Tharos

Tharos

14ος Ποδηλατικός Γύρος Λίμνης Πολυφύτου, την Κυριακή 30 Ιουνίου. Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά στο racesystem.gr

Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Πύργοι, ζητά ο Πρόεδρος Δημήτρης Σαμπακίδης, μετά την δυνατή βροχόπτωση και το πυκνό χαλάζι, φαινόμενα που σημειώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες κερασιών και μήλων, ενώ, διαλύθηκαν οι Αγροτικοί Δρόμοι.

Ο κ. Σαμπακίδης απευθύνει έκκληση στον Δήμο Εορδαίας και στην Π Δ Μ για την άμεση αποστολή μηχανημάτων (γκρέιντερ),ώστε, να αποκατασταθεί το πρόβλημα της πρόσβασης των Αγροτών στα χωράφια τους, αλλά, και μέρους του Οδικού Δικτύου. Τα ορμητικά νερά και το χαλάζι, πλημμύρισαν αυλές σπιτιών, υπόγεια, αποθήκες, ειδικότερα στην Άνω συνοικία, και οι κάτοικοι με ίδια μέσα, προσπάθησαν, χθες, να καθαρίσουν τους χώρους, από τα φερτά υλικά και τη λάσπη.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Νέο κρούσμα επίθεσης Αρκούδας σε κοπάδι, 300 μέτρα έξω από το Δροσερό, σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με το Άγριο ζώο, να κατασπαράσσει 8 κατσίκια και να τραυματίζει σοβαρά άλλα 7 σε διάφορα σημεία του σώματος τους, με τον κτηνοτρόφο να προσπαθεί να θεραπεύσει τις βαθιές αμυχές. Ειδοποιήθηκε ο ΕΛ ΓΑ σπεύδοντας επί τόπου υπάλληλοι του προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να καταγράψουν τις ζημιές. Οι κτηνοτρόφοι έχουν θορυβηθεί από τις συχνές επισκέψεις της Αρκούδας, ενισχύοντας τα μέτρα φύλαξης των κοπαδιών τους, αφού, όπως υποστηρίζουν τριγυρνά σε διάφορα σημεία, ανατρέποντας καθημερινά και κυψέλες με μελίσσια, ενώ, ζητούν, βοήθεια από τον «Αρκτούρο» . Χθες βράδυ, διερχόμενοι οδηγοί από τον δρόμο Αναρράχης – Εμπορίου, στο ύψος του Γυμνασίου, είδαν Αρκούδα να κινείται στην περιοχή.


ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ανακοινώνεται ότι το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 στη σπηλαιοεκκλησία του Άη Γιώργη του Κρεμαστού στα Σέρβια θα τελεστεί (για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά) Θεία Λειτουργία για την απόδοση της εορτής της Πεντηκοστής.

Μπαράζ ανησυχητικών εξελίξεων καταγράφεται γύρω από το φλέγον θέμα του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος αλλά και τη δυνατότητα της ΔΕΗ να εξασφαλίσει τη συμμετοχή σε αυτόν της νέας υπό κατασκευή μονάδας λιγνίτη Πτολεμαΐδα 5.

Η πιο σημαντική εξέλιξη αφορά στη δημοσίευση την περασμένη Παρασκευή στην εφημερίδα της ΕΕ του νέου κανονισμού για την εσωτερική ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς  για τις λιγνιτικές μονάδες όσον αφορά την ένταξή τους στους μηχανισμούς ΑΔΙ.

Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 22, παράγραφος 4 του κανονισμού αναφέρεται ρητά ότι  “το αργότερο από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού, η δυναμικότητα παραγωγής που ξεκίνησε εμπορική παραγωγή κατά την εν λόγω ημερομηνία ή μετά από αυτήν και εκπέμπει πάνω από 550 gr CO2 ορυκτής προέλευσης ανά kWh ηλεκτρικής ενέργειας δεν δεσμεύεται ούτε λαμβάνει πληρωμές ή δεσμεύσεις για μελλοντικές πληρωμές στο πλαίσιο κάποιου μηχανισμού ισχύος”.

