Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Τρόπος Ζωής
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Τρόπος Ζωής
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » Επικαιρότητα » Συμβαίνει » Επιστημονικές ανακαλύψεις που μας δίνουν ελπίδα για το 2023

Επιστημονικές ανακαλύψεις που μας δίνουν ελπίδα για το 2023

Από την απεριόριστη «καθαρή» ενέργεια και την εκτροπή αστεροειδών ως τα καθολικά εμβόλια.

Θάρρος ΚοζάνηΘάρρος Κοζάνη
2 Ιανουαρίου 2023, 07:36
σε Συμβαίνει
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0 0
Επιστημονικές Ανακαλύψεις Που Μας Δίνουν Ελπίδα Για Το 2023
Share on FacebookShare on Twitter

Μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο ο πόλεμος κατέστρεψε την Ουκρανία, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έφερε την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης και μια «τριδημία» ιώσεων αναζωπύρωσε τους υγειονομικούς φόβους είναι λογικό πολλοί να ατενίζουν το 2023 με αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στην υφήλιο.

Και όμως, μια σειρά από επιστημονικές ανακαλύψεις το 2022 φέρνουν λόγους αισιοδοξίας για το νέο έτος.

Από την πυρηνική σύντηξη έως τα βελτιωμένα εμβόλια και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, και από την «επανάσταση» της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι την εκτροπή αστεροειδών, τεχνολογίες που προηγουμένως βρίσκονταν μόνο στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας πήραν σάρκα και οστά.

Αυτές οι ανακαλύψεις-ορόσημα, μερικές από τις οποίες είναι το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας δεκαετιών, γεννούν ελπίδα για την επόμενη ημέρα της ανθρωπότητας.

Επιστημονικές Ανακαλύψεις Που Μας Δίνουν Ελπίδα Για Το 2023

Το «ιερό δισκοπότηρο» της πυρηνικής σύντηξης

Στα μέσα Δεκεμβρίου, επιστήμονες στο Εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν το πρώτο πείραμα πυρηνικής σύντηξης που δημιούργησε περισσότερη ενέργεια από ό,τι είχε χρησιμοποιηθεί για την εκκίνησή του – κάτι που εκλαμβάνεται ως ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξάντλητη, «καθαρή» ενέργεια.

Το ιστορικό επίτευγμα περιλάμβανε την αξιοποίηση της ίδιας αντίδρασης που κάνει τον ήλιο και τα αστέρια να παράγουν «καθαρή» ενέργεια (σ.σ. μηδενικού άνθρακα) για πρώτη φορά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είχε επιδιωχθεί από τη δεκαετία του 1950 και προκάλεσε ενθουσιασμό για την προοπτική αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με μια φιλική προς το κλίμα, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Πιο κοντά στην ανεξάντλητη ενέργεια: Μεγάλο επίτευγμα στην πυρηνική σύντηξη

Επιστημονικές Ανακαλύψεις Που Μας Δίνουν Ελπίδα Για Το 2023

Η «ποίηση» της τεχνητής νοημοσύνης

Η κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο πρόσφερε μια ματιά στο μέλλον όπου η πεζογραφία που δημιουργείται από υπολογιστή μπορεί να δώσει τις απαντήσεις σε έναν φαινομενικά άπειρο αριθμό ερωτήσεων.

Θέλετε να μάθετε πώς θα περιέγραφε ο Σαίξπηρ κοιτάζοντας τα αστέρια; Ίσως έχετε μια δύσκολη τεχνική ερώτηση σχετικά με την κβαντική φυσική; Ίσως θέλετε να μάθετε πώς να παίζετε πιάνο;

Το ChatGPT, που αναπτύχθηκε από την OpenAI και η χρήση του είναι δωρεάν – προς το παρόν τουλάχιστον, έχει περιγραφεί ως «επανάσταση» στην τεχνητή νοημοσύνη, σχεδόν σαν να είχατε μια απευθείας συνομιλία με την Google.

Η «ομορφιά» αυτού του chatbot είναι ότι περιηγείται σε δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων σε δευτερόλεπτα, γλιτώνοντας τους χρήστες από την χρονοβόρα αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών στο διαδίκτυο. Οι απαντήσεις φαίνονται προσωπικές και ανθρώπινες, λες και το μηχάνημα στην άλλη άκρη έχει εξετάσει προσεκτικά και προσαρμόσει την απάντησή του.

Μπορεί, όμως, να έχει τους περιορισμούς του. Όπως παραδέχεται η OpenAI, το ChatGPT θα γράφει συχνά απαντήσεις που ακούγονται αληθοφανείς αλλά είναι εσφαλμένες ή παράλογες. Οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν, επίσης, για τον πιθανό αντίκτυπό που θα έχει με εξαπάτηση στις εξετάσεις και σε εργασίες.

