ΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014-19 Πρωταρχικός ο ρόλος της Κοβεδάρειου Βιβλιοθήκης ΣΤΙΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

By Σεπτεμβρίου 02, 2019

Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης εγκρίθηκε ομόφωνα η έκθεση πεπραγμένων
της περιόδου 2014-19. Όπως αποτυπώνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Κοζάνης, η ΚΔΒΚ καλείται να παίξει έναν πρωταρχικό ρόλο στις στοχεύσεις του ευρύτερου Δήμου. Από την έκθεση πεπραγμένων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα και ζητούμενα:
-Ο μέσος όρος δημόσιας δαπάνης σε δημόσιες βιβλιοθήκες στις Η.Π.Α. είναι 33 Ευρώ κατά κεφαλή, στην Φινλανδία 30, στην Αυστραλία 27. Η ΚΔΒΚ δαπανά 5.52 Ευρώ κατά κεφαλή για τους δημότες της Κοζάνης. Επομένως η αύξηση της συστατικής πράξης από 300.000 Ευρώ ετησίως σε 900.000 ήταν ένα πρώτοβήμα για την βελτίωση αυτού του βασικού προβλήματος.
- Ο μέσος αριθμός προσωπικού στις Βιβλιοθήκες διεθνώς είναι ένα στέλεχος γιακάθε 2.750 πολίτες. Στον Δήμο Κοζάνης κάθε μόνιμο στέλεχος αντιστοιχεί σε περίπου 5.615 δημότες. Επομένως ορθώς δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση υπηρεσιών και όχι προμηθειών και πράγματι, παρά την απόρριψη των δύο αιτημάτων της ΚΔΒΚ για πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού το 2017 και 2019, είναι απαραίτητη η άμεση πρόσληψη περισσότερων υπαλλήλων.
-Ο μέσος όρος για το κόστος προσκτήσεων νέων τίτλων διεθνώς είναι 3.2 Ευρώ κατά κεφαλήν. Στην ΚΔΒΚ το κόστος αυτό είναι περίπου 0.2 Ευρώ κατάκεφαλήν. Επομένως αν και οι προσκτήσεις αυτές θα επιβαρύνουν το ήδη υπάρχον προσωπικό και αν και η ελληνική βιβλιογραφία παρουσιάζει μικρή παραγωγή, η ΚΔΒΚ πρέπει να αναπτύξει ακόμη πιο γρήγορα τις συλλογές της.
- Η προγραμματική σύμβαση με την Εθνική Βιβλιοθήκη αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της ΚΔΒΚ να αποκτήσει εθνικό ρόλο και διεθνή εμβέλεια. Επομένως η ανανέωσή της και η πιο στενή συνεργασία πρέπει να παραμείνει διαχρονικό ζητούμενο.
Συνοψίζοντας, η υφιστάμενη κατάσταση της ΚΔΒΚ σήμερα την βρίσκει:
- Με έναν σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας, και την δυνατότητα ανάπτυξης εσόδων
- Με μια σαφή καταστατική ταυτότητα και δυνατότητα μεγαλύτερων εισόδων από τον Δήμο Κοζάνης
- Με 13 μόνιμους υπαλλήλους
- Με νέο εξοπλισμό (ΕΑΠ και ίδια μέσα).Με βελτιωμένη βιβλιοθηκονομική οργάνωση εσωτερικά
-Με εξασφαλισμένους πόρους για την ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου (ΕΑΠ). Με το νέο κτήριο σε λειτουργία και εξασφαλισμένους πόρους για την επόμενη διετία σε επίπεδο ερευνών και επιστημονικών εργασιών
- Με ενεργοποιημένη σειρά κοινωνικών και θεσμικών διαλόγων
-Και με τις τακτοποιητικές λειτουργίες (καφέ, πωλητήριο, σήμανση κτηρίου κ.λ.π.) σε πλήρη εξέλιξη και τελική φάση υλοποίησης
Μόνη πραγματική εκκρεμότητα – για την σύνθετη και ολοκληρωτική λειτουργία του
συγκροτήματος – αποτελεί πλέον η κατασκευή του Μουσείου, για την οποία έχουν
προκηρυχθεί δύο από τα τρία σχετικά έργα.

Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του απερχόμενου Δ. Σ. της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους εργαζομένους της Βιβλιοθήκης, τους εργαζομένους του Δήμου Κοζάνης και το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για την συνεργασία με την ευχή να φανεί χρήσιμη στο μέλλον.

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