Που προσβλέπει η Ελληνική πλευρά

Με την θέσπιση του νέου κανονισμού τίθενται δύο ζητήματα που καθιστούν απροσδιόριστο το κατά πόσον θα μπορέσει η Πτολεμαϊδα 5 να διεκδικήσει ΑΔΙ:

Πρώτον, θα γίνει δεκτή η άποψη της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία το γεγονός ότι έφερε στη Βουλή την περίφημη τροπολογία και θεσμοθέτησε Μηχανισμό, χωρίς να έχει προύπάρξει έγκριση της Ε.Ε. την κατατάσει στις χώρες που «εφαρμόζουν ήδη Μηχανισμό ΑΔΙ»;
Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν δεν γίνει δεκτή μια τέτοια άποψη, σημαίνει ότι στις 4 Ιουλίου που ξεκινάει η εφαρμογή του νέου κοινοτικού κανονισμού, η χώρα δεν θα «εφαρμόζει ήδη Μηχανισμό» και συνεπώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να διεκδικήσει ΑΔΙ η Πτολεμαϊδα 5 και οποιαδήποτε άλλη λιγνιτική μοναδα.

Δεύτερον, αν θα εγκριθεί σύντομα από την Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο για Μηχανισμό, έτσι ώστε να προλάβει η χώρα να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις της Κομισιόν και στη συνέχεια να κάνει διαγωνισμό ώστε να μπορέσει η Πτολεμαϊδα 5 να έχει υπογράψει Σύμβαση μέχρι το τέλος του 2019.

Ο κανονισμός αναφέρει ρητά ότι αν εκκρεμεί γνωμοδότηση τη Κομισιόν για ένα εθνικό σχέδιο, δεν μπορεί η χώρα να συνάψει νέες συμβασεις και ας έχει νομοθετήσει μηχανισμό (όπως η Ελλάδα).
Οι προθεσμίες βρίσκονται  κυριολεκτικά «στην κόψη του ξυραφιού» και πρέπει να συντρέξουν ταυτόχρονα μια σειρά ευνοϊκών προϋποθέσεων για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο.

Ιταλική υποχώρηση

Μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη αφορά στον αντίστοιχο ιταλικό μηχανισμό επάρκειας ισχύος, στο μοντέλο του οποίου βασίστηκε και ο ελληνικός μηχανισμός. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αν και είχε εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν από τον περασμένο Φεβρουάριο, εντούτοις δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Την περασμένη εβδομάδα, η Ιταλία κοινοποίησε ενημέρωση στην Κομισιόν ότι σχεδιάζει να εισαγάγει συγκεκριμένες αλλαγές στο εγκεκριμένο σχήμα. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στην πρώτη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί φέτος. Σύμφωνα με αυτές η Ιταλία δε θα επιτρέψει τη συμμετοχή παρόχων που δεν πληρούν τα αυστηρά όρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Τα όρια αυτά ουσιαστικά θέτουν εκτός μηχανισμού τις λιγνιτικές μονάδες. Η δεύτερη αλλαγή της Ιταλίας αφορά στην ενίσχυση της συμμετοχής του demand response.

energypress.gr

Στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), την Τετάρτη 19 Ιουνίου κι ώρα 20:30, η 3η Καλλιτεχνική – Μαθητική ποντιακή συναυλία.

Το παρασκήνιο ήταν οργιώδες, όπως συμβαίνει πάντα, στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των κομμάτων εξουσίας. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια να ήταν αρκετά χαλαρή, λόγω και των χαμηλών ποσοστών του κόμματος, αλλά τα νέα δεδομένα των τελευταίων ετών άλλαξαν άρδην και τη συμπεριφορά των στελεχών.

Ο ιός του κυβερνητισμού σάρωσε και τον ΣΥΡΙΖΑ και επέδρασε σημαντικά και στις εκλογικές λίστες που σχηματίστηκαν. Οι ζυμώσεις ήταν έντονες, ενώ έγιναν πάρα πολλές παρασκηνιακές διεργασίες για να αποφευχθούν εντάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι λίστες που ανακοινώθηκαν, αν και έχουν κενά που θα καλυφθούν τις επόμενες μέρες, προκαλούν ήδη εντάσεις.

