Tharos

Tharos

«Το μέλλον είναι στα χέρια σας»

Άρθρο των Γκι Φερχόφστατ - Άνα Πάουλα Ζακαρίας - Ντ. Σούιτσα

Με την ευκαιρία των εγκαινίων της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας αρχίζει η υλοποίηση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ο Γκι Φερχόφστατ, ευρωβουλευτής, η Άνα Πάουλα Ζακαρίας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της προεδρεύουσας Πορτογαλίας και η Ντούμπραβκα Σούιτσα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία συνυπογράφουν άρθρο γνώμης με τίτλο «Το μέλλον είναι στα χέρια σας» καλώντας τους πολίτες και πρωτίστως τους νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους στις προκλήσεις που έχει επιφέρει η αλλαγή της τεχνολογίας αλλά και οι προσδοκίες των πολιτών για περισσότερη δημοκρατία.

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Η ΕΕ εγκαινίασε πολύγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα

«Καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Η Διάσκεψη θέτει τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των πολιτών στο επίκεντρο. Αφορά το μέλλον τους, γι’ αυτό και η Διάσκεψη αυτή τους ανήκει», τονίζουν στο άρθρο.
Επισημαίνουν ότι «η πρωτοβουλία αυτή είναι ενδεικτική ενός νέου τύπου πολιτικής» που επιδιώκει να συμπληρώσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και «να προσεγγίσει τη σιωπηρή πλειοψηφία, ακόμη κι αν είναι επικριτική ή επιφυλακτική απέναντι στο εγχείρημα της ΕΕ».
Η Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπόσχονται ότι δεν θα προκαταλάβουν τα αποτελέσματα, «οι πολίτες θα δείξουν τον δρόμο» και «εμείς δεσμευόμαστε να δώσουμε απτή συνέχεια στις συστάσεις τους».

Το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης θα παρουσιαστεί σε επίσημη έκθεση προς τους τρεις Προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών την άνοιξη του 2022.

Ακολουθεί το άρθρο: «Το μέλλον είναι στα χέρια σας»

Μέσα σε μία γενιά, η τεχνολογία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, ψωνίζουμε, επικοινωνούμε και συνδεόμαστε. Κατ’ ανάλογο τρόπο έχουν μεταβληθεί οι συμπεριφορές και οι προσδοκίες μας, καθώς οι πολίτες θέλουν να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη δημοκρατία, πέρα από τις εκλογές. Οφείλουμε, επομένως, να επανεξετάσουμε και τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε πολιτική. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί την απάντησή μας σε αυτές τις αλλαγές και σηματοδοτεί έναν νέο τρόπο σκέψης σε επίπεδο ΕΕ. Ως συμπρόεδροι, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με τα εθνικά κοινοβούλια και τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Η Διάσκεψη θέτει τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των πολιτών στο επίκεντρο. Αφορά το μέλλον τους, γι’ αυτό και η Διάσκεψη αυτή τους ανήκει. 

Τα τελευταία χρόνια, το μέλλον αυτό έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό αβέβαιο. Κανένας στην ΕΕ δεν έμεινε αλώβητος από τη νόσο COVID-19 και τις συνέπειές της. Οι πολίτες αναρωτιούνται τι μορφή θα πρέπει να έχει μια πιο ανθεκτική, πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία μετά την πανδημία. Θέλουν να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαίοι, καθώς και τις αξίες και τα συμφέροντά μας. Θα συζητήσουν και θα διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για την έκβαση της Διάσκεψης. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το μέλλον της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες και ακόμη αργότερα. 
Υπογράφοντας την κοινή δήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ασκώντας την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκίνησαν μια πρωτόγνωρη άσκηση διαβουλευτικής δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ. Αυτή η πρωτοβουλία είναι ενδεικτική ενός νέου τύπου πολιτικής, καθώς είναι η πρώτη φορά που τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν με τα εθνικά κοινοβούλια, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για ένα πραγματικά κοινό σχέδιο. Οι αρχές της Διάσκεψης -συμμετοχικότητα, ανοικτός χαρακτήρας και διαφάνεια- κατοχυρώνονται στον τρόπο διακυβέρνησής της και μας καθοδηγούν καθ’ όλη τη διαδικασία. Αξίζει να τονίσουμε ότι θέλουμε να προσεγγίσουμε τη σιωπηρή πλειοψηφία, ακόμη κι αν είναι επικριτική ή επιφυλακτική απέναντι στο εγχείρημα της ΕΕ.
Πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι πολίτες; Πρώτον, μπορούν να διοργανώσουν,  να καταχωρίσουν και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, να προτείνουν και να ανταλλάξουν ιδέες και να συμβάλουν στη συζήτηση μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας που εγκαινιάζουμε σήμερα (http://www.futureu.europa.eu).

Η πλατφόρμα αυτή είναι ο κύριος κόμβος συμμετοχής των πολιτών. Οι διοργανωτές εκδηλώσεων πρέπει να αποδεχτούν τον Χάρτη της Διάσκεψης, συνεισφέροντας εποικοδομητικά και αποφεύγοντας την αναπαραγωγή ρητορικής μίσους και παράνομου, εσκεμμένα ψευδούς ή παραπλανητικού περιεχομένου.

Με βάση καθιερωμένες πρακτικές διαβούλευσης, οι συζητήσεις στην πλατφόρμα θα διαρθρωθούν γύρω από δέκα κύρια θέματα, τα οποία αναφέρονται στην κοινή δήλωση: κλιματική αλλαγή και περιβάλλον, υγεία, ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας, ψηφιακός μετασχηματισμός, αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια, μετανάστευση, εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός, η ΕΕ στον κόσμο, ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ωστόσο, ο κατάλογος αυτός δεν είναι εξαντλητικός. Οι πολίτες μπορούν επίσης να προτείνουν τις δικές τους ιδέες. Ένας ισχυρός μηχανισμός ανατροφοδότησης θα διασφαλίσει ότι οι ιδέες που θα κατατεθούν στην πλατφόρμα θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες συστάσεις για τη δράση της ΕΕ.

