Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Τρόπος Ζωής
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Τρόπος Ζωής
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » Κόσμος » Ευρώπη » Η μεγαλύτερη υπόθεση fake news των τελευταίων ετών για το Spiegel – Γράφει η εφημερίδα NZZ της Ελβετίας

Η μεγαλύτερη υπόθεση fake news των τελευταίων ετών για το Spiegel – Γράφει η εφημερίδα NZZ της Ελβετίας

Μεγάλη εφημερίδα της Ελβετίας κατακεραυνώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κατηγορώντας το για εξαπάτηση του κοινού.

Θάρρος ΚοζάνηΘάρρος Κοζάνη
22 Ιανουαρίου 2023, 08:41
σε Ευρώπη
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0 0
Η Μεγαλύτερη Υπόθεση Fake News Των Τελευταίων Ετών Για Το Spiegel – Γράφει Η Εφημερίδα Nzz Της Ελβετίας
Share on FacebookShare on Twitter

Με την υπόθεση της Μπαϊντάα Σ., βασικής «πηγής» των ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για το – όπως αποδείχθηκε – ανύπαρκτο περιστατικό θανάτου ενός παιδιού στον Έβρο, της γνωστής «μικρής… Μαρίας», ασχολείται η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γερμανικό περιοδικό, «αντί να συμβιβαστεί ειλικρινά με τις δικές του αποτυχίες, συνεχίζει να εξαπατά το κοινό μέχρι σήμερα».

Το Spiegel αναγκάστηκε πρόσφατα να αφαιρέσει τρία άρθρα και ένα podcast σχετικά με το «προσφυγικό δράμα», επειδή βασιζόταν σε κατασκευασμένες ιστορίες, επισημαίνει η εφημερίδα της Ζυρίχης, σε ένα ιδιαίτερα εκτενές άρθρο της.

«Είναι αφελείς ή μήπως κρύβουν σκόπιμα την αλήθεια;»

«Ένα ερώτημα παραμένει: Είναι οι δημιουργοί του κορυφαίου μέσου, με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και τις περισσότερες παραπομπές στη Γερμανία, απλώς αφελείς ή μήπως κρύβουν σκόπιμα το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από έναν μάρτυρα, που ήταν περισσότερο φαντασιόπληκτος από ό,τι αξιόπιστος;», γράφει η εφημερίδα, η οποία επιχείρησε να μιλήσει με την Μπαϊντάα Σ., αφού την εντόπισε σε επαρχιακή περιοχή της Ρηνανίας – Παλατινάτου, αλλά η 27χρονη αρνήθηκε.

«Όχι, δεν θέλω πλέον να μιλήσω για το νησί και την Ελλάδα. Ήταν μια δύσκολη, θλιβερή περίοδος. Τώρα θέλω να αρχίσω μια νέα ζωή», είπε στους δημοσιογράφους της ΝΖΖ.

Το πώς ακριβώς ενεπλάκη στην υπόθεση η  Μπαϊντάα Σ. παραμένει ασαφές, επισημαίνει η εφημερίδα, αλλά εξηγεί ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κοσμοπολίτισσα «Influencer», βρέθηκε ξαφνικά τον περασμένο Αύγουστο να ζητά βοήθεια για λογαριασμό 38 προσφύγων, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι στο νησί του Έβρου.

«Είναι η αρχή μιας διεθνούς εκστρατείας κατά της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση (…) Το Spiegel κάνει λόγο για πανευρωπαϊκό έγκλημα», αναφερόμενο σε υποτιθέμενα pushbacks της Ελλάδας.

«Σε αυτή την περίπτωση ένα κορίτσι, που το έλεγαν Μαρία, πέθανε από δάγκωμα σκορπιού επειδή οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν προσέφεραν βοήθεια», επισημαίνει η ΝΖΖ, παραπέμποντας στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

«Ο Ερντογάν απειλεί τακτικά την Ελλάδα με πόλεμο»

Η ΝΖΖ εξηγεί ακόμη ότι «ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί τακτικά με πόλεμο την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα εκατομμύρια των μεταναστών και Σύρων προσφύγων ως μοχλό πίεσης κατά της ΕΕ».

