Tharos

Tharos

 Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στο Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης αλλά και σε μεγάλη μερίδα θεσμικών φορέων και της κοινωνίας ο σχεδιασμός για τη δημιουργία πλωτού Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη λίμνη Πολυφύτου καθώς ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε άμεση «σύγκρουση» με τα συμφέροντα και τις δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται αλλά και που μπορούν να αναπτυχθούν στην εν λόγω περιοχή.

Το ΕΚΝΚ έχει επανειλημμένως εκφράσει την θέση του για αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Πολυφύτου και ποτέ δεν φανταζόταν ότι ο «αναπτυξιακός σχεδιασμός» για την περιοχή θα περιελάμβανε ένα έργο που ακυρώνει τις  πραγματικές προϋποθέσεις ανάπτυξης της περιοχής.

Την ώρα που περιμέναμε έναν σχεδιασμό που θα έχει ως πυρήνα:

 • Τις υπάρχουσες δράσεις που αναπτύσσονται στη λίμνη από τους ψαράδες μας
 • Την ιδιαιτέρου κάλλους περιοχή της λίμνης και το φυσικό τοπίο πέριξ αυτής
 • Την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στον τόπο

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια προοπτική που όχι μόνο θα καταρρακώσει περαιτέρω ότι υπάρχει ως δυνατότητα αλλά και θα ακυρώσει υπάρχουσες δράσεις οι οποίες θρέφουν οικογένειες και συμβάλουν στην οικονομία. Οι γεωργοί μας έχουν ήδη στερηθεί εκτάσεις που αντί να διατεθούν για καλλιέργεια καλύφθηκαν με φωτοβολταϊκά στο όνομα της ΑΠΕλευθέρωσης της αγοράς Η/Ε. Μετά τα χερσαία εδάφη, πάνε να εφαρμόσουν την ίδια τακτική και στα πολύτιμα νερά μας.

Ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση δύο πλωτών φωτοβολταϊκών ισχύος 500MW έκαστο, τα οποία πρόκειται να καταλάβουν σημαντικότατο μέρος της λίμνης, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και ζητούμε την ακύρωση του προϊδεασμένοι μάλιστα και για ενδεχόμενη πρόθεση της επιχείρησης να ξεχάσουμε το θέμα της μη αποκατάστασης εδαφών.

Οι προθέσεις για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, είναι σαφές πως θα πρέπει να έχουν διαφορετική βάση και θα πρέπει, πρωτίστως, να εκφράζουν σεβασμό στους κατοίκους.

Επιπροσθέτως, είναι πραγματικά παράξενο και παράδοξο το γεγονός η ΔΕΗ να προχωρά μονομερώς στον σχεδιασμό ενός έργου χωρίς να έχει εξασφαλίσει την συναίνεση των φορέων και της κοινωνίας.

Δε είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε να μετατραπεί η περιοχή μας σε πρίζα των φωτοβολταικών όταν μάλιστα δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά με τις τεράστιες εκτάσεις που καλύπτουν δημιουργούν προϋποθέσεις αντίθετων αποτελεσμάτων.

 

Με πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, διαδικτυακή συνάντηση με τις Πολιτικές Αρχές και τους θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να διαμορφωθεί η κοινή στάση τους αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από τον Πρύτανη, Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, για τις θέσεις και τις προτάσεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος απέναντι στις εξαγγελίες του Υπουργείου, ενώ έγινε και σύντομη αναφορά στα επιτεύγματα του Ιδρύματος, στην παρεχόμενη ποιοτική εκπαίδευση, στην υψηλού επιπέδου και διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνα και στον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του.

Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχουν στο Πανεπιστήμιο και συντάχθηκαν με το Ψήφισμα που έχει εκδοθεί από τη Σύγκλητο. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι καθήκον της πολιτείας είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της περιφέρειας. Τούτο άλλωστε προβλέπεται τόσο στη Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης όσο και στο Master Plan για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζεται ως κύριος πυλώνας για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας συμφώνησαν να προγραμματιστεί άμεσα συνάντησή τους με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εκτός από τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις Καθηγητές Νικόλαο Σαριαννίδη, Στέργιο Μαρόπουλο, Γεώργιο Ιορδανίδη και Άννα Σπύρτου, στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν:

 • Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης
 • Ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
 • Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Βρυζίδου Παρασκευή
 • Ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Παπαδόπουλος Μιχάλης
 • Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Βέττα Καλλιόπη
 • Ο Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας κ. Ιωάννης Αντωνιάδης
 • Η Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας κ. Θεοπίστη Πέρκα
 • Ο Βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς κ. Τζηκαλάγιας Ζήσης
 • Η Βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου
 • Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος
 • Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας
 • Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης
 • Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γεώργιος Δασταμάνης
 • Η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Εορδαίας κ. Σεβαστού Ζαφειρούλα
 • Ο Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου-Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας κ. Στέργιος Κιάνας
 • Ο Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτριος Κοεμτζόπουλος
 • Ο Γενικός Γραμματέας Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Ευθύμιος Χασιώτης
 • Ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Σιόγκας
 • Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Γρεβενών κ. Νικόλαος Ράμμος
 • Η Κ. Σουλτάνα Βεντούλη, Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Κοζάνης

 

 

Στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, που συνδιοργάνωσε διαδικτυακά η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας και το Insider.gr, συμμετείχε ως ομιλήτρια η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος, Καλλιόπη Κυριακίδου.

 Συγκεκριμένα συμμετείχε στο πάνελ μαζί με την Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτή ΝΔ, τον Fernando Kalligas, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων και Γραφείου Διοίκησης, ΔΕΣΦΑ, με θέμα την Υβριδική Τεχνολογία και τα Εναλλακτικά Καύσιμα. Το συντονισμό είχε ο Κων. Σφετσιώρης, Σύμβουλος Circular, Μέλος της Επιτροπής για την Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο.

