Τι σημαίνει για σας η ενασχόληση με τον επαγγελματικό συνδικαλισμό και η διεκδίκηση μιας θέσης στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Κοζάνης;
Η υποψηφιότητά μου για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης απορρέει από την πίστη μου ότι η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας χρειάζεται σύγχρονες, βιώσιμες και δυναμικές λύσεις. Μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση ως συνιδρυτής και διαχειριστής του CluBE (Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας), και τις εμπειρίες μου στον τομέα των καθαρών τεχνολογιών και εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, έχω προσπαθήσει να φέρω πιο κοντά την καινοτομία και την έρευνα στις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Με τιμή λοιπόν αποδέχτηκα την πρόσκληση του Γιάννη Μητλιάγκα να συμμετάσχω με την παράταξη «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ», γιατί πιστεύω ότι ο ρόλος του Επιμελητηρίου μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί ώστε να γίνει καταλύτης ανάπτυξης για την περιοχή.
Οι στόχοι μου περιλαμβάνουν την περαιτέρω υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους, μέσω δράσεων όπως η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, αποβλέποντας πάντοτε στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την κάθε επιχείρηση και τους κλάδους συνολικά. Με μια ευρωπαϊκή προοπτική, στόχος μας είναι το Επιμελητήριο να συμβάλλει ουσιαστικά στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και να αποτελέσει πρότυπο για τη σύνδεση επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην περιοχή. Η συμμετοχή μου στο Επιμελητήριο δεν είναι απλώς μια υποψηφιότητα, είναι η επιθυμία μου να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο και αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις και θα αξιοποιεί τα νέα εργαλεία και τις επιστημονικές εξελίξεις σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πως είναι η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την απολιγνιτοποίηση;
Η επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και τη σημαντική πρόκληση της απολιγνιτοποίησης. Η ανάγκη για ένα νέο, βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο είναι πλέον επιτακτική. Ως επαγγελματίας με εμπειρία στον τομέα της καθαρής ενέργειας και της κυκλικής βιοοικονομίας, πιστεύω ότι η απάντηση στις προκλήσεις αυτές βρίσκεται στη στήριξη των επιχειρήσεων με καινοτόμες και περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις. Η αναγκαία αυτή μετάβαση απαιτεί έμπρακτη υποστήριξη σε πολλαπλά επίπεδα: οι επιχειρήσεις χρειάζονται οικονομικά και τεχνικά εργαλεία, ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το ΕΒΕ Κοζάνης έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα, εστιάζοντας σε δράσεις όπως η υποβολή και υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων, προγράμματα κατάρτισης και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εξαγωγών. Στόχος μου είναι να ενισχύσουμε αυτή την πορεία, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και τη διασύνδεση της τοπικής επιχειρηματικότητας με την καινοτομία. Μέσα από ένα ισχυρό ΕΒΕ, η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε πρότυπο οικονομικής μετάβασης, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής.
Ποια μπορεί να είναι η συμβολή του Επιμελητηρίου στην ώθηση της τοπικής οικονομίας και την βοήθεια των επιχειρηματιών;
Το ΕΒΕ Κοζάνης μπορεί να αποτελέσει ένα καταλυτικό εργαλείο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσα από τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την κατάρτιση και την καινοτομία. Με τη διοίκηση του Γιάννη Μητλιάγκα, το Επιμελητήριο υποστήριξε την εξωστρέφεια και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, προσφέροντας εργαλεία που ενδυναμώνουν την επιχειρηματική δράση. Ωστόσο, για να επιτύχουμε μια ουσιαστική ώθηση στην τοπική οικονομία, απαιτείται να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στην επανεκπαίδευση και την επανακατάρτιση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων. Υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προγράμματα όπως το Erasmus+ και το Horizon Europe, τα οποία στοχεύουν στην υποστήριξη της μετάβασης των επιχειρήσεων προς την ενεργειακή και ψηφιακή καινοτομία.
Και μια απορία μιας και έχετε ειδίκευση, Ευρωπαϊκά Προγράμματα ακούμε και Ευρωπαϊκά Προγράμματα δεν βλέπουμε. Ο μικρός επιχειρηματίας μπορεί να φτάσει σ’ αυτά και πως;
Η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, αλλά για τις μικρές επιχειρήσεις συχνά αποτελεί πρόκληση, καθώς χρειάζονται καθοδήγηση και στήριξη για να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες. Το CluBE, στα 10 χρόνια λειτουργίας του, έχει φέρει στη Δυτική Μακεδονία σημαντικά κονδύλια μέσω περισσότερων των 50 ευρωπαϊκών και εθνικών έργων, όπως τα Horizon, Erasmus+ και LIFE, τα οποία προάγουν την καινοτομία και την πράσινη οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από αυτά τα έργα, περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ έχουν κατευθυνθεί στα μέλη του CluBE, υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο αλλά κυρίως με μεγάλη αξία στην παραγωγή καινοτομίας και νέας γνώσης που δεν μπορεί εύκολα να μετρηθεί με οικονομικούς όρους. Το Επιμελητήριο Κοζάνης, τόσο με τη δική μου βοήθεια όσο και με την υποστήριξη των πολύ αξιόλογων συνυποψήφιών μου και συνολικά με την παράταξη “ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ” μπορεί να αποτελέσει κοινωνό αυτής της γνώσης και να ενισχύσει την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, κάνοντας τις ευκαιρίες πιο προσιτές και κατανοητές για όλους.
