Από την πυρκαγιά της Μεγάλης Παρασκευής του 1932, ως τον σεισμό του 1995. Από τα γράμματα που έγραφαν οι πρόσκοποι σε τραυματισμένους στρατιώτες, ως το πρώτο τζάμπορι στον Μαραθώνα.
Ιστορίες που τις έζησαν άνθρωποι. Που τις κράτησαν άλλοι. Και σήμερα τις ξαναέφεραν στο φως νέα παιδιά.
Τις ιστορίες παρουσίασαν νέοι ανιχνευτές των Προσκόπων Κοζάνης, που μελέτησαν το πλούσιο αρχείο της τοπικής εφορείας που αξιοποίησε στα χρόνια του ο αείμνηστος Γεώργιος Πατιώς στα δύο τόμους του «Χρονικό του Προσκοπισμού της Κοζάνης». Ανάμεσα στα συγκινητικά στιγμιότυπα, ο σεισμός του 1995, όπως τα κατέγραψε από πρώτο χέρι ο τότε βαθμοφόρος Νίκος Σταμκόπουλος, όπου στο κείμενο του μοιράστηκε τις προσωπικές του μνήμες από τις μέρες εκείνες, όταν έφηβοι πρόσκοποι έστηναν σκηνές σε γειτονιές της Κοζάνης δίπλα στους σεισμόπληκτους.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειακός Έφορος Χρήστος Λιάκος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χάρης Γκοβεδάρος και η εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρίτα Κύργια.




























