Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Τρόπος Ζωής
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Τρόπος Ζωής
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Θάρρος » Ελλάδα » Η κυβέρνηση βάζει 3+1 φιλολαϊκά μέτρα στη φαρέτρα της

Η κυβέρνηση βάζει 3+1 φιλολαϊκά μέτρα στη φαρέτρα της

Τα μέτρα που κλείδωσαν

Θάρρος Κοζάνη
13 Ιουλίου 2022, 07:47
σε Ελλάδα, Οικονομία
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0 0
Η Κυβέρνηση Βάζει 3+1 Φιλολαϊκά Μέτρα Στη Φαρέτρα Της
Share on FacebookShare on Twitter

Με 3+1 φιλολαϊκά μέτρα η κυβέρνηση «άνοιξε τον κύκλο» της αναπροσαρμογής των αμοιβών – συντάξεων, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον «εκλογικό κύκλο», αν και όπως είπε ο Πρωθυπουργός αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ανεξάρτητα πότε θα γίνουν οι εκλογές, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο κατά την αντιπολίτευση ή την άνοιξη του 2023 σύμφωνα με τα νέα – τελευταία κυβερνητικά σενάρια, οι αυξήσεις συντάξεων, αμοιβών και παροχών αποτελούν τις βασικές προβλέψεις του κυβερνητικού προγράμματος για το 2023 και βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η οποία άτυπα «άνοιξε» με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.

Αυξήσεις ύστερα από 13 χρόνια στις συντάξεις

Η επαναφορά των αυξήσεων στις συντάξεις έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια περικοπών και «παγώματος» προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, από κοινού με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Πρόκειται για ένα ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ωφελεί όλους, χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτοχρόνως, θεωρείται βέβαιη η εκκίνηση – εκ νέου – της διαδικασίας αναπροσαρμογής (αύξησης) του κατώτατου μισθού από τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη διπλή αύξηση του κατώτατου, σημειώνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην ένατη θέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, «κλειστά κράτησε τα χαρτιά του» ο Πρωθυπουργός γύρω από το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, μετά την έκδοση της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που δίνει δικαίωμα διεκδίκησης μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά, παρά το γεγονός ότι υπήρξε «σκληρή κριτική» από πολιτικούς αρχηγούς.

Ανοιχτό όμως άφησε το ενδεχόμενο να δοθούν «κάποια χρήματα» και στους υπόλοιπους συνταξιούχους – που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη – σε συνέντευξή του μία ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή. «Αφήστε να πούμε κάτι και στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που κλείδωσαν και η ώρα της ΔΕΘ

Συνεπώς οι ανακοινώσεις για νέα αύξηση του κατώτατου στις αρχές του 2023, για τις αυξήσεις στις συντάξεις και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και στον δημόσιο τομέα είναι πλέον γεγονός, ενώ το θέμα των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους θα ξεκαθαρίσει έως τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ: «Είναι η ώρα των εργαζομένων» είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα αύξηση στις αρχές του 2023. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού τους προέτρεψε για «καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας» προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023

Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στον σχετικό νόμο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να πάει στις εκλογές έχοντας επαναφέρει τις κατώτατες αμοιβές στα προ της κρίσης επίπεδα».

Με την επανεκκίνηση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 καθίσταται εφικτή η επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα. Κι αυτό επειδή ο μισθός βρίσκεται ήδη στα 713 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με την επόμενη αύξηση.

Συντάξεις

Αυξήσεις πάνω από 5% στις συντάξεις: Στις αρχές του έτους υπάρχει πρόβλεψη για αυξήσεις και στις συντάξεις, κλείνοντας έτσι έναν «κύκλο συρρίκνωσης» τουλάχιστον δεκατριών ετών. Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%). Δικαιούχοι της αύξησης θα είναι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών (όχι λίγοι) δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά». Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την «προσωπική τους διαφορά» με το ποσό της αύξησης.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης: Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους ουσιαστικά τελειώνει ένα έκτακτο μνημονιακό μέτρο 12 ετών που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους τον Ιανουάριο του 2023, καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών, κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογουμένους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Δηλαδή όφελος θα έχουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

Παράθυρο για αναδρομικά σε όλους

Παράθυρο για επέκταση των αναδρομικών – ή μέρους αυτών – σε όλους τους συνταξιούχους άφησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ FM. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους μέρος των αναδρομικών σε δόσεις. Μάλιστα όταν πιέστηκε, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Αφήστε να πούμε και τίποτα στη Θεσσαλονίκη», υπονοώντας τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αναδρομικά δικαιούνται μόνο όσοι είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «πολιτικής λύσης», με την οποία μέρος των αναδρομικών θα δοθεί σε δόσεις σε όλους. Ετσι θα αποφευχθεί η εικόνα «συνταξιούχων… δύο ταχυτήτων», σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά δώρων και επιδόματος αδείας και περικοπών των επικουρικών συντάξεων, του ενδεκαμήνου από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016.

