Tharos

Tharos

ΕΠΕΤΕΙΟΙ

Νοεμβρίου 20, 2019

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου

Bιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση στη μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού. Κρίση όχι πρωτίστως οικονομική, όπως διατυμπανίζεται από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, αλλά αξιών, κρίση πνευματική. Βέβαια μεταξύ των άλλων στρεβλώσεων έχει επέλθει και αυτή της γλώσσας μας, ώστε να μην κατανοούμε τον όρο πνευματικός, όπως και άλλους βέβαια. Βιώνοντας άκρως αντιπνευματικά, υποταγμένοι χωρίς αντίσταση στον καταναλωτικό τρόπο βίου με βάση πρότυπα εισαχθέντα από την Εσπερία, όπου ως μοναδική αξία αναγνωρίζεται το χρήμα, έχουμε αναλάβει τον οδυνηρό ρόλο να ξεθεμελιώσουμε κάτι τι το ωραίο και υψηλό που οικοδόμησαν οι πρόγονοί μας! Προς τούτο έχουν εισαχθεί διάφορες μέθοδοι από τους κρατούντες, οι οποίοι έχουν ισχυρούς προστάτες εκτός της χώρας μας. Πρώτη και πλέον σημαντική είναι η καταβαράθρωση της παιδείας μας, η οποία έχει ευτελιστεί σε χρησιμοθηρική εκπαίδευση με κατάφωρη την καταπάτηση του Συντάγματος της χώρας. Πολλοί λυσσομανούν μη αρκούμενοι στην καταπάτησή του, γι’ αυτό και επείγονται να αναθεωρήσουν τα άρθρα εκείνα που αποκαλύπτουν την ενοχή τους για την περιφρόνηση της πίστης και των ιδεωδών εκείνων που έχυσαν το αίμα τους, για να ασχημονούμε ελεύθερα σε βάρος των θυσιασθέντων και της ιστορικής αλήθειας.  

Στα πλαίσια της γενικής αποδόμησης κατεβλήθη  έντονη προσπάθεια να απολέσει το μάθημα των θρησκευτικών τον ομολογιακό του χαρακτήρα, ώστε στους μαθητές του δημοτικού σχολείου να επέλθει σύγχυση και σκοτασμός! Για να ολοκληρωθεί η αποδόμηση επιχειρείται η διαστρέβλωση της ιστορίας από εθνομηδενιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν τους μεγάλους ιστορικούς μας ως μεροληπτούντες και εθνοκεντρικούς! Η επίθεση άρχισε με τη κατασυκοφάντηση του κλήρου, τον οποίο ταύτισαν τεχνηέντως με την Εκκλησία, διαχωρίζοντας τον πονεμένο λαό απ’  αυτήν. Πόσα και πόσα ανιστόρητα και συκοφαντικά ειπώθηκαν και γράφηκαν για τη στάση του κλήρου κατά την τουρκοκρατία και την επανάσταση του 1821! Δεν αρκέστηκαν όμως σ’ αυτά οι εμπαθείς. Επιχείρησαν στη συνέχεια να αμαυρώσουν τους λαϊκούς πρωταγωνιστές της εποποιίας, κατά την οποία το έθνος απώλεσε τον μισό πληθυσμό στις επαναστατημένες περιοχές! Τους πρόβαλαν ως αγριάνθρωπους, οι οποίοι διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα κατά των κατακτητών, των οποίων ο ζυγός προβάλλεται ως ανεκτός, παρά την πληθώρα των μαρτυριών περί του αντιθέτου. Και όλα αυτά γίνονται από πανεπιστημιακούς δασκάλους, διανοούμενους και πολιτικούς, οι οποίοι αμείβονται από το χρήμα του λαού μας, τον οποίο διαφθείρουν.

Και η διαφθορά επιχειρείται με συνέργεια του εντόπιου κεφαλαίου, το οποίο ελέγχει τους τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει απαξιώσει στο έπακρο τις εθνικές επετείους, ώστε κατά την ημέρα τους να μην προβάλλεται τίποτε σχετικό μ’  αυτές! Εκείνο που τονίζουν πάντως κατά κόρον είναι ότι δεν απελευθερωθήκαμε, αλλά μας απελευθέρωσαν οι ξένοι. Και αυτό βέβαια είναι ιστορικά αληθές. Περιορίζονται όμως στο να τονίζουν εμμέσως πλην σαφώς ότι τους οφείλουμε χάριτες και αποφεύγουν να τονίσουν ότι μας απελευθέρωσαν για να μας καταστήσουν προτεκτοράτο τους. Γι’  αυτό άλλωστε και μας υποκίνησαν στη δολοφονία του Καποδίστρια, του ανδρός που αποτελεί κάρφος στα μάτια όλων των προσκυνημένων, οι οποίοι ουτιδανοί όντες, αντλούν δύναμη από την υποστήριξη των ξένων. Προσθέτουν τέλος οι παραχαράκτες ότι οι επαναστατημένοι πρόγονοί μας δεν είχαν εθνική συνείδηση, αλλά τους την πρόσφεραν ως δώρο οι «φωτισμένοι προστάτες» μας!