 Στην ομιλία της η κα Κυριακίδου ανέπτυξε τον ενεργειακό χαρακτήρα της Περιφέρειας,. έκανε ειδική αναφορά στο σχεδιασμό σε σχέση με την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο project White Dragon μια πολύ σημαντική και καινοτόμα του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη. Τέλος αναλύθηκαν τα οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία από την ανάπτυξη των σχεδιαζόμενων υποδομών φυσικού αερίου και μελλοντικά υδρογόνου.

 Στη συγκεκριμένη ενότητα επιπλέον αναλύθηκαν από την κα Σπυράκη και τον κ. Kalliga τα εξής θέματα:

 • Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Υδρογόνο και η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
 • Η συμβολή των εναλλακτικών καυσίμων στην ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.
 • Η ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στην Ελλάδα και το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο.

 


Όσοι γνωρίσαμε το Γιώργο Τσιφτσή θα συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράμα: Ότι ήταν ένας άνθρωπος που ήρθε σε αυτό τον κόσμο για να δώσει και μόνο να δώσει.

Εθελοντής διαρκείας (αλλά δυστυχώς με ημερομηνία λήξης τα 54 χρόνια)  ο Γιώργος πρόσφερε διαρκώς και ανιδιοτελώς σε όλα τα μέτωπα. Και δεν ήταν λίγα:

Εμείς τον γνωρίσαμε στο χώρο της οικολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ήταν ενεργό μέλος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και έβαζε πλάτη σε κάθε εκδήλωση, αλλά και στην καθημερινή οικολογική «αγγαρεία» (καθαρισμοί, δενδροφυτεύσεις κλπ). Λίγα λόγια, πολλές πράξεις.

Η κύρια προσφορά του βέβαια ήταν στο χώρο της εκπαίδευσης, της κοινωνικής στήριξης και – στο τέλος  -της εκκλησίας. Δάσκαλος και παπάς μαζί, σκόρπισε την αγάπη και αλληλεγγύη του με ΠΡΑΚΤΙΚΟ τρόπο σε κάθε κατεύθυνση. Οι εν Κοζάνη συνάδελφοί του μόνο καλά λόγια έχουν να πουν, όπως και οι μαθητές του : Ευγενικός, χαμογελαστός, αποτελεσματικός και έτοιμος να βοηθήσει σε κάθε μετερίζι.

Ειδικά την τελευταία δεκαετία που βρέθηκε στην Νότια Αφρική την αγάπησε και την υπηρέτησε σαν δεύτερη πατρίδα του. Από πού να αρχίσουμε ; Από τα δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας που έδινε σε ενήλικες  μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς ; Από τον διαρκή του αγώνα να βελτιώσει τις σχολικές υποδομές ή και χτίσει από το μηδέν ελληνικά σχολεία επιστρατεύοντας εύπορους ομογενείς ; Από τη φροντίδα και την αγάπη προς τους υπερήλικες που σχεδόν πάντα εκδηλώνονταν με πρακτικό τρόπο, όπως με την πρωτοβουλία του να χτιστεί γηροκομείο στο Bloemfontein, όπου διέμεινε ; Από τη βοήθεια και τη στήριξη που έδωσε σε ΟΛΕΣ τις ελληνικές κοινότητες της Νοτιοαφρικανικής Μητρόπολης, τις οποίες όργωνε κάθε τόσο σε όλη τη χώρα, έξω από τα τυπικά όρια ευθύνης του ..

Καλό σου ταξίδι Γιώργο. Έκανες το καθήκον σαν άνθρωπος και με το παραπάνω. Σαν να είχες ζήσει τρεις ζωές !

Το Δ.Σ της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης           

23-1-2021

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενημερώθηκαν για μια ακόμη φορά οι εκπαιδευτικοί για Υπουργική απόφαση που αυθαίρετα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων.

Ακόμη μια απόδειξη της έλλειψης σεβασμού και στήριξης στον εκπαιδευτικό του Δημόσιου σχολείου, που αγωνίζεται καθημερινά δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, να κρατήσει ζωντανή την εκπαίδευση των παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί λόγω της επιστημονικής αλλά και της επαγγελματικής τους ιδιότητας, ως γνώστες της σχολικής πραγματικότητας, έχουν κάθε δικαίωμα, να συμμετέχουν και να έχουν άποψη ως ισότιμα μέλη, με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους, σε διαδικασίες εκπαιδευτικών αλλαγών.

Με ποια λογική αυξάνεται το διδακτικό ωράριο κουρελιάζοντας για ακόμη μια φορά το Π.Δ.79, χωρίς καμία αιτιολογία; Στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία-δημοτικά, που θα έχουν την ίδια ώρα αποχώρησης με ποιο τρόπο θα υπάρξει ασφάλεια και αποστάσεις, όταν θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός;

Διεκδικούμε:

 • Μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, όπως γίνεται σε όλη την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή προσμέτρηση των επιπλέον διδακτικών ωρών ως υπερωρίες. Το ωράριο των νηπιαγωγών είναι θεσμοθετημένο με Υπουργική Απόφαση 127187/Ε1/2016 - ΦΕΚ 2524/Β/16-8-2016
 • Κάλυψη με προσωπικό καθαριότητας σε όλο το ωράριο λειτουργίας του νηπιαγωγείου.
 • Προγραμματισμός και εξεύρεση λύσης για τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα των νηπιαγωγείων. Καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
 • Μείωση της αναλογίας του αριθμού των παιδιών ανά νηπιαγωγό σε 15 ή πρόβλεψη δεύτερου νηπιαγωγού στο τμήμα

Για τον σκοπό αυτό ο Σύλλογός μας καλεί, ως πρώτη απάντηση, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε παράσταση διαμαρτυρίας (τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα) στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης τη Δευτέρα 25/1/2021 και ώρα 13:30 με κήρυξη 3ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας της Δ.Ο.Ε. (τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού ή τις 3 πρώτες του απογευματινού προγράμματος).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δεν προβλέπει να προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του.

"Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας", υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε.

"Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Γερμανία και η Αυστρία μόλις αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την πλευρά της να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.

"Οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα", συνέχισε η Μαρία Φαν Κερκχόβε.

Ωστόσο ακόμη και με παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά "δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε", σημείωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας.

Γι'αυτό, συνέχισε, όσον αφορά τις ισχύουσες συστάσεις, "δεν έχουμε την πρόθεση να τις αλλάξουμε σε αυτό το στάδιο".

 

ΤΟ  ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΟΡΤΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σύσκεψη θα γίνει αύριο Τρίτη 26 Ιανουαρίου στο υπουργείο υποδομών και μεταφορών για το θέμα των διοδίων της Σιάτιστας, που πλέον παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς Δημοτική αρχή, αντιπολίτευση, φορείς και πολίτες της περιοχής, δεν θέλουν τα διόδια σε καμιά περίπτωση.  Στη συνάντηση, θα βρίσκονται  οι βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης, και εκπρόσωποι του Δήμου Βοϊου. Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου.

“Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη η λειτουργία των διοδίων στην περιοχή μας,  τόνισε ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Ζευκλής, για να προσθέσει: “Το υπουργείο δεν έλαβε υπόψιν τις αντιδράσεις μας. Θα συνεχίσουμε όμως μέχρι να βρούμε το δίκιο μας.  Εμείς επιδιώξαμε τον διάλογο. Τώρα ξεκινάει ο αγώνας. Ο μόνος αγώνας που είναι χαμένος είναι αυτός που δεν δίνεις. Εγώ σαν Δήμαρχος δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια.  Ρίχνω όλο το βάρος στον Υπουργό τον κ. Καραμανλή. Σε μια λάθος εποχή όπου είμαστε κλεισμένοι πάρθηκε αυτή η απόφαση. Σαν τον κλέφτη έρχεται και βγάζει αυτή την απόφαση. Απαιτούμε να μας ακούσουν”.  Και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπως είπε η κυρία Καλλιόπη Κυριακίδου Αντιπεριφερειάρχης είναι στο πλευρό της περιοχής “στο μέτρο που μπορεί”, ενώ ανέφερε πως έχει “βγει” και αντίστοιχο ψήφισμα.

Τέλος να σημειωθεί πως με απόφαση του ΓΕΕΘΑ το στρατόπεδο Πόρτη Νεαπόλεως του Δήμου Βοΐου εξαιρείται, οριστικά, ως υποψήφιο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών/Προσφύγων”. 

 

 

 

Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών του ποδοσφαίρου έρχεται σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες, όπως τόνισε σε ομιλία του στη βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης. 

Για το νομοσχέδιο και τι θα περιλαμβάνει ο κ. Αυγενάκης είπε:

Το νομοσχέδιο, που τις επόμενες μέρες θα ανέβει στη διαβούλευση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για:

* Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (νομική μορφή, αρμοδιότητες, λειτουργία κλπ)

* Διατάξεις εναρμόνισης με την Ολιστική Μελέτη των FIFA-UEFA (εκλογές ΕΠΟ, Λέσχες Φιλάθλων, οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων κλπ).

* Την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου

* Διατάξεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών

* Ρυθμίσεις για τον ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ»

* Τροποποιήσεις αναφορικά με την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση των ερασιτεχνικών σωματείων.

Αναλυτικά ολόκληρη η τοποθέτησή του εδώ: https://gga.gov.gr/grafeio-tupou/deltia-tupou/3242-2021-01-22-12-29-26

matiesstasport.blogspot.com

 

Ήδη από προχθές, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου δεν έχει μόνο προσλάβει νομοτυπική μορφή αλλά αποτελεί και σημαντικό ιστορικό γεγονός. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, τα ΜΜΕ και οι σχολιαστές στάθηκαν με τις αναφορές και τις αναλύσεις τους στο παραπάνω γεγονός, αυτό καθ’ εαυτό, κανείς όμως μέχρι τούτη εδώ την ώρα δεν φαίνεται να ασχολείται με το άρθρο 4 του ψηφισθέντος Νόμου.

Όπως συνομολογήθηκε στη Συμφωνία του Ιουνίου του 2020 περί καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, έτσι και στον ψηφισθέντα Νόμο προβλέπεται και δη στο άνω άρθρο του κατοχυρώθηκε η δυνατότητα αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αλιεύουν στη θαλάσσια ζώνη των χωρικών μας υδάτων (ή στην αιγιαλίτιδα ζώνη, όπως προτιμά και αναφέρει ο Νόμος) που εκτείνεται από τα 6 μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.) από τις ελληνικές ακτογραμμές. Πρακτικά, αυτό που ψηφίσθηκε είναι η δυνατότητα, και με τη ‘‘βούλα της ελληνικής έννομης τάξης’’, των Ιταλών αλιέων να αλιεύουν σε θαλάσσιο χώρο που επισήμως πλέον η Ελλάδα ασκεί απόλυτη εθνική κυριαρχία.

