Σχολιασμός θεμάτων – Φροντιστήρια εν τάξη: Νέα Ελληνικά των ΕΠΑΛ
Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων των Επαγγελματικών Λυκείων εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών απαντώντας σε θέματα μη λογοτεχνικού και λογοτεχνικού κειμένου. Το θέμα σχετιζόταν με την τέχνη κι ιδιαίτερα με τη μουσική κι ήταν αναμενόμενο για τις εξετάσεις.
Τα θέματα της θεωρίας ήταν εύστοχα, ποιοτικά, ωστόσο αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με πέρσι. Απαιτούσαν πολύ καλή γνώση της ύλης όλων των τάξεων του Λυκείου.
Απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, με καλή διαχείριση χρόνου. Το θέμα Α3 της παραγωγής λόγου ήταν κατανοητό με σαφή διάκριση ερωτημάτων. Το λογοτεχνικό κείμενο του Τ. Λειβαδίτη ήταν απαιτητικό συγκριτικά με τα περσινά θέματα, με ακριβείς διατυπώσεις, όμως απαιτούσαν καλή διαχείριση χρόνου. Ιδίως τα θέματα Β1 και Β3 απαιτούσαν αναλυτική ερμηνευτική ικανότητα.
Συνοψίζοντας, τα θέματα απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, οι οποίοι είχαν ασκηθεί σε διαγωνίσματα προσομοίωσης αντίστοιχου επιπέδου.
Θέματα – Απαντήσεις

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ’ΕΠΑΛ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
1η δραστηριότητα
Α1. α) Η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων, καθώς είναι ένας κώδικας επικοινωνίας που καλύπτει όλο το φάσμα των ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων. Είναι μια γλώσσα που αφορά όλη την ανθρωπότητα. Μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και όταν ο λόγος αποδεικνύεται μικρής χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας ως προς την έκφραση κάποιων καταστάσεων, σκέψεων ή συναισθημάτων.
2η δραστηριότητα
Α2. α) Ενδεικτικός τίτλος:
«Μουσική: μια παγκόσμια αγκαλιά».
β)
γ) 1. β
- β
- α
3η δραστηριότητα
Α3. Επικοινωνιακό πλαίσιο: άρθρο σε σχολική εφημερίδα
Τίτλος άρθρου: «Η Μουσική: Μια Παγκόσμια Γλώσσα επικοινωνίας»
Πομπός։ αρθρογράφος (εγώ)
Αποδέκτης։ αναγνωστικό κοινό (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές)
Ύφος։ άμεσο, οικείο, πληροφοριακό (α΄, β΄ πρόσωπο και γ΄)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Πόσες φορές έχουμε βρεθεί να σιγοτραγουδάμε μια μελωδία που μας ταξιδεύει, ή να νιώθουμε μια απροσδιόριστη χαρά ή λύπη ακούγοντας τις νότες ενός τραγουδιού; Γιατί όμως, η μουσική έχει αυτή την απίστευτη δύναμη να μας αγγίζει τόσο βαθιά, ανεξάρτητα από την ηλικία, την καταγωγή ή τη γλώσσα μας; Αναμφίβολα, πέρα από την απλή ακρόαση, η μουσική προσφέρει πλήθος οφελών που αγγίζουν κάθε πτυχή της ύπαρξής μας, καθιστώντας την μια πραγματικά παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας.
Ζ1 : τα οφέλη της μουσικής στον άνθρωπο
- η μουσική λειτουργεί ως εκφραστικό μέσο συναισθημάτων. Είτε πρόκειται για χαρά, λύπη, αγάπη ή θυμό, ένα τραγούδι μπορεί να αποτυπώσει και να μεταδώσει αυτά τα συναισθήματα με τρόπο που οι λέξεις συχνά αδυνατούν.
- η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορεί να μειώσει το στρες, να βελτιώσει τη διάθεση, ακόμα και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία. Είναι διέξοδος, τρόπος χαλάρωσης και εκτόνωσης από την πιεστική καθημερινότητα
- είναι συμμετοχή, συνεργασία, ομάδα, αποτέλεσμα, στιγμές συγκίνησης, δημιουργίας
αλλά και αναδημιουργίας,
- κινητοποιεί συναισθηματικά τον άνθρωπο: τον κάνει να χαρεί, να συγκινηθεί, να λυπηθεί
- δίνει καλλιέργεια στον άνθρωπο, βοηθάει πολύ τα παιδιά στις επιδόσεις τους στα μαθήματα και τα κάνει να είναι πιο πειθαρχημένα και ήρεμα στη ζωή τους.
Ζ2 : γιατί η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας
- Η μουσική είναι ένας ισχυρός πολιτιστικός δεσμός. Μέσα από τους ήχους της, μαθαίνουμε για άλλους πολιτισμούς, παραδόσεις και ιστορίες. Ξεπερνά τα γεωγραφικά και γλωσσικά εμπόδια, δημιουργώντας γέφυρες κατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.
- μας επιτρέπει να νιώθουμε συνδεδεμένοι με τους άλλους, ακόμα κι αν δεν μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα ή κουλτούρα.
- αφυπνίζει τις συνειδήσεις των πολιτών και τους ευαισθητοποιεί για σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Συνοψίζοντας, η μουσική δεν είναι απλώς μια συλλογή ήχων, αλλά ένα ζωτικό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι ο αόρατος σύντροφος που μας συνδέει με τον κόσμο, τις αναμνήσεις μας, και κυρίως, με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ας της επιτρέψουμε να συνεχίσει να εμπλουτίζει τη ζωή μας, να μας ενώνει και να μας ταξιδεύει, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι αποτελεί την πιο αληθινή παγκόσμια γλώσσα.