Τα βέτο που ετέθησαν δεν ήταν λίγα για αποκλεισμούς συγκεκριμένων προσώπων που θα δημιουργούσαν πρόβλημα σε νυν βουλευτές, καθώς υπήρχε ο φόβος διατάραξης τοπικών ισορροπιών. Ακόμα και οι κινήσεις για διευρύνσεις με πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών ήταν «χαμηλής πτήσης» και πολλές υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν.

Οι μισοί υποψήφιοι είναι νέα πρόσωπα

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας θα εκλέξει περίπου 75 βουλευτές και αυτή η προοπτική οξύνει την ένταση. Οι μισοί περίπου υποψήφιοι είναι νέα πρόσωπα, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ως επί το πλείστον πασοκογενείς, ενώ προωθήθηκαν στις λίστες και πολλά νέα στελέχη.

Βαριά ρίχνει τη σκιά του πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση της κίνησης «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά να επισημοποιήσει το οριστικό διαζύγιο στην πολιτική τους σχέση. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε αποφασίσει εδώ και δύο μήνες να μην είναι υποψήφιος, ενώ το 2015 εξελέγη ως βουλευτής Επικρατείας. «Προσπάθησα να τον μεταπείσω» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είδε να χάνει έναν σύμμαχο. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του «Πράττω» ξεκαθαρίζει ότι δεν ζήτησε κάποια θέση εν όψει των εκλογών και, όπως γράφει, «ουδείς αυτή τη φορά μου πρότεινε οτιδήποτε», καταλήγοντας «Σύντροφοι, κόφτε το».

Η απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τα κορυφαία στελέχη. Στην Α’ Αθηνών είναι υποψήφιος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αν και θα μπορούσε να είναι στο Επικρατείας, θα διεκδικήσει την εκλογή του στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών.

Η παλαιά φρουρά εν τούτοις οπισθοχώρησε έναντι της απόφασης Τσίπρα να δημιουργήσει μια νέα ηγετική ομάδα με νεότερα στελέχη. Αυτή η ομάδα αποτελείται από τον ίδιο, την Εφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Τα πρόσωπα αυτά αποτελούν το βασικό τμήμα της εκλογικής εμπροσθοφυλακής αλλά και των «σωματοφυλάκων» του Αλ. Τσίπρα για την επόμενη μέρα. Εκτός από την αναβάθμιση Αχτσιόγλου, ανεβασμένες είναι οι μετοχές της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση (υποψήφιος στη Β’ Πειραιά), προσώπων προερχόμενων από το ΠαΣοΚ. Μάλιστα και οι δυο συμμετείχαν και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν είναι μέλη της, επικυρώνοντας τα ψηφοδέλτια.

Η πριμοδότηση στην Ξενογιαννακοπούλου

Στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε δημόσια πόντους στη συνάδελφό του λέγοντας «Η Μαριλίζα είναι η καλύτερή μας μεταγραφή». Και οι δυο είναι υποψήφιοι στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών και η αναφορά αυτή θεωρήθηκε ένα είδος πριμοδότησης από τον επικεφαλής της τάσης των «53+».

Η Εφη Αχτσιόγλου ανέλαβε εκπρόσωπος του κόμματος για την προεκλογική περίοδο, ο Αλ. Χαρίτσης είχε και έχει εμπλοκή στον προγραμματικό λόγο και θα δώσει τη μάχη του σταυρού στη Μεσσηνία. Ο Ν. Ηλιόπουλος θα έχει ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, αλλά σε μη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.

Ο Δ. Τζανακόπουλος θα διεκδικήσει την εκλογή του στην Α’ Αθηνών, όπου εκτός από τον Ν. Βούτση είναι υποψήφιος ο Νίκος Φίλης. Εδώ οι σίγουρες έδρες είναι τρεις και η τέταρτη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν θα είναι υποψήφιος, όπως το 2015, αλλά αντίθετα στη λίστα συμπεριλήφθησαν μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και η μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Από το Επικρατείας μετακινήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, η Τασία Χριστοδουλοπούλου μετά την οργή για τις μετατάξεις βρέθηκε εκτός, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος εδώ και τρεις μήνες.

