Σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) για την πολύτιμη προσφορά της στην κοινωνία μέσω του στιχουργικού και ποιητικού της έργου αναγορεύτηκε η κ. Λίνα Νικολακοπούλου, την Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2023.
Στην προσφώνησή του ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας Καθηγητής κ. Νικόλαος Σαριαννίδης εξήρε το έργο της τιμώμενης και την καλωσόρισε στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σημειώνοντας ότι «τα Πανεπιστήμια είναι σπίτια των ποιητών».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με μουσικό μέρος, στο οποίο ερμηνεύτηκαν τραγούδια με την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου.
Η σπουδαία ποιήτρια και στιχουργός κ. Νικολακοπούλου ξεκίνησε και συνεχίζει να γράφει στίχους με κυρίαρχο συναίσθημα την αγάπη για τη μουσική, ως απόλυτη έκφραση και βίωμα. Στον κατάλογο των συνθετών που συνεργάστηκαν μαζί της συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Σπανός και πολλοί άλλοι. Οι συνεργασίες της όμως εξαπλώνονται και στον διεθνή χώρο με καλλιτέχνες όπως η Μίλβα, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ο Στινγκ, ο Τρέβορ Χορν και Άρα Ντινκτζιάν.
Η Λίνα Νικολακοπούλου σπούδασε στην Πάντειο Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας θεάτρου και κινηματογράφου. Στον χώρο του θεάτρου έχει υπηρετήσει το τραγούδι με την επιμέλεια προγραμμάτων σε μεγάλες μουσικές σκηνές, έχει συνεργαστεί στη συγγραφή κειμένων σε επιθεωρήσεις και έχει γράψει τα χορικά σε δύο αρχαιοελληνικές κωμωδίες και ένα δράμα.
Το 2004 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, αμέσως μετά την οργανωτική συνεργασία της στις επίσημες τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Μαζί του, θα τη γνωρίσουμε το 1981 με το τραγoύδι “Να σoυ λερώvω τo φιλί” που ερμήνευσε η Μοσχολιού, από το οποίο και πήρε το όνομά του ο συγκεκριμένος δίσκος, “Σκoυριασμέvα χείλια”. Το 1982, ο Κραουνάκης και η Νικολακοπούλου παρουσιάζουν τηv πρώτη oλoκληρωμέvη τους δoυλειά. Είναι ο δίσκος “Σαριμπιντάμ… θα πει τρελαίνομαι” με ερμηνεύτρια τη Χριστιάνα. “Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ” (1985), “Μαμά γερνάω” (1988), “Ανθρώπων έργα” (1993), είναι κάποιες από τις συνεργασίες κορυφής με τον Σταμάτη Κραουνάκη, που είχαν και μεγάλη εμπορική επιτυχία.