Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » Οικονομία » Εφορία » Και η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ – Για είσπραξη οφειλών και αύξηση των φορολογικών εσοδών

Και η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ – Για είσπραξη οφειλών και αύξηση των φορολογικών εσοδών

Πολυδιάστατη, περισσότερο στοχευμένη και διευρυμένη θα είναι πλέον η πολιτική φορολογικών ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα γίνεται χρήση ακόμη και νέων τεχνολογιών, όπως της τεχνητής νοημοσύνης, στην προσπάθεια αποκάλυψης φορολογητέας ύλης.

Θάρρος ΚοζάνηΘάρρος Κοζάνη
8 Μαρτίου 2023, 07:53
σε Εφορία
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0 0
Και Η Τεχνητή Νοημοσύνη Στην Υπηρεσία Της Ααδε – Για Είσπραξη Οφειλών Και Αύξηση Των Φορολογικών Εσοδών
Share on FacebookShare on Twitter

Μεγάλο μέρος της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής καθώς και της κάθε μορφής απάτης εις βάρος των φορολογικών αρχών και του δημοσίου συμφέροντος, θα παίξουν τα έξι «στρατηγεία ελέγχου» (τέσσερα στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη) που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ.

Βασική επιδίωξη της φορολογικής αρχής είναι να έρχονται στην επιφάνεια υποθέσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής -και να κλείνουν σύντομα- έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον φοροελεγκτικό μηχανισμό να ασχολείται με όσες περισσότερες υποθέσεις είναι εφικτό, αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα και παράλληλα μεγιστοποιώντας τη φορολογητέα ύλη.

Παράλληλα ένας δεύτερος, αλλά όχι λιγότερο ουσιώδης στόχος, είναι η ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες υποθέσεις παραβατικότητας που χρονίζουν στα συρτάρια της Εφορίας και στερούν από το δημόσιο μεγάλα ποσά φόρου.

Στην «μάχη» αυτή θα πέσει, λίγο αργότερα και το έργο συνολικού ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης. Το σύστημα θα διαθέτει τεχνικές και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης όπως μοντέλα πρόγνωσης, εξόρυξης δεδομένων, στατιστικής και ποσοτικής ανάλυσης, προσημειώσεις κλπ., που θα οδηγήσει στην καλύτερη εκμετάλλευση των δεδομένων της ΑΑΔΕ.

   Οι επιδιώξεις για το 2023

Η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει για το 2023 περισσότερους από 25.500 πλήρεις και μερικούς ελέγχους, 15.500 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, 2.500 ελέγχους για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου, καθώς επίσης και 900 έρευνες φοροδιαφυγής.

Ψηλά σε προτεραιότητα θα βρεθούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που είχαν επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο, υποθέσεις ελέγχων που διενεργούνται ταυτόχρονα από ελληνικές και ξένες φορολογικές αρχές για τον εντοπισμό κυκλωμάτων και υποθέσεις που προέρχονται από αιτήματα που έχουν υποβάλει ξένες φορολογικές αρχές.

Παράλληλα θα ελεγχθούν υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Επίσης στόχος είναι να περάσουν από έλεγχο και όλες εκείνες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της εφορίας να επιβάλει πρόστιμα στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση – προσωρινή αξία της ΔΟΥ.

   Έλεγχοι και διασταυρώσεις

Στο στόχαστρο της Εφορίας θα μπουν επίσης -μέσα από σύνθετες διασταυρώσεις- χιλιάδες φορολογούμενοι, είτε αυτοί είναι μισθωτοί, είτε ιδιοκτήτες ακινήτων και βέβαια ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα ελεγχθούν μέσω σύνθετων διασταυρώσεων.

Μεταξύ των κριτηρίων ελέγχου θα είναι οι φορολογούμενοι με καταθέσεις και περιουσία στο εξωτερικό που αποφεύγουν να τα δηλώσουν. Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα χρησιμοποιηθούν τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), ενώ θα αναζητηθούν και οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα.