Προσωπικά, είχα βεβαίως ασχοληθεί με το ζήτημα και προ οτιδήποτε άλλου, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσω τι ακριβώς έγραψα στο από 18-6-2020 άρθρο μου με τίτλο ‘‘5 ερωτήματα των Ερντογάν και Τσαβούσογλου μετά τη συμφωνία περί θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας’’ (https://eptanews.gr/apopsi/5-erotimata-ton-erntogan-tsavoysogloy-meta-ti-symfonia-peri-thalassion-zonon-elladas-italias-arthro-toy-chr-gkoygkoyrela/):

‘‘Ούτε, όμως, από την υπογραφή της συμφωνίας Δένδια – Di Maio και μετά, ούτε και όταν η Ελλάδα (στο μέλλον) θα επεκτείνει (αν και όταν επεκτείνει) τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., δεν θα θιγεί το δικαίωμα των Ιταλών αλιέων να αλιεύουν σε θαλάσσια ύδατα μέχρι και 6 ν.μ. από τις ελληνικές ακτές, να αλιεύουν δηλαδή σε περιοχές εντός των αποδιδόμενων από το διεθνές δίκαιο ως χωρικών υδάτων της Ελλάδας!

Στα χωρικά του ύδατα, με βάση το άρθρο 2 της Σύμβασης του Montego Bay (1982), το κάθε κράτος ασκεί εθνική κυριαρχία (sovereignty). Γιατί, όμως, η Ελλάδα εκχωρεί ‘‘δικαιώματα χρήσης’’ επί είτε υπαρκτών, είτε θεωρητικών, είτε μελλούμενων χωρικών της υδάτων στην Ιταλία, επί των οποίων ασκεί είτε πραγματικώς, είτε θεωρητικώς είτε θα ασκήσει στο μέλλον εθνική κυριαρχία; Πως ονομάζεται νομικά αυτή η ‘‘εκχώρηση’’ που συμπεριλαμβάνεται στη Συμφωνία με την Ιταλία; Είναι κάτι σαν ένα ‘‘οιονεί χρησιδάνειο’’ εθνικά κυριαρχικού χώρου προς χάριν των Ιταλών αλιέων (και αυτό μόνο και μόνο για να υπογραφεί η πρόσφατη συμφωνία με τους Ιταλούς); Προβλέπει όμως το διεθνές δίκαιο, που η Ελλάδα λέει ότι επιζητεί την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρησή του, τέτοια ‘‘οιονεί χρησιδάνεια εθνικά κυριαρχικού χώρου’’; Γιατί, επί το απλούστερον, η Ελλάδα, για τον θαλάσσιο χώρο από τα 6 έως τα 12 ν.μ., δεν σύναψε με τους Ιταλούς, ή δεν προσπάθησε να συνάψει, εμπορική συμφωνία εκμετάλλευσης του εθνικά κυριαρχικού της χώρου, έτσι ώστε να μην φαίνεται ότι ‘‘ανέχεται’’ ή και ‘‘εκχωρεί’’ (μελλοντικά) κυριαρχικό της χώρο σε τρίτους – ιδιώτες (Ιταλούς αλιείς); Κατά τα ως άνω, είναι, συνεπώς, συμβατό με τη διεθνή νομιμότητα να αλιεύουν και οι Τούρκοι αλιείς μέχρι και σε απόσταση 6 ν.μ. από τις γραμμές βάσης των ελληνικών ακτογραμμών;’’.

Από εδώ και εμπρός, λοιπόν, που τα χωρικά μας ύδατα είναι 12 ν.μ. στο Ιόνιο, το κομβικό ερώτημα επικεντρώνεται στη διεθνοπολιτική και νομική βάση του δικαιώματος των Ιταλών ψαράδων να εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα και μάλιστα μέχρι τα 6 ν.μ. από τις ακτές μας και να αλιεύουν ανενόχλητοι σ’ αυτά. Επί το απλούστερον, πού στηρίζεται δικαιοπολιτικά η συγκεκριμένη δυνατότητα που δια Νόμου παραχωρήσαμε στους Ιταλούς ψαράδες; Ή άλλως, η Ελλάδα είχε τέτοιο δικαίωμα και πώς χαρακτηρίζεται αυτή η κίνησή της προς τους Ιταλούς;

Το ζήτημα, σε ένα πρώτο επίπεδο, έχει να κάνει με την πλεύση ξένων πλοίων (εν προκειμένω αλιευτικών σκαφών) εντός των χωρικών υδάτων (αλλότριου) κράτους. Eίναι αυτή η πλεύση επιτρεπτή και αν ναι, πότε; Επί του ζητήματος, θα σταθώ, κατά σειρά, στο διεθνές δίκαιο, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στον ελληνικό νόμο.

Καταρχήν, η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS, 1982), την οποία έχει υπογράψει και επικυρώσει η Ελλάδα, απαγορεύει την πλεύση ξένων πλοίων εντός των χωρικών υδάτων άλλου κράτους για σκοπούς αλιείας. Η συγκεκριμένη απαγόρευση αντλείται από τις διατάξεις της UNCLOS περί ‘‘αβλαβούς διέλευσης’’ πλοίων από τα χωρικά ύδατα τρίτων χωρών. Σ’ αυτές ορίζεται ότι η διέλευση αυτή είναι ‘‘αβλαβής’’ εφόσον δεν διαταράσσει την ειρήνη, την τάξη ή την ασφάλεια του παράκτιου κράτους και, αντιστρόφως, προβλέπεται ρητώς ότι (η διέλευση) είναι διαταρακτική της ειρήνης, τάξης και ασφάλειας του κράτους αυτού, άρα δεν είναι ‘‘αβλαβής’’, όταν το εισερχόμενο στα χωρικά ύδατα (ξένου κράτους) πλοίο προβαίνει σε αλιευτικές δραστηριότητες (άρθρο 19§2 περιπτ. ι της UNCLOS).

