Το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Δυτική Μακεδονία
“Δεν είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία μία Περιφέρεια σε μετάβαση, θα έλεγα ότι και η χώρα μας είναι μία χώρα σε μετάβαση, είναι μία χώρα η οποία πρέπει να τρέξει γρήγορα, να καλύψει το χαμένο έδαφος της πολυετούς οικονομικής κρίσης.
Και μία χώρα η οποία πρέπει βέβαια να επιδείξει και την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα προκειμένου να μπορεί συνέχεια να ανταποκρίνεται σε διεθνείς προκλήσεις και σε αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.
Μόλις χθες, θα το ακούσατε, φαντάζομαι, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μία, θα έλεγα, κολοσσιαίας διάστασης στροφή στην οικονομική πολιτική, στην διεθνή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Είναι μία ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μία πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Και είναι επίσης, θα έλεγα, μία απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της.
Εμείς είμαστε μία χώρα που ήμαστε πάντα υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου και πιστεύουμε και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο εμπορικός πόλεμος, ο οποίος ξεκινά, τελικά δεν θα ωφελήσει κανένα. Θα βλάψει τους πάντες. Και ελπίζω και εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μία αποκλιμάκωση αυτών των προστατευτικών πρακτικών.
Η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι εκεί θα συνδιαμορφωθούν οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε σε αυτή την πρωτοφανή ιστορικά απόφαση την οποία πήραν οι ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική οικονομία, με σχέδιο, με υπευθυνότητα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις.
Και αναφέρθηκα σε αυτή την εξέλιξη για να καταλήξω μόνο το πόσο, θα έλεγα ρευστό είναι το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία έχουμε σήμερα στη χώρα και η δυνατότητα αυτής της Κυβέρνησης να μπορεί να χαράσσει μία σταθερή πορεία για την πατρίδα μας σε αυτούς τους εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς”.
«Σκοπός του Προγράμματος η δημιουργία πολλών νέων, καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας»
Σε πόλο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας αναδεικνύει τη Δυτική Μακεδονία το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασία, τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στην εκδήλωση, στην Κοζάνη, όπου παρουσιάστηκε το σχετικό πρόγραμμα.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Πρόγραμμα «πρωτοπόρο» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και σημείωσε: «Ο κεντρικός σκοπός του Προγράμματος αυτού δεν είναι άλλος από τη δημιουργία πολλών νέων, καλά πληρωμένων θέσεων απασχόλησης που θα υποκαταστήσουν την απώλεια των θέσεων εργασίας που η απολιγντιτοποίηση αναπόφευκτα προκάλεσε στην περιοχή σας».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, τόνισε ότι «ήταν μία πολιτική απόφαση δύσκολη, τολμηρή, η οποία, όμως, έπρεπε να συνοδευτεί αναπόφευκτα από ένα τέτοιο σχέδιο, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε στη Δυτική Μακεδονία, πρωτίστως, αλλά και στη Μεγαλόπολη, ορατότητα και προοπτική. Κυρίως για τα νέα παιδιά, αλλά, πρωτίστως, για τους επιχειρηματίες που θα κλειστούν για να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η υλοποίηση του Προγράμματος «τρέχει» με μεγάλες ταχύτητες και πως έχουμε λόγους να είμαστε περισσότεροι αισιόδοξοι «Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, διότι φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε και άλλες σημαντικές μεγάλες επενδύσεις έτσι ώστε όχι μόνο να αναπληρώσουμε το κενό των χαμένων θέσεων εργασίας αλλά πραγματικά να μπορέσουμε να καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία έναν πόλο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του επίσης: ” Έχουμε κάθε λόγο να λέμε ότι είμαστε πιο αισιόδοξοι τουλάχιστον με όσο ήμασταν ένα χρόνο πριν. Φιλοδοξούμε ότι θα καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία σ’ ένα πόλο ανάπτυξης. Η έμφαση που δίνουμε είναι πολύ συστηματική. Μόνο με αυτές τις δράσεις, θα δημιουργήσουν παραπάνω από 2.500 θέσεις εργασίας και προφανώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, διότι φιλοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλες σημαντικές μεγάλες επενδύσεις, έτσι ώστε όχι μόνο να αναπληρώσουμε το κενό των χαμένων θέσεων εργασίας. Ο Πρωθυπουργός είπε τέλος: “Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία από ουραγό πρωταθλητή στην απασχόληση”, ανακοινώνοντας την προκήρυξη 700 θέσεων εργασίας.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης τόνισε:
“Υπάρχει το όραμα και το σχέδιο. Αντίπαλος μας είναι ο χρόνος. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, σε μια περιφέρεια που είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Μια περιφέρεια με 14 τεχνιτές λίμνες και που φιλοξενεί πολύ μεγάλο ποσοστό ΑΠΕ, σε σχέση με τον πληθυσμό της και την έκταση της”.