Μη αρκούμενοι στη στρέβλωση της ιστορίας της Επανάστασης επιχειρούν να καλύψουν με πέπλος λήθης και το νεότερα έπη. Ο Μακεδονικός αγώνας έχει εξοβελιστεί από τη διδακτέα στο γυμνάσιο ύλη. Ο πρωτοήρωας Παύλος Μελάς κατασυκοφαντείται από σκοτεινούς ως προς τις διασυνδέσεις τους δημοσιογραφίσκους! Θέλουν να ετοιμάσουν γενιά που θα τονίζει αδιάντροπα ότι και οι Έλληνες διέπραξαν εγκλήματα εξ ίσου ειδεχθή με εκείνα των κομιτατζήδων και των τσετών. Θέλουν να επιβάλουν την άποψη ότι ο ελληνικός στρατός δεν απελευθέρωσε, αλλά κατέκτησε τη Θεσσαλονίκη, η οποία πρέπει να καταστεί εκ νέου πολυεθνική, όπως το επιθυμεί το ίδρυμα των «Ανοικτών κοινωνιών» του πανάθλιου κερδοσκόπου, ο οποίος, όπως και άλλοι «ομοϊδεάτες» του, απομυζούν το αίμα των λαών και στη συνέχεια τρέφουν αρκετούς νενέκους και κουϊσλιγκς! Η συμφωνία των Πρεσπών είναι φάση του σχεδίου τους, το οποίο επικροτεί σχεδόν σύσσωμος ο πολιτικός μας κόσμος! Κάποιοι έχουν το θράσος να απαξιώσουν και το σχετικά πρόσφατο έπος του 1940. Οι κινηματογραφικές παραγωγές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι της περιόδου της δικτατορίας και όχι πολύ αξιόλογες, έχουν παύσει να προβάλλονται, επειδή δήθεν έχουν «χουντικό άρωμα». Σε αγαστή συμφωνία οι «ιδεολόγοι» ποικίλων αποχρώσεων, απόγονοι των ολετήρων, ένθεν και ένθεν, που μας οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο, στρεβλώνουν ή απαξιώνουν τα έπη με την πρόφαση ότι, δημοκράτες όντες, απεχθάνονται τη δικτατορία. Φυσικά δεν έχουν την εντιμότητα να αποδεχθούν ότι τόσο οι δικτάτορες, όσο και οι «δημοκράτες» πολιτικοί, υπήρξαν όργανα κατά καιρούς ξένου παράγοντα, του αγγλικού, του γερμανικού, του αμερικανικού. Ίσως να εξαιρείται μόνον ο Πλαστήρας. Οι νικητές του εμφυλίου έχουν απαξιώσει ακόμη και τις λαμπρές σελίδες της αντίστασης δικών τους ηρώων, επειδή αθώωσαν τους δοσίλογους της κατοχής.

Λυσσομανούν ακόμη και για το πλέον πρόσφατο έπος, αυτό της ΕΟΚΑ λαμβάνοντας ως αφορμή άστοχες ενέργειες του πρωταγωνιστή του, πριν και μετά από αυτό, για να αμαυρώσουν τον θαυμαστό, ακόμη και για τον Φιντέλ Κάστρο, αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας. Αυτοί που εγκωμίασαν το σχέδιο Ανάν σήμερα επιχειρούν τον αφελληνισμό των Κυπρίων στη βάση του ιδεολογήματος Κράτος- έθνος! 

Τι απομένει; Το «έπος» του Πολυτεχνείου! Αυτό και μόνον αυτό πρέπει να πανηγυρίζεται με τριήμερες εκδηλώσεις στις σχολικές αίθουσες και σε ανοικτούς χώρους! Αυτό και μόνο αυτό πρέπει να γνωρίζουν τα τρυφερά μαθητούδια, που οδηγούνται από τους γονείς τους να καταθέσουν λουλούδι μπροστά στο μνημείο με την υπερμεγέθη κεφαλή στον αύλειο χώρο του Πολυτεχνείου. Εκεί θα ακούσουν την ιστορία για το φοβερό άρμα μάχης, που συνέτριψε τη μεταλλική εξώθυρα και καταπλάκωσε τους αγωνιστές φοιτητές, που ζητούσαν, ψωμί, παιδεία και ελευθερία. Δεν έχουν ακόμη την κρίση αυτά να ερωτήσουν: «Γιατί δεν γράφονται και επώνυμα στο πλάι των ονομάτων στην πλάκα του μνημείου;  Στο μνημείο του χωριού σου, πατέρα, είναι γραμμένα τα επώνυμα εκείνων που τους σκότωσαν τα θηρία, οι Γερμανοί, που μας έχουν στραγγίσει με τα μνημόνια. Δεν κατάφερε η δημοκρατική μεταπολίτευση να ερευνήσει και καταγράψει τους ήρωες του νεότερου έπους;». Και όταν μεγαλώσει θα αναρωτηθεί: Με την εξέγερση του Πολυτεχνείου καταλύθηκε η δικτατορία ή έγινε σκληρότερη; Τελικά την ανέτρεψε ο λαός ή οι πάτρωνές της, όταν ολοκλήρωσε το έργο της με την προδοσία της Κύπρου; Ερευνώντας για τους νεκρούς, τους 24 βεβαιωμένους από την εισαγγελική έρευνα, θα διαπιστώσει έκπληκτος ότι κανένας από αυτούς δεν έφερε όνομα γραμμένο στην πλάκα του μνημείου! Θα προχωρήσει στο τελευταίο και πλέον ουσιώδες ερώτημα: Ήταν αυθόρμητο το κίνημα ή υποκινημένο από τους ισχυρούς διαφεντευτές της χώρας μας;

