Καταστρέφει τη ΔΕΗ η κυβέρνηση και οι πολίτες θα πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα

H κυβέρνηση πουλά τις τρεις λιγνιτικές μονάδες και μία άδεια της ΔΕΗ, χωρίς να σώζει την επιχείρηση από τα οικονομικά προβλήματα και οδηγώντας τελικά σε αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες αφού η απόφαση δεν εντάσσεται σε συγκεκριμένο ενεργειακό σχέδιο και υπαγορεύεται μόνο από την πίεση των δανειστών, εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε το θέμα αυτό για να στείλει το μήνυμα πως οι ιδιωτικοποιήσεις ‘αλά ΣΥΡΙΖΑ’ βλάπτουν την οικονομία και τους πολίτες οι οποίοι λόγω των στρεβλώσεων στις αποφάσεις της κυβέρνησης δεν απολαμβάνουν  τα οφέλη του ανταγωνισμού με μείωση τιμών και ταυτόχρονα η χώρα παραμένει καθηλωμένη στο παρελθόν αφού δεν υιοθετούνται νέες μέθοδοι παραγωγής από ΑΠΕ, βιομάζα,  φωτοβολταϊκά στις στέγες για να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

“Εξαπατά τους πολίτες, κλείνοντας το μάτι σε πιθανούς αγοραστές λιγνιτικών μονάδων. Γιατί στους αγοραστές αυτούς υπόσχεται κέρδη, αδιαφορώντας, όμως, για την καταστροφική ζημιά που θα προκαλέσει στη Δ.Ε.Η. και την υψηλή τιμή ρεύματος που τελικά θα κληθεί να επιβάλει, για μια ακόμη φορά, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.  Θύμισε τον ακτιβισμό Τσίπρα στο ορυχείο Αμυνταίου και τις υποσχέσεις ότι δεν πωληθεί τμήμα της επιχείρησης ενώ το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης το 2014 οδηγούσε σε μια μεγάλη – με το 70% της αγοράς – και μία μικρή ΔΕΗ. Στη μικρή ΔΕΗ θα εντάσσονταν καλοί και κακοί πελάτες και η ΔΕΗ θα κέρδιζε. Με την απόφαση της κυβέρνησης εκποιούνται οι καλύτερες και πιο κερδοφόρες μονάδες, μεταφέροντας τα δάνεια τους στη ΔΕΗ όπως και το πλεονάζον προσωπικό ενώ η επιχείρηση θα  συρρικνώσει το μερίδιο αγορά της στο 50%. Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει η ΔΕΗ, που φθάνει ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, θα είναι να αυξήσει και πάλι τα τιμολόγια, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης. 

Το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο που έχει η ΝΔ, η οποία δίνει έμφαση στην ενεργειακή πολιτική για την ανάπτυξη της χώρας έχει ως άξονες την πλήρη απελευθέρωση, ελκυστικό περιβάλλον πρσέλκυσης επενδύσεων σε μονάδες νέας τεχνολογίας χαμηλής ρύπανσης και ΑΠΕ και μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Με τη μικρή ΔΕΗ θα υπήρχαν έσοδα 2 δις και επενδύσεις 4 δις ενώ τώρα με την απόφαση για πώληση των λιγνιτικών μονάδων τα έσοδα θα είναι ελάχιστα. Στην πώληση του ΑΔΜΗΕ εισπράχθηκαν 300 εκ. Ευρώ ενώ η αποτίμησή του ήταν 1,2δις, είπε ο κ. Μητσοτάκης καταδεικνύοντας πως η αποσπασματική πολιτική και η απουσία ολοκληρωμένου ενεργειακού δεν έχει θετικά αποτελέσματα.

Το ενεργειακό σχέδιο της ΝΔ προβλέπει πως η χώρα θα γίνει ενεργειακός κόμβος της περιοχής, παράγοντας φθηνή ,ασφαλή και φιλική στο περιβάλλον ενέργεια, με σύγχρονη τεχνολογία. “Μπορούμε να δημιουργήσουμε χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης και να γίνουμε πραγματικά ελκυστικοί για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να γίνουμε το εργοστάσιο Α.Π.Ε., που θα τροφοδοτεί ολόκληρη την Ευρώπη. Να είμαστε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υλοποιώντας άμεσα, καινοτόμα εργαλεία, όπως τα πράσινα ομόλογα”. Ο εθνικός μας Ενεργειακός Σχεδιασμός συμβαδίζει με τη διεθνή ανάγκη για μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τον άνθρακα και τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε “με λιγότερο πετρέλαιο, λιγότε

​ρο λιγνίτη, περισσότερο φυσικό αέριο, πολύ περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καλύτερη διαχείριση αποβλήτων, λιγότερη ρύπανση, καθαρότερο περιβάλλον”.

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