Και προσθέτει ότι «σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, οι διακινητές επανειλημμένα δημιουργούν επείγουσες καταστάσεις, προκειμένου να πείσουν τις Αρχές να επέμβουν, π.χ. με βρέφη τα οποία υποτίθεται ότι είναι άρρωστα, ενώ είναι υγιή» και ότι «οι ΜΚΟ, που προωθούν το άνευ όρων δικαίωμα στη μετανάστευση, συχνά παρουσιάζουν δηλώσεις μεταναστών ως γεγονότα, ενώ οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους θεωρούν αυτές τις διηγήσεις ως έρευνα».

Η Μπαϊντάα Σ. βρισκόταν σε επαφή με ελληνικές ΜΚΟ και ο δικηγόρος κάποιας από αυτές τις οργανώσεις, την έφερε σε επαφή με τον ανταποκριτή του Spiegel, αναφέρει το ρεπορτάζ και παραθέτει τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την κάλυψη της υπόθεσης.

Όπως λέει, η Μπαϊντάα Σ. εξαφανίστηκε μια μέρα πριν από την άφιξη στην Ελλάδα της ομάδας των μεταναστών που εκπροσωπούσε.

Πώς μπόρεσε να φύγει από την Ελλάδα, απλώς ως αιτούσα άσυλο;

Ήταν πρόσφυγας το καλοκαίρι του 2022 ή προσποιείτο για τα ΜΜΕ;

«Το όνομά της δεν περιλαμβάνεται καν σε λίστα προσφύγων, που εστάλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η υποτιθέμενη γιαγιά της για την οποία μιλούσε σε βιντεομηνύματα δεν υπήρχε, όπως πιθανόν δεν υπάρχει και η μικρή Μαρία, η οποία υποτίθεται ότι πέθανε στο νησί», γράφει η ΝΖΖ και επισημαίνει την προσπάθεια του Spiegel να ελέγξει το σκάνδαλο με κάθε είδους ελιγμούς και να παρουσιάσει την υπόθεση ως μια «λυπηρή αποτυχία».

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022, το περιοδικό δημοσιεύει τις εξηγήσεις του. «Τα άρθρα θα έπρεπε να έχουν διατυπωθεί πιο προσεκτικά», έγραψε το Spiegel.

Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις fake news

«Ο αναπληρωτής διευθυντής διεθνών ειδήσεων μετέτρεψε τις δηλώσεις των προσφύγων σε γεγονότα, κανείς δεν τα ήλεγξε», αντιτείνει η ΝΖΖ και κάνει λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις fake news από την εποχή του σκανδάλου με τον Κλάας Ρελότιους (σσ. πρώην συντάκτη του Spiegel, ο οποίος το 2018 παραδέχθηκε ότι σε τουλάχιστον 14 άρθρα είχε διαστρεβλώσει γεγονότα ή επινοήσει δηλώσεις)».

Σημειώνει επίσης ότι ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Ελλάδα «ακολουθούσε» την Μπαϊντάα Σ. στο Instagram, αλλά προφανώς δεν είχε παρατηρήσει κάτι για την προηγούμενη ζωή της, η οποία δεν ταίριαζε στη γυναίκα του περασμένου καλοκαιριού, που εμφανιζόταν βουρκωμένη και απεριποίητη.

«Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Μπαϊντάα Σ.», συνεχίζει η ελβετική εφημερίδα και προσθέτει ότι ακόμη και η ΜΚΟ Humanrights 360, η οποία είχε δώσει πληροφορίες στα ΜΜΕ για την υπόθεση του Έβρου, έλαβε τελικά δημοσίως αποστάσεις από το ρεπορτάζ του Spiegel.

Επιπλέον, όταν η ΝΖΖ απηύθυνε στο Spiegel το ερώτημα, «γιατί η Μπαϊντάα Σ. εξακολουθεί να αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ως μάρτυρας», το περιοδικό επικαλέστηκε απλώς την «προστασία των πληροφοριοδοτών και των πηγών», προκειμένου να μην απαντήσει.

