Θ. Θεοδουλίδης: Έως 60% οι απώλειες στους εισακτέους του ΑΕΙ Κοζάνης, αν «περάσει» η βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

By Ιανουαρίου 19, 2021

Το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, αφού ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της χώρας, ο  Πρύτανης του Ιδρύματος στην περιοχή μας, κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης είπε μιλώντας στο Δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης: “Βασικό μας θέμα στη συζήτηση, ήταν η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Πρόθεσή μας είναι ως πανεπιστήμιο να κάνουμε μια συνάντηση με τους φορείς, και τους βουλευτές, μάλλον για την Πέμπτη.  30% μ.ο θα μειωθούν πανελλαδικά οι εισακτέοι αν ‘περάσει” η ελάχιστη βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη δική μας περίπτωση στην περιοχή μας, θα φτάσουμε απώλειες μέχρι και 60%. Στην πόλη της Κοζάνης, από τους 1.717 φοιτητές που ονομαστικά εισάγονται θα καταλήξουμε στους 453.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 10 από τα 22 τμήματα έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής και είναι βέβαιο πως με το νομοσχέδιο σε βάθος χρόνου θα κλείσουν. Προφανώς ως Πρυτάνεις δε μπορούμε να μιλάμε για τμήματα του 1 του 2, του 3, μπορούμε όμως, να μιλάμε για τμήματα του 7 του 8 του 9. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά αν δεν περάσουν. Περισσότερο θα επηρεαστούν η Κοζάνη και τα Γρεβενά και λιγότερο Καστοριά και Φλώρινα και Πτολεμαΐδα”.

Η υπουργός κ. Κεραμέως έκανε σε διευκρινήσεις για την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

«Η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις Ανθρωπιστικές σπουδές, σημειώνοντας, “ο μέσος όρος είναι 12 και τα πανεπιστημιακά τμήματα θα μπορούν να ορίσουν για παράδειγμα το 80% ή το 100% του 12».

Είπε πως αυτό το μέτρο δεν επηρεάζει την προετοιμασία των μαθητών. «Οι όποιες αλλαγές επιδρούν από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών. Η πρόθεση μας είναι να ισχύσει από φέτος η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής».

Θανάσης Τέγος

 

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