Τι θα γίνει με τον Φώτη Κουβέλη

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον Φώτη Κουβέλη, για το εάν θα είναι στο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Τις τελευταίες δυο ημέρες συζητείται έντονα να τοποθετηθεί η δικηγόρος κόρη του Μαρία Κουβέλη. Στο Επικρατείας μάλλον θα είναι σε μη εκλόγιμη θέση και ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, αλλά και ο Νίκος Μπίστης. Από τις «Γέφυρες» μεταξύ άλλων θα είναι υποψήφια η Μαρία Ρεπούση στην Α’ Πειραιώς, όπου είναι υποψήφιοι και οι Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Δουζίνας και Γεωργία Γεννιά.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Εκεί θα είναι υποψήφιοι, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Ραλλία Χρηστίδου κ.ά.

Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, εκτός από τον Γ. Δραγασάκη, θα είναι υποψήφιοι μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που δεν εξελέγη ευρωβουλευτής και διεκδίκησε συμμετοχή σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Τόσκας.

Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και εξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας θα είναι στη Δυτική Αττική, ενώ προωθείται μια νέα γενιά στελεχών, όπως π.χ. η Κατερίνα Νοτοπούλου και Ελευθερία Χατζηγεωργίου στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουρνούς (Λέσβο) κ.ά. Οι πασοκογενείς κατεβαίνουν σε πολλές περιοχές, όπως π.χ. ο Θάνος Μωραΐτης (Αιτωλοακαρνανία – δεν είναι υποψήφιος τελικά ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Χρήστος Κοκκινοβασίλης που ανήκε στην ομάδα του Γεράσιμου Αρσένη), ο Αγγελος Τόλκας (Ημαθία), ο Δημήτρης Σακελλάρης (Βόρειος Τομέας Β’  Αθηνών) κ.ά.

 

Ζήτημα ημερών θεωρείται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης Σταθάκη, Φάμελλου, που θα προβλέπει την συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της Καρδιάς 3 & 4 της ΔΕΗ, καθως παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους από τις 17.500 στις 32.000 ώρες.

Στην απόφαση δεν θα κατονομάζεται το συγκρότημα της Καρδιάς, ωστόσο θα αναφέρεται ότι δίνεται η δυνατότητα σε μονάδες που παρέχουν τηλεθέρμανση στις γύρω περιοχές, να συνεχίσουν να δουλεύουν έως τις 32.000 ώρες, κατά παρέκλιση της Οδηγίας, βάσει της οποίας αυτές είχαν ενταχθεί σε καθεστώς περιορισμένου χρόνου λειτουργίας.

Στην πράξη δηλαδή η ΚΥΑ θα «φωτογραφίζει» τις δύο μονάδες της Καρδιάς (3 & 4), εξαιρώντας τις από το σχετικό πλαίσιο, και ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα που περιμένουν καιρό τώρα οι κάτοικοι της Πτολεμαίδας, καθώς από την συνέχιση της λειτουργίας τους εξαρτάται η θέρμανση της ευρύτερης περιοχής κατά την χειμερινή περίοδο.

Τόσο ο υπουργός Γ.Σταθάκης όσο και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, είχαν δεσμευτεί εδώ και καιρό απέναντι σε κατοίκους, εργαζόμενους, και τοπικούς βουλευτές της περιοχής, ότι θα παρατείνουν την διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων μονάδων, ενώ για το θέμα το ΥΠΕΝ βρίσκονταν εδώ και καιρό σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν.

Δίχως να είναι σαφές αν οι Βρυξέλλες συναίνεσαν και άναψαν το πράσινο φως, εντούτοις το τελευταίο διάστημα είχαν πληθύνει οι διαβεβαιώσεις από το ΥΠΕΝ (όπως προς τον δήμαρχο Πτολεμαΐδας Σ. Ζαμανίδη, αλλά και προς το σωματείο Σπάρτακος), περί παράτασης των ωρών λειτουργίας των δύο μονάδων του συγκροτήματος της Καρδιάς, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει συνομολογηθεί με την Κομισιόν.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κοζάνης, οι ώρες λειτουργίας της Καρδιάς 1 τελείωσαν χθες, Πέμπτη 13 Ιουνίου, με την μονάδα να τίθεται σε κατάσταση opt out (οριστική παύση λειτουργίας), ενώ για την Καρδιά 2, η αυλαία πέφτει οριστικά στις 24 Ιουνίου. Οσο για την Καρδιά 3, κανονικά και δίχως την δημοσίευση της ΚΥΑ, θα «έσβηνε» σε 16 ημέρες, και η Καρδιά 4 σε 31 ημέρες.

