Η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Βελβεντού ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1983, μέλος του Δικτύου 22 Παιδικών Βιβλιοθηκών που ίδρυσε στην Ελλάδα η Annette Schlumberger, Γαλλίδα φίλη της Ελλάδας, σε συνεργασία αρχικά με το Υπουργείο Γεωργίας, σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Οι βιβλιοθήκες αυτές ήταν οργανωμένες κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το δίκτυο αυτό λειτουργούσε με την καθοδήγηση, την υποστήριξη αλλά και τον τακτικό εμπλουτισμό του υλικού των βιβλιοθηκών από τον Οργανισμό Παιδικών & Εφηβικών Βιβλιοθηκών στην Αθήνα.
Το 1994, το Δίκτυο μεταφέρεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια στο Υπουργείο Παιδείας, όπου και θα τερματίσει τη λειτουργία του το 2010.
Το 2016, μια ομάδα δημοτών στο Βελβεντό, συστήνουν Σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης» και με χρηματοδότηση από τους ομογενείς του Βελβεντού της Αμερικής, ανοίγουν ξανά τη βιβλιοθήκη αλλά και πετυχαίνουν να βρουν τα κονδύλια για την πλήρη ανακαίνισή της. Το κόστος της ανακαίνισης καλύπτεται από διαφορετικούς φορείς: μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω Leader, μέσω της Περιφέρειας και μέσω του Δήμου με ίδιους πόρους. Οι ομογενείς και το σωματείο είναι αυτοί που αναλαμβάνουν την οργάνωση και την υποβολή των προτάσεων στους φορείς και πετυχαίνουν να συγκεντρώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που εξασφαλίζει στη βιβλιοθήκη όχι μόνο την κτιριακή της ανακαίνιση αλλά και την αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και εμπλουτισμό των συλλογών της.
Η Παιδική Βιβλιοθήκη που μετράει συνολικά 40 χρόνια λειτουργίας, ανοίγει, πλήρως ανακαινισμένη, τα Χριστούγεννα του 2023.
Ένα χρόνο μετά γιορτάζουμε την ιστορία της βιβλιοθήκης, αλλά και τις νέες προοπτικές της, με ένα πλούσιο τριήμερο που θα αναδείξει τους πολλαπλούς ρόλους που παίζει μια βιβλιοθήκη μέσα στην κοινότητα.
Ξεκινάμε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου το απόγευμα με την παρουσίαση της Βιβλιοθήκης Βελβεντού. Όλοι όσοι δούλεψαν για την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης θα μας περιγράψουν πώς οργανώθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το όνειρο για μια σύγχρονη παιδική βιβλιοθήκη στο Βελβεντό.
Το πρωινό του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου είναι αφιερωμένο σε εργαστήρια για παιδιά. Η Άλκηστις Χαλικιά θα συναντήσει και θα συνομιλήσει «ήρωες – γείτονες» στα ράφια της βιβλιοθήκης σε ένα εργαστήριο με τίτλο «Φίλοι από ράφι».
Η Μαρία Παπαγιάννη θα «μαγειρέψει» και θα αφηγηθεί ιστορίες με αφετηρία το βιβλίο της Η χύτρα που κελαηδούσε ιστορίες.
Η Μελίνα Σιδηροπούλου και η Λαμπρινή Κουζέλη θα συναντηθούν με τη δημοσιογραφική ομάδα της βιβλιοθήκης για να σχεδιάσουν την έκδοση εφημερίδας της βιβλιοθήκης.
Ο Γιάννης Παλαβός θα συναντήσει του έφηβους για να συζητήσουν για τη γλώσσα των κόμικς και τέλος,
η Κούλα Πανάγου με αφετηρία εικονογραφημένα βιβλία θα ανακαλύψει μαζί με τα παιδιά διαφορετικές μορφές εκφοβισμού σε ένα εργαστήριο με τίτλο «Ακούγομαι;»
Το απόγευμα του Σαββάτου 11 εκπρόσωποι από διαφορετικές παιδικές βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα θα συζητήσουμε για το τοπίο των παιδικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα σήμερα.
Συμμετέχουν οι βιβλιοθήκες
- Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Βελβεντού Annette Schlumberger – Αλκμήνη Πιτσιλαδή
- Search Παιδική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς – Κατερίνα Φρουζάκη
- Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής – Θεοδώρα Αραμπατζή
- Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης – Ιωάννα Στεργιοπούλου
- Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας – Σοφία Καλμανίδου
- Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι – Πετρούλα Βόλτση
- Δαήδειος Παιδική Βιβλιοθήκη – Γλυκερία Αντωνιάδου
- Βιβλιοθήκη Ραψάνης – Χάιδω Πανταζή
- Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης Ψυχική – Αγγελική Φουρνάρη
- Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού – Λυδία Αλαγιάννη
- Δημόσια Βιβλιοθήκη Κόνιτσας – Πέρση Ντούλια
- Βιβλιοθήκη Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού – Κούλα Πανάγου Παρευρίσκονται και θα παρέμβουν
- Γιάννης Παλαβός – συγγραφέας
- Λαμπρινή Κουζέλη – δημοσιογράφος ΒΗΜΑ
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου το τριήμερο θα κλείσει στο οινοποιείο Καμκούτη, όπου η Μαρία Αγγελίδου και η Ειρήνη Βοκοτοπούλου θα ξεκινήσουν μια ακόμη «παρατηρητική συζήτηση», παρατηρώντας τους τρόπους που οι βιβλιοθήκες παρουσιάζονται στη λογοτεχνία και θα αναρωτηθούν «Βιβλιοθήκη: τακτοποίηση ή ποίηση;»
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα βγαίνουν μικρά δελτία τύπου και φωτογραφίες για κάθε εκδήλωση ξεχωριστά