“Είναι άνθραξ ο χρυσός; ΠΩΣ Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ”

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

“Είναι άνθραξ ο χρυσός; ΠΩΣ  Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ”

  

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για ουσιαστική και διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, διοργανώνει ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ τη Δευτέρα 12 Απριλίου και ώρα 7.30μ.μ., με προσκεκλημένη την Καθηγήτρια Πρώτης Βαθμίδας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μαρίνα Τζακώστα, με θέμα: “Είναι άνθραξ ο χρυσός; Πως ο γλωσσικός αποκλεισμός τρέπεται σε γλωσσικό πλούτο”. 

 Γιατί οι γλωσσικές ποικιλίες είναι υποτιμημένες; Γιατί όταν τείνουμε να διακωμωδήσουμε πρόσωπα (και καταστάσεις) βάζουμε στο στόμα τους ντοπιολαλιές; Ποια είναι, τελικά, η σχέση της διαλέκτου με τη Νεοελληνική; Και ποια η σχέση μεταξύ «αστών» και «επαρχιωτών»; Στην παρούσα συνάντηση θα προσπαθήσουμε να λύσουμε μύθους σχετικά με την αξία των διαλέκτων και τη σημασία της χρήσης τους και της αναβίωσής τους. Θα δείξουμε ότι οι γεωγραφικές γλωσσικές διάλεκτοι είναι, αφενός, ένα σημαντικό εργαλείο καλλιέργειας της γλωσσικής μας επίγνωσης, δηλαδή της συνειδητής γνώσης που έχουμε για τη γλώσσα μας και τους πιθανούς εκφραστικούς τρόπους της και, αφετέρου, ένας τρόπος κατανόησης του «Άλλου». Τέλος, θα παρουσιάσουμε τρόπους ενσωμάτωσης των γλωσσικών ποικιλιών στη γλωσσική διδασκαλία. 

Η κ. Μαρίνα Τζακώστα είναι Καθηγήτρια Πρώτης Βαθμίδας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο τη Γλωσσική Ανάπτυξη και Αγωγή του Παιδιού της Προσχολικής Ηλικίας. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε επίπεδο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό α΄ κύκλου. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Ινστιτούτο Γενετικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία με υποτροφία από το ολλανδικό κράτος. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών υπήρξε επισκέπτρια ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης. Εργάστηκε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2006 ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μετά την ομιλία θα τεθούν ερωτήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την ομιλία, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://us04web.zoom.us/j/7141696789?pwd=dnVKUWdUZVowZVNmdmRKNnRiYWwwdz09

 

 

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