Πέραν αυτού, οι πολίτες μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκές ομάδες συζήτησης πολιτών. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από τυχαία επιλεγμένους πολίτες. Δεν έχουν καμία εξάρτηση από κατεστημένα συμφέροντα ή πολιτικές. Θα είναι αντιπροσωπευτικές ως προς τη γεωγραφική προέλευση, το φύλο, την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και το μορφωτικό επίπεδο. Θα διεξαγάγουν συζητήσεις και θα διατυπώσουν ιδέες και συστάσεις πολιτικής που θα τροφοδοτήσουν την ολομέλεια της Διάσκεψης και, ουσιαστικά, την τελική έκθεση, η οποία θα τροφοδοτήσει τη μελλοντική χάραξη πολιτικής της ΕΕ.

Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει τη Διάσκεψη να διαφέρει είναι ότι σκόπιμα αποφεύγει τα προκαθορισμένα αποτελέσματα, διότι μια ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινά από τα συμπεράσματα. Κάποιοι θα μας αμφισβητήσουν επειδή δεν οριοθετήσαμε εκ των προτέρων ένα πλαίσιο συμπερασμάτων, αλλά στο θέμα αυτό είμαστε κάθετοι. Μόνο οι πολίτες μπορούν να δείξουν τον δρόμο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν εμείς, οι πολιτικοί, αποφασίζαμε εκ των προτέρων το πού θα καταλήξουμε, αυτό θα έβλαπτε την ευρωπαϊκή δημοκρατία περισσότερο από το να μην κάναμε τίποτα. Δεσμευόμαστε απόλυτα να δώσουμε απτή συνέχεια στις συστάσεις των πολιτών.

Η Διάσκεψη δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα δεινά και δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αλλά να την συμπληρώσει. Το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης, το οποίο θα βασίζεται στη συμβολή των πολιτών, θα παρουσιαστεί σε επίσημη έκθεση προς τους τρεις Προέδρους την άνοιξη του 2022. Ωστόσο, οι εργασίες δεν θα σταματήσουν εκεί, καθώς οι πολιτικοί της ΕΕ θα το αξιοποιήσουν στη μελλοντική χάραξη πολιτικής, καθιστώντας έτσι τη δημοκρατία μας πιο ανθεκτική και πιο ευέλικτη. Παροτρύνουμε και τους νέους Ευρωπαίους να συνεργαστούν μαζί μας, αφού το μέλλον ανήκει πρωτίστως σε εκείνους. 

Αυτή τη φορά πρόκειται πράγματι για κάτι διαφορετικό. Οι κοινωνικές, τεχνολογικές και γεωπολιτικές αλλαγές ποτέ δεν περιμένουν πότε θα αναλάβουμε δράση. Μπορούμε να επιλέξουμε είτε να μείνουμε πίσω είτε να ηγηθούμε. Ελπίζουμε ότι, μετά από πολλά χρόνια , οι πολίτες θα δουν αυτή τη Διάσκεψη ως τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε θάρρος και καινοτομία, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των πολιτών. Ως μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η οποία έφερε με άμεσο τρόπο τους Ευρωπαίους πολίτες στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Το μέλλον είναι στα χέρια σας. Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί.

Συνυπογράφεται από τους συμπροέδρους της εκτελεστικής επιτροπής :

Γκι Φερχόφστατ, ευρωβουλευτής
Άνα Πάουλα Ζακαρίας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου
Ντούμπραβκα Σούιτσα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία

 

  Τι γνωρίζουν τα παιδιά για το 1821

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Τι γνωρίζουν τα μικρά παιδιά σήμερα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Ποιες εικόνες μπορούν να προσελκύσουν ένα νήπιο ή έναν μαθητή δημοτικού, με τη χρονική απόσταση από την πραγματικότητα μιας άλλης εποχής; Τι είδους αφήγηση μπορεί να κεντρίσει το παιδικό ενδιαφέρον για το ιστορικό παρελθόν;

Απαντήσεις για τη μελέτη και συζήτηση της ιστορίας της Επανάστασης του 1821 μέσα από τα βιβλία -λογοτεχνικά και γνώσεων - που γράφτηκαν σχετικά με το θέμα αυτό για παιδιά που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο, θα αναζητήσει η εκδήλωση, με τίτλο «Το 1821 μέσα από τα παιδικά βιβλία: από τις επικές βιογραφίες στις λογοτεχνικές ιστορικές αφηγήσεις», που διοργανώνει η Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Ιδρύματος «1821: Τιμή και Μνήμη»,  για τα 200 ετη από την Επανάσταση.

Στόχος της εκδήλωσης, τις εργασίες της οποίας θα ανοίξουν ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Νίκος Παπαϊωάννου και η Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής, καθηγήτρια Δόμνα Κακανά, είναι να εστιάσει στις προσλαμβάνουσες των μικρών παιδιών αναφορικά με την ιστορική μνήμη.

«Η ιστορική συλλογική μνήμη μεταβιβάζεται από τις προηγούμενες γενιές στις νεότερες. Στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821, η προφορική λογοτεχνία -δημοτικό τραγούδι, θρύλοι, μύθοι - και η λαϊκή ζωγραφική, εκκλησιαστική και αστική, αποτελούσαν "το σχολείο", μέσα από το οποίο γνώριζαν οι νεότεροι -και συνήθως αναλφάβητοι- τα ηρωικά γεγονότα», ανέφερε η υπεύθυνη και συντονίστρια της διοργάνωσης, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του ΑΠΘ Μένη Κανατσούλη. «Τον 20ό και τον 21ο αιώνα τα παιδιά μάθαιναν και μαθαίνουν την Ιστορία τους μέσα από τα σχολικά βιβλία αλλά επίσης -και με πιο ελκυστικό τρόπο- μέσα από τα λογοτεχνικά βιβλία και τα λογοτεχνικά βιβλία γνώσεων», πρόσθεσε.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, με δυνατότητα συμμετοχής και υποβολής ερωτημάτων προς τους συγγραφείς των παιδικών βιβλίων μέσω του συνδέσμου https://authgr.zoom.us/j/99011095444?pwd=ODVhN3pmbHJqZTAzMDJhV1RDY3Q2Zz09 (Passcode: 21566 ) ή απλής απευθείας παρακολούθησης μέσω του συνδέσμου  https://www.auth.gr/video/29092 .

 

Ρομπότ που διπλώνει τα ρούχα

ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Μια συσκευή που διευκολύνει το δίπλωμα των ρούχων σκέφτηκαν να δημιουργήσουν, με εξοπλισμό ρομποτικής, τέσσερις μαθήτριες της Α' και Β' Γυμνασίου από τη Νάουσα καθώς, κατά τη διάρκεια της καραντίνας διαπίστωσαν ότι οι μητέρες τους είχαν πάρα πολλές δουλειές και με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να τις διευκολύνουν. Στην αρχή αναζήτησαν υλικό στο διαδίκτυο και βρήκαν βίντεο με παρόμοιες συσκευές, ωστόσο δεν υπήρχαν οδηγίες για την κατασκευή τους. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, τις γνώσεις τους στην πληροφορική και τον εξοπλισμό της εκπαιδευτικού τους, κατάφεραν να φτιάξουν το ρομπότ.

