Παρά τη χλεύη του Λευκού Οίκου για τις αρχικές διαρροές σχετικά με την πιθανότητα αναστολής, η ανακοίνωση του ίδιου του Τραμπ στο Truth Social επιβεβαίωσε ότι οι δασμοί θα παραμείνουν στο 10% – για την ώρα.
Η επίσημη εκδοχή του Λευκού Οίκου είναι πως η προσωρινή παύση ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου. Ωστόσο, η χρονική στιγμή – με το χρηματιστήριο σε πτώση, τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών να εντείνονται και τους εμπορικούς εταίρους να σαστίζουν – δείχνει ότι η απόφαση ήταν μάλλον αναγκαστική.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε πως «πάνω από 75 χώρες επικοινώνησαν μαζί μας» μετά τις ανακοινώσεις, ενώ ο Πίτερ Ναβάρο πανηγύρισε για την «επιτυχή στρατηγική» του Τραμπ. Το αφήγημα είναι ξεκάθαρο: η υποχώρηση βαφτίζεται διπλωματική επιτυχία.
Παρόλα αυτά, παραμένουν τα ερωτήματα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτεται από την παύση; Το Μεξικό και ο Καναδάς – που αρχικά εξαιρέθηκαν – τώρα επηρεάζονται; Τι ισχύει για τους τομείς που ήδη είχαν στοχοποιηθεί;
Αρχικά υπήρξε σύγχυση, καθώς οι πρώτες λεπτομέρειες προήλθαν από την ανάρτηση στο Truth Social και αποσπασματικές απαντήσεις σε συνεντεύξεις Τύπου. Αργότερα, ο Λευκός Οίκος έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Σε μια αποστροφή που προκάλεσε αίσθηση, ο Τραμπ παραδέχτηκε πως «ο κόσμος είχε αρχίσει να ζαλίζεται λίγο», υπονοώντας ίσως ότι η αλλαγή πορείας ήταν απαραίτητη.
Παρότι η προσωρινή παύση έφερε μια μικρή ανάσα στην παγκόσμια οικονομία, η σύγκρουση με την Κίνα παραμένει έντονη, καθώς οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα εκτοξεύτηκαν στο 125%.
Οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν την πολιτική του Τραμπ χαοτική. Ο Τσακ Σούμερ δήλωσε: «Ταλαντεύεται, υποχωρεί και αυτό είναι καλό», υπονοώντας ότι η πίεση λειτούργησε.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά τις 90 ημέρες. Θα υπάρξει νέα κρίση ή θα προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες; Μέχρι τότε, οι παγκόσμιες αγορές θα παραμένουν σε επιφυλακή.