Θυμίζουμε πάντως ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά διαδικασίες παραπομπής της Ελλάδας για την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί βιομηχανικών ρύπων, με αφορμή τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Είχε προηγηθεί ΚΥΑ για συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου πέραν του Νοεμβρίου του 2018, οπότε και έληξε το καθεστώς παρέκκλισης των 17.500 ωρών το οποίο είχε εγκρίνει η Κομισιόν. Η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας Γ. Δραγασάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου προέβλεπε μονομερή παράταση στη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου από τις 17.500 ώρες στις 32.000 ώρες, προσμετρώντας στη λειτουργία των μονάδων και τη δοκιμαστική λειτουργία.

Η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε αυτό τον χειρισμό ύστερα από δύο αιτήματα προς την ΕΕ για παράταση λειτουργίας των μονάδων στις 32.000 ώρες, την υιοθέτηση των οποίων προεξοφλούσε με το σκεπτικό ότι κανείς δεν θα αφήσει χωρίς θέρμανση την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο μέσα στον χειμώνα.

Την πρώτη θέση κατέλαβε στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ κατέλαβε ο συνδυασμός Ενωμένοι Δημοσιογράφοι.Τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία που προκύπτουν από την καταμέτρηση στην ΕΣΗΕΑ, δείχνουν ότι οι έδρες κατανέμονται ως εξής: 4 έδρες κερδίζει η παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» της Μαρίας Αντωνιάδου, από 5 που είχε στο περασμένο Δ.Σ και 2 έδρες κερδίζει η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη «Νέα ΕΣΗΕΑ» με επικεφαλής τον Ν. Καρούτζο. Το σχήμα του Χρ. Κυρίτση (με έναν εκπρόσωπο στο παλαιο Δ.Σ.) μένει εκτός Συμβουλίου.

Οι υποψήφιοι για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ -Ολες οι λίστες
Από μία έδρα βγάζουν επίσης η παράταξη του ΚΚΕ «Δημοσιογραφική Συνεργασία», οι «Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι» του Δ. Τσαλαπάτη και η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή». Εκτός Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ μένει επίσης, μετά από δεκαετίες, οι «Μαχόμενοι» της Νανάς Νταουντάκη.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι τα εξής:

Ψήφισαν: 2.951

Έγκυρα: 2.855

Άκυρα: 44

Λευκά: 52

Εκλογικό μέτρο: 260

Έλαβαν:

Ι. Συνδυασμός «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»

Ψήφους: 955 Έδρες: 4

ΙI. Συνδυασμός «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ»

Ψήφους: 502 Έδρες: 2

ΙIΙ. Συνδυασμός «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»

Ψήφους: 469 Έδρες: 2

ΙV. Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Ψήφους: 242 Έδρες: 1

V. Συνδυασμός «ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Ψήφους: 190 Έδρες: 1

VI. Συνδυασμός «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Ψήφους: 190 Έδρες: 1

VII. Συνδυασμός «ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»

Ψήφους: 160 Έδρες: 0

VIII. Συνδυασμός «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Ψήφους: 147 Έδρες: 0

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εκλογών της 12ης και 13ης Ιουνίου 2019 για τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Ψήφισαν:    2.951                    Έγκυρα:     2.855           Άκυρα:        44                            Λευκά:        52                               Εκλογικό μέτρο: 260 Έλαβαν: Ι. Συνδυασμός «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» Ψήφους: 955        Έδρες:  4 ΙI. Συνδυασμός «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ» Ψήφους: 502        Έδρες:  2 ΙIΙ. Συνδυασμός «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» Ψήφους: 469        Έδρες:  2 ΙV. Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» Ψήφους: 242        Έδρες:  1 V. Συνδυασμός «ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» Ψήφους: 190        Έδρες: 1  VI. Συνδυασμός «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» Ψήφους: 190        Έδρες: 1 VII. Συνδυασμός «ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» Ψήφους: 160        Έδρες: 0 VIII. Συνδυασμός «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» Ψήφους: 147        Έδρες: 0
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/esiea-ta-apotelesmata-ton-eklogon-ton-dimosiografon

Σημαντική υπόθεση λαθρεμπορίας και παράνομης διακίνησης καπνού με διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο άνω των 335.000 ευρώ, εξιχνίασε η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας πληροφορία του Τελωνείου Ρόδου.