Το ρεπορτάζ της ελβετικής ΝΖΖ κλείνει με μια ερώτηση που απηύθυνε η εφημερίδα στη Μπαϊντάα Σ. σχετικά με τη γιαγιά της, για την οποία υποτίθεται ότι ζητούσε βοήθεια.

Η 70χρονη θα έπρεπε να βρίσκεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα έλεγε τότε η νεαρή γυναίκα. «Η γιαγιά μου δεν είναι ακόμη στην Ελλάδα», απάντησε.

Ετικέτες: fake newsSpiegelεξαπατά
Προηγούμενη Ανάρτηση

Ντ. Σισιλίνι: H Τουρκία απειλεί την Ελλάδα – Αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να επιβραβευθεί με νέα F-16

Επόμενη Ανάρτηση

Τα μηνύματα που στέλνουν στα κόμματα 4 δημοσκοπήσεις

Θάρρος Κοζάνη

Θάρρος Κοζάνη

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Αιολική Και Ηλιακή Ενέργεια Ξεπέρασαν Το Φυσικό Αέριο Στην Εε
Ευρώπη

Αιολική και ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν το φυσικό αέριο στην ΕΕ

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023, 07:57
Μεταναστευτικό – Εμφύλιος Για Τα Περάσματα Από Ελλάδα Και Ιταλία
Ευρώπη

Μεταναστευτικό – Εμφύλιος για τα περάσματα από Ελλάδα και Ιταλία

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, 07:43
Πεντακόσια Εκατ. Δραχμές Φυλούν Οι Έλληνες Στα Σεντούκια
Ευρώπη

Πεντακόσια εκατ. δραχμές φυλούν οι Έλληνες στα σεντούκια

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023, 08:54

Τελευταία Νέα

Το Γκάλοπ Των Γκάλοπ
Εκλογές

Το γκάλοπ των γκάλοπ

Θάρρος Κοζάνη
05/02/2023
0

Στη Δύση, λέγεται “the poll of the polls”. Δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας μέσος όρος όλων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται πριν τις...

Διαβάστε περισσότερα
Στο Πιο Ήσυχο Δωμάτιο Του Κόσμου Δεν Μπορεί Κανείς Να Μείνει Για Πάνω Από Μία Ώρα

Στο πιο ήσυχο δωμάτιο του κόσμου δεν μπορεί κανείς να μείνει για πάνω από μία ώρα

05/02/2023
Αναλυτικά Τα Πρόστιμα Για Όσους Δεν Έχουν Αντιολισθητικές Αλυσίδες

Αναλυτικά τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες

05/02/2023
Καλάθι Του Νοικοκυριού: Νέα Προϊόντα Μπαίνουν Στη Λίστα – Μέχρι 15 Φεβρουαρίου Το Market Pass

Καλάθι του νοικοκυριού: Νέα προϊόντα μπαίνουν στη λίστα – Μέχρι 15 Φεβρουαρίου το Market Pass

05/02/2023
Καύσιμα: Τι Κρατάει Ψηλά Τις Τιμές Στην Ελλάδα

Καύσιμα: Τι κρατάει ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα

05/02/2023

Trending

  • Επιστολή Των Προέδρων Του Δήμου Κοζάνης Με Αφορμή Την Επικείμενη Επίσκεψη Στην Κοζάνη Του Υπουργού Εσωτερικών

    Τι ζητούν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Δήμου Κοζάνης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Απογραφή 2021: Σε 149.733 άτομα ο πληθυσμός της Κοζάνης (πίνακας)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • “Έφυγε’ από τη ζωή η Δέσποινα Νικολαϊδου

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Θλίψη στο Προσήλιο – Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος (Σάκης) Κωτόλας

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Οι μηχανικοί είναι μπροστά: «Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΤΕΕ/ΤΔΜ»

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
Ημέρες Καριέρας Louis Hotels
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ


Spiroulina Platensis
Φαρμακεία Κοζάνης
Car Sale
ΤΑΓΑΡΑΣ
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Δ. Βοίου
    • Δ. Εορδαίας
    • Δ. Κοζάνης
    • Δ. Σερβίων
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Gov.gr
    • Δικαιοσύνη
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Social Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cine – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Κείμενα
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • LifeStyle
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In