Γνώμονας των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας των πολιτών

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

 

  Γνώμονας των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας των πολιτών

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕΡΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

  

Στην Κοζάνη που παρουσιάζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και ο διοικητής του νοσοκομείου Κοζάνης κ. Στέργιος  Γκανάτσιος.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε: “Γνώμονας των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Όλα τα άλλα έπονται. Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να ταλαιπωρούμαι τον κόσμο. Η πολιτεία κάνει ότι μπορεί. Λαμβάνει τα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων. Η χρονική στιγμή που επισκέπτομαι την Κοζάνη, είναι δύσκολη. Αναλύσαμε την κατάσταση στη διάρκεια της σύσκεψης. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που είναι σε εξέλιξη. Έχουμε δυο όπλα προκείμενου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Το πρώτο είναι ο εμβολιασμός και το δεύτερο μεγάλο όπλο που είναι και το πιο σημαντικό: δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Έχουμε μερικά ακόμη βήματα να κάνουμε. Πρέπει όλοι μας να τηρούμαι με ευλάβεια τα μέτρα. Το τέλος είναι κοντά. Πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε ένα χέρι προκείμενου να τελειώσουμε”.  Ο υπουργός να σημειωθεί ότι δεν απέκλεισε και το σενάριο το νοσοκομείο της Κοζάνης, να γίνει αποκλειστικά νοσοκομείο για κορονοϊο. “Ναι έχουμε όλα τα σενάρια στο μυαλό μας”, είπε χαρακτηριστικά. 

Για μεγάλη πίεση που δέχεται το νοσοκομείο της Κοζάνης έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κοζάνης Δημήτρης Ντέντης: ‘λέγοντας “Νοσηλεύονται 45 άτομα στην κλινική για τον κορονοϊο, και ακόμη 12 ύποπτα στην μαιευτική κλινική, η οποία έχει μετατραπεί για περιστατικά ύποπτων κρουσμάτων’.  

Εκ μέρους του ΕΚΑΒ μίλησε ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου κ. Θωμάς  Σαραφίδης: ‘Στατιστικά έχουμε ανέβει σε σχέση με τις προηγούμενες 15 μέρες, 70% στις διακομιδές και ιδιαίτερα στα περιστατικά με κορονοϊο. Τα νοσοκομεία πλέον δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις νοσηλείες. Η κατάσταση των ασθενών είναι διαχειρίσιμη μεν, αλλά ο όγκος των περιστατικών αν συνεχιστεί θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Μια καθημερινή βάρδια είχε 35-40 περιστατικά και τώρα φτάσαμε στα 80 περίπου στο 24ωρο με τα πιο πολλά φυσικά με κορονοϊο”.      

Ο υπουργός νωρίτερα περιόδευσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά την Κοζάνη, επισκέφτηκε το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Τέλος, ομόφωνα εγκρίθηκε και εκτός ημερήσιας διάταξης από την Οικονομική Επιτροπή της Π.Δ.Μ.  η χρηματοδότηση δύο αναπνευστήρων βαρέως τύπου αξίας 60.000 ευρώ για τις ανάγκες της ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, μετά από αίτημα του Διοικητή κ. Στέργιου Γκανάτσιου. Οι δύο αναπνευστήρες (30.000 έκαστος) θα βοηθήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη γρήγορη αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών που διαχειρίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΜΕΘ του Μαμάτσειου, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων που σημειώνονται στην Π.Δ.Μ. Για την Περιφερειακή Αρχή η  δημόσια υγεία είναι απόλυτη προτεραιότητα και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της θα συνεχίσει να ενισχύει το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

 

ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΗ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, σημείωσε ότι επειδή η διαχείριση της πανδημίας είναι μία δυναμική κατάσταση, πολλές φορές αυτά δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. «Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και οι αποφάσεις μας αναπροσαρμόζονται. Σε κάθε περίπτωση θέλω να καταστήσω σαφές ότι έχουμε δύο όπλα στη διάθεσή μας προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας και να ξεμπερδέψουμε. Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και το δεύτερο μεγάλο όπλο, το οποίο έχουμε στη διάθεση μας, είναι η πιστή τήρηση από όλους μας των μέτρων που έχει αποφασίσει η πολιτεία. Με αυτά τα δυο όπλα στη διάθεσή μας σύντομα θα τελειώσουμε», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς και ότι καθημερινά αξιολογούνται τα διαθέσιμα επιδημιολογικά προκειμένου να υπάρχει μια εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπου η κατάσταση σταθεροποιείται. Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη και να ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου είπε: «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως θα πράξουμε»

Απαντώντας δε, σε ερώτημα για τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και για το αν υπάρχει σκέψη να αλλάξει η τακτική του υπουργείου Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε: «Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στο εμβόλιο της ΑstraZeneca και σε όλα τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και φαίνεται και από την εξέλιξη του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα προβλεπόμενα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κάποιο συμπολίτης μας τον εμβολιασμό γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βεβαίως αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία. Είναι πολύ σημαντικό επίσης από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας να σας πω ότι συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορονοϊό, στο 90 % και πλέον δεν είχαν εμβολιαστεί».

 

 

 

Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στο εμβόλιο της ΑstraZeneca και σε όλα τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις μας.

 

Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που είναι σε εξέλιξη. Έχουμε δυο όπλα προκείμενου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Το πρώτο είναι ο εμβολιασμός και το δεύτερο μεγάλο όπλο που είναι και το πιο σημαντικό: δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Έχουμε μερικά ακόμη βήματα να κάνουμε. Πρέπει όλοι μας να τηρούμαι με ευλάβεια τα μέτρα. Το τέλος είναι κοντά. Πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε ένα χέρι προκείμενου να τελειώσουμε

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
Tharos.gr Logo
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