Η υπόθεση όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, ξεκίνησε όταν, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν υπάλληλοι του Τελωνείου Ρόδου σε ταχυδρομικά δέματα που βρίσκονταν σε υποκατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών, εντοπίστηκε ένα δέμα που περιείχε χύμα καπνό, χωρίς ένσημες ταινίες φορολογίας καπνικών προϊόντων. Το δέμα είχε αποσταλεί από την Κοζάνη με αντικαταβολή, από συγκεκριμένο αποστολέα και παραλήπτρια αλλοδαπή, κάτοικο Ρόδου.

Η παραλήπτρια δήλωσε στους υπαλλήλους του Τελωνείου Ρόδου ότι βρήκε τον αποστολέα μέσω αγγελίας που ο ίδιος είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα με αυτοκίνητα.

Η παραλήπτρια συνελήφθη, ο καπνός κατασχέθηκε και ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες του άρθρου 158 του ν. 2960/01.

Στη συνέχεια οι υπάλληλοι του Tελωνείου Ρόδου ζήτησαν και έλαβαν από την εταιρεία ταχυμεταφορών την καρτέλα πελάτη του αποστολέα και μόλις διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος αποστολέας διέθετε πολλούς «πελάτες» σε όλη την Ελλάδα, απέστειλαν την πληροφορία αυτή στην ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης για περαιτέρω ενέργειες.

Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας η ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης διαπίστωσε ότι η ίδια υπόθεση είχε απασχολήσει και το Τελωνείο της Κω, όπου οι υπάλληλοι του τελωνείου, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν σε ταχυδρομικά δέματα σε κατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών, εντόπισαν ένα δέμα που περιείχε χύμα αφορολόγητο καπνό, που είχε αποσταλεί από την Κοζάνη με αντικαταβολή, από τον ίδιο αποστολέα και παραλήπτη κάτοικο Κω. Ο παραλήπτης δήλωσε στους υπαλλήλους του Τελωνείου Κω ότι βρήκε τον αποστολέα μέσω αγγελίας που ο τελευταίος είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο με τίτλο «φθηνός καπνός από Κοζάνη». Δήλωσε επίσης ότι είχε παραλάβει ακόμα ένα δέμα με καπνό από τον ίδιο αποστολέα, τον Ιανουάριο του 2018. Επειδή ο παραλήπτης αρνήθηκε να καταβάλλει τα σχετικά πρόστιμα και να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 158 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω σχετική δικογραφία σε βάρος του.

Από την έρευνα που διενήργησε η ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης και από τα στοιχεία που έλαβε από τη Δ.Ο.Υ. Κοζάνης, την εταιρία ταχυμεταφορών, το Τμήμα Ασφαλείας Κοζάνης, από εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, διαπιστώθηκε ότι από το 2015 έως το 2017, ενώ ο συγκεκριμένος αποστολέας δήλωνε ιδιωτικός υπάλληλος –εργάτης, εντούτοις δεν δήλωνε εισοδήματα, παρά μόνο ένα ελάχιστο ποσό από τόκους ημεδαπής προέλευσης, είχε δηλώσει τρεις διαφορετικές διευθύνσεις κατοικίας στην Κοζάνη, χρησιμοποιούσε τουλάχιστον τέσσερις τηλεφωνικούς αριθμούς κινητής τηλεφωνίας και δήλωνε δύο τηλεφωνικούς αριθμούς σταθερής τηλεφωνίας. Ο αποστολέας ξεκίνησε τις αποστολές και άνοιξε καρτέλα πελάτη στην εταιρία ταχυμεταφορών στις 25.01.2015, στην οποία δήλωνε ότι ήταν επιχειρηματίας και ότι έστελνε δείγματα σε πελάτες. Ο αποστολέας πλήρωνε την εταιρία ταχυμεταφορών μηνιαίως, εκτός από το τελευταίο τιμολόγιο του μηνός Ιανουαρίου που δεν το εξόφλησε.