Πηγή: ot.gr

Ετικέτες: αναδρομικάαυξήσειςεισφορά αλληλεγγύηςκυβέρνησησυντάξεις
Θάρρος Κοζάνη

Θάρρος Κοζάνη

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Τα Έξι Σίγουρα Μέτρα Που Θα Ανακοινωθούν Στη Δεθ – Έκτακτο Επίδομα Και Fuel Pass 3 Πιθανώς Με Αλλαγές
Ελλάδα

Τα έξι σίγουρα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ – Έκτακτο επίδομα και fuel pass 3 πιθανώς με αλλαγές

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022, 12:57
Φορολογικές Δηλώσεις: Μέχρι Τέλη Αυγούστου Η Υποβολή Τους – Οι Ημερομηνίες Πληρωμής Και Οι Δόσεις
Εφορία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι τέλη Αυγούστου η υποβολή τους – Οι ημερομηνίες πληρωμής και οι δόσεις

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022, 08:29
Οι «Χρυσές» Επιχειρήσεις Της Πανδημίας Σε Κρίση
Ευρώπη

Οι «χρυσές» επιχειρήσεις της πανδημίας σε κρίση

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022, 08:18

Trending

  • Με Δύο Σύγχρονα Απορριμματοφόρα Οχήματα Χωρητικότητας 12 Και 6 Κυβικών Μέτρων Ενισχύθηκε Ο Δήμος Βοΐου

    Με δύο σύγχρονα απορριμματοφόρα οχήματα χωρητικότητας 12 και 6 κυβικών μέτρων ενισχύθηκε ο Δήμος Βοΐου

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μίλησε στο “Θάρρος”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Γρεβενά: Σύλληψη για βιασμό 15χρονης – Ανατριχίλα από την καταγγελία της ανήλικης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τέλος οι κλήσεις στα παρμπρίζ των ΙΧ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Έρχεται… βαρβάτος καύσωνας και φέρνει έως και 42άρια – Οι πέντε περιοχές που θα «βράζουν»

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Τελευταία Νέα

Ιαπωνία: Εκστρατεία Της Κυβέρνησης Για Αύξηση Της Κατανάλωσης Αλκοόλ
Κόσμος

Ιαπωνία: Εκστρατεία της κυβέρνησης για αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ

Θάρρος Κοζάνη
18/08/2022
0

Μέχρι ήμερα ακούγαμε για μέτρα που έχουν στόχο τον περιορισμό του αλκοόλ, συμβουλές για κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, ενώ σε κάποιες χώρες...

Διαβάστε περισσότερα
Τα Έξι Σίγουρα Μέτρα Που Θα Ανακοινωθούν Στη Δεθ – Έκτακτο Επίδομα Και Fuel Pass 3 Πιθανώς Με Αλλαγές

Τα έξι σίγουρα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ – Έκτακτο επίδομα και fuel pass 3 πιθανώς με αλλαγές

18/08/2022
Πώς Θα Ξεχωρίσετε Γρίπη, Κρυολόγημα Ή Κορονοϊό – Όλα Τα Συμπτώματα

Πώς θα ξεχωρίσετε γρίπη, κρυολόγημα ή κορονοϊό – Όλα τα συμπτώματα

18/08/2022
Ο Ε.ο.σ. Κοζάνης Διοργανώνει Εξόρμηση Στo Ρέμα Ορλιά Την Κυριακή 21.8.2020

Ο Ε.Ο.Σ. Κοζάνης διοργανώνει εξόρμηση στo Ρέμα Ορλιά την Κυριακή 21.8.2020

18/08/2022
Η Συναυλία Της Φιλαρμονικής Στο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι” Του Δήμου Φλώρινας

Η συναυλία της Φιλαρμονικής στο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι” του Δήμου Φλώρινας

18/08/2022
ADVERTISEMENT
ΔΕΗ - Τι αλλάζει στην ενέργεια;
Φαρμακεία Κοζάνης
Τα fake news είναι junk news και βλάπτουν την ενημέρωσή σου
Car Sale
ΤΑΓΑΡΑΣ
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Δ. Βοίου
    • Δ. Εορδαίας
    • Δ. Κοζάνης
    • Δ. Σερβίων-Βελβεντού
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Gov.gr
    • Δικαιοσύνη
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Θέματα
    • Social Media
    • Δελτία Τύπου
    • Ειδήσεις
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cine – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Κείμενα
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • LifeStyle
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In