Υπ’ αυτό το πνεύμα και η 49/116 Απόφαση του ΟΗΕ (UN Resolution for unauthorized fishing in zones of national jurisdiction) σχετικά με τη μη εξουσιοδοτημένη αλιεία αλλότριων σκαφών σε ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας, καλεί τα κράτη – μέλη (κ-μ) του Οργανισμού να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε κανένα πλοίο που δεν φέρει τη σημαία του παράκτιου κράτους να μην αλιεύει σε θαλάσσιες περιοχές εθνικής δικαιοδοσίας (όπου ασκείται εθνική κυριαρχία) του παράκτιου κράτους, παρά μόνο αν αποκτήσει την εγκριτική άδεια του παράκτιου κράτους.

Περαιτέρω, ο Κανονισμός 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ο γνωστός και ως ‘‘Common Fisheries Policy Regulation’’), στο άρθρο 5§2, εξουσιοδοτεί τα κ-μ, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, να λάβουν μέτρα ώστε να περιορίζουν την αλιεία στα αλιευτικά σκάφη (άλλων κ-μ) τα οποία αλιεύουν κατά παράδοση στα ύδατα που τα παράκτια κ-μ ασκούν κυριαρχία ή έχουν υπό τη δικαιοδοσία τους. Βέβαια, ο Κανονισμός ορίζει εξαιρέσεις σ’ αυτόν τον τιθέμενο κανόνα και παραπέμπει στο Παράρτημα Ι, όπου αναφέρονται συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες εθνικής κυριαρχίας ορισμένων κ-μ, στις οποίες παρά ταύτα, λόγω σχέσεων καλής γειτονίας ή άλλων πολιτικο-οικονομικών ή γεωγραφικών δεδομένων, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση, η αλιεία από σκάφη ‘‘αλλότριων’’ κ-μ. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, σε τούτη τη σημαντική εξαίρεση είναι ότι ‘‘αποφυγή’’ του άνω κανόνα για τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Ιταλίας δεν προβλέπεται, ούτε (προς το παρόν) στοιχειοθετείται. Γι’ αυτό άλλωστε, στο πλαίσιο της μεταξύ μας συμφωνίας με την Ιταλία, υπογράψαμε Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) με την οποία αμφότεροι (Έλληνες και Ιταλοί) ζητούμε τη μελλοντική τροποποίηση του άνω Κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής, δηλαδή στην ουσία την ένταξη των χωρικών μας υδάτων (από τα 6 έως τα 12 ν.μ.) στο Ιόνιο στην εξαίρεση του άνω Κανονισμού.Εν τέλει, και ο δικός μας, ο εγχώριος Αλιευτικός Κώδικας (ΝΔ 420/1970), νομοθέτημα που έχει μείνει ανέγγιχτο για μισό αιώνα(!), ορίζει στο άρθρο 32 ότι στην αιγιαλίτιδα ζώνη (δηλ. στα χωρικά ύδατα) του Ελληνικού Κράτους απαγορεύεται η αλιεία με πλοία ανήκοντα, τόσο από πλευράς εθνικότητας, όσο και πλοιοκτησίας, κατά πλειοψηφία σε υπηκόους τρίτων χωρών. Επιτρέπεται ωστόσο, κατ’ εξαίρεση, ύστερα από άδεια που χορηγείται από τον Υπουργό Γεωργίας, η αλιεία από ‘‘αλλότρια’’ (πλην των ελληνικών) πλοία, εφόσον είναι δυνατή η αλιεία στην αιγιαλίτιδα ζώνη των ως άνω χώρων με πλοία ελληνικής σημαίας και πλοιοκτησίας, κατ’ εφαρμογή σχετικής διακρατικής συμφωνίας. Εν προκειμένω, ο Αλιευτικός Κώδικας θέτει τον όρο της αμοιβαιότητας. Επιτρέπει, τουτέστιν, την αλιεία στα χωρικά μας ύδατα από σκάφη τρίτου κράτους αν και εφόσον και τα δικά μας πλοία, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας, επιτρέπεται να αλιεύουν στα χωρικά ύδατα του τρίτου κράτους.

Τα δεδομένα, λοιπόν, της διεθνούς, ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας ‘‘ομιλούν’’ από μόνα τους. Το ερώτημα όμως, που ετέθη παραπάνω, σε πρώτο επίπεδο, παραμένει, ίσως ακόμα πιο ‘‘καυτό’’ και αγωνιώδες: Ύστερα απ’ όλα τα παραπάνω, πού βασίζεται διεθνοπολιτικά και νομικά αυτό που προβλέφθηκε στο άρθρο 4 του εν λόγω νόμου;

Υπάρχει, πάντως, μια ‘‘ατραπός’’ διεξόδου: Η Σύμβαση της Γενεύης (1958) για την αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) και τη συνορεύουσα ζώνη (Geneva Convention on the Territorial Sea and the Contiguous Zone) επιβεβαίωσε ότι το δικαίωμα των παράκτιων κρατών να ασκούν απόλυτη κυριαρχία (absolute sovereignty) στα χωρικά τους ύδατα περιλαμβάνει τη δυνατότητα να διαμορφώνουν το δικό τους νομοθετικό πλαίσιο για τον υποθαλάσσιο έμψυχο πλούτο (living resources) που βρίσκεται στα χωρικά τους ύδατα και να εκδίδουν διοικητικούς κανονισμούς που ρυθμίζουν τις εντός αυτών των υδάτων αλιευτικές δραστηριότητες.

