Στη Μνήμη του Γιάννη Κορομήλη

Τον Γιάννη Κορομήλη τον γνώρισα πριν από τριάντα χρόνια. Δειλά στην αρχή και πιο συστηματικά στη συνέχεια αρθρογραφούσα στο «Ολύμπιο Βήμα» στην εφημερίδα του Γιάννη, απόκτημα και κόσμημα για την πενιχρή πολιτιστικά ζωή της πόλης μας. Στα γραφεία της εφημερίδας χρόνια τώρα ανακάλυπτα τον Γιάννη, τον εμπνευσμένο άνθρωπο, με αντισυμβατικό πνεύμα, πρωτοπόρα σκέψη και κοινωνική ευαισθησία. 

Για να υπερασπίζεις με πάθος τον τύπο της επαρχίας χρειάζεται όραμα και δύναμη και καθαρός νους και μεγάλη ψυχή. Με αυτά τα εφόδια ο Γιάννης σφράγισε το «Ολύμπιο Βήμα» και με τη γνώση, τη δύναμη και την αφοσίωσή του όρισε το χρέος του δημοσιογράφου. 

Η στέρεη πανεπιστημιακή του μόρφωση στα Μαθηματικά συμπληρωνόταν με ένα περίσσευμα ευαισθησίας που εκφραζόταν μέσα από την αγάπη του για τη λογοτεχνία και την ποίηση ειδικά. Στις συχνές συνομιλίες μας διαπίστωσα ότι συνδύαζε ο Γιάννης μοναδικά την στιβαρή φωνή της λογικής με τον ευαίσθητο λόγο της ποίησης. Πνεύμα σπινθηροβόλο, νεανικό, με  τάση στη φιλοσοφία και με ασίγαστη φιλομάθεια, ο Γιάννης χάριζε γενναιόδωρα τον σοφό λόγο του, τη χρήσιμη συμβουλή του, το έξυπνο ευφυολόγημα, στον εκάστοτε συνομιλητή του. 

Η δημόσια εικόνα του, διακριτική,  ουσιαστική και υπεύθυνη συμπληρωνόταν αρμονικά με τον μετρημένο και συνετό ιδιωτικό του βίο. Αν στην πόλη και στην ιστορία  της θα μείνει ο Γιάννης  ως εμβληματική μορφή του επαρχιακού τύπου, κερδίζοντας ένα μέρος αθανασίας μέσα από το έργο του, η παρουσία του πολλαπλασιασμένη βρίσκεται ανάμεσά μας. Η θαυμαστή μορφή της γυναίκας του, η κα Μάρω, τα παιδιά του και τα εγγόνια του φέρνουν αναγνωρίσιμα τα σημάδια του ξεχωριστού συζύγου, πατέρα και παππού. Αποτελούν τη συνέχειά του, τα μυστικά μηνύματα της μνήμης του. 

Ο Γιάννης αγάπησε με πάθος τη ζωή και την υπηρέτησε με υπευθυνότητα. Μου φαίνεται, σαν να τον ακούω να απαγγέλει τους στίχους του ποιητή. «Πιστεύω στην ποίηση, στον έρωτα, στο θάνατο/γι αυτό ακριβώς πιστεύω στην αθανασία...»

Και είναι αυτοί  οι στίχοι που του ταιριάζουν, γιατί κερδίζει την αθανασία, μετά από αγώνα μιας ζωής…

Την Κυριακή 14 Απριλίου θα είμαστε στην Αγία Παρασκευή για να τιμήσουμε τη γόνιμη παρουσία του Γιάννη Κορομήλη στη ζωή και το πέρασμά του στην αιωνιότητα. 

Αδάμος Ευαγγέλου

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