«Πάνω στη συσκευή τοποθετείται ένα μπλουζάκι και οι βραχίονες διπλώνουν πρώτα τη μία πλευρά, μετά την άλλη και στο τέλος διπλώνουν το μπλουζάκι στη μέση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός Βασιλική Λαζάρου που υποστήριξε την προσπάθεια της Αντωνίας Ίντου, της Βάλιας Καρυπίδου, της Μαριλένας Πάζη και της Μαρίας Χατζηιωαννίδου από το Γυμνάσιο Κοπανού και το 2ο Γυμνάσιο Νάουσας.

Η κατασκευή αυτή παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που πραγματοποιείται από σήμερα ως τις 23 Απριλίου διαδικτυακά. Το συνέδριο διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα Νόησις- Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΚΔΕΜΤ), το σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου πληροφορικής.

«Η κατασκευή που είδαμε εμείς χρησιμοποιούσε πάρα πολλά υλικά από δύο σετ ρομποτικής, ενώ εμείς έχουμε ένα σετ που είναι το βασικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνουμε πολλές αλλαγές σε αυτό που είδαμε, να το προσαρμόσουμε, δηλαδή, στα δικά μας υλικά που ήταν λιγοστά. Στο τέλος, η συσκευή που δημιουργήθηκε είχε αρκετές διαφορές σε σχέση με αυτό που είχαμε βάλει ως στόχο στην αρχή, αλλά τα κορίτσια κατάφεραν να λύσουν αυτά τα προβλήματα και να κάνουν κάτι παρόμοιο», σημειώνει η κ. Λαζάρου.

Τα κορίτσια κατάφεραν να ξεπεράσουν ακόμη και τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης, δούλεψαν εξ αποστάσεως ενώ μοίρασαν τη δουλειά ώστε τα δύο να αναλάβουν τον προγραμματισμό και τα άλλα δύο την κατασκευή. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια και η ικανοποίηση ήταν μεγάλη, όταν διαπιστώθηκε ότι το ρομπότ είναι λειτουργικό.

Στο ερώτημα αν η ομάδα των κοριτσιών προχωρήσει στο επόμενο βήμα της κατασκευής του ρομπότ σε μεγαλύτερη κλίμακα, η εκπαιδευτικός τους απαντά ότι θα ήταν πολύ πρακτικό να κατασκευαστεί και προσθέτει: «Ακόμη δεν το έχουμε σκεφτεί και τώρα, λόγω της κατάστασης, είναι δύσκολο να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Ίσως αργότερα αν έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε».

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Λαζάρου υπογραμμίζει ότι στα χρόνια που διδάσκει η ίδια την πληροφορική στο σχολείο, όλο και περισσότερα κορίτσια ασχολούνται με τον προγραμματισμό. «Τα κορίτσια είναι πολύ καλά στον προγραμματισμό, είναι εύστροφα, δείχνουν ότι το αντικείμενο αυτό τους αρέσει πολύ και βλέπω ότι και αργότερα, στο Λύκειο επιλέγουν αυτή την κατεύθυνση σπουδών», αναφέρει. Σχολιάζει, παράλληλα, ότι όταν η ίδια ξεκίνησε τις σπουδές της στην πληροφορική, οι γυναίκες ήταν ελάχιστες. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότερες απ' αυτές έχουν διακριθεί στον χώρο και έχουν κάνει κάτι αξιοσημείωτο στην πορεία.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επάρκεια των σχολείων σε εξοπλισμό ρομποτικής, αναφέρει ότι «τα σχολεία δεν έχουν εξοπλισμό και επαφίεται στη δραστηριοποίηση των καθηγητών να αναζητήσουν τα σχετικά κιτ, τις περισσότερες φορές μέσω δωρεών». Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η υποστήριξη του κράτους στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο με την προμήθεια εξοπλισμού.

 

Παιχνίδι» με τις ντοπιολαλιές

 4000 «ΑΓΝΩΣΤΕΣ» ΛΕΞΕΙΣ

«Ο σφέλ'ς δε μας ξέσυρε τον τσέπο, τι ράπο να ραπίσουμε;», λένε μεταξύ τους οι Ηπειρώτες μάστορες στα «κουδαρίτικα», τη συνθηματική τους γλώσσα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο νοικοκύρης δεν τους πλήρωσε, άρα τι δουλειά να τού κάνουν; Μάρτυρας ενός αντίστοιχου διαλόγου, από τον οποίο κατανόησε ελάχιστα, ήταν πριν από αρκετά χρόνια ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, στο καφενείο ενός απομακρυσμένου χωριού. Με την παρέα του, εικάζανε τι μπορεί να σήμαινε η κάθε μία άγνωστη λέξη που έβγαινε από τα στόματα των ντόπιων. Τότε, τού γεννήθηκε η ιδέα να βρει έναν τρόπο να «συστήσει» ιδιωματισμούς, διαλέκτους και ντοπιολαλιές, για να μην χαθεί τίποτα από την ελληνική γλώσσα.

«Είναι εκπληκτικό το πού μπορεί να έχει κρυφτεί μια λέξη για χρόνια ξεχασμένη σε βιβλιοθήκες, βαθιά μέσα μας, σε ιστορίες και αφηγήσεις των παππούδων μας. Είναι σημαντικό να τις ανακαλύψουμε, ειδικά από τις γενιές που φεύγουν από αυτόν τον κόσμο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτόπουλος, που λίγα χρόνια αργότερα κατάφερε να υλοποιήσει την ιδέα του. «Ήρθαν στον δρόμο μου άτομα με την ίδια αγάπη για τη λαϊκή παράδοση, τη γλώσσα και τον πολιτισμό και πριν από πέντε χρόνια, δημιουργήσαμε το "Πολιτιστικό Δίκτυο για τη Ντοπιολαλιά". Στόχος μας είναι η διάσωση, ανάδειξη και προβολή της ελληνικής λαλιάς σε όλες της τις εκφάνσεις, μέσα από μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών», αναφέρει.