Το ‘‘ακανθώδες’’ σημείο, ωστόσο, επί αυτής της ‘‘ατραπού’’ είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει και συνεπώς ούτε ποτέ έχει επικυρώσει τη συγκεκριμένη διεθνή Σύμβαση της Γενεύης του 1958 (ίδετε https://treaties.un.org/Pages/ViewDetails.aspx?src=IND&mtdsg_no=XXI-1&chapter=21&clang=_en). Ωστόσο, με δεδομένο ότι κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος οι γενικώς παραδεδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν κάθε διάταξης νόμου, η άνω Σύμβαση της Γενεύης του 1958, στο πλαίσιο αποδοχής από την εγχώρια έννομη τάξη του διεθνούς εθιμικού δικαίου, μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται νομικά και νοηματικά στο πλαίσιο του άρθρου 28 του Συντάγματος και κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να υποστηριχθεί ότι δύναται να ‘‘στηρίξει’’ την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής.Με απλούστερα λόγια, επειδή στα χωρικά του ύδατα το παράκτιο κράτος ασκεί εθνική κυριαρχία και επειδή στο εννοιολογικό περιεχόμενο, στο νομικό φορτίο και στην πολιτική ουσία της εθνικής κυριαρχίας συμπεριλαμβάνεται, αυτονοήτως και διαχρονικώς, και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του εθνικά κυρίαρχου κράτους, η δια νομοθετικής πράξης παραχώρηση της δυνατότητας (ή ‘‘ανοχή’’) σε πλοία τρίτων χωρών να αλιεύουν σε τέτοια θαλάσσια ζώνη (εθνικής κυριαρχίας), μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι υλική εκδήλωση αυτού του δικαιώματος μιας συγκεκριμένης συντεταγμένης πολιτείας, ως αυτεξουσιαζόμενου υποκειμένου της διεθνούς κοινότητας, να αυτοδιατίθεται, άρα και να αυτοπεριορίζεται. Άλλωστε, κατά την UNCLOS, στην περίπτωση πάντως που καταφάσκεται το δικαίωμα ‘‘αβλαβούς διέλευσης’’ πλοίων τρίτων χωρών από τα χωρικά ύδατα του παράκτιου κράτους, το τελευταίο διατηρεί το δικαίωμα να υιοθετεί νόμους και κανονισμούς για τη διατήρηση του ζώντος θαλάσσιου πλούτου των χωρικών υδάτων και για τις αλιευτικές δράσεις. Εν τέλει, ωστόσο, η συζήτηση καταλήγει στη νομικο-πολιτική ‘‘μήτρα’’ της ελληνικής πραγματικότητας και της ελληνικής διεθνούς θέσης, δηλαδή στο ίδιο το Σύνταγμα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το αρ. 28§3 του Συντάγματος: ‘‘H Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.’’ Σε ένα δεύτερο επίπεδο, συνεπώς, εξίσου σημαντικό με το πρώτο και ξεκάθαρα κορυφαίο, το ζήτημα που προκύπτει αφορά το θεμελιώδες ερώτημα κατά πόσο η παραχώρηση (του δικαιώματος) ή η ανοχή από το ελληνικό κράτος της αλιείας από τους ευρωπαίους αλιείς (μεταξύ μας, πρακτικά από τους Ιταλούς αλιείς) εντός των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο (στη ζώνη από τα 6 έως τα 12 ν.μ.) συνιστά περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας; Αν η απάντηση σε τούτο το αρχικό, βασικότατο ερώτημα είναι θετική, τότε ποιο είναι το ‘‘σπουδαίο εθνικό συμφέρον’’ που υπαγόρευσε αυτόν τον (φερόμενο) περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας; Και, περαιτέρω, έγινε αυτός ο (φερόμενος) περιορισμός της εθνικής μας κυριαρχίας με βάση την αρχή της ισότητας και υπό τον όρο της αμοιβαιότητας;Αυτό το πλαίσιο ερωτημάτων είναι εξαιρετικά σοβαρό, εθνικά μείζον, θα μπορούσε κάποιος να επισημάνει, και ίσως συνιστά ‘‘ανοιχτή πρόκληση’’ ειδικά για τους Συνταγματολόγους μας. Προς το παρόν, ωστόσο, κανείς στην Ελλάδα δεν ομιλεί, αντιθέτως η κοινωνία δεν προβληματίστηκε και επικράτησε ‘‘καθολική βουβαμάρα’παντού. Να είναι, άραγε, το ‘‘εξαιρετικά ευαίσθητον’’ του όλου ζητήματος; Να ισχύει ο καταρχάς λογικοφανής ισχυρισμός ότι η Ελλάδα σεβάστηκε στη συμφωνία του Ιουνίου του 2020 με τους Ιταλούς, προβαίνοντας σε διεθνή συμβιβασμό, μια de facto κατάσταση που είχε παγιωθεί (από τους Ιταλούς ψαράδες) στο διάβα του χρόνου; Συνεπώς, μήπως ‘‘αναγκάστηκε’’ εκ της άνω Συμφωνίας η Βουλή να ενεργήσει, όπως ενήργησε; Ή είναι τέτοια η συγκυρία που προέχουν η εφαρμογή ενός ευρύτερου εθνικού περιφερειακού σχεδιασμού και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ‘‘γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων’’;Η απάντηση στα παραπάνω δεν είναι προφανής διότι τα (τελευταία) ερωτήματα ίσως και να αφορούν υποκειμενικές τοποθετήσεις και ερμηνείες. Αν, πάντως, στο τέλος κάποιος θα ήθελε να αφήσει τον ευρύτερο προβληματισμό και να ‘‘σταθεί’’ στις ‘‘βεβαιότητες’’ του ζητήματος, δύο γεγονότα θαρρώ ότι θα έβρισκε ως τέτοιες (δηλ.  ‘‘βεβαιότητες’’). Πρώτον, το ότι για τους Ιταλούς ψαράδες το ‘‘δώρο’’ της Ελλάδας είναι σπουδαίο και φυσικά καλοδεχούμενο και δεύτερον ότι όλοι εμείς, που συγκροτούμε το ‘‘σώμα’’ του ελληνικού λαού, δια του Κοινοβουλίου μας που κατά την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατικής εκπροσώπησης μας εκφράζει, φωνάξαμε δυνατά προς την αντίπερα πλευρά της Αδριατικής: ‘‘Pescatori dItalia vi amiamo’’ *.