Τον Φεβρουάριο, μετά και τη σύλληψη των δύο παραληπτών σε Ρόδο και Κω, ο αποστολέας εξαφανίστηκε και «κατέβασε» την αγγελία του από το διαδίκτυο.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν από την εταιρία ταχυμεταφορών διαπιστώθηκε ότι ο αποστολέας διέθετε πάνω από πεντακόσιους παραλήπτες σε όλη την Ελλάδα και είχε αποστείλει πάνω από χίλια δέματα συνολικού βάρους 1.728,700 κιλών, για την αποστολή των οποίων κατέβαλε στην εταιρία ταχυμεταφορών το ποσό των 6.565,10 ευρώ. Ο αποστολέας λάμβανε το αντίτιμο του καπνού, με αντικαταβολή των σχετικών ποσών, μέσω της τράπεζας. Ενδεικτικά από τις 02.02.2018 έως τις 15.02.2018, τελευταία ημέρα αποστολής δεμάτων, έλαβε από τους παραλήπτες το ποσό των 5.488 ευρώ, μη συνυπολογιζομένων των χρηματικών ποσών που, σύμφωνα με πληροφορίες ιδιοκτήτη καφενείου στην Κοζάνη στο οποίο σύχναζε, λάμβανε άμεσα, σε μετρητά από αγοραστές καπνού στους οποίους παρέδιδε τα δέματα ιδιοχείρως και στους οποίους παρουσιαζόταν με διάφορα ονόματα.

Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κοζάνης. Ταυτόχρονα η έρευνα, από την ΕΛΥΤ Θεσσαλονίκης, για τον εντοπισμό του αποστολέα συνεχίστηκε, ο οποίος τελικά εντοπίστηκε στο πατρικό του σπίτι στην Ημαθία. Ο αποστολέας αποδέχθηκε τις πράξεις της αγοράς και πώλησης χύμα καπνού αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δόλο, καθώς δεν γνώριζε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Δήλωσε ότι τις ποσότητες του καπνού τις αγόραζε από κάποιον «Γιώργο», για τον οποίο δεν έδωσε κανένα άλλο στοιχείο και ότι πωλούσε το ένα κιλό καπνού 25-30 ευρώ ανάλογα με την ποιότητά του.

Ο αποστολέας αμφισβήτησε την ποσότητα του διακινηθέντος καπνού που ήταν αναγεγραμμένη στις καταστάσεις της εταιρίας ταχυμεταφορών, για αυτό και ζητήθηκαν από την εταιρία ακριβή και λεπτομερή στοιχεία για τις αποστολές. Μετά την επεξεργασία τους και την αφαίρεση του βάρους των χαρτοκιβωτίων στα οποία ήταν συσκευασμένος ο καπνός αλλά και κάποιων ποσοτήτων που δεν παραλήφθηκαν, υπολογίστηκε ότι το καθαρό βάρος του διακινηθέντος καπνού ήταν 1.482,880 κιλά και σύμφωνα με τις εκθέσεις προσδιορισμού δασμών και φόρων του Τελωνείου Πτολεμαΐδας, ο αποστολέας με την παράνομη κατοχή και διακίνησή του στέρησε το Ελληνικό Δημόσιο και την Ε.Ε. από το ποσό των 335.915,99 ευρώ, ενώ η φορολογητέα αξία των διαφυγόντων την κατάσχεση εμπορευμάτων (0,24 ευρώ/γρ.) είναι συνολικά 355.272,00 ευρώ.

Λόγω του μεγάλου ύψους των διαφυγόντων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, συντάχθηκε σε βάρος του ειδική έκθεση για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και τη λήψη των μέτρων που προβλέπονται σε αυτό και η σχετική αναφορά του άρθρου 25 του Ν. 4557/2018, «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/EE) και άλλες διατάξεις». Για τις φορολογικές παραβάσεις του αποστολέα (μη έναρξη επιτηδεύματος, μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, μη δήλωση εισοδημάτων, φοροδιαφυγή), την υπόθεση έχει επιληφθεί η Δ.Ο.Υ. Κοζάνης, ενώ σε βάρος του συντάχθηκε από την ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης σχετική μηνυτήρια αναφορά.

Πηγή https://www.newsbeast.gr

Σελίδα 1 από 348
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