Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » News » Φρέσκα μύδια Μακρύγιαλου Πιερίας για το Σαρακοστιανό τραπέζι

Φρέσκα μύδια Μακρύγιαλου Πιερίας για το Σαρακοστιανό τραπέζι

Ο Μακρύγιαλος Πιερίας είναι η μεγαλύτερη μυδοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας, η μοναδική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), και εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σε πολλές χώρες του εξωτερικού

Θάρρος ΚοζάνηΘάρρος Κοζάνη
25 Φεβρουαρίου 2023, 11:53
σε News, Διατροφή
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0 0
Φρέσκα Μύδια Μακρύγιαλου Πιερίας Για Το Σαρακοστιανό Τραπέζι
Share on FacebookShare on Twitter

Κατάφορτα με αρμαθιές μύδια φτάνουν τα αλιευτικά σκάφη στο γραφικό λιμανάκι του Κίτρους Πιερίας, όπου νταλίκες περιμένουν για να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε χώρες του εξωτερικού αλλά και στη ντόπια αγορά. Στα δε αποκελυφωτήρια και συσκευαστήρια οστρακοειδών της περιοχής, στον Μακρύγιαλο, το τελευταίο δεκαήμερο τα χέρια των εργατριών έχουν «πάρει φωτιά», ξεχωρίζοντας με ένα μαχαιράκι την πολύτιμη ψίχα για να γεμίσουν εκατοντάδες σακουλάκια που θα διοχετευτούν σε ταβέρνες και ψαράδικα. Είναι τόση μεγάλη η ζήτηση για μύδια λίγο πριν από την Καθαρά Δευτέρα, που μέσα σε 10 μέρες πωλείται μεγαλύτερη ποσότητα μυδιού απ' ό,τι ολόκληρο τον Ιούλιο!

Ο Μακρύγιαλος Πιερίας είναι η μεγαλύτερη μυδοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας, η μοναδική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), και εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, η ποιότητα του μυδιού είναι εξαιρετική γιατί οι μονάδες βρίσκονται κοντά σε εκβολές ποταμών και μεταφέρονται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τα μύδια, ενώ η θερμοκρασία των νερών κρατείται σε χαμηλά επίπεδα.

Στο λιμανάκι του Κίτρους, ο Τάσος Δραγάνης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών του Μακρύγιαλου Πιερίας, περιμένει εδώ και ώρα να καταπλεύσει το σκάφος του, που έφυγε από νωρίς το πρωί για να μαζέψει αρμαθιές. Έχει ήδη παραγγελίες από Ιταλία και η νταλίκα περιμένει στο λιμάνι να φορτώσει τις παλέτες, υπολογίζοντας το φορτίο να φτάσει τους 22 τόνους. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής της περιοχής, εξάγεται σε διάφορες χώρες, αφού η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Δραγάνη, «τρώει» μόλις το 2% με 3% της παραγωγής!

«Κάθε χρονιά ξεκινάμε μετά τις 15 Μαρτίου, αλλά φέτος αρχίσαμε νωρίτερα, λόγω του ήπιου κλίματος που ευνόησε την παραγωγή», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δραγάνης, ευελπιστώντας να καταφέρουν αυτή τη χρονιά να πιάσουν τους περιβαλλοντικούς όρους, που «ορίζουν» ετησίως την παραγωγή 12.000 τόνων σε προϊόν.

«Οι τιμές θα είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρσι και η αρμαθιά, που έχει περίπου 30-35 κιλά μύδια, θα πωλείται από 85 λεπτά το κιλό», λέει ο κ. Δραγάνης και αποδίδει τις κατάτι ανεβασμένες τιμές, στο γεγονός ότι πέρσι είχαν εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού το 2021 που συνετέλεσε στην καταστροφή, κατά 80% του γόνου.

«Φέτος όμως», συνεχίζει, «λόγω των ήπιων συνθηκών το καλοκαίρι και τον χειμώνα, η παραγωγή είναι πολύ καλή, όπως και το προϊόν».

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγάνης, το λιμάνι των Αλυκών Κίτρους, είναι το κέντρο εξαγωγής των μυδιών της Πιερίας με 12.000 τόνους, με 60 σκάφη μυδοκαλλιεργητικά και με 1560 στρέμματα μυδοκαλλιέργειας. Με τα μύδια ασχολούνται 100 οικογένειες, ενώ λειτουργούν και έξι συσκευαστήρια στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύγιαλου.

Σε 10 μέρες πουλάμε όσο όλο τον Ιούλιο!

Οικογενειακή επιχείρηση είναι το αποκελυφωτήριο και συσκευαστήριο της Νόπης Ελευθεριάδου, που λειτουργεί από το 1993. Αυτές τις μέρες, τα χέρια των εργατριών που ανοίγουν επιδέξια τα κελύφη για να ξεχωρίσουν την ψίχα, παίρνουν στην κυριολεξία φωτιά. Οι εργάτριες κάθονται γύρω από μια μεγάλη «σκάφη» γεμάτη με μύδια και με ένα μαχαιράκι ανοίγουν ακατάπαυστα τα σκληρά κελύφη, βγάζοντας με προσοχή και χωρίς να τραυματίσουν, τη νόστιμη σάρκα τους.

«Είναι ένα δυνατό δεκαήμερο μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και λίγο μετά, γιατί ο κόσμος τότε προτιμάει τα θαλασσινά. Αυτή την περίοδο δίνουμε 2,5 με 3 τόνους ψίχα, ποσότητα πολύ αυξημένη αφού τα ίδια κιλά μπορεί να πουλήσουμε ολόκληρο τον Ιούλιο», λέει η κ. Ελευθεριάδου, χαρακτηρίζοντας τα μύδια Μακρύγιαλου, ως τα πιο γευστικά!

