Ο Δήμος Κοζάνης έδωσε δυναμικό παρόν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Άυλη Πολιτιστική και Θρησκευτική Κληρονομιά-Αειφόρος Ανάπτυξη και Προβολή». Η συγκεκριμένη ημερίδα του ΠΑΔΑ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2026, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του ΕΟΤ, αναδεικνύοντας το ολιστικό μοντέλο πολιτισμού της Κοζάνης και τις προοπτικές που παρουσιάζει ο θρησκευτικός τουρισμός στη Δυτική Μακεδονία μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το πλαίσιο της ημερίδας και η επιστημονική ομάδα του ΠΑΔΑ
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο των εξειδικευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων INTHRACE και ReligiTour. Τα προγράμματα αυτά επικεντρώνονται στην προστασία, ανάδειξη και βιώσιμη διαχείριση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (όπως έθιμα, παραδόσεις και τέχνες) σε αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα, καθώς και στην ενίσχυση των ικανοτήτων για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.
Επιστημονικά υπεύθυνη της εκδήλωσης και των έργων ήταν η Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ, Ανδρονίκη Κάβουρα, η οποία πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα για την προβολή της κληρονομιάς των περιοχών. Στην επιστημονική ομάδα συμμετείχαν επίσης οι καθηγήτριες του ιδρύματος Σοφία Ασωνίτου (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων) και Ελένη Μαρτίνη (Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας).
Οι επίσημοι χαιρετισμοί και η εκπροσώπηση της Κοζάνης
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, κ. Παναγιώτης Καλδής (ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων), ο Βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λιάκος, η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κα Αγγελική Βαρελά, καθώς και ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης.
Στο πάνελ των προσκεκλημένων ομιλητών συμμετείχαν στελέχη του Δήμου Κοζάνης, παρουσιάζοντας το έργο που επιτελείται στην περιοχή:
- Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας, κα Ρίτα Κύρια, ανέπτυξε την εισήγηση με τίτλο: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη: Το ολιστικό Μοντέλο του Δήμου Κοζάνης».
- Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, κα Ελένη Μαργαρίτη, παρουσίασε την ιστορία, τη λειτουργία και τον Μουσείο – Εκθεσιακό Χώρο της βιβλιοθήκης.
Οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και η δικτύωση των Δήμων
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων:
- 1η Συζήτηση: «Πολιτιστική & Θρησκευτική Κληρονομιά & Αειφόρος Ανάπτυξη: Προκλήσεις και Προοπτικές», με συντονίστρια την κα Αικατερίνη Καμιλάκη – Πολυμέρου (Πρώην Διευθύντρια και Ομότιμη Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών).
- 2η Συζήτηση: «Το Ευρωπαϊκό έργο ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη, στην έρευνα, στην πράξη, στην κοινωνία», με συντονιστή τον κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη (Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής).
Στο πλαίσιο των εργασιών κατατέθηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις και συζητήθηκαν κοινοί προβληματισμοί από εκπροσώπους όμορων Δήμων με στόχο τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Κοζάνης είχαν την ευκαιρία για εποικοδομητικές επαφές με στελέχη όπως ο Καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης Έργων Τέχνης κ. Γεώργιος Παναγιάρης και το μέλος του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Βασιλική Πολυζώη.
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα και υποστήριξη της εκδήλωσης
Ο Δήμος Κοζάνης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς την κα Ανδρονίκη Κάβουρα, καθώς και προς τους φοιτητές του ΠΑΔΑ που ασχολήθηκαν με τη μελέτη περίπτωσης της περιοχής και σχεδίασαν πρωτότυπες αφίσες εμπνευσμένες από αυτήν.
Η ημερίδα εμπλουτίστηκε καλλιτεχνικά από την ηθοποιό και σκηνοθέτη Ανδρομάχη Δαυλού, η οποία απήγγειλε έργα Ελλήνων ποιητών, καθώς και από τη Μαντολινάτα Ζακύνθου «Αναστάσιος Λευτάκης 1958» που παρουσίασε ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση حτυχε της αμέριστης στήριξης του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ) κ. Γιώργου Κουλουρά, καθώς και τοπικών μέσων ενημέρωσης από όλη την Ελλάδα.
























