές που διαφαίνονται. Όμως, επειδή ακριβώς συνεργάστηκα με δυναμικούς ανθρώπους, επειδή πιστεύω πολύ στη νέα γενιά του Δήμου μας, η οποία μάλιστα είναι καταρτισμένη όσο καμία άλλη στο παρελθόν, και η οποία επίσης είναι αποκλεισμένη από τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικής, θέλω να δώσω βήμα στους ανθρώπους αυτούς, στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, για να βγάλουμε την Κοζάνη από αυτό το αδιέξοδο. Θέλουμε ένα Δήμο πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Μια πόλη που θα ανεβαίνει θέσεις στους Ευρωπαϊκούς πίνακες καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης. Θέλουμε ένα Δήμο που θα λάμψει ξανά και θα δώσει ευκαιρίες στη νεολαία να σχεδιάσει ένα λαμπρότερο μέλλον. Αν δεν αλλάξει άμεσα πολιτική αντίληψη και σελίδα ο Δήμος Κοζάνης, θα βιώσουμε μη ευχάριστες συνέπειες. Η προσεχής πενταετία είναι κρίσιμη. Έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020. Καθώς ο Προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα είναι αισθητά μειωμένος λόγω του BREXIT, αναμένεται να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας των προσκλήσεων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Προκειμένου να μπορέσει ένας Ελληνικός Δήμος να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, θα πρέπει να ετοιμάζεται από τώρα, κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Πάμε λοιπόν να βγούμε από τη στασιμότητα. Πάμε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Ο Δήμος της Κοζάνης, ένας δήμος που εκτείνεται από την Ξηρολίμνη μέχρι τον Πολύμυλο και από την Ποντοκώμη μέχρι την Αιανή, θα είναι μια δύναμη προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας, για όλες και για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Και γι’ αυτό χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά.

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