Όχι βέβαια πως δεν υπήρξαν αποφασισμένοι νέοι, ήρωες που αψήφησαν κάθε κίνδυνο! Όχι πως δεν βασανίστηκαν δημοκράτες, τους οποίους γνωρίζουμε, άσχετα αν κάποιοι πιο «δημοκράτες» στη θέση του Ανδρέα που βασανίστηκε τοποθέτησαν κάποιον άλλο Ανδρέα! Όχι πως δεν υπάρχουν και σήμερα «έντιμοι» πολίτες του καναπέ νοσταλγοί της χούντας, που αναμένουν τη σωτηρία από νέο Παπαδόπουλο! 
Βιώνουμε παρακμή και πληρώνουμε την απεμπόληση των ιδανικών μας πολύ ακριβά. Όμως, όπως λέει και ο λαός, το ψέμα έχει κοντά πόδια. Η αλήθεια κάποτε θα λάμψει, καθώς ως λέξη προέρχεται από την πρόταξη του στερητικού άλφα στη λέξη λήθη. « ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»   

«Γνώθι σαυτόν»

Νοεμβρίου 20, 2019

TΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

            Ο σοφός πρόγονος μας Σωκράτης προέτρεπε συχνά τους μαθητές τους να αποκτήσουν αυτογνωσία με το γνωστό ρητό « γνώθι σαυτόν»[=γνώρισε τον εαυτό σου], προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν  σωστά τα προβλήματα της ζωής τους.

            Η αυτογνωσία που αποτέλεσε και τη βάση της σύγχρονης ψυχοθεραπείας, οδηγεί τον άνθρωπο στην πραγματική γνώση του εαυτού του, καθιστώντας τον ικανό να αντιληφθεί ποια είναι τα αληθή προσόντα του, ποιες είναι οι ελλείψεις και οι ψυχοσωματικές αδυναμίες του και κατά πόσον είναι ικανός να πετύχει τους στόχους που βάζει στη ζωή του. Πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία, που επιτυγχάνεται με την καθημερινή αυτοπαρατήρηση και αυτοέλεγχο των πράξεων του ανθρώπου, που θέλει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τους ανθρώπους που συναναστρέφεται

            Ο ευσυνείδητος άνθρωπος  που επιθυμεί να καλυτερεύσει την προσωπικότητά του εστιάζει την προσοχή του στις λεπτομέρειες της συμπεριφοράς του, αναγνωρίζει την ποιότητα των σκέψεων, πεποιθήσεων και συναισθημάτων του και  αποδέχεται  τον εαυτό του, όπως πραγματικά είναι, απορρίπτοντας τις μάσκες και τις παραλλαγές με τις οποίες συνήθως εμφανίζεται στην κοινωνία για να είναι αρεστός και αποδεκτός στον περίγυρό του. Έχοντας αποκτήσει πραγματική εικόνα του εαυτού δεν τον ενδιαφέρουν οι ετικέτες, οι κολακείες και οι έπαινοι με τις οποίες τον περιβάλλουν οι δήθεν θαυμαστές του. Αποφεύγει την ναρκισσιστική αυτοπροβολή από τα σύγχρονα ΜΜΕ και ελέγχει προσεκτικά τη σύναψη φιλικών σχέσεων και επαφών. Δεν τον ενοχλεί η σύγκριση, η ανωτερότητα και η τυχόν αρνητική κρίση των άλλων.Έτσι αποκτά αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, βελτιώνοντας το ίδιο τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους.

            Ζούμε σε μια εποχή διάχυτου ψεύδους, σκανδαλώδους προβολής μασκαρεμένων ανθρώπων του θεάματος, της πολιτικής και γενικότερα της υποκουλτούρας, φτιασιδωμένους με μακροσκελή βιογραφικά, που καταφέρνουν να κυριαρχούν και να επιβάλλονται ως πρότυπα στην χαώδη κοινωνία μας. Η ρήση του Ιησού Χριστού «γνώσεθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»[Ιω.8,32] είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και επιτακτική σήμερα. Και η αλήθεια επιτυγχάνεται με την ειλικρινή και εις βάθος γνώση του εαυτού μας και ειδικότερα όσων αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν τις τύχες και την πορεία μας. 

Διαχρονικά, στο Ε.Σ.Υ., παρουσιάζονται προβλήματα και ελλείψεις με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες απαξίωσης και υποβάθμισης του ρόλου το ΕΚΑΒ από πολλούς φορείς και εμπλεκόμενους στο σύστημα υγείας και κυρίως μέσα από τις ενέργειες και την συμπεριφορά το διευθυντή μας.

