Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πήραν μέρος 42 άτομα από 6 χώρες: Κροατία, Ελλάδα, Κουρασάο, Βόρεια Μακεδονία, Ουκρανία και Ρουμανία. Ο κύριος στόχος του προγράμματος ήταν να ενδυναμώσει τους νέους και τις νέες ώστε να ασχοληθούν ενεργά με τα ενδιαφέροντας τους, μέσα από διαφορετικές μορφές ακτιβισμού (τοπικές δράσεις) στον τόπο και την κοινότητά τους. Στην ομάδα της Ελλάδας, την οποία εκπροσωπούσε η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, πήραν μέρος οι Κωνσταντίνα Μοσχουλία, Αντρέας Δρούλιας, Χαρά Γάτα, Μαρία Ανδρεάδου, Μορφούλια Χρυσούλα, Παύλος Παπαγεωργίου και Βαλταδώρου Περιστέρα.
Από την πρώτη μέρα, συμμετείχαμε σε ζωντανά εργαστήρια που μας επέτρεψαν να συνδεθούμε με όλη την υπόλοιπη ομάδα, να καθορίσουμε κανόνες και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συμμετείχαμε σε διάφορες ακόμη δραστηριότητες κατά την διάρκεια του προγράμματος, όπως σε μια ζωντανή δραστηριότητα ομαδικής οικοδόμησης σε εξωτερικό χώρο, ενισχύοντας φιλίες και συνεργασία. Επίσης, απολαμβάναμε διαπολιτισμικές βραδιές, μία δραστηριότητα την οποία κάναμε κάθε βράδυ με κάθε χώρα που συμμετείχε.
Έπειτα, εμβαθύναμε στο Youthpass, γνωρίσαμε τη σκάλα της συμμετοχής (hart’s ladder of participation) και βιώσαμε μια δραστηριότητα στην οποία στόχος ήταν να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας κόσμο. Φυσικά, προετοιμαστήκαμε για την τοπική μας δράση στην πόλη του Lipik που ήταν και από τους βασικούς στόχους του προγράμματος, κάναμε εργαστήρια σχετικά με την υπερδύναμή μας και παρουσιάσαμε τη δημιουργικότητά μας μέσα από διάφορα ακόμη εργαστήρια με τα οποία κερδίσαμε καινούργιες γνώσεις και δεξιότητες.
Τέλος, κάναμε ένα εργαστήριο σχετικά με το πρόγραμμα European Solidarity Corps και φυτέψαμε ένα δέντρο στο Omanovac για να μας θυμίζει την ανάπτυξή μας σε αυτό το πρόγραμμα.
Η καλύτερη και η πιο ενδιαφέρουσα μέρα ήταν στο Lipik στο οποίο και κάναμε την τοπική δράση (local action) μας. Η κάθε τοπική δράση δημιουργήθηκε με βάση διάφορα θέματα που είναι σημαντικά για εμάς και τα οποία θέλαμε να τονίσουμε, ώστε να συνεισφέρουμε σε κάποια αλλαγή. Παρουσιάσαμε θέματα όπως την ψυχική υγεία, την ισότητα των φύλων, το πρόβλημα της ανεργίας, την ποιότητα της εκπαίδευσης κ.α.
Εκεί είχαμε την ευκαιρία αρχικά να δούμε τα όμορφα άλογα Lipizzander και να συνδεθούμε με τη φύση, πριν παρουσιάσουμε την τοπική δράση μας στους ντόπιους και στις ντόπιες για να ενθαρρύνουμε τη σκέψη γύρω από σημαντικά ζητήματα στην κοινότητα της πόλης. Συναναστραφήκαμε με τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και τον δήμαρχο της πόλης, παρόλο που δεν μιλούσαμε την ίδια γλώσσα, περάσαμε υπέροχα μαζί τους και εξερευνήσαμε το Lipik και τα τοπία του κλείνοντας την μέρα με ένα δείπνο με την νεολαία της πόλης, στο οποίο τεστάραμε τις γνώσεις μας για τον τόπο από τον οποίο προερχόμασταν. Ήταν σίγουρα μία μέρα γεμάτη χαμόγελο, διασκέδαση και ανακάλυψη.
Τελικά, κλείσαμε αυτό το πρόγραμμα με την αποκάλυψη του μυστικού μας φίλου/ης, γράψαμε μια επιστολή στον μελλοντικό εαυτό μας και είχαμε την ευκαιρία να αγκαλιαστούμε και να περάσουμε μία τελευταία φορά υπέροχα όλα μαζί εκείνη την αρκετά συναισθηματική μέρα.
Ετοιμαστήκαμε και δυστυχώς φύγαμε, αλλά φύγαμε γεμάτοι και γεμάτες υπέροχες αναμνήσεις, νέες φιλίες και γνώσεις. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για όλους και για όλες μας και σίγουρα νιώσαμε δημιουργικοί/ες, δυνατοί/ες και με πολλές καινούργιες και χρήσιμες γνώσεις. Αυτές οι εμπειρίες είναι πάντα χρήσιμες για έναν νέο άνθρωπο ώστε να οικοδομήσει μια ισχυρή προσωπικότητα, να γνωρίσει νέους ανθρώπους, να συνδεθεί μαζί τους και να δημιουργήσει πραγματικές φιλίες στο δρόμο.
Είναι όλα σχετικά με τους ανθρώπους και το τι καταφέρνουν να χτίζουν όχι μόνο ατομικά, αλλά και ομαδικά.