   Έλεγχοι με τεχνητή νοημοσύνη

Η ΑΑΔΕ όμως δεν μένει στους κλασικούς τρόπους ελέγχου, αλλά επιχειρεί να βάλει την τεχνολογία στο «παιχνίδι». Έτσι λοιπόν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούν να ανιχνεύονται σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ οι φορολογούμενοι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος θα είναι:

  1. Θα μπορεί να συνδέεται και να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της ΑΑΔΕ καθώς και εξωτερικών πηγών.
  2. Προσφέρεται η δυνατότητα παραγωγής στατιστικών και διαδραστικών αναφορών επιχειρησιακής ευφυΐας για το σύνολο των δεδομένων και πληροφοριών στους επιχειρησιακούς χρήστες.
  3. Επεξεργασία των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί η παραγωγή αναφορών σε πραγματικό χρόνο, η λήψη απόφασης και δράσης βάσει αυτών και η άμεση ενημέρωση των εφαρμογών.
  4. Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης το οποίο θα περιλαμβάνει τεχνικές με τις οποίες θα γίνεται επεξεργασία δεδομένων και εξαγωγή πληροφορίας από μεγάλα σύνολα δεδομένων με σκοπό να γίνουν προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα. Αρχικά, τα ιστορικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για να χτίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο συλλαμβάνει τις σημαντικές μελλοντικές τάσεις. Στη συνέχεια, το μοντέλο πρόβλεψης που δημιουργείται, χρησιμοποιείται σε τρέχοντα δεδομένα για να προβλέψει τι θα συμβεί μελλοντικά ή για να προτείνει δράσεις με τις οποίες θα επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
  5. Δυνατότητα παραγωγής συνθετικών δεδομένων.
  6. Δυνατότητα χρήσης προβλεπτικών μελλοντικών τάσεων.

   Θανάσης Παπαδής

Ετικέτες: ΑΑΔΕΑπάτηΤεχνητή Νοημοσύνηφοροδιαφυγή
Προηγούμενη Ανάρτηση

Η Τουρκία δίνει άδεια στον πατέρα που έχασε το παιδί του στα Τέμπη

Επόμενη Ανάρτηση

Οικονομική βοήθεια 10.000 ευρώ στους συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου

Θάρρος Κοζάνη

Θάρρος Κοζάνη

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Η Ααδε Ψάχνει Για… Λαβράκια Σε Instagram Και Facebook
Εφορία

Η ΑΑΔΕ ψάχνει για… λαβράκια σε Instagram και Facebook

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, 11:58
Ηλεκτρονικό Μάτι Της Εφορίας Στις Αποδείξεις
Εφορία

Ηλεκτρονικό μάτι της Εφορίας στις αποδείξεις

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, 08:04
Ποιοι Φόροι Πληρώνονται Στην Ώρα Τους, Ποιοι Μένουν… Βερεσέ
Εφορία

Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν… βερεσέ

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023, 08:32
ADVERTISEMENT
Spiroulina Platensis
ADVERTISEMENT

Ροή Ειδήσεων

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Το Υπουργείο Υποδομών Και Μεταφορών Θα Ενισχύσει Με Κάθε Τρόπο Την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ενισχύσει με κάθε τρόπο την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας

22/03/2023
Εκλογές Τον Μάιο Ανακοίνωσε Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκλογές τον Μάιο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

22/03/2023
Τα «Μυστικά» Της Νέας Ρύθμισης Των 36 Και 72 Δόσεων

Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων

22/03/2023
Πληρωμές 24 Εκατ. Ευρώ Από Τον Οπεκεπε

Πληρωμές 24 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

22/03/2023
Τι Προβλέπει Ο Κώδικας Μετανάστευσης Για Τους Μετακλητούς Εργάτες Γης

Τι προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης για τους μετακλητούς εργάτες γης

22/03/2023
ADVERTISEMENT
23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
Δήμος Σερβίων
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Φαρμακεία Κοζάνης
Car Sale
ΤΑΓΑΡΑΣ
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Δ. Βοίου
    • Δ. Εορδαίας
    • Δ. Κοζάνης
    • Δ. Σερβίων
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Gov.gr
    • Δικαιοσύνη
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Social Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cine – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Κείμενα
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • LifeStyle
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In