Μόνο 30% η έκπτωση για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του σχεδίου για τη διάσωση της ΔΕΗ και των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα περιορίζει τις προνομιακές εκπτώσεις που έχουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα τιμολόγια της εταιρείας και οι οποίες διαμορφώνονται στο 75% κατά μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, Με την υπ’ αριθμ. 127/7.11.1990 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση της 31.7.1991 προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απολαμβάνουν προνομιακές εκπτώσεις στα τιμολόγια της εταιρείας που φτάνουν κατά μέσο όρο το 75%. Μάλιστα οι εκπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίου) αλλά και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΡΤ, χρεώσεις Δήμου κλπ)! Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα καταργηθεί πλήρως η έκπτωση των εργαζομένων στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.Θα περιοριστεί στο 30% η έκπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων) όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους στις ανταγωνιστικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος.
Πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα συμμετοχής και των υπαλλήλων της ΔΕΗ στη σωτηρία της επιχείρησης, ο περιορισμός των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος τους, αναμένεται να μειώσει αισθητά την πρόβλεψη που αφορά τις παροχές προς το προσωπικό σε μακροπρόθεσμο χρονικό «ορίζοντα». Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους σχετικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει, προκύπτει ότι η μείωση της συγκεκριμένης πρόβλεψης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Επομένως, με την αναπροσαρμογή των εκπτώσεων για τους υπαλλήλους, η εταιρεία πετυχαίνει ισόποση «ανάσα» στα αποτελέσματά της. Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ δεν κάνει καμία αναφορά στην οικονομική πτυχή της ρύθμισης, τονίζοντας ωστόσο ότι με αυτήν οι εργαζόμενοι θα συμβάλουν και αυτοί στη διάσωση της κρίσης, αναλαμβάνοντας ένα βάρος όπως και οι καταναλωτές, οι παραγωγοί των ΑΠΕ και οι εναλλακτικοί πάροχοι.

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και θέλουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Πάντως, η συγκεκριμένη κίνηση έχει δεχθεί ήδη τα πυρά της ΓΕΝΟΠ, η οποία σε χθεσινή της ανακοίνωσή σημειώνει πως η συγκεκριμένη «παροχή σε είδος» είναι προϊόν διαβούλευσης, αποτελεί διάταξη ΕΣΣΕ του 1991 και φορολογείται στην ανώτερη κλίμακα. Συνεπώς, όπως συμπληρώνει, η κατάργησή της συνιστά ευθεία μείωση μισθού.

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