ΥΔΡΟΓΟΝΟ - Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Του Δρ. Μηχ. Βασίλη Κική, καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕΙ Δ.Μ.

Στην νέα εποχή που έρχεται ζούμε την δημιουργία μιας νέας πηγής ενέργειας, της νέας μορφής ενέργειας που θα καλύψει στο μέλλον την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας για την ανθρωπότητα, ώστε να εξασφαλίσει τις ανάγκες των ενεργειακών απαιτήσεων των λαών.

Ζούμε την γέννηση ενός καυσίμου που θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, τα οποία σε κάποια στιγμή στο μέλλον θα τελειώσουν. Θα αποτελέσει το κέντρο της ενεργειακής οικονομίας που θα αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς, όπως έγινε με το πετρέλαιο το 19ο και 20ο αιώνα, όταν κάποιοι σε λίγα χρόνια έγιναν εκατομμυριούχοι – δισεκατομμυριούχοι. Ας θυμηθούμε τα ονόματα τους, John Rockefeller, Paul Getty, Cornelius Vanderbilt, Andrew Carnegie. Αυτοί επένδυσαν στο νέο τότε καύσιμο, το πετρέλαιο και έγιναν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κόσμου.

Η βιομηχανία που στηρίχθηκε στο πετρέλαιο και στα άλλα ορυκτά καύσιμα γιγαντώθηκε με αστρονομικούς ρυθμούς. Οι χώρες, οι κοινωνίες, οι λαοί απέκτησαν εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η οικονομική τους ανάπτυξη και ευδαιμονία στηρίχθηκε σ’ αυτά. Αυτό φαίνεται από το διάγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας στο οποίο φαίνεται η ραγδαία ανάπτυξη των χωρών που στηρίχθηκαν στο πετρέλαιο.

Έτσι στον περασμένο αιώνα και μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκε μια οικονομία των 86 τρισεκατομμυρίων δολ. τον χρόνο, η οποία έπαιξε τον κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Όπως τότε στο τέλος του 19ου αιώνα, βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας ενεργειακής εποχής, στην οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νέο καύσιμο θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην κίνηση των οχημάτων, στις ανάγκες σε ενέργεια της βιομηχανίας, ακόμα και στις ενεργειακές ανάγκες των κατοικιών και κτιρίων σε θέρμανση, κλιματισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Η εποχή του φθηνού πετρελαίου και φυσικού αερίου φθάνει στο τέλος της. Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου έφτασε το 2012 στο μέγιστο.

Η πρόσκαιρη μείωση παραγωγής και τιμής του πετρελαίου λόγω της χαμηλής ζήτησης, εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του Κορωναιού COVID-19, γρήγορα θα ανακαμφθεί, μετά την αντιμετώπιση του ιού. Παρά τη δραστική μείωση των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, οι επενδύσεις  στην νέα εξόρυξη πετρελαίου θα είναι ασύμφορη. 

Η μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου γίνεται σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί από το έτος 2009 η παραγωγή γίνεται με την μέθοδο Fracking.

Αυτή είναι μια ακριβή και προβληματική μέθοδος με τη χρήση μεγάλων οικονομικών πόρων και πρώτων υλών, κατά την οποία  έχουμε μικρή παραγωγή πετρελαίου. Μετά την κρίση των ακινήτων το 2008 και παρά την δραστική μείωση των επιτοκίων δεν έγιναν νέες επενδύσεις στην μέθοδο Fracking, παρόλη την βελτίωση των τεχνολογικών μεθόδων. Ακόμα και το έτος 2014, όπου η τιμή του πετρελαίου είχε ανέλθει στα 114 δολ. το  βαρέλι, η παραγωγή με την μέθοδο Fracking ήταν οικονομικά ασύμφορη, πολύ περισσότερο βέβαια που σήμερα η τιμή έχει πέσει στα 44 δολ. το βαρέλι.

Η Διεθνής Εταιρία Αξιολόγησης σε ενεργειακά θέματα Mackenzie, σε μια δημοσίευση μελέτης της, ανέδειξε ότι η παραγωγή του πετρελαίου με την μέθοδο Fracking δημιουργεί ζημιές της τάξεως των 400 δις και κανένας επενδυτής δεν επενδύει πλέον σ’ αυτή την τεχνολογία, η οποία είναι και επικίνδυνη.

Η εποχή του φθηνού, σε κόστος παραγωγής, πετρελαίου έχει φθάσει στο τέλος της. Όμως σήμερα η ζήτηση του λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών και της ραγδαίας ανάπτυξης των χωρών έχει φτάσει στα 121,5 εκ. βαρέλια την ημέρα και αυτή συνεχώς αυξάνεται.

Αυτό οδηγεί στην ταχεία εξάντληση των ενεργειακών ορυκτών πόρων του πλανήτη μας.

Έτσι ανοίγεται ο  δρόμος για το ΝΕΟ ΚΑΥΣΙΜΟ! ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ.

Αυτό το αναγνώρισαν έγκαιρα μόνο λίγες χώρες και το αντιμετωπίζουν πλέον ως ενεργειακό μονόδρομο.

Όσο πιο γρήγορα επενδύσουν στη νέα τεχνολογία που απαιτείται, τόσο και πιο γρήγορα θα κυριαρχήσουν στη νέα παγκόσμια αγορά. Το νέο αυτό καύσιμο θα αντικαταστήσει τις μέχρι τώρα γνωστές μορφές ενέργειας όπως και την ατομική ενέργεια, η οποία στο μέλλον θα αντικατασταθεί από την σύντηξη του ατόμου για να  χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κ.α. θα συμπληρώνουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη. Αυτό το νέο καύσιμο θα καλύψει τις ανάγκες των μεταφορών, ήτοι τα  αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα τραίνα, τα πλοία και τα αεροπλάνα καθώς επίσης και τις ενεργειακές ανάγκες της βιομηχανίας και των  κατοικιών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Είναι δε απόλυτα 100% φιλικό προς το περιβάλλον, διότι δεν εκπέμπει καθόλου CO2 (Διοξείδιο του άνθρακα), παρά μόνο ατμούς νερού.

Αυτό θα είναι πλέον το νέο καύσιμο, η νέα μορφή ενέργειας!

(συνεχίζεται)

Δρ. Βασίλης Κικής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Ομ. Καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Κιν. 6958477590

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα 
http://olympiobima.gr/ydrogono-i-energeia-toy-mellontos

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