Η ομάδα από τη σύστασή της άρχισε να εργάζεται σκληρά, προκειμένου να συλλέξει υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε είτε πρωτογενώς, μέσα από συνεντεύξεις με αυθεντικούς ομιλητές από διάφορες περιοχές, είτε δευτερογενώς μέσα από βιβλία, γλωσσάρια και λεξικά. Ύστερα από πενταετή έρευνα και αφού συγκεντρώθηκαν περίπου 4000 λέξεις, η ομάδα αποφάσισε να τις προωθήσει μέσα από έναν ψυχαγωγικό τρόπο, ένα διαδραστικό παιχνιδόλεξο.

Ανακαλύπτοντας ντοπιολαλιές μέσα από ένα επιτραπέζιο

Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας τυχαίνει να είναι άτομα από διάφορους επαγγελματικούς χώρους και επιστημονικά υπόβαθρα, όπως γλωσσολόγοι, ιστορικοί, άνθρωποι της επικοινωνίας, του πολιτισμού, ακόμη και γραφίστες ή εικονογράφοι. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους όλοι μαζί, προέκυψε το επιτραπέζιο παιχνίδι «Ντοπιολαλιά». Οι τίτλοι που κυκλοφορούν ήδη, είναι τα ποντιακά, τα ηπειρώτικα, τα κρητικά και τα κουτσαβάκικα, δηλαδή η γλώσσα του ρεμπέτη. Το κάθε παιχνίδι έχει τετρακόσιες κάρτες ερωτήσεων, αλλά και πλοκής, που βοηθούν στο ψυχαγωγικό κομμάτι και στην ανατροπή. Ζάρια, κλεψύδρες και άλλα στοιχεία μπορούν να σε οδηγήσουν να βρεις κάποιο φυλαχτό ή το αντίδοτο στην περίπτωση που κάποιος σε ...ματιάσει.

«Πολλά ζαντός» στα ποντιακά, θα πει πολύ φτωχός, πολύ κοντός, πολύ τρελός ή πολύ χοντρός; Στα κουτσαβάκικα, πώς αλλιώς έλεγαν οι μάγκες τις «καρπαζιές» και τις «ανάποδες»; Γιακάδες, παντόφλες, μανίκια ή κάλτσες; Ακόμη κι αν τα καταφέρνεις με τις σωστές απαντήσεις, στην κρητική έκδοση ίσως «αρπάξεις μια κατακαυκαλιά για την κατσουκανιά σου» και άρα θα χάσεις τη σειρά σου.

«Έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να μπορεί να το παίξει κάποιος ακόμη κι αν δεν έχει σχέση με την περιοχή στην οποία αναφέρεται, γι' αυτό συχνά συναντούμε ντόπιους να χάνουν από ξένους», δηλώνει ο 42χρονος δημιουργός του παιχνιδιού, τονίζοντας ότι είναι ένα από τα ελάχιστα επιτραπέζια που μπορούν να παιχτούν από γενιές που απέχουν δεκαετίες μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα από τα εγγόνια με τους παππούδες τους.

«Το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει ως ένα όχημα να γνωρίσουμε έναν τόπο είτε είμαστε επισκέπτες, τουρίστες, ακόμη και ντόπιοι, που θα ξαναδούμε την παράδοση μας. Εκτός από τα γλωσσικά στοιχεία που έχει, μεταφέρει πληροφορίες για τον πολιτισμό, την ιστορία, τη γαστρονομία ακόμη και για την αρχιτεκτονική μιας περιοχής, καθώς επίσης και για την ενδυμασία τα ήθη και τα έθιμά της», επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας κάθε έκδοση του παιχνιδιού ένα αυτοτελές πολιτιστικό έργο.

Οι επόμενες σειρές που σχεδιάζονται, δεν είναι μόνο τοπικές γλώσσες, αλλά κοινωνικές ιδιόλεκτοι, όπως η λαλιά των ναυτικών, για την οποία βοήθησε η μεγάλη παρακαταθήκη του ποιητή Νίκου Καββαδία, ή η διάλεκτος της γεύσης, καθώς η Ελλάδα έχει μία από τις πιο πλούσιες κουζίνες του πλανήτη.

Αυτό που επιδιώκει η ομάδα, είναι περισσότερα μέλη, προκειμένου η συγκεκριμένη προσπάθεια να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και τον ελληνισμό όπου κι αν αυτός βρίσκεται, ενώ μέσω του διαδικτύου καλούν ανθρώπους που αγαπούν τη γλώσσα και τον τόπο τους, να συμμετέχουν στις «λεξορμήσεις», συνεισφέροντας ιστορίες, ηχογραφημένες ή γραπτές, ακόμη και μεμονωμένες λέξεις, υλικό που θα αξιοποιηθεί σε επόμενες εκδόσεις και δράσεις.

Βαρβάρα Καζαντζίδου

 

Μαθητές και μαθήτριες «ζουν» την ιστορία στο «δωμάτιο απόδρασης 1821»

Στο σκοτεινό μονοπάτι του Κολοκοτρώνη, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας αναζητούν την περικεφαλαία του, το ξίφος και τη σπάθα του. Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα τούς δίνουν κρίσιμες πληροφορίες που τους βοηθούν να αποδράσουν. Αργότερα, στη βιβλιοθήκη του Ρήγα Φεραίου, βρίσκουν ένα σημείωμα στο πάτωμα, στο οποίο αναγράφονται διάφορα ιστορικά γεγονότα και οι χρονολογίες στις οποίες συνέβησαν, όμως σε τυχαία σειρά. Το ζητούμενο για την τάξη της έκτης είναι να βάλουν τα ιστορικά γεγονότα στη σωστή χρονολογική σειρά ώστε να ανακαλύψουν τον κωδικό που ξεκλειδώνει την πόρτα του δωματίου απόδρασης.

Το «δωμάτιο απόδρασης 1821» είναι η εφαρμογή με την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες από την Πυλαία συμμετέχουν στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα Νόησις- Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΚΔΕΜΤ), το σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου πληροφορικής. 

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παιχνίδι γνώσεων που δημιούργησαν τα παιδιά, σε μια προσπάθεια να συνδυάσουν τη δημιουργία ενός παιχνιδιού με “ εργαλεία” πληροφορικής και την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός τους Μενέλαος Κατσαντώνης.