Ο ρόλος του ΕΚΑΒ μέσα στο σύστημα υγείας είναι διακριτός, πράγμα που αγνοεί ο κύριος Δουλγεράκης.   Με αφορμή την τελευταία αντιπαράθεση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον διευθυντή του 11ου παραρτήματος Κοζάνης-δυτικής Μακεδονίας, αναγκαζόμαστε πλέον να απαντήσουμε και επίσημα. Το τελευταίο τρίμηνο η ασυδοσία στον τρόπο που διαχειρίζεται το «Μαμάτσειο» νοσοκομείο τις αξονικές και τα εξιτήρια είναι μνημειώδης! Λόγω του ότι αυτή η αντιπαράθεση έγινε αντικείμενο σχολίων στο διαδίκτυο και πήρε δημοσιότητα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι:

 • Το ΕΚΑΒ είναι ο αποκλειστικός φορέας της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.
 • Επιχειρησιακά καλύπτει περιστατικά που αφορούν απειλητικές καταστάσεις για την ανθρώπινη ζωή όπως τροχαία, ανακοπές, εμφράγματα, τραυματισμοί, αποφράξεις αεραγωγού και άλλα.
 • Ο ρόλος του ΕΚΑΒ σχέση με τα νοσοκομεία είναι καθαρά επικουρικός. Όταν, εάν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποιούνται επανεξετάσεις, ραντεβου, εξιτήρια και διανοσοκομειακές διακομιδές.
 • Με ασθενοφόρο (εκτός από επείγοντα) μεταφέρονται παραπληγικοί, παραπληγικοί, κατάγματα λεκάνης-σπονδυλικής στήλης ή για οποιοδήποτε άλλο σοβαρό λόγο και κατόπιν αιτιολογίας τους θεράποντος ιατρού Αρ. Φύλλου 740 1/6/2005 (Υ4δ/Γ.Π.οικ.53080).
 • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των διασωστών είναι καθορισμένα με  προεδρικό διάταγμα αρ. 62/2007 (ΦΕΚ Α’ αρ. 70/22 Μαρτίου 2007).

Την αποκλειστική ευθύνη για τον συντονισμό των ασθενοφόρων την έχει το ΕΚΑΒ και υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο. Από τον Απρίλιο του 2014 και χωρίς κανέναν σχεδιασμό μαζί με την μετακίνηση των οδηγών και των πληρωμάτων ασθενοφόρων  όλο το έργο των νοσοκομείων και κέντρων υγείας  το επιφορτίστηκε  το Ε.Κ.Α.Β.! Στο παρελθόν το κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας είχε το δικό του ασθενοφόρο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Τώρα όμως η πλειοψηφία των διοικήσεων των νοσοκομείων αποποιείται των ευθηνών της, παρότι έχει την δυνατότητα (νόμος Γρηγοράκου) να προσλάβει επικουρικό προσωπικό του κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων. Βέβαια το Ε.Κ.Α.Β. πάντα κάλυπτε τις έκτακτες ανάγκες σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού.

Τώρα, 5 χρόνια μετά, καλούμαστε να εξυπηρετούμε 5   νοσοκομεία:

Φλώρινα,  Καστοριά,  Γρεβενά,  Κοζάνη,  Πτολεμαΐδα.

Και 8 υγειονομικούς σχηματισμούς – κέντρα υγείας:

Αργος Ορεστικό,  Αμύνταιο,  Δεσκάτη,  Τσοτύλι,  Σιάτιστα,  Σέρβια,  ένα περιφερικό ιατρείο Νεάπολης και  ένα Πολυϊατρείου στις Πρέσπες.

Τα νούμερα όμως έχουν την δική τους αλήθεια. Σε όλη την δυτική Μακεδονία διεκπεραιώσαμε:

 • 2013 (περίπου)    9,500 περιστατικά για 7 οχήματα (24ωρο).
 • 2014 (περίπου)  14,000 περιστατικά για 8 οχήματα (24ωρο).
 • 2015 (περίπου)  16,000 περιστατικά για 9 οχήματα (24ωρο).
 • 2016 (περίπου)  16,500 περιστατικά για 9 οχήματα (24ωρο).
 • 2017 (περίπου)  16,500 περιστατικά για 9 οχήματα (24ωρο).
 • 2018 (περίπου)  17,000 περιστατικά για 9 οχήματα (24ωρο).
 • 2019 ως και τον Οκτώβριο περάσαμε τα 16.000 περιστατικά.

