Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι μειώσεις φόρων γίνονται εφικτές λόγω των αυξημένων εσόδων του κράτους και τη μείωση του χρέους, όσο και με τη μείωση της φοροδιαφυγής.
«Τα στοιχεία σχετικά με τη μείωση αυτής της κοινωνικά άδικης πρακτικής, με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο, δείχνουν ότι έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο», αναφέρει, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο κατέστη δυνατό και χάρη στον νέο τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, που αξιοποιεί σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως το myData και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. «Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής μας θητείας, το 2027», πρόσθεσε.
Οι 12 σημαντικές φοροελαφρύνσεις
Αναφορά έκανε και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που όπως σημειώνει, περιλαμβάνει 12 σημαντικές φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2025.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες), συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων με «μπλοκάκι» με όφελος 400-500 ευρώ. Ειδικά για φυσικά πρόσωπα -αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις- που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, μειώνεται κατά 50% στο ελάχιστο το τεκμαρτό εισόδημα. Ακόμη, θεσπίζεται τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος που θα παρέχεται σε όσους ιδιοκτήτες νοικιάζουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα που έως πρότινος κρατούσαν κλειστά, αλλά και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ικανοποιείται το αίτημα των νοσοκομειακών για αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ. Χορηγούνται περαιτέρω κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ενώ ορίζονται σαφείς προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις, εκπτώσεις στους συνεπείς και ποινές στους κρατικούς λειτουργούς σε περίπτωση αμέλειας.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, είναι πρώτη στην ΕΕ στην άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ως ποσοστού του ΑΕΠ και 5η ως προς τις εκταμιεύσεις, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα κατατεθεί το 5ο αίτημα για τα επόμενα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Στο ΕΣΠΑ, ανέφερε, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στις απορροφήσεις, με βάση τις πληρωμές που έχουν γίνει.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, λόγω της καλής πορείας της οικονομίας και την αύξηση των δημόσιων εσόδων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη διεύρυνση του Προγράμματος Σχολικών Γευμάτων για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας, με προϋπολογισμό 345 εκατ. ευρώ, αλλά και στο voucher 800 ευρώ τον μήνα σε 2.500 παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους, μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης.
Για την Αττική αναφέρθηκε τόσο στην υπογραφή της χρηματοδότησης της μετατροπής του Φαληρικού Όρμου σε παραθαλάσσιο πάρκο 541 στρεμμάτων, αλλά και στην επέκταση του ωραρίου του μετρό κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, έως τις 2 τα ξημερώματα. «Επόμενος στόχος μας είναι η σύνδεση των γραμμών του μετρό κατά τις νυχτερινές ώρες κάθε Παρασκευή και Σάββατο και με συγκεκριμένες γραμμές λεωφορείων ώστε να υπάρχει ένα πιο πυκνό δίκτυο εξυπηρέτησης των πολιτών. Είναι στρατηγικός μας στόχος να ενισχύσουμε τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στις πόλεις βελτιώνοντας τις παρεχόμενες δημόσιες μεταφορές πάντα υπέρ των πολλών».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, κάνοντας λόγο για μια σπουδαία μεταρρύθμιση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού που έχει και αξιακή διάσταση. Δεν μπορεί το θέατρο, ο χορός και η μουσική να αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα που τις γέννησε, σαν δευτερεύουσες τέχνες.
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ανασκόπησή του με το Μουσείο Ελύτη, που εγκαινιάστηκε προχθές στην Πλάκα, υπενθυμίζοντας ότι τα έργα αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου είχαν ξεκινήσει το 2013 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και αναφέρθηκε σε μια «οφειλόμενη Κιβωτός Μνήμης αφιερωμένη στον Νομπελίστα Ποιητή μας», αλλά και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου παρότρυνε τους θεατές να δουν την ταινία Μαρία, με την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της θρυλικής Μαρίας Κάλας.