«Καθώς τώρα τελευταία είναι της μόδας τα δωμάτια απόδρασης και κάποια παιδιά είχαν πρόσφατες εμπειρίες, έπεσε η ιδέα αυτή στο τραπέζι. Είναι σαφές, άλλωστε, ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν πάρα πολύ ωραίες, καταπληκτικές ιδέες, αν ενδιαφερθούν για κάτι και τα βοηθήσουμε και εμείς στρέφοντας τα σε κάποια κατεύθυνση», εξηγεί ο κ. Κατσαντώνης.

Όσο για το σενάριο της απόδρασης, αυτό περιλαμβάνει πέντε προκλήσεις που καλούνται τα παιδιά να αντιμετωπίσουν, σε ένα περιβάλλον εικόνων στον υπολογιστή, ώστε να περάσουν τελικά από τις τέσσερις πόρτες και να φτάσουν στο νησί του Κανάρη. Εκεί ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται σε νησί και πρέπει να καλέσουν βοήθεια για να έρθει το καράβι να τους πάρει.

Ο κ. Κατσαντώνης διευκρινίζει ότι η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε με το scratch, ένα προγραμματιστικό περιβάλλον με τη δική του γλώσσα προγραμματισμού το οποίο μαθαίνουν τα παιδιά από την Πέμπτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Επιπλέον τα παιδιά βρήκαν τις εικόνες από τη στολή του Κολοκοτρώνη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (https://www.archaiologia.gr/blog/photo/77853-2/), ενώ στην εργασία υπάρχει και εικόνα από το κέρινο ομοίωμα της κυρά Φροσύνης από το μουσείο του Βρέλλη αλλά και φιγούρες από την ιστοσελίδα greekheroes.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη, για τα ίδια τα παιδιά το όλο εγχείρημα δεν ήταν καθόλου δύσκολο καθώς χρησιμοποίησαν τα βιώματά τους, το scratch και τη γνώση που έχουν από το μάθημα της ιστορίας. «Η εφαρμογή βρίσκεται στο scratch.MIT.edu, την κοινότητα του scratch όπου «ανεβαίνουν» όλα τα έργα που γίνονται σε όλο τον κόσμο ενώ κατά την παρουσίαση της εργασίας στο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής θα δοθεί και ο σύνδεσμος που οδηγεί στο «δωμάτιο απόδρασης 1821», ώστε και άλλα παιδιά να το χρησιμοποιήσουν διαδικτυακά. 

«Ο στόχος μας ήταν η δημιουργία ενός εργαλείου- παιχνιδιού, που θα το παίζουν τα παιδιά και θα μπορούν και οι δάσκαλοι να το χρησιμοποιήσουν στο μάθημά τους», προσθέτει ο εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας.

 

Η καραντίνα «γέννησε» νέα γενιά εξερευνητών του έναστρου ουρανού

   Σε εξερευνητές του έναστρου ουρανού και ερασιτέχνες «κυνηγούς» αστρονομικών φαινομένων φαίνεται πως μετέτρεψε πολλούς Έλληνες ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω πανδημίας, με την κλειστή ...εξώπορτα να τους οδηγεί στη διέξοδο της ταράτσας και του μπαλκονιού, με κιάλια και τηλεσκόπια ανά χείρας και θέα τον Γαλαξία.

   Η αναζήτηση ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους εν μέσω λοκντάουν, σε συνδυασμό με κάποια εντυπωσιακά φαινόμενα, όπως η Σύνοδος Δία-Κρόνου, που βρέθηκαν πρόσφατα στο κοντινότερο «τετ-α-τετ» τους από τον Μεσαίωνα, οδήγησαν σε αύξηση των πωλήσεων τηλεσκοπίων σε διψήφιο ποσοστό.

   Επιπλέον, πολύ περισσότερες κρούσεις για πληροφορίες δέχτηκαν οι όμιλοι ερασιτεχνών αστρονόμων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν γενικότερα μεγαλύτερη απήχηση, κεφαλαιοποιώντας τη δουλειά ετών, αλλά και επωφελούμενοι από την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για το Διάστημα.

   Δυνάμει αστρονόμοι ετών ...τεσσάρων

   «Κλεισμένοι μέσα, οι άνθρωποι φαίνεται πως θέλησαν να δουν προς τα έξω. Ως αποτέλεσμα, είχαμε αύξηση πωλήσεων τηλεσκοπίων άνω του 20% πέρυσι, η οποία συνεχίζεται και από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Τσάμπουρας, ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής και διανομής αστρονομικού εξοπλισμού στα Βαλκάνια, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

   Όπως εξηγεί, εκτός από την πανδημία, ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων έπαιξαν και μερικά σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα, όπως η σύνοδος Δία- Κρόνου κοντά στα Χριστούγεννα, η εγγύτητα του Άρη στη Γη το περασμένο φθινόπωρο, σε απόσταση που έκανε εφικτή την παρατήρηση των πόλων του με ένα απλό τηλεσκόπιο και το πέρασμα ενός νέου κομήτη τον Ιούλιο.

   Προσθέτει ότι μεγάλη ζήτηση υπάρχει για τα παιδικά τηλεσκόπια, καθώς κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, οι γονείς αναζητούν κάτι ψυχαγωγικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό για τα παιδιά τους, ακόμα και από την ηλικία των τεσσάρων ετών!

   «Τα παιδικά τηλεσκόπια ήταν τα Χριστούγεννα "sold out" και χρειάστηκε να "κατεβάσουμε" το σάιτ μας από τις 7 ώς τις 17 Δεκεμβρίου, γιατί ξεμείναμε από εμπόρευμα», περιγράφει ο κ. Τσάμπουρας και προσθέτει ότι, σε μια κοινωνία έντονα καταναλωτική, που οι άνθρωποι τα έχουν δει, δοκιμάσει και χρησιμοποιήσει όλα, τα τηλεσκόπια παραμένουν κάτι «εξωτικό» και μαγευτικό.