Υπάρχει χώρος για νέους επιχειρηματίες σήμερα στην Κοζάνη και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Επιμελητηρίου στην προώθηση καινοτόμων ιδεών στο επιχειρείν;
Σήμερα, υπάρχει σημαντικός χώρος για νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε τομείς που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια, την κυκλική βιοοικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το ΕΒΕ Κοζάνης μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο, διασυνδέοντας τους νέους επιχειρηματίες με την ερευνητική κοινότητα και ιδιαιτέρως με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΕΚΤΑ/ΙΔΕΠ αλλά και το CluBE, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία σε τομείς αιχμής. Μέσα από αυτή τη διασύνδεση, οι επιχειρηματίες μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε επιστημονική γνώση, καινοτόμες λύσεις και προηγμένη τεχνολογία, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της αγοράς.
Έχω εργαστεί επί σειρά ετών στην ανάπτυξη και προώθηση πράσινων καινοτομιών με διεθνή απήχηση, και αυτή η εμπειρία με έχει διδάξει ότι οι δυνατότητες για νέους επιχειρηματίες είναι τεράστιες όταν υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί σε διάφορους φορείς της περιοχής όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ αλλά και το CluBE, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός δυναμικού περιβάλλοντος για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για start-ups και spin-offs εταιρείες στην περιοχή μας.
Όραμά μου, αλλά και συνολικά της παράταξης «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ», είναι η δημιουργία σημείων αναφοράς για τη μετεξέλιξη της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα η μετεξέλιξη του Εκθεσιακού Κέντρου Κοζάνης σε έναν Κέντρο Βιομηχανικής Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα προσφέρει έναν λειτουργικό χώρο έμπνευσης, ανάπτυξης και στήριξης για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το Επιμελητήριο μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση καινοτόμων ιδεών, παρέχοντας εξειδικευμένα προγράμματα και υποδομές που θα βοηθήσουν τους νέους και τους επιχειρηματίες της περιοχής να ξεκινήσουν, να αναπτύξουν και να εδραιώσουν τις νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού είναι ένα άλλο πρόβλημα. Οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων είναι έτοιμοι για την αγορά εργασίας; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Επιμελητηρίου στην κατάρτιση νέων εργαζομένων ώστε να καλύπτονται μόνιμες αλλά και ευκαιριακές θέσεις εργασίας στο Νομό Κοζάνης;
Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά σε μια εποχή που απαιτεί τόσο τεχνολογικές δεξιότητες και καινοτόμα σκέψη όσο και οριζόντιες δεξιότητες (soft skills). Το EBE Κοζάνης έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, καθώς είναι το πρώτο Επιμελητήριο στην Ελλάδα για το οποίο εγκρίθηκε έργο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Υλοποιεί με ταχύτητα αυτό το έργο κατάρτισης ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από το οποίο 500 άνεργοι από το Νομό Κοζάνης καταρτίζονται σε σύγχρονες δεξιότητες και τεχνολογίες αιχμής, με στόχο να απορροφηθούν από τις τοπικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει και εκπαιδευτικό επίδομα 500 ευρώ για κάθε καταρτιζόμενο, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την τοπική οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μέσω του CluBE, έχουμε ήδη δημιουργήσει περισσότερες από 55 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Πιστεύω πως η συνεργασία του Επιμελητηρίου με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Μέσω αυτών των συνεργασιών, το Επιμελητήριο μπορεί να αναπτύξει και να προσφέρει στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, τα οποία θα εξοπλίζουν τους νέους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που απαιτούν οι σύγχρονες αγορές, ειδικά σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και η κυκλική οικονομία.
Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, επιτρέποντας την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της μετάβασης τους στην ενεργειακή και ψηφιακή καινοτομία. Με αυτόν τον τρόπο, το ΕΒΕ Κοζάνης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, ενισχύοντας την τοπική οικονομία με εξειδικευμένο και ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Νικόλαος Ντάβος είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και υποψήφιος Διδάκτωρ στον τομέα του Πράσινου Υδρογόνου στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Σήμερα είναι Συνιδρυτής και Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE). Σε συνεργασία με τον Ιωάννη Φάλλα ξεκίνησαν τη δημιουργία του Cluster το 2012 προσπαθώντας να ενισχύσουν τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Σήμερα έχει πετύχει με το CluBE να υλοποιεί περισσότερα από 50 Ευρωπαϊκά και εθνικά έργα στους τομείς της καθαρής ενέργειας, του πράσινου υδρογόνου, της κυκλικής βιοοικονομίας, των έξυπνων πόλεων και της εξοικονόμησης ενέργειας. Το CluBE πλέον είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός που διαθέτει περισσότερους από 55 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης. Κύριος στόχος του CluBE, ως ένα περιφερειακό cluster καινοτομίας, παραμένει η διεκδίκηση ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, με σκοπό τη δημιουργία και τη διάδοση της γνώσης αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας.
Επιπλέον ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 2007 έχει ασχοληθεί με τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, τη Διαχείριση Ευρωπαϊκών Έργων, τις Ενεργειακές Μελέτες και τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα.
Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία (ως συντονιστής ή μέλος ομάδας Ευρωπαϊκών Έργων) σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, στρατηγικού σχεδιασμού και ενεργειακής πολιτικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Πράσινου Υδρογόνου, της Βιοενέργειας και της Βιομάζας, στους τομείς την Κυκλικής Βιοοικονομίας και της Βιομηχανικής Συμβίωσης. Επιπλέον έχει σημαντική εμπειρία ως προσκεκλημένος ομιλητής σε επιστημονικά συνέδρια, εκδηλώσεις και ημερίδες.
Είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ από τον Νοέμβριο του 2016 έως και σήμερα. Υπήρξε μέλος του Τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας από το 2009 έως το 2012 με Τομεάρχη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από το 2016 μέχρι και το 2018 με Τομεάρχη τον Κώστα Σκρέκα. Σήμερα είναι μέλος του Τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας με Τομεάρχη τον Τάσο Θωμαΐδη.