Πρόκειται για έγγραφα που αναφέρονται στο 1963 και τη δολοφονία του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κένεντι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον τρόπο αυτό υλοποίησε τη δέσμευση που είχε κάνει τις πρώτες ημέρες μετά της επανεκλογής του στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.
«Έχουμε έναν τεράστιο όγκο εγγράφων. Έχετε να διαβάσετε πολύ», σχολίασε ο Τραμπ στις δηλώσεις του.
Στην ιστοσελίδα του U.S. National Archives and Records Administration δημοσιεύθηκαν συνολικά 2.200 φάκελοι.Πολλά από τα έγγραφα είναι δυσανάγνωστα, πιθανότατα λόγω της παλαιότητάς τους και της χαμηλής ποιότητας των φωτοαντιγράφων.
Οπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από τα αποχαρακτηρισμένα μέχρι πρότινος απόρρητα έγγραφα δεν προκύπτουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις που να φέρνουν τα πάνω – κάτω στην υπόθεση δολοφονίας του JFK ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ντάλας από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Αυτό λέει μια πρώτη ματιά των εγγράφων, ωστόσο η πλήρης μελέτη του υλικού θα χρειαστεί πολύ χρόνο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις εκπλήξεις.
Η δυσπιστία Κένεντι απέναντι στη CIA
Ο αντιπρόεδρος του Mary Ferrell Foundation, που διατηρεί δημόσια βάση δεδομένων για τη δολοφονία του Κένεντι, χαρακτήρισε την αποδέσμευση των εγγράφων ως «τα πιο θετικά νέα από το 1990». Όπως ανέφερε, τα έγγραφα «ρίχνουν φως στη δυσπιστία του JFK απέναντι στη CIA, τα σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο, την παρακολούθηση του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού και την προπαγάνδα της CIA για τον Όσβαλντ».
Ο Οσβαλντ και η ρωσική KGB
Τις πιθανές διασυνδέσεις του Όσβαλντ με τη ρωσική KGB εξετάζει ένα από τα δημοσιευμένα έγγραφα. Ο Όσβαλντ είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση από το 1959 έως το 1962, γεγονός που έχει εγείρει ερωτήματα για το αν ενεργούσε για λογαριασμό της Μόσχας.
Σε αυτό το έγγραφο, ο Αμερικανός καθηγητής E.B. Smith καταγράφει τη μαρτυρία του Ρώσου φίλου του, Slava Nikonov, στελέχους της KGB, ο οποίος του είχε μιλήσει για «πέντε μεγάλους τόμους» με πληροφορίες που είχε η KGB για τον Όσβαλντ. Σύμφωνα με τον Nikonov, «είναι πεπεισμένος ότι ο Όσβαλντ σε καμία περίπτωση δεν ήταν πράκτορας ελεγχόμενος από την KGB».
Το εν λόγω έγγραφο, που αποτελεί υπόμνημα του σταθμού της CIA στην Αγία Πετρούπολη τον Νοέμβριο του 1991, αναφέρει ότι, με βάση το περιεχόμενο αυτών των φακέλων, ο αξιωματούχος της KGB εξέφραζε αμφιβολίες για το αν «ο Όσβαλντ μπορούσε να ελεγχθεί από οποιονδήποτε». Παρόλα αυτά, επισήμανε ότι η KGB τον παρακολουθούσε στενά και συνεχώς κατά την παραμονή του στην ΕΣΣΔ.
Οσβαλντ, ο «κακός σκοπευτής»
Μάλιστα, στα ίδια έγγραφα, ο Όσβαλντ περιγράφεται ως «κακός σκοπευτής», καθώς είχε επιδείξει χαμηλές επιδόσεις στη σκοποβολή κατά την παραμονή του στη Σοβιετική Ένωση.
Το υπόμνημα του διευθυντή το FBI
Εξαιρετικής σημασίας έγγραφο αποτελεί και το υπόμνημα του τότε διευθυντή του FBI, Έντγκαρ Τζέι Χούβερ, στο οποίο εκφράζει την ανησυχία του για τη δολοφονία του Όσβαλντ, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι. Ο Χούβερ ανέφερε ότι το γεγονός αυτό καθιστούσε δύσκολο «να πείσουμε την κοινή γνώμη ότι ο Όσβαλντ είναι ο πραγματικός δολοφόνος».
Το υπόμνημα αυτό συντάχθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1963, την ημέρα που ο Όσβαλντ σκοτώθηκε από τα πυρά του ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, Τζακ Ρούμπι, κατά τη μεταφορά του από την αστυνομία.
Πηγή: tovima.gr