   Πολλαπλασιάζοντας τη μαγεία: από τα 4000 στα 400.000 αστέρια

  «Όσοι έχουν πιάσει στα χέρια τους τηλεσκόπιο, ξέρουν τι εννοώ όταν μιλάω για κάτι μαγευτικό. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο, ένα νεφέλωμα, ένα σμήνος, έναν γαλαξία. Αν βρεις σκοτεινό μέρος με ξάστερο ουρανό, θέλεις δεν θέλεις θα δεις κάτι που σε μαγνητίζει. Στο βόρειο ημισφαίριο, αν πας στο πιο σκοτεινό μέρος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, κι έχεις την υπομονή να μετρήσεις τα αστέρια, θα δεις με γυμνό μάτι περίπου 4000. Με τα κιάλια που χρησιμοποιούν αστυνομία, στρατός και λιμενικό, τα οποία κάνουν επτά ή δέκα μεγεθύνσεις, θα δεις περίπου 40.000. Με ένα απλό τηλεσκόπιο των 100-150 ευρώ, που κάνει 100 μεγεθύνσεις, θα δεις 400.000. Αυτό είναι από μόνο του μαγνητικό και θεραπευτικό. Σε γαληνεύει, σε ηρεμεί, φεύγεις από εκεί που πατάς και κάνεις ένα φανταστικό ταξίδι στο Σύμπαν. Όταν δε, ξέρεις πού να ψάξεις, όταν δεις τον Κρόνο για πρώτη φορά μέσα από ένα τηλεσκόπιο, μένεις εκεί, "ψαρώνεις". Οι δακτύλιοί του είναι ορατοί με ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο, τύπου "Galileo", διαμέτρου τουλάχιστον 70 χιλιοστών», εξηγεί ο κ. Τσάμπουρας.

   Ψάχνοντας «εντός» με τα μάτια στραμμένα στον έναστρο ουρανό

   «Υπάρχει πράγματι αυξητική τάση στην ενασχόληση με την ερασιτεχνική αστρονομία τον τελευταίο καιρό. Ως Όμιλος Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ) δεχτήκαμε πολλά μηνύματα, τόσο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όσο και στη σελίδα μας στο Facebook, από ανθρώπους που δεν είναι μέλη μας και ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον εξοπλισμό που πρέπει να προμηθευτούν, δεδομένου ότι δεν είναι όλα τα τηλεσκόπια κατάλληλα για κάθε χρήση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής Σταύρος Κουκιόγλου, πρόεδρος του ΟΦΑ με έδρα τη Θεσσαλονίκη και προσθέτει πως ίσως η τάση αυτή να έχει να κάνει με μια εξωτερίκευση της εσωτερικής αναζήτησης των ανθρώπων.

   Η καραντίνα, συμπληρώνει, «μας έδωσε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούμε με κάτι διαφορετικό, να ψάξουμε on-line και να μάθουμε καινούργια πράγματα. Για εμένα, η ύπαρξη χρόνου και η εσωτερική αναζήτηση είναι αλληλένδετα πράγματα. Όταν έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, το μυαλό παίρνει διαφορετικά τις στροφές. Και η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ένα χόμπι που ίσως βοηθά ορισμένους ανθρώπους να σκεφτούν διαφορετικά».

   Επιπλέον, οι άνθρωποι δεν δαπάνησαν πέρυσι χρήματα για ταξίδια, διακοπές ή μετακινήσεις, οπότε είχαν μειωμένα έξοδα και στις περιπτώσεις που υπήρχαν και έσοδα, ευνοήθηκε η αγορά εξοπλισμού για παρατήρηση του έναστρου ουρανού και αστροφωτογραφία.

   Ο ωραίος κόπος και το υπερβολικό φως

    Από το μπαλκόνι, από τη βεράντα ή την ταράτσα, η θέα μπορεί να γίνει μοναδική: «Όταν ξεκίνησα εγώ, από την ταράτσα του σπιτιού μου στην Καλαμαριά μπορούσα με ένα μικρό τηλεσκόπιο να δω τη Σελήνη με τους κρατήρες της, τον Κρόνο, τον Δία και, πιστέψτε με, αυτό έχει άλλη χάρη από το να βλέπεις μια φωτογραφία από διαστημικό τηλεσκόπιο. Παρότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο εύκολα, σε σχέση με 20 χρόνια πριν, αφού σήμερα υπάρχουν ακόμα και εφαρμογές εντοπισμού πλανητών, η ερασιτεχνική αστρονομία απαιτεί και κόπο. Κόπο οικονομικό, για να αποκτήσεις ένα καλό τηλεσκόπιο και τον κόπο που απαιτείται, για να κάνεις μια προεργασία, ώστε να δεις περισσότερα στον ουρανό».

   Ανάμεσα στον ουρανό και τον παρατηρητή του παρεμβάλλεται ωστόσο το ανθρωπογενές φως. «Η φωτορύπανση είναι από τις πιο μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αστρονομία, επαγγελματική και ερασιτεχνική. Οι πόλεις μας φωτίζονται υπερβολικά και η κατεύθυνση του φωτός συνήθως δεν είναι προς τα κάτω. Έτσι, μεγάλο ποσοστό εκπεμπόμενης ακτινοβολίας φεύγει στον ουρανό, κάνει ανάκλαση σε μικροσταγονίδια, σκόνη και σύννεφα και δημιουργείται ένας "θόλος", που αντανακλά πίσω στο έδαφος την ανθρωπογενή ακτινοβολία. Έτσι δεν βλέπουμε τα αστέρια από τις πόλεις μας, χάνουμε την επαφή με τη φύση. Οι άνθρωποι, όταν βλέπουν για πρώτη φορά γαλαξία, ξαφνιάζονται και τον μπερδεύουν με μετεωρολογικό φαινόμενο... Μάλιστα, τελευταία η φωτορύπανση έχει ενισχυθεί, γιατί ήρθε ο φωτισμός Led, που είναι μεν ιδιαίτερα οικονομικός και οικολογικός, αλλά έχει φασματική υπογραφή πολύ δύσκολο να απομονωθεί με φίλτρα», εξηγεί ο κ. Κουκιόγλου.

   Ίλον Μασκ και ...κινητικότητα στον Άρη

   Αν και ο εγκλεισμός λόγω πανδημίας έστρεψε πολλά μάτια προς τον έναστρο ουρανό, ωστόσο η πιο συστηματική ενασχόληση με την ερασιτεχνική αστρονομία άρχισε νωρίτερα, χάρη και στα πολλά επιτεύγματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος στο Διάστημα. «Ένα μικρό ελικόπτερο drone (το "Intenuity") απογειώθηκε τις τελευταίες ώρες στον Άρη. Μέσα σε έναν μήνα προσεδαφίστηκαν στον πλανήτη τρεις διαστημικές συσκευές, από τα Εμιράτα, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Έχουμε τις εξελίξεις με τη SpaceX του Μασκ, τους διαγωνισμούς της ESA (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος). Όλα αυτά βοηθάνε, όπως βοηθά και η δουλειά που έχουν κάνει επί χρόνια οι κατά τόπους σύλλογοι για την εκλαΐκευση της αστρονομίας, μέσα από ομιλίες, σεμινάρια, ενημερωμένες ιστοσελίδες και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει.

