Κατά της συμφωνίας ψήφισαν οι παρατάξεις Μαλούτα και Κουζιάκη, αλλά και η Τίνα Κουζιάκη από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.
Το κείμενο της συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση περιλαμβάνει αύξηση κοντά στο 40%.
Νωρίτερα ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης στην τοποθέτηση του είπε:
“Δεν μπορεί να μιλάτε για αποφάσεις όταν επί τόσα χρόνια δεν συζητούσατε, τώρα σας έπιασε ο πόνος; τι κάνατε με την τηλεθέρμανση. Εμείς φέραμε ένα κείμενο. Αυτό μπορέσαμε αυτό καταφέραμε. Εσείς τι κάνατε; Τίποτα δεν κάνατε. Και φυσικά δεν σας ένοιαζε το μέλλον της τηλεθέρμανσης. Εδώ θα κριθούμε όλοι.
Τις αποφάσεις που δεν πήρατε τόσα χρόνια έχουμε το σθένος να τις πάρουμε εμείς. Ακούσαμε καμιά πρόταση τόσα χρόνια; Δεν κάνατε τίποτα για τη ΔΕΥΑΚ. Και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση δεν θα έχουν ούτε δουλειά οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Φταίνε όλοι οι άλλοι. Κάναμε συμφωνία. 5,5 εκ ευρώ, έτσι μας τα χάρισαν; Εσείς ούτε 1 εκ δεν μπορέσατε να “σβήσετε”.
O επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης Χάρης Κουζιάκης μίλησε για ανακρίβειες τονίζοντας: “Μιλάτε συνεχώς για ένα χρέος που παραλάβατε από τους προηγούμενους. Το 2017 μας δέσμευσαν τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ για ένα χρέος 3.2 εκ Ευρω.
Ξέρετε πότε δημιουργήθηκε αυτό το χρέος; Θα σας πω εγώ. 5 Ιουλίου 2004 τελεσιδίκησε. Ξέρετε ποιοι συμμετείχαν τότε στις δημοτικές αρχές; Ο κ. Μαλούτας και ο κ. Κοκκαλιάρης. Ποιος ήταν πρόεδρος το 2009-10 στη ΔΕΥΑΚ και δέχτηκε να μην πληρώσει και έφτασε με τους τόκους 3.5 εκ… Ηταν ο κ. Κοκκαλιάρης που έρχεται τώρα να μας κουνάει το δάχτυλο. Δε μπορεί να ακούγονται αυτές οι ανακρίβειες’, ανέφερε ο κ. Κουζιάκης.
Ο κ. Κοκκαλιάρης απαντώντας τόνισε πως πρόκειται για χρέος της ύδρευσης και όχι της τηλεθέρμανσης.
Η τοποθέτηση του Πάρη Κουκουλόπουλου
Ο βασικός στρατηγικός μας στόχος πρέπει να είναι η κατοχύρωση πρόσβασης στον ηλεκτρικό χώρο και στη συνέχεια η πλήρης αποσύνδεση της τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ και το Φυσικό Αέριο. Εντελώς συγκεκριμένα προτείνω οι τρεις Δήμοι να απαιτήσουν να τους δοθεί ηλεκτρικός χώρος 300 MW με το μερίδιο κάθε Δήμου ανάλογο του μόνιμου πληθυσμού του. Είναι μια ολοκληρωμένη λύση που απαντά σε όλες τις εκκρεμότητες από τις οικονομικές απαιτήσεις της ΔΕΗ μέχρι την τιμολογιακή πολιτική, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο της μείωσης στην τιμή του νερού, της απελευθέρωσης πόρων για τους Δήμους, της στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων και των αγροτών.
Είναι η λύση που πρότεινα πριν 9 μήνες στην ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και στις 13 Μαΐου στα γραφεία της ΠΕΔ με την παρουσία των τριών Δημάρχων και του Περιφερειάρχη.
Με αυτό τον όρο μπορούμε να υπογράψουμε τη σύμβαση, έτσι ώστε το ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην άμεση εξόφληση του 1/3 των συνολικών οφειλών. Το ρίσκο με την τιμή, αφενός του ΦΑ και αφετέρου των δικαιωμάτων ρύπων, είναι χαμηλό γιατί το αργότερο σε δυο χρόνια οι τρεις Δήμοι μπορούν να έχουν κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που τους αναλογούν, οπότε και αποδεσμεύονται πλήρως από τη σύμβαση. Εννοείται ότι καμία διαδημοτική τηλεθέρμανσης δεν πρέπει να συσταθεί γιατί πολύ απλά δε χρειάζεται. Το ίδιο δε χρειάζεται ο αγωγός που συνδέει το δίκτυο της Κοζάνης με τη ΣΗΘΥΑ, αντίθετα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η κατασκευή 3-4 ηλεκτρικών λεβήτων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ή εναλλακτικά στο Δρέπανο.
Οι διαθέσιμοι πόροι για τη σύνδεση της ΤΘ Κοζάνης με τον ΑΗΣ Καρδιάς μπορούν να χρηματοδοτήσουν τους λέβητες και το ΦΒ πάρκο του Δήμου. Τα αντίστοιχα ισχύουν για τον αγωγό Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου και τα ΦΒ πάρκα των δυο Δήμων.
Αυτή είναι η ολοκληρωμένη πρότασή μου, υπογραμμίζοντας ότι η υπογραφή της σύμβασης χωρίς τον όρο που προτείνω, είναι παράδοση άνευ όρων στη ΔΕΗ”.
Παράσταση διαμαρτυρίας από εργατικά σωματεία της περιοχής στο Κοβεντάρειο, πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν την τηλεθέρμανση
Θανάσης Τέγος