«Έρχονται και άλλες σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα συμπληρώσουν το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, που θα κάνει την πατρίδα μας πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο δημιουργική, πιο παραγωγική, πιο ελκυστική και πιο δίκαιη για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα» ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ευστάθιος Κωνσταντινίδης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις» στην Ολομέλεια.
Ο κ. Κωνσταντινίδης απέδωσε «στείρα αντιπολίτευση» και «στείρα άρνηση» στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου, τόνισε ο υφυπουργός είναι η «αφαίρεση από τον εκάστοτε υπουργό της δυνατότητας να διορίζει όποιο στέλεχος θα ήθελε στις διοικήσεις των φορέων των νομικών προσώπων του Δημοσίου» και αυτό «θα έπρεπε να είχε τύχει καθολικής αποδοχής και όχι να υπάρχει μια ολομέτωπη άρνηση της αντιπολίτευσης» και παρατήρησε πως μια τέτοια στάση «δεν αποτελεί τη γόνιμη αντιπολίτευση που υποσχέθηκαν να ασκήσουν.
Κακό του κεφαλιού τους, βέβαια, διότι όσο θα συνεχίζουν σε αυτή τη λογική, τόσο θα βαλτώνουν σε ρηχά ποσοστά πολιτικής αποδοχής, όπως αποδείχθηκε στις εθνικές εκλογές και επιβεβαιώνεται ακόμα και σήμερα με τις μετρήσεις».
Ο υφυπουργός ανέφερε πως «ακόμα και εάν κάποιος έχει επιμέρους ενστάσεις, μπορεί στ’ αλήθεια να παραγνωρίσει ότι έρχεται μία κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχίσει την πεπατημένη και να διορίζει αυτούς που θέλει, τους αρεστούς, και από μόνη της απεμπολεί αυτή τη δυνατότητα, αυτό το προνόμιο, το οποίο η ελληνική πραγματικότητα της αναγνώριζε;».
Ο κ. Κωνσταντινίδης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «πλέον δεν θα μπορεί ο κάθε υπουργός να τοποθετεί τον κομματικό του φίλο. Υπάρχουν μία σειρά από φίλτρα που δεν του το επιτρέπουν» όπως και όποιος τοποθετείται σε μια θέση διοίκησης «θα αξιολογείται σύμφωνα με τα ετήσια σχέδια δράσης του φορέα με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης, την υπογραφή συμβολαίων απόδοσης»
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, από την δική της πλευρά ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο που συζητούμε στο Κοινοβούλιο σήμερα αποτελεί τη φυσική συνέχεια ενός μεγάλου αριθμού δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν ξεκινήσει από το 2019 και εντάσσονται μέσα σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο αποσκοπεί στη ριζική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, με έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του, αλλά και τις καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη»
Η κυρία Χαραλαμπογιάννη αναλύοντας τους άξονες του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι αυτό «αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την αξιοκρατική επιλογή, τη διαρκή αξιολόγηση και τον έλεγχο του έργου κάθε διοίκησης στον δημόσιο τομέα, ένα σύστημα που με θάρρος και τόλμη δημιουργεί ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών για ανθρώπους με επαγγελματικό προφίλ που ταιριάζουν στην απαίτηση των θέσεων που προκηρύσσονται, ένα σύστημα που αποδεικνύει την αξία των δεξιοτήτων ως βασικού μοχλού του επαναπροσδιορισμού του τρόπου λειτουργίας ολόκληρου του δημόσιου τομέα, ένα σύστημα που αποσκοπεί στην οικοδόμηση μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους, μεταξύ του διοικούμενου και της διοίκησης».
Σημείωσε ότι « τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων για μια θέση διοίκησης είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητα, ωστόσο οι δεξιότητες είναι αυτές που θα διαμορφώσουν το μέλλον της δημόσιας διοίκησης και εμείς δίνουμε έμφαση σε αυτές και είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας» Η υφυπουργός σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, με 250.000 εκπαιδεύσεις δημοσίων υπαλλήλων, για την ενδυνάμωση και ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων.
Επίσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχει ένα έργο για το μπόνους παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελεί στην πραγματικότητα ένα έργο κινητροδότησης και παρακίνησης των υπαλλήλων στην κατεύθυνση συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ένας δεύτερος άξονας πολιτικής είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο για την ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων, αλλά και για την αυτοματοποίηση διαδικασιών. Και ήδη έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, δύο έργα που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά την έννοια της στελέχωσης στη δημόσια διοίκηση. Ο τρίτος άξονας πολιτικής είναι η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία και η αξιοκρατία με τον ΑΣΕΠ να έχει κεντρικό ρόλο στο σύνολο των δράσεων”.
Ι.Α.