Με απλά λόγια στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος επανακατάρτισης ανέργων που έτρεξε το Επιμελητήριο Κοζάνης.
Το πρώτο που προκαλεί σίγουρα εντύπωση είναι οι τόσο πυκνές εκδηλώσεις, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, του επιμελητηρίου που δεν μας είχαν συνηθίσει σε κάτι αντίστοιχο στα τόσα χρόνια διοίκησης.
Το δεύτερο και κυριότερο όμως είναι πως η επόμενη διοίκηση του επιμελητηρίου δεν θα πρέπει να συνεχίσει στην κατεύθυνση της επανακατάρτισης αλλά αποκλειστικά στην επιδότηση της εργασίας. Τι σημαίνει επανακατάρτιση σε μια αγορά που δεν έχει διαθέσιμες θέσεις εργασίας; Ένα επίδομα σε 500 ανέργους οι οποίοι το είχαν σίγουρα ανάγκη αλλά όταν τελειώσουν οι 3 χιλιάδες ευρώ τι θα απογίνουν στην αγορά της εργασίας;
Έλαβαν εν μέρη εκπαίδευση μέσω τηλεκπαίδευσης που από μόνο του δείχνει πως η κατάρτιση ήταν ελλιπής, η σύζευξη με τις επιχειρήσεων επίσης ήταν ελλιπής και γι αυτό ανέλαβαν οι ΟΤΑ το βάρος της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης. Κάτι το οποίο αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καθότι δήλωσαν πως η πιστοποίηση που πήραν δεν τους προσφέρει μια θεση εργασίας την επόμενη μέρα. Γιατί κατευθύνθηκαν τα χρήματα εκεί; Κυρίως για να δείξουμε την απορροφητικότητα κονδυλίων μέσω ΣΔΑΜ.
Το βασικό ζητούμενο όμως είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με την μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και στην συνέχεια η δημιουργία νέων. Θα πρέπει όλοι οι φορείς και κυρίως όσοι ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα να απαιτούν την επιδότηση της εργασίας με πληρωμή απευθείας στον εργαζόμενο και επιπλέον συμμετοχή της επιχείρησης.
Αφενός μειώνεις το μισθολογικό κόστος μιας επιχείρησης, αφετέρου διατηρείς ή προσθέτεις μια επιπλέον θέση εργασίας με καλές απολαβές. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η εργασία οδηγεί την πραγματική ανάπτυξη και κυρίως δίνει στον κάθε άνθρωπο την δυνατότητα να ζει και να εξελίσσεται με αξιοπρέπεια και αυτάρκεια και όχι τα επιδόματα. Αυτή θα είναι και η κατεύθυνση πάνω στην οποία θα δουλέψει η επόμενη διοίκηση του επιμελητηρίου στην επόμενη και πιο κρίσιμη για την περιοχή μας περίοδο 2025-2030.