   Το 1997 που ιδρύθηκε ο ΟΦΑ, προσθέτει, δεν υπήρχε εξωστρέφεια, δεν υπήρχε το Noesis, δεν υπήρχαν ιδρύματα και ινστιτούτα όπως το «Νιάρχος» να υποστηρίζουν την επιστήμη. Σήμερα, όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν πλέον συλλόγους αστρονομίας, ενώ στην Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στα Γρεβενά το 2019, περίπου 1000 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν πάνω στο βουνό και κατασκήνωσαν στους Φιλιππαίους Γρεβενών._

 

Βασιλικός: Ένα «βασιλικό» βότανο στη διατροφή και την υγεία μας

Ο βασιλικός είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο που είναι εύκολο να βρεθεί σε σχεδόν κάθε μπακάλικο και αγορά. Το αρωματικό φυτό είναι μέλος της οικογένειας δυόσμου.

Ενώ μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τις συνταγές βασιλικού και τους εύκολους τρόπους χρήσης του βασιλικού στο μαγείρεμα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχύσει την υγεία τους.

Πώς ωφελεί ο βασιλικός την υγεία μας;

Πιθανότατα έχετε προσθέσει βασιλικό σε σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών ή το έχετε χρησιμοποιήσει ως γαρνιτούρα σε πουλερικά ή θαλασσινά. Αλλά ο βασιλικός χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από ορισμένες παθήσεις.

Για παράδειγμα, ο βασιλικός έχει χρησιμοποιηθεί σε τοπικά τζελ για τη θεραπεία της ακμής ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και στην αρωματοθεραπεία για την καταπολέμηση συμπτωμάτων κόπωσης και εξάντλησης.

Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί, αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη, σύμφωνα με τους ειδικούς για να ανακουφίσει από:

  • Πονοκέφαλο.
  • Δυσφορία στο στομάχι.
  • Διάρροια.
  • Το κοινό κρυολόγημα.

Διατροφική αξία

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες στο βασιλικό. Μια μερίδα από τα φωτεινά πράσινα φύλλα είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα. Υπάρχουν λιγότερες από 2 θερμίδες βασιλικού ανά μερίδα όταν σερβίρονται φρέσκα.

Όπως θα περίμενε κανείς, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες θερμίδες στο βασιλικό, υπάρχουν επίσης πολύ λίγα γραμμάρια υδατανθράκων, λίπους και πρωτεϊνών. Σχεδόν όλες οι θερμίδες στο βασιλικό προέρχονται από υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή φυτικών ινών.

Υπάρχει περίπου 1 γραμμάριο υδατανθράκων σε μία μερίδα ξηρού βασιλικού και λιγότερο από αυτό σε μια μερίδα φρέσκου βασιλικού. Θα  θα λάβετε μια υγιή δόση βιταμίνης Κ και βιταμίνης Α, μερικά φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

 

«Φόρος τιμής στον Βαν Γκογκ» από drones στον κινεζικό ουρανό

Όποια κι όποιος δεν έχει δει το πρωτότυπο έργο «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ στο MoMA της Νέας Υόρκης, έχει σίγουρα δει αναπαραγωγές του σε αφίσες, κούπες καφέ, T-shirt, μαξιλαράκια και αλλού. Καμία αναπαραγωγή, ωστόσο, δεν ήταν τόσο πρωτότυπη και εντυπωσιακή όσο αυτή που προσφάτως εμφανίστηκε στον νυχτερινό ουρανό στην Κίνα: 600 drones σχημάτισαν την «Έναστρη Νύχτα» και άλλα έργα του Βαν Γκογκ, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως προς τη μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας animation από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Η εταιρεία παραγωγής drones EFYI Group συνεργάστηκε με το Tianjin University στην Κίνα για να «ζωγραφίσουν» στον ουρανό κάποια από τα πιο αγαπημένα, παγκοσμίως, έργα του Βαν Γκογκ σε ένα show φωτός που έφερε το όνομα «A Tribute to Van Ghogh (Ένας φόρος τιμής στον Βαν Γκογκ)». Το εντυπωσιακό show είχε συνολική διάρκεια 26 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα

Χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο drone Agile Bee II, το βάρος του οποίου είναι περίπου 1,4 κιλά, κινείται με ταχύτητα περίπου 32 χιλιομέτρων την ώρα και μπορεί να παραμείνει εν πτήσει για έως 32 λεπτά. Για να χαρακτηριστεί animation το show έπρεπε τα drones να δίνουν 12 εικόνες ανά δευτερόλεπτο. H κριτής του Guinness World Records, Maggie Luo εκτίμησε ότι το show πληροί τις προδιαγραφές και κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ.

 

Mνημείο στο Λονδίνο για όσους έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία

Επί σχεδόν 500 μέτρα, μικρές, κόκκινες καρδιές θα καλύψουν σε λίγο πλήρως μια τσιμέντινη επιφάνεια που βλέπει στον Τάμεση, στο Λονδίνο. Με την επωνυμία «National Covid Memorial Wall», η σπαραχτική εγκατάσταση τιμά δημόσια τη μνήμη των 150.000 ζωών - προς το παρόν - που χάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Χρειάζονται δέκα λεπτά για να περπατήσει κανείς αργά αργά μπροστά από το «μνημείο», με θύμησες και πόνο.

Με συντονισμό του πρότζεκτ από την οργάνωση COVID-19 Bereaved Families For Justice, ο ύψους δύο μέτρων τοίχος βρίσκεται ανάμεσα στις γέφυρες Westminster και Lambeth, απέναντι από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, επικεφαλής του πρότζεκτ είναι ο Matt Fowler, ο οποίος εδώ και λίγες εβδομάδες άρχισε να ζωγραφίζει τις μικρές, κόκκινες καρδιές. «Όταν βλέπεις όλες τις καρδιές και σκέφτεσαι τι αντιπροσωπεύει η κάθε μία, είναι απολύτως τρομακτικό» είπε, μιλώντας στο Colossal, ο Fowler.

Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Στρατιωτικό κίνημα, που εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.

