Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 Ρίχτερ που έπληξε τη δυτική Κολομβία προκάλεσε τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους. Η οργάνωση ActionAid σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπως το Barco Hospital San Raffaele, καταβάλλει προσπάθειες για την παροχή επείγουσας βοήθειας, τροφίμων και ιατρικής υποστήριξης στους πληγέντες, καθώς οι υποδομές υγείας καταρρέουν.
Κολομβία: Τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κολομβίας μετά τον ισχυρό σεισμό
Τα νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 10 Αυγούστου στη δυτική Κολομβία, λειτουργούν πλέον πέρα από τις δυνατότητές τους, ενώ ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Το προσωπικό της ActionAid στην Κολομβία, σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, αξιολογεί την κατάσταση στο πεδίο και προετοιμάζει ανθρωπιστική απόκριση, καθώς οι νεκροί από την καταστροφή ανέρχονται πλέον στους 132.
Ιατρικές ομάδες του Barco Hospital San Raffaele, συνεργαζόμενης οργάνωσης της ActionAid με έδρα το Buenaventura στην περιοχή Valle del Cauca, έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της πόλης, ενώ άλλες μονάδες παραμένουν σε αναμονή για άμεση επέμβαση όπου κριθεί απαραίτητο.
Η Ana Lucía López, Διευθύντρια του Barco Hospital San Raffaele, δήλωσε σχετικά με την κατάσταση:
- Μεταφέρουμε την ομάδα μας από αγροτική περιοχή στο αστικό κέντρο του Buenaventura.
- Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε ότι το Buenaventura βρίσκεται σε κατάσταση υπερφόρτωσης.
- Η κλινική Santa Sofía έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και εκκενώνεται.
- Το νοσοκομείο, έχοντας ξεπεράσει τις δυνατότητές του, ζήτησε τη συνδρομή μας.
- Η ομάδα μας, αποτελούμενη από τρεις γιατρούς και νοσηλευτές, θα παρέχει υποστήριξη.
- Εξετάζουμε τρόπους συνδρομής από το Κάλι μέσω του PMU [Puesto de Mando Unificado – Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού].
- Ετοιμάζουμε κατάλογο επαγγελματιών υγείας για την ενίσχυση του δημόσιου δικτύου υγείας.
- Δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση από το Chocó, ενώ παραμένουμε σε ετοιμότητα.
Οι διασώστες και οι τοπικές κοινότητες συνεχίζουν τις έρευνες σε κατεστραμμένα και καταρρεύσαντα κτίρια, καθώς η πλήρης έκταση της καταστροφής αποκαλύπτεται σταδιακά. Ο σεισμός έπληξε κοινότητες που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια ένοπλες συγκρούσεις, εκτοπισμό, επισιτιστική ανασφάλεια και άνιση πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Για πολλές οικογένειες, πρόκειται για μια νέα κρίση που προστίθεται σε μια μακρά ιστορία δυσκολιών.
Ο Egido Sanz, αναπληρωτής Διευθυντής της ActionAid στην Κολομβία, ανέφερε:
«Όσο περνούν οι ώρες, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος αυτής της τραγωδίας.
Ο αριθμός των πληγέντων και των θυμάτων αυξάνεται, καθώς επιβεβαιώνονται σοβαρές ζημιές σε σπίτια, δρόμους και βασικές υποδομές, όπως:
- Υγεία
- Ύδρευση
- Ηλεκτροδότηση
- Πρόσβαση στο διαδίκτυο
Στις περιοχές δραστηριοποίησής μας, οι συνεργαζόμενες οργανώσεις περιγράφουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση: Κοινότητες που έχασαν τα σπίτια τους και δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες που βρίσκονται στα όριά τους. Μαζί με τις συνεργαζόμενες οργανώσεις στο πεδίο, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση με πολυτομεακή παρέμβαση για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, μέσω οικονομικής ενίσχυσης, τροφίμων, ειδών βασικής και προσωπικής υγιεινής για γυναίκες, καθώς και υπηρεσιών υγείας και πρόληψης της έμφυλης βίας με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ευαλωτότητα».
Η ActionAid συνεργάζεται με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ήδη σε ορισμένες από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, μεταξύ άλλων στο Cauca και το Valle del Cauca, με στόχο τον εντοπισμό των μεγαλύτερων αναγκών και την προετοιμασία μιας τοπικά καθοδηγούμενης ανθρωπιστικής απόκρισης.