Από την στιγμή που αυξήθηκε ο όγκος εργασίας κατά 90%, με σχεδόν το ίδιο προσωπικό, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι κίνδυνοι ελλοχεύουν  για τους πολίτες:

 • Όταν ένα ασθενοφόρο απασχολείται για μία επανεξέταση (π.χ.) 2,5 με 3 ώρες .
 • Όταν ένα πλήρωμα ολοκληρώνει την διακομιδή ρουτίνας και άνευ συνοδείας 3ωρες μετά το πέρας του 8ωρου γιατί έτσι βόλευε τα συμβαλλόμενα νοσοκομεία για μία εξέταση.
 • Όταν γιατροί, και ενώ η ευθύνη  είναι της κάθε αδυναμίας των  νοσοκομείων, ζητούν ή απαιτούν ασθενοφόρο «εδώ και τώρα» για να μεταφέρει τον ασθενή τους.
 • Όταν το τηλεφωνικό κέντρο κατακλύζεται από εκατοντάδες κλήσεις που δεν αφορούν επείγοντα περιστατικά παρά μόνο ραντεβού και εξιτήρια.
 • Όταν η συνεργασία με τις κλινικές των νοσοκομείων, για προγραμματισμένα περιστατικά χωρίς να γίνει συνεννόηση με το Ε.Κ.Α.Β., καταλήγουν σε τηλεφωνικούς καυγάδες και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
 • Όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί περιστατικό με επιδείνωση και πρέπει πάση θυσία  να διακομιστεί έκτακτα σε μεγαλύτερο νοσοκομείο (Λάρισα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη)  για καλύτερη αντιμετώπιση.
 • Όταν απομακρυσμένο  Κ. Υ.  ζητά απελπισμένα βοήθεια από ασθενοφόρο.
 • Όταν ότι ώρα «καπνίσει» στον καθένα βγάζει 40 εξιτήρια και παράλληλα «ρίχνει» το φταίξιμο στα κακά παιδιά του Ε.Κ.Α.Β. που δεν θέλουν να βοηθήσουν!
 • Όταν  γιατρός ισχυρίζεται ότι προτεραιότητα έχει το εξιτήριο από την αξονική!
 • Όταν από τον Αύγουστο του 19’ ως και σήμερα (18/11/2019) έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 700 αξονικές και πάνω από 500 εξιτήρια ασχέτως αν τα μισά από αυτά δεν έχρηζαν καν μεταφοράς από ασθενοφόρο!
 • Όταν μέσα στο διάστημα  2020-2022 θα ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησης για πάνω από 15 διασώστες του ΕΚΑΒ (παλιοί οδηγοί από κινητικότητα) και 4 οδηγοί από τους εναπομείναντες στα κέντρα υγείας, με αποτέλεσμα να μειωθεί και άλλο η δύναμη του Ε.Κ.Α.Β  καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση είναι τραγική!
 • Δυστυχώς όμως τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. είναι εδώ και χρόνια υποστελεχομένα και οι ανάγκες τεράστιες!
 • Δυστυχώς κάποιοι μεμψίμοιροι βγάζουν συμπεράσματα και εκφράζουν απόψεις χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει και για τα κακός γενόμενα φταίνε πάντα οι κακοί συνδικαλιστές που θέλουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες.
 • Δυστυχώς όμως για αυτούς αυτοί οι… «κακοί» συνδικαλιστές είναι οι ίδιοι που εργάζονται και ζουν το πρόβλημα και δίνουν λύσεις καθημερινά για την σωστή λειτουργία του ΕΚΑΒ.
 • Επιτέλους τι συμβαίνει με τον αξονικό του Μαμάτσειου;
 • Δυστυχώς κάποιοι συνεχίζουν το ψέμα και έχουν ρίξει το ΕΚΑΒ στο ναδίρ!

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη στο ΕΚΑΒ δυτικής Μακεδονίας από τον νέο πρόεδρο του ΕΚΑΒ, έγιναν ξεκάθαρες οι προθέσεις της διοίκησης και του υπουργείου. ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος:  «Το ΕΚΑΒ είναι μία υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης! Με την συνένωση ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ ο επιχειρησιακός ρόλος του ΕΚΑΒ αναβαθμίζεται και θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες τις πολιτικής προστασίας. Το ΕΚΑΒ είναι ο αποκλειστικός εθνικός φορέας της προνοσοκομειακής φροντίδας. Αυτό το έχει αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Για το έργο των δευτερογενών διακομιδών (ραντεβού, επανεξετάσεις, εξιτήρια) που επωμίστηκε το ΕΚΑΒ για την εξυπηρέτηση των νοσοκομείων, ο πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός και δήλωσε ότι θα το αναλάβουν οι ΥΠΕ με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε πρώτη φάση. Θα ακολουθήσει σχεδιασμός, βάση των δεδομένων, και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο προσωπικό χρειάζεται το ΕΚΑΒ και πόσο οι ΥΠΕ.

