Λευτέρης Ιωαννίδης: «Ο Δήμος Κοζάνης θα είναι διπλά στους επιχειρηματίες όλων των κλάδων..!»

Ο Δήμος Κοζάνης επεξεργάζεται τη δυνατότητα μείωσης συγκεκριμένων τελών σε καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσει τις προτάσεις του. Αυτό αναφέρεται από το Δήμαρχο με αφορμή τις προτάσεις που απέστειλε πρόσφατα η παράταξη του ΕΒΕ Κοζάνης «Ανάπτυξης Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον Γιάννη Μητλιάγκα ζητώντας την άμβλυνση των επιπτώσεων από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νομού στα καταστήματα καφεστίασης.

Την επιστολή προς τον κ. Μητλιάγκα υπογράφει ο Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης ο οποίος σημειώνει ότι ο Δήμος ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση στα τέλη κατάληψης για τραπεζοκαθίσματα και καταλήγει: «Ο Δήμος Κοζάνης θα είναι διπλά στους επιχειρηματίες όλων των κλάδων, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας».

Παραθέτουμε την επιστολή του κ. Δημάρχου

Σας ευχαριστούμε για τις προτάσεις σας και την τοποθέτηση σας σε ένα όντως σημαντικό ζήτημα, δηλαδή την εφαρμογή της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας.

Ανεξάρτητα από επί μέρους ζητήματα της νομοθεσίας, που είναι ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας να εξετάσει και για τα οποία ήδη έχουμε ζητήσει από την ΚΕΔΕ να παρέμβει, θεωρούμε πως η απαγόρευση τους καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους αποτελεί ένα μέτρο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την προάσπιση της δημόσιας υγείας από τις τραγικές συνέπειες του παθητικού και μη καπνίσματος.

Σχετικά με τις προτάσεις σας, αναφορικά με τα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

1. Ο Δήμος ήδη επεξεργάζεται, ανεξάρτητα από το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, τη δυνατότητα αλλαγής συγκεκριμένων τελών σε καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας. Να σημειώσουμε πάντως πως έχουμε ήδη προχωρήσει σε μείωση στα τέλη κατάληψης για τραπεζοκαθίσματα.

2. Η Δημοτική Αστυνομία ασκεί τα καθήκοντα της, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους. Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε πως μέσα στον Μάρτιο διενεργήθηκαν σε όλο το Δήμο Κοζάνης περισσότεροι από 200 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 3 πρόστιμα ( και μάλιστα τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου), γεγονός που δείχνει και την αποδοχή του μέτρου. Θα είμαστε ευτυχείς αν σύντομα η Δημοτική Αστυνομία και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν θα χρειάζεται να κάνουν ελέγχους, καθώς θα θεωρείται αυτονόητος ο σεβασμός σε ένα τόσο σημαντικό μέτρο προάσπισης της δημόσιας υγείας.

3. Το ζήτημα της συμμετοχής της ΕΛ.ΑΣ. στους ελέγχους είναι θέμα και πάλι της πολιτείας και αλλαγής της νομοθεσίας. Θεωρούμε πως όντως θα πρέπει να υπάρχει άμεση και αυτόνομη εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στους ελέγχους. Επαναλαμβάνουμε όμως και πάλι ότι για μας το ζήτημα δεν λύνεται μόνο με τους ελέγχους αλλά κυρίως απαιτείται η στήριξη και αποδοχή της κοινωνίας, που φαίνεται πως βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

4. Ήδη ο Κανονισμός Κοινοχρήστων Χώρων προβλέπει τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν σταθερές κατασκευές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις υπ'αριθμ.141/2016, άρθρο 6, παρ.Β4 και 676/2016, κεφάλαιο ΣΤ, άρθρο 6, Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου.(κανονισμός λειτουργίας και διαχ/σης Κ.Χ.), ορίζονται τα εξής:

- Οι προϋποθέσεις και ο χώρος που δικαιούνται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων τα καταστήματα εστίασης.

- Επιτρέπεται, εντός των ορίων αυτών, η τοποθέτηση ομπρελών σκίασης, τεντών και θερμαστρών υγραερίου.

- Επιτρέπεται η οριοθέτηση του χώρου(εσωτερικά) με κινητά στοιχεία όπως ζαρτινέρες και γλάστρες, σύμφωνα με την πρόταση του καταστηματάρχη και την έγκριση από ειδική επιτροπή του Δήμου.

- Η εταιρική ταυτότητα του καταστήματος δεν μπορεί να αναγράφεται σε επί πλέον κατασκευαστικά στοιχεία, πέραν των όσων περιγράφονται στις παραπάνω αποφάσεις.

- Η ομοιομορφία των εξωτερικών κινητών στοιχείων δεν είναι δυνατή, διότι κάθε κατάστημα έχει την δική του αρχιτεκτονική όψη και τον ανάλογο διάκοσμο.

- Η τοποθέτηση σταθερών στοιχείων(παγκάκια), δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να εξασφαλίζεται όλο το πλάτος του πεζοδρόμου σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια υπηρεσία είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων για περισσότερες πληροφορίες. Το ζήτημα της ομοιομορφίας πάντως μπορεί μεν να μην μπορεί να επιβληθεί αλλά θα μπορούσε να προκύψει μέσα από ένα γόνιμο διάλογο.

5. Η προσπάθεια εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας θεωρούμε πως σύντομα θα επεκταθεί όχι μόνο στις γειτονικές μας πόλεις αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Θεωρούμε επίσης δεδομένο πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και μέσω της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Θα ήθελα ξανά να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και να σας δηλώσω πως ο Δήμος Κοζάνης θα είναι διπλά στους επιχειρηματίες όλων των κλάδων, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας.

 

Ο Δήμαρχος Κοζάνης

Λευτέρης Ιωαννίδης

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