Η χώρα την εποχή εκείνη βρισκόταν ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου και την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έχοντας τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Γεγονός των ημερών ήταν η συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (17 Απριλίου), που όμως διαλύθηκε από την Αστυνομία, προς μεγάλη απογοήτευση των αθηναίων ροκάδων, που θα έβλεπαν ένα συγκρότημα – θρύλο στην ακμή της δημιουργικότητάς του.

Διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι τις επερχόμενες εκλογές θα κέρδιζε η Ένωση Κέντρου και θα επανερχόταν θριαμβευτικά στην εξουσία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα ετίθετο ένα τέλος στη διετή πολιτική ανωμαλία, που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως «Αποστασία» και σηματοδοτήθηκε με την παραίτηση του λαοπρόβλητου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου (είχε λάβει το 52,2% στις εκλογές του 1964) στις 15 Ιουλίου 1965, μετά τη σύγκρουσή του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Στα δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, ένα τμήμα της ΕΡΕ ζητούσε ένα «λοχία» για να σώσει τη χώρα από τον αναρχοκομμουνισμό. Για τη μετεμφυλιακή Δεξιά της προδικτατορικής περιόδου, κομμουνιστές ήταν εν ευρεία εννοια και οι κεντρώοι και οπωσδήποτε ο απρόβλεπτος Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή και εκινείτο αριστερότερα από το κόμμα του, την Ένωση Κέντρου.

Οι στρατηγοί, το Παλάτι, κάποιοι πολιτικοί της Δεξιάς και οι Αμερικανοί καλόβλεπαν μία μικρής διάρκειας συνταγματική εκτροπή, που θα επανέφερε την πολιτική κατάσταση στη σωστή ρότα, δηλαδή στην εναλλαγή στην εξουσία της Δεξιάς και ενός μετριοπαθούς Κέντρου. «Η Χούντα των Στρατηγών» έμεινε στα σχέδια, καθώς τους πρόλαβαν με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου οι μικροί αξιωματικοί, με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Τέτοια περίπτωση δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, καθώς η ΕΔΑ, που εκπροσωπούσε την κομμουνιστική Αριστερά (το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου), κινούνταν στο 11,80% των ψήφων στις εκλογές του 1964, σε σχέση με το 24,43% του 1958.

Πρέπει, όμως, να συνυπολογίσουμε ότι βρισκόμασταν 17 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, όσον αφορά τον διεθνή περίγυρο. Ο στρατός ήταν πανίσχυρος, με παράδοση επεμβάσεων τον 20ο αιώνα, οι Αμερικανοί θεωρούσαν φέουδό τους την Ελλάδα, το δεξιό παρακράτος ήταν ισχυρό (Δολοφονία Λαμπράκη) και το Παλάτι ήταν ένας αυτόνομος πόλος εξουσίας, «που δεν βασίλευε, αλλά κυβερνούσε». Οι πολιτικοί που κυβέρνησαν αυτά τα 17 χρόνια (Πλαστήρας, Παπάγος, Καραμανλής και Παπανδρέου), ασχολήθηκαν κυρίως με την ανοικοδόμηση της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη, παρά με το «βάθεμα και το πλάτεμα» των δημοκρατικών θεσμών και την εξάλειψη των μνημών του Εμφυλίου.

Το πραξικόπημα, «Επανάσταση» για τους θιασώτες του, εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου. Λίγες ώρες πριν, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέλη του αποχώρησαν για τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι θα επακολουθούσε. Ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Παπαληγούρας.

Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου, μπορεί να ήταν άσοι στη συνωμοσία, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τον βαθύ ύπνο των δημοκρατικών κυβερνήσεων και φρόντισαν να τοποθετήσουν στις πιο νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος ανθρώπους μυημένους στα σχέδιά τους. Τους βοήθησε, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στην Αθήνα υπήρχαν μεγάλες μάχιμες μονάδες, όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που βρισκόταν στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, με διοικητή τον ταξίαρχο Παττακό.

Τα τανκς της χούντας στους δρόμους της Αθήνας

Από εκεί βγήκαν τα πρώτα τανκς στις 2 τα ξημερώματα, για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα). Την ίδια ώρα, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς εξαπέλυε πιστές στο κίνημα δυνάμεις για να συλλάβουν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι πραξικοπηματίες έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και τη Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).
Μία από τις πρώτες ενέργειες των συνωμοτών ήταν να συλλάβουν τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και να τον αντικαταστήσουν με τον ομοιόβαθμό του Οδυσσέα Αγγελή, που ήταν μυημένος στο κίνημα. Ο νέος αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους του μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς να εφαρμόσουν το σχέδιο «Προμηθεύς» κι έτσι να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη τη χώρα.

Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα έγινε από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να μην λάβει ποτέ το σήμα του Γεωργίου Ράλλη.

Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα. Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.

Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις φαίνεται να ήταν και οι Αμερικανοί, που δεν περίμεναν την κίνηση του Παπαδόπουλου. Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ ξύπνησε ο ανιψιός του πρωθυπουργού Κανελλόπουλου, Διονύσης Λιβανός, και του ανακοίνωσε την είδηση. Όταν μετά από λίγες μέρες ο Τάλμποτ είπε στο σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Τζακ Μέρι, ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτός του απάντησε κυνικά: «Μα, πως είναι δυνατόν να βιάσεις μία πόρνη;..»

Μόνο δύο πρωινές εφημερίδες πρόλαβαν να περιλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη της σελίδα είχε ένα μονόστηλο με τίτλο «Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες», ενώ η «Αυγή» πάνω από τον τίτλο της έγραφε: «Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».

Στις 7 το πρωί, η ηγεσία των πραξικοπηματιών επισκέφθηκε στα Ανάκτορα του Τατοΐου τον Κωνσταντίνο και του ζήτησε να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τανκς για να μην υπάρξει περίπτωση δυναμικής αντίδρασης από τον άνακτα. Ο βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάστηκε μαζί τους «για να μην χυθεί αίμα ελληνικό» και αργά το απόγευμα όρκισε την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια. Επρόκειτο βέβαια για πρωθυπουργό – μαριονέτα, αφού τα νήματα κινούσε ο ισχυρός άνδρας του κινήματος, συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ο συλληφθείς και αποπεμφθείς αρχηγός του ΓΕΣ Γρηγόριος Σπαντιδάκης, άνθρωπος του βασιλιά, όπως και ο Κόλλιας, προσχώρησε στους κινηματίες και ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια μέρα άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του. Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.

Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Πηγή: sansimera

 

Σελίδα 1 από 1062
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
Tharos.gr Logo
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