Μέσα από τους συνεχείς αγώνες και δράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Ε.Κ.Α.Β. όπως και των πρωτοβάθμιων σωματείων, το 2020 φαίνεται να είναι η χρονιά ορόσημο. Ελπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε το ΕΚΑΒ να έχει τον ρόλο που του αρμόζει.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ  ΘΩΜΑΣ                  ΜΠΙΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διήμερη Τεχνική Συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κεντρικών Εθνικών Υπηρεσιών στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο Bella Toumpa, στον Άγιο Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικούς Πόρους, καθώς και η ανάλυση των σημαντικότερων προβλημάτων και των ενεργειών αντιμετώπισης και επιτάχυνσης της υλοποίησής του. Άλλα θέματα που εξετάστηκαν αφορούσαν στην πορεία του κανόνα Ν+3 και τις προβλέψεις δαπανών μέχρι το τέλος του 2019 και 2020, στην πορεία υλοποίησης των εκχωρημένων δράσεων σε εθνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα, σε θέματα της Ετήσιας Έκθεσης Υλοποίησης έτους 2018, στην πορεία υλοποίησης των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στην πορεία υλοποίησης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Αξιοποίησης των Λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας και των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των αστικών κέντρων της Περιφέρειας και άλλα τεχνικά και διαχειριστικά θέματα.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε από τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας παρουσίαση τόσο της γενικότερης πορείας του Προγράμματος, όσο και του βαθμού επίτευξης των επιμέρους στόχων σε επίπεδο Προγράμματος, αλλά και σε επίπεδο Αξόνων Προτεραιότητας και των επιμέρους ενταγμένων έργων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης – DGREGIO και Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης – DGEMPL), της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ, των Επιτελικών Δομών και των Ειδικών Υπηρεσιών των Υπουργείων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του Προγράμματος, ενώ επισήμαναν την ανάγκη προώθησης των απαραίτητων ενεργειών τόσο από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης όσο και από τις Κεντρικές Αρχές και τους Δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την επιτάχυνση υλοποίησης και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του κλιμακίου σε 4 έργα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και συγκεκριμένα στα έργα: «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Φλώρινας», «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Φλώρινας», «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες Μελίτης, Περάσματος και Κάτω Κλεινών του Δήμου Φλώρινας» και «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους που με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνεται η δυνατότητα να υλοποιούνται σημαντικά έργα στις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καλύπτονται σημαντικές ανάγκες και να δίνονται λύσεις στα προβλήματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο 60% ή και ακόμη πιο κάτω, εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ έως τον Ιούνιο του 2020, απόρροια της σταδιακής παράδοσης τους επόμενους μήνες στους ιδιώτες προμηθευτές, των ποσοτήτων φθηνού ρεύματος που είχαν κερδίσει σε παλαιότερες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, προτού αυτές καταργηθούν.

Σε εκτιμήσεις σαν κι αυτήν για την πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην λιανική, θα καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες και το Business Plan της επιχείρησης που πρόκειται να ανακοινωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, μαζί με πληθώρα παραδοχών και προβλέψεων για τη θέση της έναντι του ανταγωνισμού.

Τα στοιχεία του θα δείχνουν μια σταθερά συνεχιζόμενη πτώση του ποσοστού της, λόγω των ποσοτήτων ρεύματος που έχουν πωληθεί μέσω των ΝΟΜΕ, και οι οποίες θα παραδίδονται μήνα-μήνα στην αγορά έως και τον προσεχή Ιούνιο.

Την εικόνα, αυτή, που όμως είναι η μία όψη του νομίσματος, περιέγραψαν χθες από το βήμα της Βουλής, τόσο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ.Θωμάς, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης.

Η άλλη όψη του νομίσματος, βρίσκεται στην διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τον αυριανό ρόλο της επιχείρησης στην αγορά ηλεκτρισμού. Και το 60% μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως διαπραγματευτικό όπλο σε αυτή την συζήτηση.

Εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της κουβέντας με τους κοινοτικούς για την θέση της ΔΕΗ στο νέο τοπίο, η ελληνική πλευρά έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση μείωσης του μεριδίου της επιχείρησης σε ποσοστό της τάξης του 65%, στόχος που φαντάζει πιο λογικός να επιτευχθεί, αφού σήμερα αυτό βρίσκεται ακόμα πάνω από το 70%, (71,77% το Σεπτέμβριο).

Οι επαφές με τις Βρυξέλλες και τα αυξημένα τιμολόγια

Στην ίδια ακριβώς λογική, οι παραδοχές του Business Plan της ΔΕΗ, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης, υπό την έννοια ότι απέναντι στον ανέφικτο στόχο να μειωθεί το μερίδιό της στο 50% που προέβλεπε το 3ο Μνημόνιο, παρατίθεται ένα ρεαλιστικότερο επιχείρημα, να πέσει στα επίπεδα του 60-65%.

Παλαιότερα μάλιστα, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι το ποσοστό κάτω από το οποίο, παύει πλέον να θεωρείται ότι ο δεσπόζων παίκτης, δημιουργεί στρέβλωση σε μια αγορά, είναι το 60%.

Σύμφωνα λοιπόν με μία ερμηνεία, τα νέα αυξημένα από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, τιμολόγια της ΔΕΗ, δίνουν ένα περιθώριο χρόνου μερικών μηνών στην αγορά να της αποσπάσει σημαντικά μερίδια, γεγονός που με την σειρά του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια επιπλέον επιχειρηματολογία στις διαπραγματεύσεις που έπονται με τους θεσμούς.

