Εμ. Παναγιωτάκης:  Η παύση λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς θα φέρει δυσμενείς εξελίξεις

Το ενδεχόμενο το Επιχειρηματικό Σχέδιο της αποεπένδυσης, να σημάνει τον τερματισμό λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς με τη συμπλήρωση των 17.500 ωρών λειτουργίας επισημαίνει σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής υπογραμμίζοντας ότι αυτή η προοπτική δεν θα είναι δυσμενής μόνο για τη ΔΕΗ ή την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο λόγω των τηλεθερμάνσεων, αλλά θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της ΔΕΗ διαψεύδει τα τελευταία δημοσιεύματα ότι η ΔΕΗ θα μειώσει το προσωπικό της στο 50%» χαρακτηρίζοντας αυθαίρετα και εντελώς εκτός πραγματικότητας και ορθής διοικητικής και επιχειρηματικής λογικής. Παραθέτουμε στη συνέχεια τις απαντήσεις του κ. Παναγιωτάκη στα επίμαχα ερωτήματα σε σχέση με τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις στη ΔΕΗ που αφορούν την περιοχή μας:
Ερωτ.Οσον αφορά τις λιγνιτικές μονάδες που δεν βρίσκονται στο πακέτο της αποεπένδυσης, μπαίνουν «τίτλοι τέλους» σε Αμύνταιο και Καρδιά;

Απαντ.Το Επιχειρηματικό Σχέδιο αντιμετωπίζει τον τερματισμό λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς με τη συμπλήρωση των 17.500 ωρών λειτουργίας ως ένα ενδεχόμενο. Αυτή η προοπτική δεν θα είναι δυσμενής μόνο για τη ΔΕΗ ή την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο λόγω των τηλεθερμάνσεων, αλλά θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Πιστεύω ότι με την ένταση των προσπαθειών θα επικρατήσει η λογική ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, και οι δύο Σταθμοί να λειτουργήσουν μέχρι τη συμπλήρωση 32.000 ωρών, δηλ. 2,5 χρόνια επιπλέον.

Ερωτ.Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού. Μπορείτε να μας πείτε ποια ακριβώς θα είναι η τύχη των 12.000 εργαζομένων (μαζί με τους συμβασιούχους) μετά την αποεπένδυση και το κλείσιμο των παλαιών μονάδων;

Απάντ. Τα δημοσιεύματα περί μείωσης του προσωπικού στο 50% δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Επίσης, συλλογισμοί του τύπου «αφού η ΔΕΗ θα απολέσει το 50% της αγοράς, θα πρέπει κατά συνέπεια να μειώσει το προσωπικό της στο 50%» είναι αυθαίρετοι και εντελώς εκτός πραγματικότητας και ορθής διοικητικής και επιχειρηματικής λογικής.

Το προσωπικό των υπό αποεπένδυση μονάδων έχει ήδη μεταφερθεί κατά 100% στις εταιρείες Μεγαλόπολη και Μελίτη που θα μεταβιβαστούν. Πρόκειται για 1.300 άτομα.

Όταν θα τερματιστεί η λειτουργία των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς, οι παλαιότεροι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν και οι νεώτεροι θα απασχοληθούν σε άλλες μονάδες. Ας μη λησμονούμε ότι το 2021 αρχίζει η λειτουργία της Πτολεμαΐδας V.

Δεν χρειάζεται και δεν προβλέπεται εθελουσία έξοδος προσωπικού. Η ροή των συνταξιοδοτήσεων θα είναι αρκετή. Επί πλέον ένα μέρος των εργαζομένων θα απασχοληθεί στις νέες δραστηριότητες. Αντίθετα, χρειάζονται νέοι εργαζόμενοι σε νευραλγικές θέσεις, που σήμερα είναι υποστελεχωμένες, καθώς και για βελτίωση της ηλικιακής κατανομής του προσωπικού, του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου 50 έτη.

Πέραν αυτών, χωρίς αμφιβολία χρειάζεται μείωση του μισθολογικού κόστους. Αυτό θα γίνει με μέτρα εξορθολογισμού πρωτίστως της οργάνωσης και των διαδικασιών, καθώς και με την ανανέωση του προσωπικού.

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