«Χάθηκαν» τα χρήματα από τα στρώματα

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Εξαντλούνται τα περιθώρια ανάκαμψης των καταθέσεων μέσω των χαρτονομισμάτων που είχαν αποσυρθεί από τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2015. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από την κίνηση κεφαλαίων τους πρώτους μήνες του 2019, η ροή μετρητών προς το τραπεζικό σύστημα είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με πέρυσι.

Τραπεζική πηγή που παρακολουθεί τη συγκεκριμένη αγορά εκτιμά ότι από τα περίπου 20 δισ. ευρώ που διέρρευσαν σε φυσική μορφή το εξάμηνο που προηγήθηκε της επιβολής των capital controls, ποσοστό άνω του 50% είτε έχει κατατεθεί εν νέου στις τράπεζες ή έχει «καταναλωθεί» για επενδύσεις, κυρίως σε ακίνητα, καθώς και για πληρωμή φόρων και άλλων υποχρεώσεων. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή σε θυρίδες και άλλες προσωπικές κρυψώνες δεν υπάρχουν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ.

Τι έχει μείνει εκτός χώρας
Από την άλλη πλευρά, το 80% των χρημάτων που τοποθετήθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων έχει ήδη επαναπατριστεί, κυρίως κατά τη διάρκεια του 2017. Αυτό σημαίνει ότι από τη συγκεκριμένη πηγή λιγότερα από 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεγάλο αλλά και δύσκολο στοίχημα των επόμενων δύο-τριών ετών για τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελεί ο επαναπατρισμός όσο το δυνατόν περισσότερων από τα περίπου 50-60 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως βρίσκονται σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. «Αν καταφέρναμε μέχρι και το 2021 να αντλήσουμε από ξένες τράπεζες ένα ποσό γύρω στα 20 δισ. ευρώ, θα ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι» σχολιάζει σχετικά τραπεζικό στέλεχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για έναν στόχο που θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία της οικονομίας και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Σημειώνει δε πως θετικά στην ψυχολογία των καταθετών θα μπορούσε να λειτουργήσει η πλήρης άρση των capital controls, η οποία εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά.

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