Κατερίνη, 22/1/2021.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ         
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
LLM IN INTERNATIONAL COMMERCIAL LAW
LLM IN EUROPEAN LAW
Cer. LSE in Business, International Relations and the political science.

* Ψαράδες της Ιταλίας, σας αγαπάμε.

 

Από τη Δήμητρα Διδαγγέλου, Ψυχολόγο – Δημοσιογράφο, MSc Ψυχολογία & Μ.Μ.Ε., Ειδίκευση στη Θεραπευτική Γραφή

“Να είσαι ευγνώμων για τα καλά και τα άσχημα στη ζωή σου. Και τα δύο σου δίδαξαν κάτι.” Χαλίλ Γκιμπράν

Η ευγνωμοσύνη έχει κεντρίσει  πολλές φορές το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και κυρίως τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι έρευνες που αποδεικνύουν τα ευεργετικά οφέλη της.

Το γενικό συμπέρασμα των ερευνών είναι πως η έκφραση της ευγνωμοσύνης μπορεί να έχει θετική επίδραση  στην ψυχή, στο πνεύμα και στο σώμα. Έμφαση έχει επίσης  δοθεί και στην κοινωνική διάστασή της, με τους επιστήμονες να διατείνονται πως όταν είμαστε ευγνώμονες ωθούμαστε να εξετάσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και να δούμε αν και πώς μας έχουν υποστηρίξει.

Η λέξη «ευγνωμοσύνη» προέρχεται από τη λατινική λέξη «gratia» που σημαίνει χάρη, ευγένεια. Όλα τα παράγωγα αυτής της λέξης έχουν να κάνουν με τη γενναιοδωρία, την ευγνωμοσύνη, τα δώρα, τη χαρά του δούναι και λαβείν ή απλώς του να δίνει κανείς απλόχερα χωρίς αντάλλαγμα  (Pruyser, 1976). Το αντικείμενο της ευγνωμοσύνης μπορεί να είναι κάποιο πρόσωπο ή υπαρκτό ον -όπως οι φίλοι μας, τα ζώα κ.ά. ή κάτι απρόσωπο ή άλλες μη υλικές οντότητες -όπως ο Θεός, η φύση, το σύμπαν κ.ά. (Teigen, 1997).

Η ευγνωμοσύνη έχει ειπωθεί πως είναι συναίσθημα, συμπεριφορά, ηθική αξία, συνήθεια, χαρακτηριστικό προσωπικότητας ή αντίδραση (Emmons and al., 2003) και μπορεί να εφαρμοστεί στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Weiner, η ευγνωμοσύνη ως συναίσθημα είναι  μια κατάσταση εξαρτώμενη από το αποτέλεσμα, η οποία προέρχεται από μια γνωστική διεργασία αποτελούμενη από δύο βήματα: την αναγνώριση του θετικού αποτελέσματος και την αναγνώριση ότι υπάρχει μια εξωτερική πηγή γι’ αυτό το αποτέλεσμα (Weiner, 1985).

Ο καθηγητής Robert Emmons, ένα από τους πιο γνωστούς ειδικούς στο θέμα της ευγνωμοσύνης, υποστηρίζει ότι η ευγνωμοσύνη μάς κάνει να εκτιμούμε την αξία των πραγμάτων -όσο μικρά ή μεγάλα κι αν είναι αυτά- και να μην τα παίρνουμε ως δεδομένα. Ο ίδιος θεωρεί πως η ευγνωμοσύνη μάς ωθεί στο να είμαστε περισσότερο ενεργοί και να εστιάζουμε στα θετικά γεγονότα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι χαρές που παίρνουμε απ’ τη ζωή. Στις πολυάριθμες έρευνές του συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και εν συντομία τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι οι άνθρωποι που εξασκούν την ευγνωμοσύνη συστηματικά έχουν τα παρακάτω οφέλη:

Σε φυσικό επίπεδο:
-Πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
-Λιγότερους πόνους
-Χαμηλότερη πίεση
-Ασκούνται περισσότερο και φροντίζουν την υγεία τους
-Κοιμούνται περισσότερο και αισθάνονται πιο ξεκούραστοι όταν ξυπνούν

Σε ψυχολογικό επίπεδο:
-Περισσότερα θετικά συναισθήματα
-Περισσότερο αφυπνισμένοι, ζωντανοί και δραστήριοι
-Περισσότερη χαρά κι ευχαρίστηση
-Περισσότερη αισιοδοξία κι ευτυχία

Σε κοινωνικό επίπεδο:
-Περισσότερο εξυπηρετικοί, γενναιόδωροι και συμπονετικοί
-Περισσότερο συγχωρητικοί
-Περισσότερο εξωστρεφείς
-Λιγότερο απομονωμένοι και μοναχικοί

Ο Emmons αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «περνάμε πολύ χρόνο όντας παθητικοί θεατές – παρακολουθώντας ταινίες, οθόνες υπολογιστών, αθλητικούς αγώνες –, ενώ με την ευγνωμοσύνη κινητοποιούμαστε ώστε να συμμετέχουμε περισσότερο ενεργά στη ζωή μας.»