Προτάσεις επίσης θα αποστείλει ο περιφερειάρχης για αγροτικά θέματα, τη γούνα, την οδοποιία κλπ.
O αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για 190 εκ. ευρώ που θα λάβει η Δυτική Μακεδονία από τον “Πυλώνα 3”, ενώ θα ανακοινωθεί η ένταξη στο ΔΑΜ, του Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων της Ζώνης Καινοτομίας (Τεχνολογικό Πάρκο) με δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Για την πρόοδο του ΔΑΜ, τόνισε πως τρέχει με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, “αλλά επειδή είναι σε φάση ωρίμανσης, περιλαμβάνει έργα δήμων και περιφέρειας, ενώ πάνω από 570 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματικότητας”.
H ΔΕΗ σκοπεύει να μπει στην αγορά του φυσικού αερίου και να μετατρέψει τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα παραγωγής αερίου – Το νέο επενδυτικό πλάνο παρουσιάζει ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης
Το νέο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που η ενεργειακή μετάβαση έχει προκαλέσει αρκετές αναταράξεις παρουσιάζεται από τον πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, το μεσημέρι της Πέμπτης παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Το τέλος του λιγνίτη είναι μια νέα αρχή για την περιοχή. Ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης», τόνισε ο χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ. Ακόμη σημείωσε ότι η ΔΕΗ αποτελεί τεχνολογικό και πράσινο κόμβο για την χώρα μας και την Ανατολική Ευρώπη.
«Το μέλλον είναι η καθαρή ενέργεια», διεμήνυσε ο κ. Στάσσης, ενώ ανέφερε ότι ο ρόλος της Δυτικής Μακεδονίας είναι κομβικός. «Επενδύουμε 1,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών στην περιοχή».
Η ΔΕΗ σκοπεύει να μπει στην αγορά του φυσικού αερίου και να μετατρέψει τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα παραγωγής αερίου. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη μεγάλη σημασία του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ. Μια εμβληματική πρωτοβουλία που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, είχε ανακοινώσει προ ημερών τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου συνολικής ισχύος 350 MW, με δυνατότητα αύξησης στα 500 MW, στους αναλυτές παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024. Όπως σημείωσε, η νέα μονάδα θα μπει σε λειτουργία το 2027 και μ’ αυτή η εταιρεία θα ρίξει την αυλαία στην λιγνιτική παραγωγή από την οποία έχει δηλώσει ότι θα αποεπενδύσει από το 2020. Η διοίκηση ξεδίπλωσε σε μία αναλυτική παρουσίαση και όλο το επενδυτικό και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Επιχείρησης στον τομέα των data center, σε πρώτη φάση συνολικής ισχύος 300 MW, αξιοποιώντας το διαφορετικό χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών που διαθέτει για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της Δυτικής Μακεδονίας.
Επεισόδια στην είσοδο του ΑΗΣ Καρδίας
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης στην είσοδο του λιγνιτικού σταθμού ΑΗΣ Καρδίας, στην Κοζάνη, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΔΕΗ παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο και να πλησιάσουν πιο κοντά στο σημείο της εκδήλωσης της ΔΕΗ, με τους αστυνομικούς να τους εμποδίζουν με τη χρήση χημικών.
Θανάσης Τέγος