Ο πρώτος εμπορικός σταθμός ανεφοδιασμού με επιτόπια παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναμένεται να εγκατασταθεί στην περιοχή της Κοζάνης με σκοπό να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2028, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού έργου LIFE GREENH2ORN (διάρκειας 60 μηνών).
Η Κοζάνη επίσης έχει επιλεχθεί στην αποστολή της ΕΕ ως μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 και είναι η καρδιά της μετάβασης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή. Το έργο LIFE GREENH2ORN έρχεται επομένως για να υποστηρίξει την πόλη σε αυτή της την μετάβαση.
Το παραγόμενο πράσινο υδρογόνο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί αρχικά για την τροφοδοσία 1 απορριμματοφόρου, 1 σαρώθρου, 5 επιβατικών αυτοκινήτων, αλλά και 6 σκούτερ. Τα σκούτερ θα ανήκουν στο Δήμο Κοζάνης και θα είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση από τους πολίτες με απώτερο σκοπό την προώθηση των δράσεων και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με το Νίκο Ντάβο, συνιδρυτή και διαχειριστή του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) για όλο το σύστημα καθώς και για τα οχήματα, θα δημιουργηθεί και μία πλατφόρμα IT με σκοπό την καταγραφή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ούτως ώστε να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας, μεγιστοποιώντας τη συνολική απόδοση του τοπικά παραγόμενου πράσινου υδρογόνου.
Το έργο ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο, το συντονίζει ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με το CluBE, με τη συμμετοχή τοπικών εταίρων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΔΙΑΔΥΜΑ, B&T Composites), εθνικών εταίρων (ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.) αλλά και διεθνών εταίρων (EUROPEAN DYNAMICS, ACEA Infrastructure). Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα είναι η εταιρεία που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει αυτό το πρώτο υδρογονάδικο στην Κοζάνη.
“Το έργο βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο εύρεσης της κατάλληλης έκτασης για την εγκατάσταση των συστημάτων ηλεκτρόλυσης και ανεφοδιασμού, με τους υπευθύνους να εξετάζουν την μελλοντική δυνατότητα ένταξης του στην AFIR (Alternative Fuels Infrastructure Regulation), ώστε να βρεθεί η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030. Επιπλέον, λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η συνύπαρξη της επιτόπιας παραγωγής υδρογόνου και της εγκατάστασης ανεφοδιασμού, καθώς δεν προβλέπεται στην υφιστάμενη ΚΥΑ (118664/2023 – ΦΕΚ 2570/Β/20-4-2023), θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες αναθεώρησης της με σκοπό την έγκαιρη αδειοδότηση του σταθμού βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί” ανέφερε ο κ. Ντάβος.
Το έργο LIFE-GREENH2ORN επικεντρώνεται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου με χρήση μία μονάδας ηλεκτρόλυσης μεγέθους 500 kW, η οποία θα τροφοδοτείται με ανανεώσιμη ενέργεια – μέσω συμφωνητικού παροχής ενέργειας (PPA) – από φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην περιοχή. Η διανομή του υδρογόνου θα γίνεται μέσω ενός Σταθμού Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) με δυνατότητα διανομής σε τρεις διαφορετικές πιέσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τον τύπο των οχημάτων, στα 200/350/700 bar. Ενώ η συνολική δυναμικότητα παραγωγής υδρογόνου θα ανέρχεται στα 210 kg H₂/ημέρα. Την υλοποίηση όλου του συστήματος, διαχειρίζεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Του Νίκου Αβουκάτου
Πηγή: GreenAgenda