Τι συμβαίνει όταν κρατάμε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης της ευγνωμοσύνης, ανάμεσα στους οποίους και η καταγραφή ημερολογίου. Έχει αποδειχτεί πως όταν γράφουμε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας, τα ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να είναι πολλαπλάσια απ’ ό,τι αν απλά γράφαμε ή αν εκφράζαμε μόνο λεκτικά την ευγνωμοσύνη.

Οι Emmons και McCullough σε έρευνά τους ανέθεσαν σε νεαρούς ενήλικες να κρατούν ημερολόγιο για τα πράγματα για τα οποία ήταν ευγνώμονες. Σε άλλες ομάδες ανέθεσαν να κρατούν ημερολόγιο για όσα τους ενόχλησαν ή τους λόγους για τους οποίους υπερείχαν από τους άλλους. Όσοι κρατούσαν το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης παρουσίασαν αύξηση της αποφασιστικότητάς τους, της προσοχής, του ενθουσιασμού και της ενέργειας σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες (Emmons and McCullough, 2003).

Οι ίδιοι ερευνητές σε ξεχωριστή έρευνά τους βρήκαν ότι ενήλικες που έγραφαν έστω για μια εβδομάδα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης είχαν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα. Έδειξαν μεγαλύτερη αισιοδοξία, ασκούνταν περισσότερο, είχαν λιγότερες ασθένειες και πόνους (Emmons and al., 2003).

Ο Dr. Martin Seligman, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και πρωτοπόρος στη μελέτη της θετικής ψυχολογίας, μελέτησε την επίδραση διαφόρων ψυχολογικών παρεμβάσεων σε ενήλικες κάνοντας σύγκριση με ανάθεση γραψίματος για της πρώιμες μνήμες (Seligman et al. 2005). Όταν η ανάθεση της εβδομάδας ήταν να γράψουν και να δώσουν προσωπικά ένα γράμμα ευγνωμοσύνης σε κάποιον που ποτέ πριν δεν είχαν ευχαριστήσει, οι συμμετέχοντες αμέσως ανέφεραν τεράστια αύξηση στα αποτελέσματα ευτυχίας. Αυτή η επίδραση ήταν πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, με τα οφέλη να διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα.

Η ευγνωμοσύνη με πράξεις

Προσοχή, όμως: οι επιστήμονες τονίζουν ότι ευγνωμοσύνη δεν είναι το να συνειδητοποιεί κανείς ότι είναι καλύτερος από τους άλλους. Μερικές φορές ευχαριστούμε για όσα έχουμε κοιτάζοντας τι δεν έχουν οι άλλοι ή όταν βλέπουμε ότι είναι χειρότεροι από εμάς. Αυτό όμως δεν είναι ευγνωμοσύνη,  είναι απλά σύγκριση.

Επιπλέον, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα από την ευγνωμοσύνη απαιτείται όχι μόνο η εκτίμηση των θετικών πλευρών μιας κατάστασης, αλλά και ένα βήμα πέρα από αυτό, το να τη δείξουμε ή να την εκφράσουμε. Θα πρέπει, δηλαδή, να προχωρήσουμε και σε πράξεις. Η ευγνωμοσύνη όχι μόνο μας ενθαρρύνει να δούμε τα δώρα που έχουμε λάβει, αλλά και να τα ανταποδώσουμε. Γι’ αυτό το λόγο, ο κοινωνιολόγος Georg Simmel την αποκάλεσε «ηθική μνήμη».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, είναι σκόπιμο ν’ αναρωτιόμαστε κάθε μέρα ποια είναι η δική μας πράξη ευγνωμοσύνης για σήμερα. Σε τελική ανάλυση, η ευγνωμοσύνη είναι στάση ζωής και θέμα οπτικής. Όπως πολύ σωστά είπε και ο Αμερικανός πολιτικός Frank Clark: «Αν κάποιος δεν είναι ευγνώμων μ’ αυτά που έχει, είναι πολύ πιθανόν να μην είναι ευγνώμων ούτε για όσα πρόκειται ν’ αποκτήσει.»

Προτάσεις ασκήσεων ημερολογίου

Παρακάτω δίνονται κάποιες προτάσεις για να γράψετε στο ημερολόγιό σας σχετικά με την ευγνωμοσύνη:

 • Συμπλήρωσε την παρακάτω πρόταση: αυτή ακριβώς την στιγμή είμαι ευγνώμων για…
 • Κάνε μία λίστα με όλα όσα έχεις και αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Μπορείς να τη συμπληρώνεις κάθε μέρα με κάτι νέο.
 • Κάνε μία λίστα με όσες αναμνήσεις σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη.
 • Επέλεξε μία στιγμή για την οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη και περίγραψέ την με κάθε λεπτομέρεια.
 • Γράψε ένα γράμμα σε κάποιον που αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Αφού το διαβάσεις ξανά, αν θέλεις στείλε το ως δώρο.
 • Πότε ήταν η τελευταία φορά που χαμογέλασες; Πώς μπορείς να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου γι’ αυτή τη στιγμή;
 • Με ποιους τρόπους μπορείς να δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου στον εαυτό σου;
 • Με ποιους τρόπους μπορείς να δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου στο σώμα σου;
 • Με ποιους τρόπους μπορείς να δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου στα αγαπημένα σου πρόσωπα;
 • Με ποιους τρόπους μπορείς να θυμίσεις στους άλλους την αξία της ευγνωμοσύνης;

 

Σελίδα 1 από 860
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