Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκα στην οικία της ΓΓ του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη
Στην οικία της αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη θα συναντήθηκαν στις 9.30 το πρωί Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.
Οι δύο ηγέτες θα συνεχίζουν τις επαφές τους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, γεγονός που αν συμβεί θα ανοίξει και πάλι το δρόμο για έναν νέο γύρο επαφών της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι προσδοκίες της Λευκωσίας για το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής είναι συγκρατημένες, με  κυβερνητική πηγή να υποδεικνύει ως «αγκάθια» την πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο, τις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ και τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο.

Τι είπαν οι δύο ηγέτες
Στη σημερινή συνάντηση ο Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει την πρόθεσή του να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις κανονικά και να σταλεί και ένα ισχυρό μήνυμα βούλησης από την πλευρά των δύο ηγετών προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Παράλληλα θα θέσει το ζήτημα των παράνομων ερευνών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το θέμα των σχεδιασμών για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Η πλευρά των Κατεχομένων αναμένεται να επιμείνει στην πρόταση για τη δημιουργία επιτροπής διαχείρισης του φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα ο Ακιντζί απευθύνει «έκκληση», όπως λέει «και προς τις τρίτες πλευρές να βοηθήσουν ώστε το θέμα των υδρογονανθράκων να μην αποτελεί πηγή έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά να μετατραπεί σε πεδίο συνεργασίας, να μεταφέρουν και αυτοί στην ελληνοκυπριακή πλευρά τα απαραίτητα μηνύματα».
Χαρακτηριστική της διάθεσης του ψευδοκράτους απέναντι στη συνάντηση ήταν η τοποθέτηση του «υπουργού Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αναμένει ένα αποτέλεσμα που θα συνδέεται με μια περιεκτική λύση του Κυπριακού.

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