Ενισχυτικό των παραπάνω είναι και το γεγονός ότι η έναρξη της νέας επιθετικής εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ, υπό την καθοδήγηση του άρτι αφιχθέντος Γ.Καρακούση, δεν πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτό πρόκειται να γίνει κάπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, και σε κάθε περίπτωση, αφού πρώτα θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, προκειμένου η επιχείρηση να μην κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να “κλείσει” την αγορά.

Εμπορική πολιτική χωρίς προσκόμματα

Σύμφωνα πάντα με την παραπάνω ανάγνωση, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η ΔΕΗ, θέλει μια ώρα αρχύτερα να φτάσει εκεί, στα μέσα του 2020, ώστε να ξεκινήσει την νέα της εμπορική πολιτική χωρίς δεσμεύσεις, προσκόμματα, και τυχόν παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες και τον ανταγωνισμό.

Το κλειδί βρίσκεται στα προϊόντα των δημοπρασιών. Επειδή έχουν φυσική παράδοση, αυτή γίνεται σταδιακά, δηλαδή ο αγοραστής τα παραλαμβάνει μήνα -μήνα, άρα έχει λαμβάνειν φθηνό ρεύμα για κάποιο ακόμη διάστημα. Εως τότε, οι προμηθευτές δεν θα αγοράζουν ρεύμα από την Οριακή Τιμή, αφού θα διαθέτουν τα ΝΟΜΕ που είχαν “κλειδώσει”. Βέβαια, οι ποσότητες που παραδίδονται μήνα-μήνα, δεν αντικαθίστανται με άλλες, άρα το φθηνό ρεύμα των προμηθευτών σταδιακά τελειώνει, έως ότου να μηδενιστεί τον Ιούνιο του 2020.

Σημειωτέον ότι η τελευταία μεγάλη δημοπρασία της χρονιάς που καταργήθηκε, εκείνη της 16ης Οκτωβρίου, και μάλιστα με ποσότητες «μαμούθ» 1029 MW, θα παρέδιδε ενέργεια που θα φαίνονταν στην αγορά από τον Ιούλιο του 2020 και μετά.

Όλα τα παραπάνω συμπίπτουν χρονικά και με την επιδιωκόμενη έναρξη λειτουργίας το καλοκαίρι του 2020, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Για το μεσοδιάστημα, εκείνο δηλαδή που μεσολαβεί μεταξύ της κατάργησης των ΝΟΜΕ μέχρι την έναρξη του Target Model, είχε πέσει προ μηνών στο τραπέζι από το ΥΠΕΝ η ιδέα, της διάθεσης από τον επόμενο Φεβρουάριο, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Προϊόντων που θα διατίθενται από τη ΔΕΗ, ωστόσο δεν θα προβλέπουν φυσική παράδοση, απλώς θα δίνουν την δυνατότητα στους προμηθευτές να “χετζάρουν”, αντισταθμίζοντας τον κίνδυνο πιθανής αύξησης των τιμών στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.

Την Κυριακή 17 Νοεµβρίου 2019 ο Αθλητικός Όµιλος Τοξοβολίας Κοζάνης “Τοξόκλυτοι” συµµετείχε στον Πανελλήνιο Αγώνα Τοξοβολίας Κλειστού Χώρου “OLYMPUS ARCHERY SERIES” στο Κλειστό Γυµναστήριο Αγίου Σπυρίδωνος του Δήµου Δίου-Ολύµπου, που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Οµοσπονδία Τοξοβολίας, ο Δήµος Δίου Ολύµπου και ο Γ.Α.Σ. «Ο ΑΡΧΕΛΑΟΣ».

Οι «Τοξόκλυτοι» εκπροσωπήθηκαν από 9 αθλητές και οι 3 κατέλαβαν χάλκινα µετάλλια στις κατηγορίες τους.

Πιο αναλυτικά:

Χάλκινο µετάλλιο – Πετκίδης Θεόδωρος – Β΄ Κατηγορία Ανδρών

Χάλκινο µετάλλιο – Καρµαζή Αγνή – Β΄ Κατηγορία Γυναικών

Χάλκινο µετάλλιο – Καραγιάννης Δηµήτριος – Β΄ Κατηγορία Εφήβων

Οι συµµετέχοντες του συλλόγου και οι θέσεις που κατέλαβαν είναι:

Α’ Κατηγορία Ανδρών

6ος Μιχαήλ Γερονάτσιος

8ος Νικόλαος Παπαδηµητρίου

Β’ Κατηγορία Ανδρών

3ος Θεόδωρος Πετκίδης (Χάλκινο µετάλλιο)

15ος Φώτης Καραγιάννης

Β’ Κατηγορία Γυναικών

3η Αγνή Καρµαζή (Χάλκινο µετάλλιο)

Κατηγορία Εφήβων Β’

3ος Δηµήτριος Καραγιάννης (Χάλκινο µετάλλιο)

Κατηγορία Παίδων

4ος Κωνσταντίνος Πετκίδης

Κατηγορία Παµπαίδων

4ος Παντελής Πετκίδης

7ος Κλεάνθης Τσιόκανος

Το Δ.Σ. εκφράζει τα συγχαρητήριά του σε όλους τους αθλητές για τις επιδόσεις τους και στον Γ.Α.Σ. «Ο ΑΡΧΕΛΑΟΣ» για την άψογη οργάνωση και την θερµή τους φιλοξενία.

