Η αποθήκευση ενέργειας συνιστά μία από τις κρισιμότερες προκλήσεις για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, δημιουργώντας έντονη ανάγκη για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονες δεξιότητες. Με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στην Αθήνα το workshop «Education for the Energy Transition: The Case of Energy Storage», με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του νέου Κοινού Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και το Czech Technical University in Prague (CTU).
Παρουσίαση του διεθνούς μεταπτυχιακού και πανεπιστημιακή διεθνοποίηση
Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου. Στον χαιρετισμό του εστίασε στη στρατηγική σημασία που έχει η διεθνοποίηση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, εξαίροντας την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να αναπτύξει, σε συνεργασία με το τεχνικό πανεπιστήμιο της Πράγας, ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα σε έναν τομέα αιχμής.
Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης αναλύθηκαν η δομή και οι στόχοι του Κοινού Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Energy Storage Technologies and Systems», το οποίο προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα και οδηγεί στην απονομή δύο διακριτών τίτλων σπουδών. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Μουτίδης, συμμετείχαν:
- Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης
- Ο Διευθυντής του προγράμματος, Αναπληρωτής Καθηγητής Άγγελος Μπουχουράς
- Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Czech Technical University in Prague, Jan Bauer
Παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία του προγράμματος, ο Άγγελος Μπουχουράς υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εμβληματική προσπάθεια που καλύπτει ένα υφιστάμενο κενό γνώσης σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στη διεπιστημονική προσέγγιση, καθώς συνδυάζει τις τεχνολογίες αποθήκευσης, τα ηλεκτρικά δίκτυα και τις σύγχρονες αγορές ενέργειας. Όπως εξήγησε, η αγορά αναζητά στελέχη με αυτό ακριβώς το εύρος γνώσεων, καθώς η διείσδυση των ΑΠΕ καθιστά την αποθήκευση κεντρικό πυλώνα για τις επόμενες δεκαετίες.
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης συνέδεσε τη λειτουργία του μεταπτυχιακού με τον ευρύτερο μετασχηματισμό που βιώνει η Δυτική Μακεδονία λόγω της απολιγνιτοποίησης, επισημαίνοντας τον ρόλο του ιδρύματος στην παραγωγή γνώσης. Τόνισε ότι η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ιστορικής αλλαγής και το πανεπιστήμιο οφείλει να συμμετέχει ενεργά, εκπαιδεύοντας τους επιστήμονες που θα στελεχώσουν τη νέα ενεργειακή οικονομία.
Οι ανάγκες της βιομηχανίας και οι δεξιότητες των αποφοίτων
Το δεύτερο πάνελ του workshop επικεντρώθηκε στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΠΔΜ, Κωνσταντίνος Ουρεϊλίδης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από θεσμικούς φορείς και κορυφαίες επιχειρήσεις της αγοράς:
- Τον Γεώργιο Γούση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)
- Τον Δημήτριο Χατζηγιάννη από την εταιρεία Optimus Energy
- Τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Συνδέσμου Σταθμών Αποθήκευσης Ενέργειας (ΕΣΣΑΗΕ), Καθηγητή Εμμανουήλ Καραπιδάκη
- Τον Διευθυντή του Τμήματος Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας της Sunlight Group, Σπυρίδωνα Γοργογιάννη
Οι ομιλητές ανέλυσαν τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις, τις δυσκολίες της αγοράς και τα προσόντα που αναζητούν οι επιχειρήσεις από τους νέους επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η ανάγκη για μια στενότερη και πιο άμεση διασύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, ώστε τα προγράμματα σπουδών να προσαρμόζονται γρήγορα στους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου.
Το workshop ολοκληρώθηκε με την υποβολή ερωτήσεων και παρεμβάσεων από το κοινό, αναδεικνύοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, η επιτυχία της οποίας εξαρτάται όχι μόνο από τις τεχνολογίες και τα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά κυρίως από την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού που θα κληθεί να την εφαρμόσει στην πράξη.