Χαμόγελα στο Μακρύγιαλο, κατήφεια στη Χαλάστρα

Κι ενώ οι δουλειές στον Μακρύγιαλο Πιερίας έχουν ανοίξει για τα καλά, κατήφεια επικρατεί στην περιοχή των μυδοκαλλιεργειών της Χαλάστρας, στο Δέλτα Αξιού, όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες, παράγονται περίπου 5.000 τόνοι ετησίως. Από τις αρχές Φεβρουαρίου υπάρχει απαγόρευση αλίευσης λόγω αύξησης της βιοτοξίνης που καταγράφεται από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για Θαλάσσιες Βιοτοξίνες.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μαρία Καλαϊτζίδου, το εργαστήριο πραγματοποιεί εβδομαδιαίους ελέγχους σε όλη την Ελλάδα και είθισται τέτοια εποχή, να εμφανίζονται αυξημένοι αριθμοί βιοτοξινών εξαιτίας και της κλιματικής κρίσης.

«Εντοπίσαμε στην περιοχή αύξηση του τοξικού φυτοπλαγκτού που φυσιολογικά υπάρχει στη θάλασσα και απ' αυτό παράγονται τοξίνες που συσσωρεύονται στα μύδια. Έχει αυξηθεί στην περιοχή και γι' αυτό βγήκε απαγορευτικό», ανέφερε η κ. Καλαϊτζίδου, τονίζοντας ότι στην κίνηση και συσσώρευση του φυτοπλαγκτού παίζουν σημαντικό ρόλο τα θαλάσσια ρεύματα και η θερμοκρασία.

«Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε δειγματοληψίες κάθε βδομάδα αλλά για να αρθεί η απαγόρευση, στο πλαίσιο της προάσπισης της δημόσιας υγείας, πρέπει να έχουμε δύο συνεχόμενες αρνητικές δειγματοληψίες», ξεκαθάρισε.

«Περιμένουμε κι εμείς να μας δώσει το Εργαστήριο το “πράσινο φως”», δηλώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Αλιευτικού Μυδοκαλλιεργητικού Συλλόγου Δήμου Δέλτα «Ο Αξιός» Βαγγέλης Κουτρούτσιος, κάνοντας λόγο για ένα συχνό φαινόμενο που ωστόσο, δεν είχε παρατηρηθεί πέρσι τέτοια εποχή.

Νατάσα Καραθάνου

Ετικέτες: Μακρύγιαλοςμύδια
Προηγούμενη Ανάρτηση

Οι χαρταετοί είναι πρώτα από όλα τέχνη, διδάσκουν υπομονή και κινητοποιούν τη φαντασία

Επόμενη Ανάρτηση

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο

Θάρρος Κοζάνη

Θάρρος Κοζάνη

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Δεδδηε – Μπλακ Άουτ: Αποζημιώσεις Έως 2.000 Ευρώ Για Διακοπές Ρεύματος Άνω Των 72 Ωρών
News

ΔΕΔΔΗΕ – Μπλακ Άουτ: Αποζημιώσεις έως 2.000 ευρώ για διακοπές ρεύματος άνω των 72 ωρών

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 10:47
Τρομοκρατία: Όλο Το Σχέδιο Για Τη Δολοφονία Δεκάδων Ατόμων Στο Εβραϊκό Εστιατόριο
News

Τρομοκρατία: Όλο το σχέδιο για τη δολοφονία δεκάδων ατόμων στο εβραϊκό εστιατόριο

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 09:55
Εκλογές 2023: Το Τοπίο Μετά Την 21Η Μαΐου – Τι Λένε Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας Για Κυβερνήσεις Συνεργασίας
News

Εκλογές 2023: Το τοπίο μετά την 21η Μαΐου – Τι λένε Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας για κυβερνήσεις συνεργασίας

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 08:02
ADVERTISEMENT
Spiroulina Platensis
ADVERTISEMENT

Ροή Ειδήσεων

Ρεύμα: «Παράθυρο» Για Αναστολή Της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, Τι Θα Ισχύσει Με Τις Επιδοτήσεις Στους Λογαριασμούς

Ρεύμα: «Παράθυρο» για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, τι θα ισχύσει με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς

30/03/2023
Κορονοϊός: Τι Αλλάζει Στα Φαρμακεία Με Την Κατάργηση Των Περιοριστικών Μέτρων Και Της Μάσκας

Κορονοϊός: Τι αλλάζει στα φαρμακεία με την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων και της μάσκας

30/03/2023
Σε 2 Εκδηλώσεις Παρευρέθηκε Ο Κώστας Πασσαλίδης

Σε 2 εκδηλώσεις παρευρέθηκε ο Κώστας Πασσαλίδης

30/03/2023
Ζητείται Υπάλληλος Χωρίς … Αναπηρία.

Ζητείται υπάλληλος χωρίς … αναπηρία.

30/03/2023
Συναυλία «Ισορροπία Των Αντιθέσεων» Στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Συναυλία «Ισορροπία των Αντιθέσεων» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

30/03/2023
ADVERTISEMENT
23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
Δήμος Σερβίων
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Φαρμακεία Κοζάνης
Car Sale
ΤΑΓΑΡΑΣ
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Δ. Βοίου
    • Δ. Εορδαίας
    • Δ. Κοζάνης
    • Δ. Σερβίων
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Gov.gr
    • Δικαιοσύνη
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Social Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cine – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Κείμενα
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • LifeStyle
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In