Κοζάνη 19 Νοεµβρίου 2019

Για Το Δ.Σ.

Μείωση θανάτων από Ναρκωτικά  και μείωση των χρηστών ηρωϊνης, με ταυτόχρονη αύξηση του χασίς και του αλκοόλ, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, σύμφωνα με δηλώσεις  στην ΕΡΤ  Κοζάνης του Επιστημονικού Υπεύθυνου του Κέντρου Πρόληψης «Ορίζοντες» της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης , Νίκου Τσακμάκη.

Η  τάση  αυτή  δημιουργεί νέα δεδομένα,  σε ότι αφορά την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού συνολικά  για τις εξαρτήσεις  , με την ενίσχυση της πρόληψης  και του επιστημονικού δυναμικού που υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης  και  εκπαίδευσης στην περιοχή.

Στο πλαίσιο  μάλιστα του έργου της παροχής υπηρεσιών πρόληψης από κάθε είδους καταχρήσεις και εξαρτήσεις, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, ο κ. Τσακμάκης  τόνισε  ότι «απαιτείται  η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού του Κέντρου Πρόληψης στην Π.Ε  Κοζάνης, προκειμένου να υπάρξει άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των κατοίκων και ειδικά των ομάδων γονέων για προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης, αλλά  και να υποστηριχθούν ουσιαστικότερα τα προγράμματα του Κέντρου στα σχολεία, με την εκπαίδευση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού εκπαιδευτικών γύρω από τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις».

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναστέλλεται η δεύτερη, από τις προγραμματισμένες επαναλαμβανόμενες, 48ωρη απεργία με ώρα έναρξης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 20/11 (00:01) έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21/11 (23:59).

Η νέα αναστολή αποφασίστηκε εξαιτίας της μη εισαγωγής του σ/ν «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» στην Ολομέλεια.

Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και η επικίνδυνη, καρκινογόνος καύση απορριμμάτων αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα θησαυρίζουν εις βάρος των λαϊκών αναγκών.

Στη Δυτική Μακεδονία ήδη εδώ και χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το τελευταίο διάστημα επιταχύνονται τα σχέδια και για καύση απορριμμάτων στην περιοχή.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, την Παρασκευή 15/11/2019, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», επιταχύνει την υλοποίηση έργων «ηλεκτροπαραγωγής από το παραγόμενο βιοαέριο από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων».

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης ποιες ενέργειες – παρεμβάσεις στην κυβέρνηση θα κάνει για:

 • Να ακυρωθούν τα σχέδια για την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων.

 • Να προωθηθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 • Να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις της περιοχής, με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΧΑΣΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται πλέον το Μουσείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης έπειτα και από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου «Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου βιβλιοθήκης» από τον Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2019, παρουσία του προέδρου της Βιβλιοθήκης, Γιάννη Μυροφορίδη.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει εργασίες υποδομής οι οποίες είναι απαραίτητες για την τοποθέτηση του εκθεσιακού εξοπλισμού στους εκθεσιακούς χώρους, εργασίες για την δημιουργία πτυχωτής κατασκευής στον χώρο υποδοχής που θα λειτουργεί ως προθάλαμος του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου, καθώς και εργασίες κατασκευής στο χώρο του café και τα γραφεία της βιβλιοθήκης.

Η συνολική μελέτη για την εκτέλεση του Έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 περιλαμβάνει το «νοηματικό μουσειολογικό» σκέλος που περιγράφει του εκθεσιακό υλικό και προδιαγράφει τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία του, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και το «χωρικό (αρχιτεκτονικό) μουσειολογικό» σκέλος που περιγράφει τις κατασκευές υποδομής και τις προμήθειες διαφόρων εκθεσιακών διατάξεων, την τεχνική προετοιμασία και την τοποθέτηση του εκθεσιακού υλικού σε αυτές, με όλες τις σχετικές βοηθητικές εργασίες. Για την ολοκλήρωση του έργου εκκρεμεί η προμήθεια και τοποθέτηση μουσειακού εξοπλισμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα χρόνο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαλούτας «η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και το Μουσείο πρέπει να δημιουργήσουν δεσμούς με όλους τους φορείς της κοινωνίας και να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες προσελκύοντας επισκέπτες ».

Το μουσείο αναμένεται να φιλοξενήσει χάρτες, χειρόγραφα, κώδικες και έγγραφα προβάλλοντας τον πλούτο και τη μοναδικότητα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της τοπικής και εθνικής σημασίας της Βιβλιοθήκης Κοζάνης, καθώς και της πληροφόρησης των επισκεπτών για την ιστορία της Βιβλιοθήκης, μέσα από την σκιαγράφηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης, της κοινωνίας και των ανθρώπων της.

Σελίδα 1 από 480
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