Αλλά υπάρχουν πολλά οφέλη στον πραγματικό κόσμο: Μπορεί να βοηθήσει τους προγραμματιστές υπολογιστών να εντοπίσουν σφάλματα στην κωδικοποίηση, να κάνει ιατρικές διαγνώσεις ακόμη και να γράφει αστεία. Εχει, επίσης, λάβει μέτρα κατά της κατάχρησης για ακραίους και ρατσιστικούς σκοπούς.

Οι New York Times το χαρακτήρισαν «πολύ απλά, το καλύτερο chatbot τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε ποτέ στο ευρύ κοινό».

Επιστημονικές Ανακαλύψεις Που Μας Δίνουν Ελπίδα Για Το 2023

Εκτροπή αστεροειδών

Στην ταινία Αρμαγεδδών του 1998, ο Μπρους Γουίλις και η ομάδα του είχε σταλεί στο διάστημα από τη NASA για να τοποθετήσει και να πυροδοτήσει μια πυρηνική βόμβα σε έναν αστεροειδή που επρόκειτο να εξαφανίσει την ανθρωπότητα.

Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα, η ομάδα Double Asteroid Redirection Test (DART) της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας απέδειξε ότι η εκτροπή ενός αστεροειδούς από την πορεία του δεν ήταν μόνο σενάριο του Χόλιγουντ.

Τον Σεπτέμβριο, η NASA έστειλε ένα διαστημόπλοιο που έπληξε τον αστεροειδή Δίμορφο με ταχύτητα 22.530 χλμ την ώρα, για να ανακαλύψει εάν ήταν δυνατό να αλλάξει η τροχιά του. Ο Δίμορφος δεν βρισκόταν σε μια απειλητική για τον ανθρώπινο πολιτισμό πορεία σύγκρουσης με τη Γη, αλλά μάλλον σε τροχιά γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή, τον Δίδυμο.

Ήταν η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα άλλαξε σκόπιμα την «κίνηση ενός ουράνιου αντικειμένου, στην πρώτη πλήρη επίδειξη τεχνολογίας εκτροπής αστεροειδών», ανέφερε η NASA.

Πλανητική άμυνα: Η NASA χτύπησε αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του (vid-pics)Τι σημαίνει η επιτυχής πρώτη δοκιμή σύγκρουσης του Dart με τον Δίμορφο για την προσπάθεια να προστατευθεί η Γη από μια δυνητική μελλοντική υπαρξιακή απειλή.

Επιστημονικές Ανακαλύψεις Που Μας Δίνουν Ελπίδα Για Το 2023

Το τηλεσκόπιο James Webb

Η εκτόξευση του τηλεσκοπίου James Webb έφερε στο φως μοναδικές εικόνες από σκοτεινές πλευρές του γαλαξία το 2022.

Το τηλεσκόπιο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που χαιρετίστηκε ως η Καινοτομία της Χρονιάς στην αεροδιαστημική τεχνολογία από το περιοδικό Popular Science, «μπορεί να δει βαθιά σε πεδία σχηματιζόμενων άστρων» και να αντικρίσει «13 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο σε αρχαίους γαλαξίες».

Από τότε που ξεκίνησε για πρώτη φορά να στέλνει τις μαγευτικές του εικόνες πίσω στη Γη τον Φεβρουάριο, το τηλεσκόπιο James Webb διδάσκει στους επιστήμονες πώς «τα αστέρια και οι γαλαξίες ενώθηκαν από την αρχέγονη ύλη», σημειώνει το περιοδικό Popular Science.

Σε αντίθεση με το τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο βρισκόταν σε τροχιά κοντά στη Γη, το James Webb εκτοξεύτηκε εκατοντάδες χιλιάδες χλμ. πιο έξω και βρίσκεται στη σκιά της Γης, η οποία το προστατεύει μόνιμα από το ηλιακό φως.

Εικόνες του James Webb: «Φυτώριο» άστρων, γαλαξίες και ο «τελευταίος χορός» ενός άστρουΟι εικόνες από τον διάδοχο του ιστορικού τηλεσκοπίου Hubble έχουν προκαλέσει αίσθηση σε επιστήμονες και μη.

Επιστημονικές Ανακαλύψεις Που Μας Δίνουν Ελπίδα Για Το 2023

Καθολικό εμβόλιο γρίπης

Αντιμετωπίζοντας μια έξαρση κρουσμάτων Covid-19 και μια πιθανή «τριδημία», ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημιούργησαν ένα εμβόλιο γρίπης βασισμένο σε μόρια mRNA που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία εμβολίων κορονοϊού.

Οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι οι δοκιμές σε ποντίκια και κουνάβια είχαν δημιουργήσει αποκρίσεις αντισωμάτων και στα 20 γνωστά στελέχη του ιού της γρίπης Α και Β που διαρκούν τέσσερις μήνες, ανέφερε το περιοδικό Science.

Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται ξανά, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) να γεμίζει τα νοσοκομεία και τη χειμερινή περίοδο γρίπης να είναι η χειρότερη των τελευταίων 10 ετών, το εμβόλιο θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμο για την αποφυγή εκτεταμένων θανάτων.

Καθώς η γρίπη εξελίσσεται κάθε εποχή, η δημιουργία ενός και μόνο αποτελεσματικού εμβολίου έχει αποδειχθεί αδύνατη. Αλλά βασιζόμενοι στην ίδια τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται στα εμβόλια κατά της Covid-19, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι στο κατώφλι της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τη γρίπη.

Πηγή: huffingtonpost.gr
Ετικέτες: chatbotmRNAΕπιστημονικές ανακαλύψειςΠυρηνική ΣύντηξηΤεχνητή Νοημοσύνη
Προηγούμενη Ανάρτηση

Με αλαζονεία δεν χτίζουμε ένα υγιές μέλλον…

Επόμενη Ανάρτηση

Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε αρχίζουν, ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά – Συμβουλές για καταναλωτές

Θάρρος Κοζάνη

Θάρρος Κοζάνη

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Ο Αλμπέρ Καμύ Ταξιδεύει Στην Ιταλία Και Στην Ελλάδα – 110 Χρόνια Από Τη Γέννησή Του
Θέματα

Ο Αλμπέρ Καμύ ταξιδεύει στην Ιταλία και στην Ελλάδα – 110 χρόνια από τη γέννησή του

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023, 11:54
Ποιοι Είναι Τελικά Οι Χειρότεροι Οδηγοί Στον Κόσμο;
Συμβαίνει

Ποιοι είναι τελικά οι χειρότεροι οδηγοί στον κόσμο;

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023, 12:07
Σήμερα Ανοίγει Το Τριώδιο – Τι Είναι Και Τι Σημαίνει;
Συμβαίνει

Σήμερα ανοίγει το Τριώδιο – Τι είναι και τι σημαίνει;

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023, 18:12

Τελευταία Νέα

Άνοιξε Η Πλατφόρμα Για Την Επέκταση Της Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας Από 6 Σε 9 Μήνες
Κοινωνία

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες

Θάρρος Κοζάνη
07/02/2023
0

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, μέσω της...

Διαβάστε περισσότερα
Myhealth: Ήρθαν Ο Ψηφιακός Ιατρικός Φάκελος Και Το Ιστορικό Ασθενούς Τα Δύο Νέα E Πιστοποιητικά

MyHealth: Ήρθαν ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος και το ιστορικό ασθενούς -Τα δύο νέα e-πιστοποιητικά

07/02/2023
Σεισμός Στην Τουρκία: H Ανατριχιαστική Βοή Των 7,8 Ρίχτερ

Σεισμός στην Τουρκία: H ανατριχιαστική βοή των 7,8 Ρίχτερ

07/02/2023
Πρεμιέρα…Για Την 1Η «Έκθεση &Amp; Συνέδριο Καινοτομίας», Στο Εκθεσιακό Κέντρο Των Κοίλων

Πρεμιέρα…για την 1η «Έκθεση & Συνέδριο Καινοτομίας», στο εκθεσιακό κέντρο των Κοίλων

07/02/2023
Δήμος Κοζάνης: Ανθρωπιστική Βοήθεια Στους Σεισμόπληκτους Τουρκίας – Συρίας

Δήμος Κοζάνης: Ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους Τουρκίας – Συρίας

07/02/2023

Trending

  • Επιστολή Των Προέδρων Του Δήμου Κοζάνης Με Αφορμή Την Επικείμενη Επίσκεψη Στην Κοζάνη Του Υπουργού Εσωτερικών

    Τι ζητούν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Δήμου Κοζάνης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Απογραφή 2021: Σε 149.733 άτομα ο πληθυσμός της Κοζάνης (πίνακας)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Οι μηχανικοί είναι μπροστά: «Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΤΕΕ/ΤΔΜ»

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • “Έφυγε’ από τη ζωή η Δέσποινα Νικολαϊδου

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Οι 5 πρώτοι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
Ημέρες Καριέρας Louis Hotels
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ


Spiroulina Platensis
Φαρμακεία Κοζάνης
Car Sale
ΤΑΓΑΡΑΣ
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Δ. Βοίου
    • Δ. Εορδαίας
    • Δ. Κοζάνης
    • Δ. Σερβίων
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Gov.gr
    • Δικαιοσύνη
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Social Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cine – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Κείμενα
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • LifeStyle
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In