Με «όπλο» τα υποβρύχια ρομπότ. Πώς οι Αμερικανοί κάνουν τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το βράδυ της Τρίτης αναμενόταν να φθάσει στην Κύπρο το πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων «Ocean Investigator» που θα πραγματοποιήσει με τη βοήθεια και του «Med Surveyor» τις έρευνες που απαιτούνται τόσο για τις περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες, όσο και για τεχνικές έρευνες που θα οδηγήσουν στις λεπτομερειακές τεχνικές αποφάσεις που αφορούν στις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το ερευνητικό σκάφος, που βρισκόταν το τελευταίο δίμηνο στο Λαύριο, θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι Λεμεσού και από εκεί αφού εφοδιαστεί με εξοπλισμό και προσωπικό που θα ασχοληθεί με το ερευνητικό κομμάτι των εργασιών, θα κατευθυνθεί στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 10, όπου θα γίνουν οι έρευνες για το διάστημα των επόμενων τεσσάρων περίπου εβδομάδων.

Η EXXON/Mobil

Και εκεί χωρίς προς το παρόν να δείχνει ότι κάνει πίσω από τις τουρκικές απειλές θα αρχίσει τις υποβρύχιες επιχειρήσεις. Αλλωστε στη Λευκωσία πιστεύουν ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν τα ίδια στους Αμερικανούς της EXXON/Mobil, όπως έκαναν με τους Ιταλούς της ΕΝΙ, αλλά δεν αποκλείουν η Αγκυρα να ενεργοποιήσει το πλοίο γεωτρήσεων που έχει προμηθευτεί πρόσφατα σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ως αντιπερισπασμό.

Τα υποβρύχια ρομπότ

Το κυριότερο πάντως μέρος των επιχειρήσεων του αμερικανικού πλοίου αναλαμβάνουν τα τηλεχειριζόμενα υπερσύγχρονα υποβρύχια ρομπότ. Ο χειρισμός τους γίνεται από ειδικό θάλαμο που τοποθετείται στο πλοίο, απ' όπου οι χειριστές βλέπουν όλα τα δεδομένα των ρομπότ, τα κατευθύνουν προς όποια κατεύθυνση θέλουν με χειριστήρια ανάλογα αυτών των παιχνιδιών υπολογιστών και παρακολουθούν την εικόνα που δείχνουν οι κάμερες που είναι εφαρμοσμένες σε αυτά.
Τα υποβρύχια ρομπότ πέραν του φωτισμού που δίνουν στον χώρο και των καμερών, διαθέτουν και ρομποτικούς βραχίονες, ώστε αν χρειαστεί να συλλέξουν κάτι από τον βυθό και να το τοποθετήσουν σε καλάθι που μπορεί να κατέβει από το πλοίο στον βυθό με γερανό για τον σκοπό αυτόν.

Οι έρευνες

Οι έρευνες που θα διεξαχθούν, περιλαμβάνουν σε πρώτο στάδιο τον έλεγχο των ευρύτερων περιοχών που έχουν κατ' αρχάς καθοριστεί για τις δύο πρώτες γεωτρήσεις, αλλά και για τρίτο σημείο που για την ώρα θα έχει τον ρόλο του εναλλακτικού για αρχαιότητες και για τυχόν υποθαλάσσια καλώδια κάθε μορφής - όπως τηλεπικοινωνιακά, ανθυποβρυχιακά κ.τ.λ.

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